Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Piractwo

Gość Revlix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yo

Nie wiem czy ktoś zrobił taki temat, ale czym ryzukuje? Tylko zamknięciem tematu <_< . Więc zacznijmy. Piractwo MEDIALNE, to jak wszyscy wiemy przestępstwo, i przestępstwo doskonałe wręcz, ponieważ policja prawie z tą plagą nic nie może zrobić. Ale tego dzisiaj nie poruszymy. Zajmiemy się bardziej sprawą dlaczego w ogóle powstało coś takiego jak piractwo.

Mogę, to wytłumaczyć na przykładzie gry Batman Arkham Asylum. Premiera gry odbyła się 26 sierpnia 2009 roku, a w Polsce ukazała się 28 sierpnia 2009. O yeah j***ć polaków i dać im gierke 2 dni po premierze, a raczej 8 dni, bo umnie gra w łodzi pojawiła się właśnie 8 DNI po premierze. Jeszcze warto wspomnieć, że premiere Batmana przekładano z tego co wiem około 4,5 razy dlatego dosłowanie graczy szlag jasny trawiał. A jeśli pobrali byśmy torrent mieliśmy by grę nie tylko przed premierą a przynajmniej na czas. Trudno się dziwić, że istnieje coś takiego jak piractwo jeżeli takie sytuacje będą się zdarzać często.

To tyle co miałem wam do "powiedzenia :unsure: ". Lecz jakie sugestie na ten temat macie wy? Piszcie

@EDIT

Posty również mogą obejmować tematyke kradzieży wirtualnej.

BYE ;)

• Odpowiedzi 80
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jak dla mnie poprostu ceny gier są za wysokie, jak dla mnie gdyby sprzedaż spadła o 50% to ceny też :) ja mam dobry komputer ( zapraszam do sygnaturki ;) ), chce sobie zagrać w bf3 ale co mi z tego że w premierę będzie gdzieś koło 150 zł kosztować -.-. Ostatnio też nie mam w co grać, wchodzę do sklepu patrze: 100 zł, 80zł, 120zł, 90zł. dlatego trzeba czekać aż ceny poprostu spadną :/

1367303118-U250803.png

Wszystko trzeba od nowa...

Opublikowano

Jak dla mnie poprostu ceny gier są za wysokie, jak dla mnie gdyby sprzedaż spadła o 50% to ceny też :) ja mam dobry komputer ( zapraszam do sygnaturki ;) ), chce sobie zagrać w bf3 ale co mi z tego że w premierę będzie gdzieś koło 150 zł kosztować -.-. Ostatnio też nie mam w co grać, wchodzę do sklepu patrze: 100 zł, 80zł, 120zł, 90zł. dlatego trzeba czekać aż ceny poprostu spadną :/

brawo geniuszu, nie wiem kto kupuje teraz gry w sklepie, na allegro mozesz kupic taka sama gre czasami 2razy taniej.

pozatym ludzie piraca i nie ma sie co dziwic skoro gry sa takie drogie a my tak malo kasy mamy

EXPmIpC.gif

Opublikowano

brawo geniuszu, nie wiem kto kupuje teraz gry w sklepie, na allegro mozesz kupic taka sama gre czasami 2razy taniej.

pozatym ludzie piraca i nie ma sie co dziwic skoro gry sa takie drogie a my tak malo kasy mamy

Spokojnie, nie powiedziałem gdzie "wchodze" , "wchodze" na strone internetowa z grami, "wchodze" do sklepu z grami :)

1367303118-U250803.png

Wszystko trzeba od nowa...

Opublikowano

Ale jeśli cię na coś nie stać, to nie kupuj tego. Proste. Podam ci przykład. Jeżeli widzisz jakiś piękny samochód i cię na niego nie stać, to go kradniesz? Tak samo jest z grami komputerowymi. Zapamiętaj :). Nie powiem, że sam nigdy nie spiraciłem jakiegoś filmu czy gry, ale teraz widze jaki, to idiotyzm.

Opublikowano

@up

ehe to powiedz to wszystkim ludziom, ludzie piracą bo nie łapią za to jak za kradzież samochodu 0,0 więc dlaczego mają tego nie robić jak i tak przeważnie ich nie zlapią. A zreszto gry poprostu są drogie i ludzie nie kupują ich tylko wole ściągnać za free albo mało cenę pirata, no ale zawsze na piracie możemy sprawdzić gre i jak się spodoba kupić do gry multi naprzykład.

fs.png

Opublikowano

Stary jesteś debilem czy udajesz? Aż Mi się nie chcę wierzyć że masz legalnego windowsa, nie ściągasz nic nielegalnie z neta, brak mp3 na komórce, na wszystkie filmy chodzisz do kina lub kupujesz dvd.

Weź nie pierdol, nie każdy ma bogatych rodziców którzy zarabiają 10 tyś. miesięcznie żeby mogli sobie pozwolić na to co bogate dupki, (nie mówię że każdy bogaty to od razu dupek^^)

Nie żal się na forum o hackach że nie lubisz piractwa bo to Polska. Nie zarabiamy wszyscy w chuj hajsu. A porównywanie ściągnięcia gry z neta a włamanie do samochodu jest zupełnie czymś innym . . .

Gdybym miał kasę to na bank wspomagał bym twórców gry, ale głównie trzeba myśleć nad tym za co się przeżyje w RL.

Opublikowano

Ale jeśli cię na coś nie stać, to nie kupuj tego. Proste. Podam ci przykład. Jeżeli widzisz jakiś piękny samochód i cię na niego nie stać, to go kradniesz? Tak samo jest z grami komputerowymi. Zapamiętaj :). Nie powiem, że sam nigdy nie spiraciłem jakiegoś filmu czy gry, ale teraz widze jaki, to idiotyzm.

Piractwo to nie kradzież, ziomm

Opublikowano

Sam się przyznam że parę razy ściągałem z neta ale stwierdziłem że z tym jest dużo problemów wydaje ci się że cię nie złapią ale mogą to zrobić łapią małą grupę bo to plaga a możesz mieć niefart i akurat ciebie złapią na piractwie

ściąganie piratów to nie legalne, ale przegrywanie swojej gry z oryginalnej płyty na np dvd kupione w sklepie jak ci się zrysuje płyta to wtedy nic nie zrobią chyba

A dojebało mnie jedno FoxRox dajmy przykład film dobry film z samymi znanymi aktorami dużo musisz zapłacić + do tego dobra animacja efekty specjalne to też dużo kasy jak oni by sprzedawali film tanio to ciekawe ile by się dorobili skoro muszą zapłacić za efekty specjalne aktorów i td.

Ale ten mnie rozwalił :D

http://www.youtube.com/watch?v=pfOT964s5U

634534203295449218.png
Opublikowano

Yszty pacanie, porównujesz kradziez samochodu do jakiegos pliku ktory tak naprawde nie istnieje?

logo_black3.png

Opublikowano

Piractwo to nie kradzież to teraz mnie rozjebałeś ahahahahahahaha

Po "hahaha" nie miałem ochoty więcej czytać bo pokazałeś poziom. Jak pójdziesz na parking pod biedronką i ukradniesz samochód to to jest kradzież, bo właściciel stracił samochód. Jak ściągasz torrenta czy inne gówno to osoba, która to udostępniła nie traci, wtedy Ty robisz dodatkową kopię. Kapito?

Opublikowano

Zachwycacie swoją inteligencją... Piractwo racja, to w pewnym nie kradzież, ale nie legalne skopiowanie pliku bez zgody twórcy! Czyli innymi słowy takie jakby podpie*dolenie pomysłu -.-. Oh My God!!!

Opublikowano

Zachwycacie swoją inteligencją... Piractwo racja, to w pewnym nie kradzież, ale nie legalne skopiowanie pliku bez zgody twórcy! Czyli innymi słowy takie jakby podpie*dolenie pomysłu -.-. Oh My God!!!

Pokaż mi gdzie napisałem, że piractwo jest dobre.

Weteran
Opublikowano

Nie widze sensu kupowania gier , w ktora pogramy kilka dni...

Mam w nosie co mi dasz , ale jak juz to Zbieram minusy

mpccopy.jpg

Co to jest? Ma pięć liter - pierwsza to "K", a ostatnia to "s". Twarde owłosione, w środku ma biały płyn.

Odpowiedź: KOKOS, a ty co myślałeś? ;p

Opublikowano

A ja nie jestem baranem żeby płacić za coś co mogę mieć za darmo i to w maksymalnie kilka godzin a nie kilka dni np. kupujac na allegro.

Kupowanie oryginalnych gier jest raczej dla debili (przepraszam urażonych), co innego muzyka. Kupując oryginalną płytę jakiegoś zespołu okazujemy

tym największy podziw do artysty.

Zresztą jak wszystkim wiadomo ceny są takie jakie są. Za kasę którą miał bym zapłacić za jakąś gównianą gierkę wolę już opłacić internet na kilka miesięcy i ściągać aż dysk się nie zapełni.

HBV27j.png

Opublikowano

Pokaż mi gdzie napisałem, że piractwo jest dobre.

Nigdzie. I nie ma tu zupełnie związku :angry:

Opublikowano

Nie stać mnie - nie wydaję kasy. Jeśli chodzi o muzykę często ściągam kilka kawałków aby ocenić płytę i dopiero zamawiam. Tak czy inaczej to też jest karalne, bo nie mam zgody na kopiowanie.. Phi... Gier ściągam mało, bo po co? Wolę piłkę pokopać..

refy RMCF

Opublikowano

A ja nie jestem baranem żeby płacić za coś co mogę mieć za darmo i to w maksymalnie kilka godzin a nie kilka dni np. kupujac na allegro.

Kupowanie oryginalnych gier jest raczej dla debili (przepraszam urażonych), co innego muzyka. Kupując oryginalną płytę jakiegoś zespołu okazujemy

tym największy podziw do artysty.

Zresztą jak wszystkim wiadomo ceny są takie jakie są. Za kasę którą miał bym zapłacić za jakąś gównianą gierkę wolę już opłacić internet na kilka miesięcy i ściągać aż dysk się nie zapełni.

Niestety twój post zaprzecza zdaniu " A ja nie jestem baranem" bo właśnie nim jesteś ;). NIe okazujesz szacunku ludziom co się napracowali przy tworzeniu gry. Tej gry nie tworzy 1 czy 2 osoby , tylko cały zespół programistów, animatorów, scenarzystów, grafików :).

Co do narzekania , że chcesz mieć grę w kilka godzin to kolejny EPIC FAIL. Na allegro mozna kupic wirtualny CD-KEY dzieki , ktoremu mozesz pobierac gry z STEAMA, ORIGIN, BLIZZ DOWNLOADER itd.

Takze gry mozesz miec nawet w pare minut jesli masz zajebiscie szybki internet:).

Kiepska wymówka .

Kupowanie oryginalnych gier jest dla debili ? Sam jesteś tym debilem bo ja w ten sposób płacę za dobrze wykonaną pracę firmy, ktora wydala daną grę ;] . Mozna to odebrać jako okazanie szacunku dla twórców. Jak już to gry nie mają metryki " DLA DEBILA " . To już zależy od osobowosci kazdego z nas.

Tym postem pokazałeś swój niski poziom IQ.

3x NIE dziękujemy Panu.

jqeuR.png

Opublikowano

Niestety twój post zaprzecza zdaniu " A ja nie jestem baranem" bo właśnie nim jesteś ;). NIe okazujesz szacunku ludziom co się napracowali przy tworzeniu gry. Tej gry nie tworzy 1 czy 2 osoby , tylko cały zespół programistów, animatorów, scenarzystów, grafików :).

Co do narzekania , że chcesz mieć grę w kilka godzin to kolejny EPIC FAIL. Na allegro mozna kupic wirtualny CD-KEY dzieki , ktoremu mozesz pobierac gry z STEAMA, ORIGIN, BLIZZ DOWNLOADER itd.

Takze gry mozesz miec nawet w pare minut jesli masz zajebiscie szybki internet:).

Kiepska wymówka .

Kupowanie oryginalnych gier jest dla debili ? Sam jesteś tym debilem bo ja w ten sposób płacę za dobrze wykonaną pracę firmy, ktora wydala daną grę ;] . Mozna to odebrać jako okazanie szacunku dla twórców. Jak już to gry nie mają metryki " DLA DEBILA " . To już zależy od osobowosci kazdego z nas.

Tym postem pokazałeś swój niski poziom IQ.

3x NIE dziękujemy Panu.

OMG, czytaj ze zrozumieniem. Po pierwsze żeby kupić na allegro w pare minut trzeba mieć konto w banku - ja go nie mam.

Zresztą mam wyjebane, chcesz to sobie kupuj gry za 100zł jak jakiś baran, ja tam sole sobie pizze kupić czy nawet ten internet opłacić i korzystać do woli.

Tak w ogóle wiesz co to jest IQ ? Coś mi się zdaje że nie bardzo, odsyłam do wujka google.

HBV27j.png

Opublikowano

Jak czytam niektóre posty, to normalnie o.O . Jeśli nie stać cię na grę, to po prostu jej nie kupujesz, ewentualnie czekasz aż stanieje, a tłumaczenie typu "ściągam bo po co mam wydawać kasę jak mogę mieć za darmo" jest żałosne.

@UP

Jakby wszyscy robili tak jak ty, to gry wogóle przestały by powstawać. Sam jesteś baranem jeśli uważasz że kupowanie oryginalnych gier jest głupie.

@PanZagłady - chyba jedyny ogarnięty w tym temacie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...