Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Spowiedź przed wigilią

Rakocy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 115
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jedno mnie tylko zastanawia , na co spowiadać przy księdzu ? przecież "podobno" w czasie modlitwy rozmawiamy z Bogiem, więc można " wyspowiadać się " , a tak to księża znają nasze grzechy... co mnie wkur wia...

że drugi człowiek zna czyjejś uczynki...

A te egzorcyzmy itp. jakieś spoczynki itp. NIE WIEŻE ...o kur wa jakiś demonach.. jak się nie spowiadasz / nie chodzisz to kościołach to nas nawiedzą ; hahahaha ;)

A te gwałty/pedofilizm w Irlandii to nie jestem w temacie;) nie wiem co to ma do Boga.

Wlasnie w tym fakt ze wielkie nic. Tylko do kosciola tej organizacji. A teraz kosciol to droga do boga . I wystarczy fakty wyciagnac.

wakow9.png
Opublikowano

W Boga wierzę, ale na kościół mam wyj*bane serdecznie, banda złodziei i pedofilów, cały czas im tylko kasy mało, przychodzi ci bez szczelnie do domu i wciska ci ten opłatek !, jak bym chciał kupić to bym sam poszedł i kupił.

Lepiej bym tego nie ujął.

W Boga nie wierzę, ale wiem, że jakiś świat poza "ludzkim?" istnieje. Miałem okazję się o tym przekonać nie raz. Nie będę tutaj szczegółowo wszystkiego opisywał bo i tak mało kto w to uwierzy, więc nie ma najmniejszego sensu..

Biblia ściema.. Poematy greków i starożytnych ludów stworzone przy połóweczce. Nie mieli co robić to spisywali jakieś bzdury. Nic więcej.

EMPTY :C

Opublikowano

UP," że jakiś świat poza ludzkim istnieje " , chodzi Ci o formy życia itp. typowo nazywane UFO ? czy duchy ? :)

Tak sobie myślę że dawniej ( tak jak dziś ) debile wymyślają koniec świata... itp żeby być sławnym itp. a tak sb pomyślę że dawnej to co teraz mówi biblia to ktoś mógł sb to wymyślać dla rozrywki,

a po prostu później ludzie to tak odebrali jakby było to na prawdę;)

narutotagkopia.jpg

Miej wyjebane na wszystko i na wszystkich ! a tym bardziej na wyżej ustawionych mod*** którzy lizali d*psko żeby dostać posadę .

Opublikowano

UP," że jakiś świat poza ludzkim istnieje " , chodzi Ci o formy życia itp. typowo nazywane UFO ? czy duchy ? :)

Chyba chodzi mu ze jest cos co ma sile nad nami. Taki bog czy matrix ... Jest jedno pytanie na ktore niech mi ktos odpowie skad sie bierze zycie i dlaczego go nie mozna stworzyc chemicznie .

wakow9.png
Opublikowano

UP. gdyby tak było to Bóg nie pozwoliłby na śmierć ani jednego człowieka ;)

UP, łatwe pytanie , odpowiem Ci od strony przyrody itp. " EWOLUCJA " ;)

narutotagkopia.jpg

Miej wyjebane na wszystko i na wszystkich ! a tym bardziej na wyżej ustawionych mod*** którzy lizali d*psko żeby dostać posadę .

Opublikowano

UP. gdyby tak było to Bóg nie pozwoliłby na śmierć ani jednego człowieka ;)

UP, łatwe pytanie , odpowiem Ci od strony przyrody itp. " EWOLUCJA " ;)

Nie, mylisz sie , bog stworzyl nas i dal nam wolna wole zycia a ten egzamin probny jest tylko wstepem do nieskonczonosci > nieba .

Ale jezus zmarl za nasze grzechy ktore dalej mamy i sie z nich spowiadamy czyli zmarl na darmo.

Ewolucja dojebales . Mi chodzi oto ze jakby wieksza sila od nas nie stworzyla zycia czyt. Bog to dzisiaj ktos moglby zrobic cos w ksztalcie zupelnie sztucznego invitro. czyli np. zrobic chemicznie plemnik ktory moglby zaplodnic kobiete , a to jest niemozliwe czyli jednak cos w tym jest.

A wiedziales ze ewolucja jest sprzeczna z kosciolem ?

wakow9.png
Opublikowano

Nie wiem , może masz rację... ale trochę siedzę w temacie " Biologia , Przyroda " , i mam swoje poglądy... gdyby tak było to klika milionów lat temu istniał by człowiek a istniały , te małe " gówienka " itp;)

Zrozum , gdyby ciut mniejsza planeta uderzyła nas pod innym kątem ( W " młodą " ziemie uderzyła mniejsza planeta , kilkaset mili. lat temu ) i ziemia ledwo przeżyła... gdyby została zniszczona nie było by nas w tej chwili ,

a życie się zaczęło bo , pojawiały się to coraz inne formy życia.. ewolucja...

@Nie wiedziałem że ewolucja jest sprzeczna z kościołem , nie rozumiem czemu;D

narutotagkopia.jpg

Opublikowano

To jest wielki argument ale w bibli pisze :

Księga Rodzaju 1, 21:"I stworzył Bóg wieloryby wielkie, i wszelką duszę żyjącą i ruszającą się, którą wywiodły wody według rodzaju ich; i wszelkie ptactwo według rodzaju jego...".

Księga Rodzaju 1, 27:"I stworzył Bóg człowieka na wyobrażenie swoje, na wyobrażenie Boże stworzył go; mężczyznę i białogłowę stworzył ich...".

No czyli wedlug bibli nie bylo ewolucji . Kurcze kiedys przeczytalem jak zycie powstalo ale Ci nie powtorze. Bylo przez wyboch jakis czasteczek i powstala ziemia i z tego rozne organizmy ... No ja pisze mature z biologi teraz to wiesz :P Mam fajnego nauczyciela i mozna skonfrontowac z nim fakty z religia itp .

wakow9.png
Opublikowano

Do wierzących:

Udowodnij mi ze bóg istnieje.Czekam.

CO do spowiedzi to byłem ostatnio na rekolekcjach żeby sie pozbijać z księdza.Powiedziałem mu że paliłem marihuane itd. a ten czy warto, odpowiedziałem żeby spróbował xD.Beke mam do tej pory.

1324215825-U468093.png

By Heniu powrut

Opublikowano

No wiesz , ja mam swoją hipotezę którą Ci zaraz napiszę.

Na początku było NIC , wszystkie małe/duże planety , meteoryty się zderzały , była planeta która teraz zwana jest Ziemią... na niej życie nie mogło powstać ponieważ była podobna dzisiejszego Wenusa...

Później ciut mniejsza planeta uderzyła w ziemię , pod idealnym kątem , dlatego ziemia przetrwała , wtedy zmieniła się temperatura , atmosfera itp. kur cze ( nie mam książki z Geo 2 gim , bym Ci napisał jakie pierwsze formy życia powstały ).

od tych form powstała ewolucja... i tak dalej...

stworzył Bóg wieloryby wielkie, i wszelką duszę żyjącą i ruszającą się, którą wywiodły wody według rodzaju ich; i wszelkie ptactwo według rodzaju jego...".

Skąd Bóg wiedział jak one się nazywają , jak przecież wcześniej nie było wielorybów tylko inne podobne do tych ssaków ...

Biblia jest bardzo trudna do zrozumienia... z tego co wynika to Bóg wszystkie cząsteczki stworzył itp. wgl. cały wszechświat.. dla mnie to bzdura;)

narutotagkopia.jpg

Opublikowano

Do wierzących:

Udowodnij mi ze bóg istnieje.Czekam.

CO do spowiedzi to byłem ostatnio na rekolekcjach żeby sie pozbijać z księdza.Powiedziałem mu że paliłem marihuane itd. a ten czy warto, odpowiedziałem żeby spróbował xD.Beke mam do tej pory.

Nie mowie ze jestem wierzacym ale wszystkie cuda ktore sie staly np. ojciec pio i to wszystko to jest wystarczajacy dowod na istnieje czegos. A jak ktos mi kiedys powiedzial , w cos trzeba wierzyc bo zycie staje sie bez sensu i w trudnych sytuacjach nie ma do kogo uciec.

wakow9.png
Opublikowano

Każdy ma swoje poglądy... dominująca cześć ludzi jest wierząca... ale wierząca na pokaz... tak na prawdę większa cześć nie wieży w Boga...

Dla mnie jest to nie pojęte że Bóg stworzył wszystko... po prostu w to nie wierze... hmm a co będzie gdy nastanie koniec " ziemi " , nasza galaktyka jest nie przewidywalna... i w każdej chwili może nastąpić koniec ludzkości...

i co w tedy ?? Bóg nam pomoże ?? o.O wątpię... gdyby tak było to wszyscy by żyli w pokoju.. a tak to cały czas wojny są/były i będą... a nie powinny ;) bo Bóg powinien chronić swoje dzieci...

narutotagkopia.jpg

Opublikowano

Ja do kosciola nie chodze co tydzien, raz na jakis czas (saiwto czy cos). U spowiedzi nie bylem od kilku dobrych lat, spowiedz i tak nic mi nie da. U bierzmowania tez nie bylem :D

Mysle ze spowiedz przed religia to tylko toja osobista sprwaw - zalezy w jakim stopniu jestes katolikiem.

Opublikowano

Tak sobie myślę że dawniej ( tak jak dziś ) debile wymyślają koniec świata... itp żeby być sławnym itp. a tak sb pomyślę że dawnej to co teraz mówi biblia to ktoś mógł sb to wymyślać dla rozrywki,

a po prostu później ludzie to tak odebrali jakby było to na prawdę ;)

Raczej bardziej o duchy.. Nie wiem jak to nazwać. Mówi się, że zmarli wracają na ziemię aby załatwić swoje niezałatwione sprawy.

Może jednak przytoczę pewną sytuację. Nic nie wymyślam, mówię jak było.

Jakieś 5lat temu po śmierci dziadka zaczęły się dziwne rzeczy w domu dziać. Pewnego wieczoru siedzi cała rodzinka przy stole. Nikogo poza nami w domu nie było. Nagle z całej siły "ktoś" trzasnął drzwiami od sypialni rodziców. Wszyscy wystraszeni poszli zobaczyć co to było. Żadnego śladu, drzwi nienaruszone.

Możecie wierzyć lub nie, ale ja swoje wiem.

EMPTY :C

Opublikowano

Co mają cuda do boga?Cuda swoją drogą

To ze kazdy cud jest powiazany z osoba swieta. Poczytaj o ojcu pio.

Raczej bardziej o duchy.. Nie wiem jak to nazwać. Mówi się, że zmarli wracają na ziemię aby załatwić swoje niezałatwione sprawy.

Może jednak przytoczę pewną sytuację. Nic nie wymyślam, mówię jak było.

Jakieś 5lat temu po śmierci dziadka zaczęły się dziwne rzeczy w domu dziać. Pewnego wieczoru siedzi cała rodzinka przy stole. Nikogo poza nami w domu nie było. Nagle z całej siły "ktoś" trzasnął drzwiami od sypialni rodziców. Wszyscy wystraszeni poszli zobaczyć co to było. Żadnego śladu, drzwi nienaruszone.

Możecie wierzyć lub nie, ale ja swoje wiem.

Hmmm ... Ja wam tez opowiem historie ktora zawsze mi dziadek mowi jak z nim rozmawiam o takich sprawach. Kiedys byl chory na bialaczke lezal w szpitalu ledwo co dajac rade. Byl w najgorszym stanie , bialaczka przezuty i w ostatnich swoich dniach zaczal sie modlic ile mogl az wkoncu umarl byl w smierci klinicznej przez jakies 20 min po czym powrocil do zycia , lekarze ze zdziwieniem zaczeli go badac i nie bylo sladow bialaczki.

wakow9.png
Opublikowano
Hmmm ... Ja wam tez opowiem historie ktora zawsze mi dziadek mowi jak z nim rozmawiam o takich sprawach. Kiedys byl chory na bialaczke lezal w szpitalu ledwo co dajac rade. Byl w najgorszym stanie , bialaczka przezuty i w ostatnich swoich dniach zaczal sie modlic ile mogl az wkoncu umarl byl w smierci klinicznej przez jakies 20 min po czym powrocil do zycia , lekarze ze zdziwieniem zaczeli go badac i nie bylo sladow bialaczki.
Jak dla mnie wał żebyś do kościoła chodził.

1324215825-U468093.png

By Heniu powrut

Opublikowano

wierzycie w boga a w kościół nie - to troche bez sensu, bo to głównie dzięki kościołowi dowiedzieliście się tych wszystkich bajeczek o jezusie , a teraz chcecie go odłączyć bo jest zły, bo ksieża to zlodzieje i pedofile...

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Jak dla mnie wał żebyś do kościoła chodził.

Nie wal bylem wtedy malym bachorem , moj ojciec wozil dziadka po szpitalach , sa wpisy ze szpitali i wszystko . Wiesz jestem juz pelnoletni i mam normalne rozmowy z ludzmi nie musza mi wciaskac bajek.

Tez za nic nie chcialem uwierzyc ale pokazal mi dowody i nawet kazal isc do proboszcza ktory przy nim byl caly czas ehh. Ale sam dalej jestem zgubiony w tym wszystkim . Poprostu kosciol zostal z tylu a mamy 21 wiek. Powinien sie troche zmodernizowac .

wakow9.png
Opublikowano

@WodnyGłaz

Ludzie nie są wstanie pojąć istoty Boga, pewnie dlatego też mają wątpliwości co do Jego istnienia.

@Czituś

Rozmawiamy tutaj o poważnych tematach, a Ty za przeproszeniem, wpierdalasz się i robisz na siłę z siebie ateistę i pokazujesz jaki to fajny jesteś, bo masz sygnaturę z pseudo-cyckami -,-

@Do autora

Określ się dokładniej.Jesteś chrześcijaninem (nie katolikiem), czy tylko po prostu wierzysz w Boga?

@dordo39

Udowodnij mi, że Bóg nie istnieje.Ja Ci mogę podać przynajmniej 6 racjonalnych rzeczy, opowiadających się za istnieniem Boga.

Opublikowano

UP,wymień mi te 6 rzeczy,

narutotagkopia.jpg

Opublikowano

a Ty pewnie z wszystkiego się spowiadasz ? ;) taa;D bo sorry jak patrzę że po 1-2 min osoby wychodzą to nie wieżę że ktoś się z wszystkich grzechów spowiadał;)

bo każda głupia rzecz nawet zła myśl to grzech ;)

narutotagkopia.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...