Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Archiwalny][Tutorial]Darmowy, testowy! serwer minecraft.

Patryczek1996

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ;)

Chciałbym wam opisać (może kiedyś dodam screenshoty) jak można uzyskać testowy serwer minecraft.

No to zaczynamy...

Po pierwsze będą nam potrzebne programy jak:

Putty:

http://the.earth.li/~sgtatham/putty/latest/x86/putty.exe

http://www.virustotal.com/file-scan/report.html?id=a37af8742908c5ae38851ed847431d12ad130363212e49835e2466c3bb8c0f79-1314056582

1. Tworzymy konto na stronie

http://myshell.pl/index.php/home/jak-zaozy-konto-shellowe

Poradnik jak zrobić konto shellowe.

2. Po rejestracji logujemy się programem Putty na nasz serwer shell, wpisujemy w oknie Host name or IP address

ssh.myshell.pl

3. Wchodzimy na strone

http://myshell.pl

i klikamy w reklame ;). Ten krok powtarzamy codziennie.

4. Po zalogowaniu tworzymy folder na pliki serwerowe, w moim wypadku folder nazywa się 'asd' więc komenda na stworzenie folderu, przejście do niego i nadanie mu uprawnień będzie wyglądać tak:

mkdir asd && chmod -R 777 asd && cd asd

Gdy proces się powiedzie, powinniśmy już być w folderze 'asd'. tak powinno to wyglądać

>Tue 23 6:25<= 'twójlogin'(at)myshell~/asd>

5. Po stworzeniu folderu wypadało by ściągnąć pliki. Więc ściągamy bukkita 1060 komendą:

fetch http://ci.bukkit.org/job/dev-CraftBukkit/1060/artifact/target/craftbukkit-0.0.1-SNAPSHOT.jar

6. Gdy już ściągniemy craftbukkita, trzeba go odpalić aby nam ściągnął foldery i pliki serwerowe 'czy utworzył, nie wiem jak on tam działa ;p' w każdym bądź razie trzeba go odpalić, posłużymy się komendą javy

java -Xincgc -Xmx1G -jar craftbukkit-0.0.1-SNAPSHOT.jar

7. Po wygenerowaniu mapy world i netheru wpisujemy

stop

i po wyłączeniu procesu javy edytujemy plik server.properties wpisujemy w oknie Putty komendę

ee server.properties

(Tak, wiem jest to słaby edytor tekstu lecz nie zabrałem się za edytora vi, na razie wystarcza mi prosty edytor ee.)

8. Jak widzimy, mamy nasz plik od konfiguracji serwera, edytujemy sobie go jak chcemy (jeżeli nie ogarniasz, odsyłam http://www.mpcforum.pl/topic/275322-tutstawianie-servera-minecraft-bez-hamachi-z-routerem/)proszę zapamiętać że trzeba zmienić port ponieważ nie jedna osoba ma serwer minecraft na tej maszynie, ja np zmienie server-port na 22555. WY ZMIENIACIE NA INNY.

9. Kiedy zmienimy port, ustawimy sobie nasz pliczek konfiguracyjny serwera czas na wyjście z edytora tekstu, po czym klikamy 'esc' i dwa razy klawisz 'a' Kiedy wyszliśmy z edytora, powinniśmy znajdywać się w folderze 'asd'.

10. Teraz czas na odpalenie serwera, serwer odpalamy zawszę komendą

java -Xincgc -Xmx1G -jar craftbukkit-0.0.1-SNAPSHOT.jar

Można też utworzyć plik który będzie odpalać serwer komendą 'sh start.sh', jeżeli będziecie chcieli napiszę, jak go zrobić.

11. Ostatni punkt, najlepszy dla nas :D wchodzimy na serwer. IP serwera to jeden z tych poniższych:

79.133.200.45:22555

79.133.200.46:22555

79.133.200.47:22555

79.133.200.48:22555

79.133.200.49:22555

79.133.200.50:22555

79.133.200.51:22555

79.133.200.52:22555

To wyłącznie zależy jaki wybrałeś vhostip przy rejestracji. Jeżeli nie wiesz jaki masz adres IP, sprawdź każdy adres IP.

Dacie + czy tam - i tak kochać was będę. <3

Tutorial jak zrobić plik 'start.bat'

1. Przechodzimy do katalogu serwera

2. Wpisujemy komendę

ee start.sh[/code] aby stworzyć plik
3. Wpisujemy tam kod [code]java -Xincgc -Xmx1G -jar craftbukkit-0.0.1-SNAPSHOT.jar

4. Wciskamy 'esc' i dwa razy a.

5. Skrypt odpalamy tak:

sh start.sh

Tutorial jak zrobić serwer głosowy 'teamspeak3' by Wychowany add.png

Opisze jak postawić serwer teamspeak3:

Ściągamy pliki:

wget http://teamspeak.gameserver.gamed.de/ts3/releases/3.0.0/teamspeak3-server_freebsd-amd64-3.0.0.tar.gz

Teraz musimy je wypakować:

tar -zxvf teamspeak3-server_freebsd-amd64-3.0.0.tar.gz

Wchodzimy do folderu:

cd teamspeak3-server_freebsd-amd64

Nadajemy chmody:

chmod +x ts3server_startscript.sh

Teraz musimy stworzyć config ts3server.ini przykładowy config wygląda tak:

machine_id=

voice_port=9987

voice_ip=Tutaj_ip

licensepath=

filetransfer_port=30033

filetransfer_ip=Tutaj_ip

query_port=10011

query_ip=Tutaj_ip

Ip które możecie wykorzystać macie pod komendą vhostip

Teraz rejestrujemy się na:

https://sales.teamspeakusa.com/users/register.php

Gdy potwierdzimy e-mail dostaniemy na niego licencje non profit która umożliwia nam postawienia serwera 512 slotów.

Wrzucamy ją do głównego katalogu naszego serwera.

Gdy już wszystko zrobimy możemy po raz pierwszy odpalić nasz serwer komenda:

screen -A -m -d -S ts sh ts3server_minimal_runscript.sh inifile=ts3server.ini

Serwer odpala nam się w tle, aby do niego wejść wpisujemy screen -r ts aby opuścić screena i zostawić serwer w tle wciskamy kombinacje klawiszy CTRL+A+D.

To wszystko. Jeżeli ip które wybraliście jest zajęte to wpisujemy następne. Po odpaleniu serwera radze wejść w console (screen -r ts) i zobaczyć na jakim porcie odpalił się serwer.

Aby odpalić pliki z minecraft.net komenda inaczej wygląda, dokładniej wygląda tak:

java -Xincgc -Xmx1G -jar minecraft_server.jar

UpdateLog

- Ruch UDP został otwarty !!!!

- Virtual memory zostało zwiększone to 2500 MB dla Javy

- Pamięć RAM została zwiększona per user do 128 MB (będzie więcej docelowo 1 GB)

Na wstępie taki suchar : )

Życzę wszystkim udanego roku szkolnego i żebyście nie przebudowali tego roku na tą samą klasę przez zbyt długie granie w Minecrafta : )

OK… Zacznę tak na serwerze jest obecnie uruchomionych około 40 serwerów Minecrafta co mnie trochę szokuje ponieważ nie sądziłem, że jest takie zapotrzebowanie. Ten serwer był postawiony bardziej z myślą o programistach niż o graczach ale to wy jednak zdominowaliście serwer więc rozwój serwera będzie bardziej szedł w tą stronę ale oczywiście nie zaniechując rozwoju sfery programistycznej : ).

A teraz trochę mniej przyjemnie ;]

Ja pierdole że tak się wulgarnie wyrażę czy wy zdajecie sobie sprawę, że ja muszę siedzieć około 2 godziny i odpisywać na pytania typu :

Pytania :

1.Jak zrobić aby serwer MC chodził 24/7

2. Czy mogę zainstalować ….

3. Jakie porty są odblokowane

4. Mam taki błąd co mam zrobić

5. Podaj mi swoje GG

Odp:

1. Skrypt + screen

2. Tak możecie instalować co chcecie wy własnym katalogu domowym

3. Wszystkie od 1000

4. …….

5. Jak bym dał GG to bym musiał się zwolnić z pracy

Odpisuje praktycznie na wszystkie wasze emaile do każdego z was podchodzę z szacunkiem nie ważne ile lat macie to nie zlewam na was staram się pomóc jak tylko mogę a wy mi robicie dosłownie bukkake ale z emaili. Ja was tylko proszę zastanówcie się przed wysłaniem emaila po przez ten wasz cały SPAM nie mogę nawet się zrelaksować oglądając kwejka lub wiocha.pl nie wspominając że muszę oglądać Rocka na Youtube bez obrazu.

Pytanie Boomerang

P: Dlaczego mój serwer MC jest wyłączany co godzinę

O: Bo na serwerze są limity czasu wykorzystania maxymalnego procesora dla procesu ale można to po części obejść

Na koniec na pociesznie : )

- Crontab będzie dostępny już w niedziele

- Czas procesora jutro zwiększę z 5minut (tyle obecnie jest ) do 1 godziny i zobaczymy czy serwer nie będzie za bardzo przeciążony ale liczę na wasze wsparcie o które proszę : ). Ta opcja jest testowa jeżeli wszystko będzie git to tak zostawimy a może nawet zwiększymy :D

- Jeżeli będę miał jakieś wsparcie to stworzę kolejny serwer ale tylko pod MC

Pozdrawiam i zapraszam na forum : )

Poradnik napisany tylko przy pomocy własnego mózgu. Wdzięczny jestem na tym forum tylko jednemu użytkownikowi o nazwie 'Suiciderlz' za pomoc przy systemie FreeBSD 2 lata temu.

Nie host'ować serwera dla osób trzecich 'nieznajomych' ponieważ takie serwery będą pewnie usuwane a konta będą zablokowane. To jest tylko do testu, testowania map w parę osób.

Osoby które nie wiedzą co to jest testowy serwer :L

Piotr020798

Zgzytek

Oferuję pomoc:

Oferuję pomoc z port forward (przekierowywaniem portów) Tylko i wyłącznie gdy posiadasz router.

Oferuję pomoc ze stawianiem serwerów do Minecraft na systemach FreeBSD/Debian/Ubuntu.

Oferuję pomoc z konfiguracją pluginów minecraft jak permissions.

Oferuję pomoc z konfiguracją serwerów minecraft.

Tłumaczę pluginy bukkita na język polski.

Większe tutoriale:

Zostanę administratorem/moderatorem na jakimś dobrym serwerze dedykowanym, propozycje proszę wysyłać na PW.

• Odpowiedzi 285
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Po wpisaniu java -Xincgc -Xmx1G -jar craftbukkit-0.0.1-SNAPSHOT.jar pisze

Perhaps a server is already running on that port?
o co chodzi?

Za duza sygna - MrPiotrek122

Opublikowano

Po wpisaniu java -Xincgc -Xmx1G -jar craftbukkit-0.0.1-SNAPSHOT.jar pisze o co chodzi?

Mówiłem, aby zmienić port!

Spróbuj np port 25434, zmień go w server.properties

#Minecraft server properties
#Tue Aug 23 06:39:10 BST 2011
level-name=world
allow-nether=true
view-distance=10
spawn-monsters=true
online-mode=true
spawn-animals=true
max-players=20
server-ip=
pvp=true
level-seed=
server-port=25434
allow-flight=false
white-list=false

Oferuję pomoc:

Oferuję pomoc z port forward (przekierowywaniem portów) Tylko i wyłącznie gdy posiadasz router.

Oferuję pomoc ze stawianiem serwerów do Minecraft na systemach FreeBSD/Debian/Ubuntu.

Większe tutoriale:

Zostanę administratorem/moderatorem na jakimś dobrym serwerze dedykowanym, propozycje proszę wysyłać na PW.

Opublikowano

Spróbuj np port 25434

Spróbuj np port 25434, zmień go w config.properties

A jak zmienić port! ale mi to wyskakuje właśnie jak chce włączyć serwer żeby to się ściągnęło.

Za duza sygna - MrPiotrek122

Opublikowano

yyyyyy do minecrafta kosztuje 4 euro

ssh.myshell.pl

Zalozy mi ktos konto i wysle pasy na pw?

DObra poradzilem sobie ale co mam wpisac jak wyskakuje

choose laguage does not exit

niby zebym wybral jezyk ale co mam wpisac

Z tym tez sobie poradzilem trzeba wpisac PL

Twoja reklama tutaj - Pisz na pw xD

Opublikowano

yyyyyy do minecrafta kosztuje 4 euro

ssh.myshell.pl

Zalozy mi ktos konto i wysle pasy na pw?

ssh.myshell.pl Ma oferty serwerów minecrafta na których możesz zrobić serwer publiczny, myshell.pl ma oferty shell na których możesz odpalić serwer minecrafta, lecz nie publikować go.

A jak zmienić port! ale mi to wyskakuje właśnie jak chce włączyć serwer żeby to się ściągnęło.

#Minecraft server properties

#Tue Aug 23 06:39:10 BST 2011

level-name=world

allow-nether=true

view-distance=10

spawn-monsters=true

online-mode=true

spawn-animals=true

max-players=20

server-ip=

pvp=true

level-seed=

server-port=25434

allow-flight=false

white-list=false

Zmieniasz to w server.properties

zmieniasz server-port z 25565 na 25434 lub podobny.

Oferuję pomoc:

Większe tutoriale:

Opublikowano

A jak rozpakowac archiwum np z plikami topmodela

Na systemie FreeBSD możesz tylko wypakować pliki *.tar.gz

Aby wgrać pliki musisz zapakować je winrarem do nazwapliku.tar.gz i wysłać przez ftp na serwer po czym wypakować go komendą:

tar xvf asd.tar

Detale FTP:

host: ssh.myshell.pl

login: twój login przy rejestracji shella

hasło: twoje hasło przy rejestracji shella

port: 21

Możesz wgrywać pliki na serwer poprzez program Filezilla lub WinSCP

Oferuję pomoc:

Większe tutoriale:

Opublikowano

a mi wyskakuje jak wlanczam serwer

Done(0,02) i cos tam dalej.

edit

jak usunac wszystkie pliki na shelu?

edit2 to nie dla mnie zrobi mi ktos serwer do mc:)

Opublikowano

a mi wyskakuje jak wlanczam serwer

edit

jak usunac wszystkie pliki na shelu?

edit2 to nie dla mnie zrobi mi ktos serwer do mc:)

Pliki usuwamy komendą

rm -rf nazwapliku/folderu

Jeżeli chciałbyś usunąć zawartość folderu, wpisujemy:

rm -rf /przykladowyzasmieconyfolder/*

Jak wyskoczy Ci już

to znaczy że serwer jest online i możesz się połączyć.

Oferuję pomoc:

Większe tutoriale:

Opublikowano

Chwileczkę serwer testowy? Czy to jest na jakiś określony czas, a później trzeba za niego płacić?

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Opublikowano

Na jaki okres jest ten serwer testowy ? Czy mogę na niego zaprosić kumpla ? Czy tylko jest 1 slot ?

Opublikowano

Heh, slotów jest tyle ile możesz sobie tylko wyobrazić.

Serwer nie jest na czas. Jak dobrze pamiętam, w tym systemie freebsd są automatycznie zabijane procesy po chyba 1h, więc twój serwer będzie wyłączony po godzinie ale możesz go odpalić na nowo w każdej chwili (Lecz nie jestem pewnien!).

Oferuję pomoc:

Większe tutoriale:

Opublikowano

eee noto troche slabo bo co 1h bedzie sie trzeba logowac ale mozna dac konto do tego np koledze zaufanemu ktory tez bedzie gral i jak bedzie chcail pograc to sobie wlaczy:)

Opublikowano

standardowo jest 10 slotow ale mozesz sobie powiekszyc ale nie radze usuna ci serwer:)

Nie, slotów może sobie wpisać 123123123, lecz kiedy będzie łącze przeciążone będą szukać kto tak obciąża cały czas połączenie i wyłączą mu serwer ;) a może nawet usuną konto...

Ten shell jest zrobiony po to aby kompilować sobie skrypty, stworzyć tunel IRC. A admin pozwolił na testowanie serwerów minecraft ;]

Oferuję pomoc:

Większe tutoriale:

Opublikowano

no ale w plikach standardowo jest 10

Jeżeli wygenerujesz pliki na windowsie, masz to samo :P też będzie w server.properties 10 slotów.

Oferuję pomoc:

Większe tutoriale:

Opublikowano

Zrobiłem wszystko tak jak trzeba, ale żaden podany IP nie działa...

@edit

Mam inne pytanie, mam na komputerze pliki i nie chce pobierać skądś tam nowych. W jaki sposób te moje pliki wgrać właśnie na te potty.

Opublikowano

Zrobiłem wszystko tak jak trzeba, ale żaden podany IP nie działa...

@edit

Mam inne pytanie, mam na komputerze pliki i nie chce pobierać skądś tam nowych. W jaki sposób te moje pliki wgrać właśnie na te potty.

Pliki wgrywasz programem Filezilla, detale ftp to:

Host: ssh.myshell.pl

Login: twój login shell

Hasło: twoje hasło shell

Port: 21

Oferuję pomoc:

Większe tutoriale:

Opublikowano

jak macie ip aby wbic na serwer port musicie zmienic na taki jaki wpisaliscie w server

szkoda ze komp musi byc on ;/

Hehe, nie musi być on :P

Znam sposób na to żeby można było wyłączyć putty a proces javy dalej był w 'background'

robisz skrypt

odpalasz skrypt sh startmc.sh (skrypt który odpala minecrafta)

logujesz się na 2 Putty

wpisujesz killall sh i gotowe powinno Cie wywalić z procesu javy i możesz bezpiecznie zamknąć dwa okna Putty a serwer będzie dalej działał <3

No za ten poradnik plusy się przydadzą, bo trzymałem go tylko dla siebie :L

Oferuję pomoc:

Większe tutoriale:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...