Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Spowiedź przed wigilią

Rakocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ohh , każdego z 1 strony przeczytałem i sami ateiści ...

Ludzie przecież trzeba w coś wierzyć ;)

Chodzę codziennie na roraty (bo muszę ; ksiądz ustalił że mamy mieć ok.2/3 wszystkiego np. 30 różańców to mamy mieć ok.20) niedzielną i piątkową.

Zapewne po bierzmowaniu będę chodził rzadziej do kościoła no ale...

Ta niedzielna msza to taki zwyczaj ; to jest podstawa życia religijnego o.O

A jeśli godzina to dla Was tak dużo i wolicie ją przesiedzieć na kompie to ehh wasza sprawa

Więc po co chcesz się spowiadasz jak nawet na te niedzielne nie chodzisz ?

ps. Co Cię skłoniło do zmiany wiary ?

sygnatureczq000001.jpg

Potrzebujesz pomocy przy obrobieniu filmu,sygnaturze,awatarze itp. ? Nie masz programu Sony Vegas 10.0 Pro , a interesują Cię efekty z nim związane ?

Jeśli tak to napisz PW , napewno się dogadamy ! =)

Zapraszam do wspólnej gry !

• Odpowiedzi 115
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Pomyśleć o ładnej kobiecie to grzech !!

Proszę księdza pomyślałem o pięknej kobiecie

- A jaka była

HHAHAHAHA

Opublikowano

@WodnyGłaz

Nie ma problemu.Tutaj masz artykuł:

http://www.kazdystudent.pl/a/istnienieboga.html

Przeczytaj i przemyśl to.Nie odpowiadaj już na mój post.Nie mam siły już dzisiaj dyskutować.

@Autor tematu

Wiele odłamów chrześcijaństwa stawia raczej na indywidualną spowiedź (Ty-Bóg) i tutaj właśnie te odłamy mają racje.Dodam, że tak właśnie robili Apostołowie.Porozmawiaj sam na sam z Bogiem.Wyznaj mu swoje grzechy.Będziesz miał czas, aby wyznać je wszystkie, nie będziesz się niczego krępował.Jbc, to możesz napisać na GG i pogadamy o tym.

Opublikowano
Do wierzących:

Udowodnij mi ze bóg istnieje.Czekam.

Jebniety jestes? Samo słowo wiara oznacza ze wierzysz w cos czego niewidzisz,ze masz nadzieje ze to istnieje,przeciez kurwa niepowie zeby ci sie chleb "rozmnozyl" w domu zeby ci to udowodnic?

Wez podrosnij

Btw wjezdrzacie tak na ksierzy ,a nieuwazacie ze sa tez tacy ,ktorzy naprawde wierza i glosza ta wiare? Puk Puk

Opublikowano

Moralność człowieka zależy od zdolności współodczuwania z innymi ludźmi, wykształcenia oraz więzi i potrzeb społecznych; żadna religia nie jest do tego potrzebna. Człowiek byłby zaiste żałosną istotą, gdyby kierował się w życiu wyłącznie strachem przed karą i nadzieją na nagrodę po śmierci.

Człowiek nie potrzebuje żadnej religii, gdy nie ma problemów.

''Jestem głęboko wierzącym ateistą. Jest to poniekąd zupełnie nowy rodzaj religii.'' - A. Einstein.

Zróbcie sobie wszyscy rachunek sumienia.

"No bird soars too high, if he soars with his own wings" 

Opublikowano
@WodnyGłaz

Ludzie nie są wstanie pojąć istoty Boga, pewnie dlatego też mają wątpliwości co do Jego istnienia.

@Czituś

Rozmawiamy tutaj o poważnych tematach, a Ty za przeproszeniem, wpierdalasz się i robisz na siłę z siebie ateistę i pokazujesz jaki to fajny jesteś, bo masz sygnaturę z pseudo-cyckami -,-

@Do autora

Określ się dokładniej.Jesteś chrześcijaninem (nie katolikiem), czy tylko po prostu wierzysz w Boga?

@dordo39

Udowodnij mi, że Bóg nie istnieje.Ja Ci mogę podać przynajmniej 6 racjonalnych rzeczy, opowiadających się za istnieniem Boga.

Randomo się odezwalo.

Ja chce zebyście mi udowodnili(wy tacy prawowici wierzyciele), że bóg istnieje.Chyba to wasz obowiązek i wgl nie?

Jebniety jestes? Samo słowo wiara oznacza ze wierzysz w cos czego niewidzisz,ze masz nadzieje ze to istnieje,przeciez kurwa niepowie zeby ci sie chleb "rozmnozyl" w domu zeby ci to udowodnic?

Wez podrosnij

A ty naucz się pisać bo nje umierz okei?

A dwa to, to że po co mam wierzyć w coś czego nie widać i coś co nigdy nikomu się nie pookazało?(nie pierdolić mi o objewianiach co były w chuj i 100lat dalej bo mam to w dupie, liczy sie tu i teraz.)

1324215825-U468093.png

By Heniu powrut

Opublikowano
A ty naucz się pisać bo nje umierz okei?

A dwa to, to że po co mam wierzyć w coś czego nie widać i coś co nigdy nikomu się nie pookazało?(nie pierdolić mi o objewianiach co były w chuj i 100lat dalej bo mam to w dupie, liczy sie tu i teraz.)

Tak,zgadles nieumiem pisac i jestem analfabetOM,ale nie idiota.

Ty niewierzysz ale sa ludzie ktorzy wieza ,bo kurwa własnie na TYM polega słowo wiara.

Opublikowano

Nie zrozumiałeś mnie.Ja chce żebyś mi dał jakieś dowody ze coś takiego jest i warto w to wierzyć i czcić.Po co mam robić coś co jest kompletnie bez sensu?Tak jakbym się modlił do kanapki z serem i miał nadzieje że spadnie obok mnie lodówka z kinder delice

1324215825-U468093.png

By Heniu powrut

Opublikowano

Nie zrozumiałeś mnie.Ja chce żebyś mi dał jakieś dowody ze coś takiego jest i warto w to wierzyć i czcić.Po co mam robić coś co jest kompletnie bez sensu?Tak jakbym się modlił do kanapki z serem i miał nadzieje że spadnie obok mnie lodówka z kinder delice

Fajny punkt :D Ale wiara jest potrzebna wedlug mnie . No sam sie nie modle i nie wiem wogole ciezko mi wytlumaczyc ale wiem ze jak ciezkie czasy nadchodza to ide w ciszy i staram sie porozmawiac z kims w myslach. Szukam pomocy od kogos i pokladam wiare w to chociarz wiem ze gowno pomoze ale to jest chyba potrzebne. Duzo ludzi choruje przez ich mentalnosc a niektorzy zdrowieja przez to ze wierza w to ze beda zdrowi i organizm walczy bardizej z choroba.

Ale teraz jeszcze zostaje moralnosc . Co by bylo na swiecie jakby nigdy nie bylo religi ? Czy ona jest wyksztalceniem naszej moralnosci czy bez religi bylibysmy tacy sami.

wakow9.png
Opublikowano

Hehe , dobry tekst ;) ale jest w tym prawda ;)

narutotagkopia.jpg

Miej wyjebane na wszystko i na wszystkich ! a tym bardziej na wyżej ustawionych mod*** którzy lizali d*psko żeby dostać posadę .

Opublikowano

Powiem tak. Każda z religii twierdzi, że to ona jest tą prawdziwą i ma swoje "niepodważalne cuda".

Jeśli tak jest to w końcu kto ma rację? Katolicyzm, islam albo może buddyzm?

No bo w końcu wszystkie nie mogą być prawdziwe, bo nawet katolickie przykazanie to wyklucza:

"Nie będziesz miał Bogów cudzych przedemną"

WTF? W takim razie? Oj, zapomniał bym. Szamani przywołujący deszcz też twierdzili, że to jest skuteczne.

Religie są wymysłem ciemnoty ludzkiej i chęcią wytłumaczenia sobie tego co nas otacza.

W końcu zawsze lepiej się czujemy myśląc, że ktoś ma nas w opiece.

To czy chcesz iść do spowiedzi czy nie to tylko Twoja sprawa.

Sam musisz to rozsądzić patrząc na to czy czujesz się z tym źle czy też nie.

Wszelkie fanatyckie nawoływania nie mają sensu.

Te wszyskie religie są dobre tylko z tego powodu, że uczą etyki, moralności.

Reszta jest już tylko piękną okładką.

Osobiście jestem ateistą. Wierzę w siebie, własne możliwości.

Dobrze mi z tym i zdania nie zamierzam zmieniać :)

Jeśli kogoś powyższymi słowami uraziłem przepraszam nie miałem tego na celu.

Chciałem po prostu wyjawić własne zdanie, opinię.

1373662483-U83583.png

Opublikowano
WTF? W takim razie? Oj, zapomniał bym. Szamani przywołujący deszcz też twierdzili, że to jest skuteczne.

Religie są wymysłem ciemnoty ludzkiej i chęcią wytłumaczenia sobie tego co nas otacza.

W końcu zawsze lepiej się czujemy myśląc, że ktoś ma nas w opiece.

Razoreq kofanek zawsze ma racje:**.Dodam, że biblia byłą napisana w chuj po narodzinach Chrystusa (jeśli takie były wgl).Każdy sobie coś do tego dodał.Tak jakby za 200lat napisali ksiązkę o mnie i każdy by dodał, ze przemieniłem kranówe w wino, i nakurwiałem w sandałach po wiśle.

Nie chce nikogo urazić.Takie moje pojebane rozumowanie

1324215825-U468093.png

By Heniu powrut

Opublikowano

Razor130 , też dobrze mówi... zawsze gdy człowiek się boi to wymawia słowa " Mój Borze " itp. może i coś ta Religia uczy , ale też pieprzy same głupoty... Nie da się stworzyć coś od " TAK " , jak to było w Biblii ...

A co do spowiedzi , teraz idę do bierzmowania... później jeśli będę chciał się wyspowiadać to się się wyspowiadam ale zachowam to dla siebie, bo to jest głupota lecieć do kościoła i spowiadać się " Bogu " tzn. księdzu .

Każdy ma swoją hipotezę , dla mnie tylko liczy się to że ewolucja zrobiła swoje ;)

narutotagkopia.jpg

Miej wyjebane na wszystko i na wszystkich ! a tym bardziej na wyżej ustawionych mod*** którzy lizali d*psko żeby dostać posadę .

Opublikowano

Nie byłem u spowiedzi od 6 lat :P

Masz 15 lat czyli przestając chodzić miales 9 lat. Powątpiewam w twoja wypowiedz i sądzę, że tatuś pasem poganiał do spowiedzi jak i do koscioła :)

Opublikowano

Jestem agnostykiem, nie wierzę w Boga, do kościoła nie chodzę od ładnych paru lat, na święta też nie pójdę, bo i tak ich jako tako nie obchodzę(zwykły dni z lepszymi obiadkami i prezentami).

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano

Ja mam podzielone zdania...

W Boga wierze, ale w Kościele nie byłem dobre pare lat, u spowiedzi to już w ogóle..

Mama mi mówi co tydzień żebym poszedł ale mi sie nigdy nie chce i nie chce... Tak to już jest...

Ja przed wigilią chyba nigdy sie nie spowiadałem a jakoś jestem szczęśliwy..

Wydaje mi sie, że niektórzy uważają takich jak ja za 'bezbożników'- otóż dla mnie można wykonać spowiedź tak z samym Bogiem, w myślach, lub będąc sam wymówić spowiedź..

cześć.

Opublikowano

nigdy was nie zastanawiało co było przed wielkim wybuchem skąd wzięła się ta materia? Na pewno nie znikąd w takim razie skąd ktoś musiał to stworzyć

ja wciagałem kakao xD ale szału nie było ;p

Opublikowano

Lepiej bym tego nie ujął.

W Boga nie wierzę, ale wiem, że jakiś świat poza "ludzkim?" istnieje. Miałem okazję się o tym przekonać nie raz. Nie będę tutaj szczegółowo wszystkiego opisywał bo i tak mało kto w to uwierzy, więc nie ma najmniejszego sensu..

Biblia ściema.. Poematy greków i starożytnych ludów stworzone przy połóweczce. Nie mieli co robić to spisywali jakieś bzdury. Nic więcej.

Witaj , bardzo zaciekawiła mnie ta odpowiedź i mam do Ciebie prośbę , czy mógłbyś mi to opowiedzieć ?

Otóż nie musi być to szczegółowo jak na spowiedzi , ale mnie takie rzeczy fascynują , sam nie raz miałem z nimi "do czynienia" . Licze chodź na jedną opowieść , pozdrawiam :)

Opublikowano

Ja nie chodzę do kościoła odkąd ukończyłem 18 lat. Było ciężko bo rodzina robiła problemy (bardzo pobożni). Z czasem jednak pogodzili się z moim wyborem. Nie jestem nietolerancyjny wobec innych co wyznają religie. To ich prywatna sprawa.

Ja w Boga nie wierzę bo nie ma na to dowodów. Następna sprawa to pazerność księży( zdarzają się tacy uczciwi skromni z prawdziwego powołania, ale jest ich niewielu). No i ta obłudna miłość do bliźniego, ale jak trzeba to wyciągamy łapska po pieniądze i wrzeszczymy na ambonie, że coraz mniej ludzi chodzi do kościoła i mniej daje na tacę. To też było powodem olania tego pseudo budynku. Jeszcze te porady ws. małżeństw, wychowywania dzieci a jakim prawem ? Nie mieli żony i dzieci więc czemu pouczają innych skoro nie mają bladego pojęcia ?

No i teraz poruszę sprawę "pisma świętego" oraz "biblii" . Jak ktoś z Was jest inteligentny to czytając te owe dzieła zrozumie, że nie są spójne i są dziwnie napisane bo skoro Adam i Ewa byli jedynymi osobami i mieli synów Kaina i Abla. To jakim cudem Kain miał potomków ? Bzykał swoją matkę ew. siostrę o , której w biblii nie wspomniano ? Jesli tak to przecież kazirodztwo, które jest tak potępiane na tym obłudnym świecie x_x.

Jeszcze wiele takich przykładów mogę Wam przytoczyć ... Nawet pytałem się tych księży ws. tych banialuków to robili obrażone miny i patrzyli jak na szatana..

Wiara to sprawa dla każdego z nas. Skoro w/g nich Bóg jest wszędzie to po co mam chodzić do ich budynków ? Może mam ochotę "pogadać" z Bogiem w swoim mieszkaniu albo na spacerze ?

To tyle na ten temat.

jqeuR.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...