Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Religia

F4k3r

Jestes Wierzacym ?  

106 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jestes Wierzacym ?

• Tak
      69
    • Nie
      37
  2. 2. Jesli Tak - Chodzisz do kosciola

• Tak
      37
    • Nie
      49
    • Sporadycznie
      20
  3. 3. Wierzysz w Biblie , Sakramenty , Zbawienie ?

• Tak
      46
    • Nie
      60

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dordo22
Opublikowano

powinneś dać jeszcze opcje : niewiem albo nie jestem pewien lub nie potrafie określić. nie każdy tak jak ty albo jest super wierzącym chrzescijaninem lub satanistą. są tacy jak ja, pośrodku.

• Odpowiedzi 110
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ta ankieta jest bezsensowna Bo jesli ktos zaznaczy opcje ze wierzy to i powinien zaznaczyc ze wierzy w jak ty to ujołeś Zbawienie itp jesli nie zaznaczy tej opcji to odpowiedz jest bezsensowna , a i czy ta ankieta ma na celu obrazic userów wierzących inaczej?,

Bo mozna wierzyc w np stary testament nie trzeba odrazu w nowy. Sa rozni ludzie i maja rozne poglady niektorzy jak juz napisalem nie wierza w Jezusa.

powinneś dać jeszcze opcje : niewiem albo nie jestem pewien lub nie potrafie określić. nie każdy tak jak ty albo jest super wierzącym chrzescijaninem lub satanistą. są tacy jak ja, pośrodku.

Wiem , lecz nie moglem wiecej niz 3 dodac .

wakow9.png
Opublikowano

Jestes Wierzacym - Tak

Jesli Tak - Chodzisz do kosciola - Tak

Wierzysz w Biblie , Sakramenty , Zbawienie ? - Tak

:)

Opublikowano

magizm, fetyszyzm, ateimz, buddyzm, itd.

Niektóre religie nie mają sakramentów, nie nakazują chodzic do kościoła, itd..

Teoria darwina też jest ciekawa, tak samo jak i kosmiczna ; )

Jestem katolikiem.

(bez rozłamania na luternanizm, itd.)

50a8d03627325.png

| Edytor |

Opublikowano

Valky czego mnie obrażasz?

No to macie kazanie w spoilerze:

Chodzenie do kościoła to integralna część chrześcijaństwa. Ponieważ to Ona wydała na ten świat Chrystusa Pana, również z Jej rąk otrzymujemy łaski związane ze świętami Bożego Narodzenia. Jutro świętować będziemy wspaniałą uroczystość Objawienia Pańskiego, będącą wspomnieniem dnia, w którym Zbawiciel objawił się światu. Trzej Mędrcy przybędą, by oddać cześć Dzieciątku Jezus i złożyć Mu dary: złoto, kadzidło oraz mirrę. Te trzy dary dobrze symbolizują trzy cnoty, związane w Bóstwem Odkupiciela: cnoty wiary, nadziei oraz miłości. Złoto jest metalem szlachetnym i cennym, ponieważ posiada wiele właściwości, dzięki którym nadaje się znakomicie do wyrażania wartości wszystkich innych dóbr. Nie matowieje, nie rdzewieje ani się nie psuje i zachowuje swój blask nawet jeśli spoczywa w ziemi przez wiele lat. Ma dużą gęstość i ciężar, jest trwałe i niełatwo je transportować. Jest również dobrze kowalne, można je sprasować na bardzo cienkie blachy, albo roztopić i wlać w dowolną formę. Jest jednym z najlepszych przewodników ciepła i elektryczności. Nic więc dziwnego, że tak wspaniały surowiec jest przez wielu ludzi tak ceniony, a nawet stał się miarą wartości wszystkich innych dóbr. Złoto symbolizuje więc wszystko, co związane jest z bogactwem, a naturalną konsekwencją bogactwa jest władza doczesna. Dlatego trzej Królowie ofiarując Dzieciątku ten dar, uznali w ten sposób Jego władzę królewską, Jego prawo do sprawowania rządów nad narodami, uznali, że bogactwa posiadane przez wszystkich ludzi należą w istocie do Niego, jako ich Boga, Stwórcy i Odkupiciela. Władza doczesna nie jest jednak konsekwencją samego tylko bogactwa. Nawet gdybyście posiadali wszystkie bogactwa świata, czy na podobieństwo Midasa wszystko czego dotykalibyście obracałoby się w złoto, bez wiedzy nadal nie bylibyście prawdziwie potężni. Wiedza jest warta nieskończenie więcej niż złoto, ponieważ jest ona czymś więcej, niż tylko środkiem do zdobycia potęgi i władzy, jest w istocie jej synonimem. Bóg jest wszechmocny, ponieważ jest wszechwiedzący. To właśnie znajomość świata, który was otacza, a zwłaszcza waszego celu w życiu i waszych obowiązków, daje wam kontrolę nad waszym losem, daje wam władzę nad waszym życiem. Owym złotem, który ofiarujemy w darze Chrystusowi, jest więc cnota wiary. To dzięki wierze poznajemy cel naszego istnienia, a nawet przyczynę wszystkich rzeczy, którą jest sam Bóg. Święty Jan mówi nam, że tym, co zwycięża świat, jest nasza wiara (1J 5,4). To właśnie cnota wiary udziela nam światła, dzięki któremu odnajdujemy drogę wśród machinacji i podstępów diabła. To cnota wiary pokazuje nam, co musimy czynić, by osiągnąć szczęście. To cnota wiary odnosi tryumf nad każdym przeciwnikiem. Podobnie jak złoto, również nasza wiara musi być czysta, by zachować swą moc. Gdy złoto miesza się w innymi metalami traci swój połysk i trwałość. Również nasza wiara musi więc pozostać bez nalotu i bez domieszek błędów i herezji. Tak jak złoto jest przewodnikiem ciepła i elektryczności, tak również cnota wiary powinna kierować wszystkimi innymi naszymi aktami. Módlmy się więc dziś do Zbawiciela za wstawiennictwem Matki Bożej szczególnie o to, byśmy zawsze mogli wzrastać w tej cnocie wiary. Drugim darem złożonym przez Mędrów Chrystusowi było kadzidło. Sporządza się je z soków różnych gatunków drzew, drzew długowiecznych - jak na przykład cedr. Cedr może żyć bardzo długo, kilka tysięcy lat, dłużej niż trwają jakiekolwiek imperia, które pojawiają się i przemijają na ziemi, na której drzewa te rosną. Żywica tworząca się z soków tych drzew jest równie długowieczna, a nawet wraz z upływem czasu staje się coraz bardziej trwała. W pewnych warunkach zmienia się w bursztyn, będący jedną z najtrwalszych substancji na ziemi, którą jedynie ogień jest w stanie zniszczyć. Jest więc symbolem nieśmiertelności, długowieczności i starożytne narody zawsze ofiarowały je swym bóstwom, nieśmiertelnym, przede wszystkim poprzez spalanie. Spalając się - kadzidło w postaci dymu wznosi się do nieba, do Boga, a równocześnie wydaje miłą woń, zwiastując łaskawe wysłuchanie naszych modlitw. Wznoszenie naszych serc i myśli ku Bogu jest owocem cnoty nadziei. Poprzez wiarę poznajemy Boga, przez nadzieję jednak pragniemy Go posiadać, ponieważ Bóg jest nieskończonym dobrem. Do nadziei odnoszą się również nasze modlitwy i wszystkie środki, które prowadzą nas do Boga. Właśnie cnota nadziei staje się siłą napędową w dążeniu do doskonałości i szczęśliwości. Musimy więc prosić Zbawiciela o wzrost w cnocie nadziei. I na koniec Trzej Królowie ofiarują Dzieciątku mirrę. Mirra używana była przez starożytnych do balsamowania zwłok, ponieważ chroniła ciała przez rozkładem. Dlatego też Chrystus Pan otrzymuje ten dar w przewidywaniu swego pogrzebu, swej śmierci na Krzyżu dla naszego zbawienia. To z miłości do nas Zbawiciel składa w ofierze samego siebie, dlatego dar ten odpowiada cnocie miłości. Miłość polega przede wszystkim na czynieniu ofiary z samego siebie. Dlatego, drodzy uczniowie i drodzy wierni, również my ofiarujmy Chrystusowi w zbliżające się święto trzy dary, dary z nas samych poprzez cnoty wiary, nadziei i miłości, byśmy również my, żyjąc wedle tych cnót, mogli objawić Zbawiciela światu. By oglądać Boga musimy umrzeć, jednak w pewien sposób możemy oglądać Go już tu, umierając sobie samym przez umartwienia i ofiary. Ten, kto już w tym życiu praktykuje miłość, już teraz ogląda Boga, gdyż jak mówi św. Jan, Bóg jest miłością (1J 4,8). Kochajmy więc Boga i bliźnich tak, jak sam Bóg nas umiłował. A Boża Dziecina niechaj obdarzy nas swym pokojem, pokojem swego Królestwa, pokojem, którego nikt odebrać nam nie może. Amen.

A tak na serio to jestem ateistą udającym dla zmyły katolika(mieszkam na wsi...)

Natanek RLZ!

(W kolorze piekielnym)

Opublikowano

Ja tego nie rozumiem.

Ktoś nie wierzy w boga.. Np ja. Inni traktują mnie jakbym był jakiś pojebany bo nie wierzę.

Nie pojmuję też tego, że np komuś każą rodzice chodzić do kościoła.. Czyli wierzy? Jakby nie wierzył to by nie chodził.. Pojebane to wszystko.. jest...

Opublikowano

Tez racja ale nie które dzieciaki są zmuszane chodzić do kościoła a nie wierzą (JA)

Jeśli na bym uważał, że nie wierzę, to bym powiedział rodzicom, co myślę. A nie słuchał ich. Coś mi tu śmierdzi.

Możecie spotkać mnie pod nickiem Haapaj

Beztytulu_hsnqrqr.png

Opublikowano

Jestem deistą, może i jest coś "wyższego" od ludzi, w końcu w coś ludzie wierzą, ale nie integruje ona w świat. A wierzę w siebie.

o.O

Me too. + Chodzę do kościoła tylko jak mam potrzebę uczestnictwa w jakimś sakramencie/pomodlenia się. o_a_STIFMEISTER_boca_juniors_10216_20091125161050.gif

Opublikowano

Ja tego nie rozumiem.

Ktoś nie wierzy w boga.. Np ja. Inni traktują mnie jakbym był jakiś pojebany bo nie wierzę.

Nie pojmuję też tego, że np komuś każą rodzice chodzić do kościoła.. Czyli wierzy? Jakby nie wierzył to by nie chodził.. Pojebane to wszystko.. jest...

1. To nie są tolerancyjni a powinni być :<

2. Wiara to nie przymus

Opublikowano

ja wierze w latajacego potwora spaghetti

@jagiellonia.

chyba "satanista"

analfabeto, dysmózgu

@down

rozjebales system

logo_black3.png

Opublikowano

Coś wam wyjaśnię.

Ja wierzę w teorię ewolucji

Za dużo bajek , jak dorośniesz to porozmawiamy.

Jakby ten Bóg istniał, to by nie dopuszczał do śmierci ludzi, skoro jest taki wszechmogący. -,-

Ja na religię nie chodzę od podstawówki, a w kościele może kilka razy byłem. ( Chyba na komunii )

Żyję z tym i jest dobrze, ta religia jest chyba tylko do zarobku. Wrzuć na tacę, żeby ksiądz miał co wpierdal

Po pierwsze umieramy po to by uzyskać życie wieczne w królestwie Bożym które Bóg dla każdego przygotowuje wciąż. Skoro nie chodzisz do kościoła to dlaczego pchasz się do komuni jak nie rozumiesz mocy sakramentów które otrzymujesz od Boga? Po drugie taca przeznaczana jest na cele kościoła a nie jak ty to ująłeś "żeby ksiądz miał co wpierdalać".

Szczerze? Równie dobrze mogę sobie postawić koguta przed ryjem i zacząć się do niego modlić.

Chyba na to samo wychodzi.

Przez koguta działy się różne cuda? Masz założoną na oczy przepaskę która ci przesłania tą miłość jaką możesz dostać.

jestem katoliczką ale do koścułka nie chodze

Czyli nie jesteś katoliczką. Jak będziesz miała 80 lat to będziesz chodziła codziennie do kościoła i będziesz myśleć że od razu do nieba pójdziesz?

Ja też zaczynam czasem się zastanawiać, bo to co mówi religia i to co wpajają nam do głów nauczyciele jest sprzeczne.

Nic nie jest sprzeczne , spróbuj spojrzeć na to z innej strony.

Ciekawi mnie czy kiedy nasze pokolenie będzie na emeryturze to kościół będzie wciąż taki "popularny", bo coraz mniej młodych osób wierzy.

Zależy kto kiedy staje się dojrzały.

Tez racja ale nie które dzieciaki są zmuszane chodzić do kościoła a nie wierzą (JA)

Jak stoisz w kościele i się rozglądasz w różne strony , nie słuchasz tego co do ciebie poprzez słowo Boże mówi Bóg to masz fajnie.

Ja nie wierzę- równie dobrze bogiem może dla Mnie zostać tęczowy jednorożec i innym nic do tego.

Do kościoła chodzę sporadycznie, lecz w większości sam sobie wpisuje te pieprzone podpisy na kartkę do bierzmowania.

To nie jest tak, że nie wierzę to nie pójdę do bierzmowania- do bierzmowania pójdę, bo chcę mieć (prawdopodobnie ) ślub.

Tak więc od dzisiaj zostaje druidem i będę nauczał zielononiebieskie konie w lasach!

<joke> ^^.

Kolejne nie dojrzałe zachowanie.

Me too. + Chodzę do kościoła tylko jak mam potrzebę uczestnictwa w jakimś sakramencie/pomodlenia się

Ta modlitwa nie przynosi żadnych korzyści , ponieważ nie wystarczy chodzić raz czy dwa na ruski rok.

Gdyby nie było Boga nie było by wszystkich cudów. I tak nie zrozumiecie lepiej po grajcie sobie w metina czy w co tam gracie. Jak dojrzejecie kiedyś to zrozumiecie o co chodzi , a nie 24/7 wbijanie lvl'a czy zabijanie innych .

Nowy testament to nie bujdy bo był spisywany przez wieki.

Zobaczycie wam kiedyś będziesz ciężko i nikt wam nie pomoże poprzez to waszą wielką nie wiarę. Ja już odczułem łaskę Pana i żałujcie że wy najwyraźniej tego nie zaznacie.

Pozdrawiam

ExGlobal Moderator | exModerator  | ExMentor | Goldmember

Powoli wracam do życia.

Student prawa  ^^

Opublikowano

@up

jestes zajebiscie nietolerancyjny, uszanuj to, pawiani łbie, że ktoś nie chce marnowac cennego zycia dla pierdół, ot co np. dla wiary, ja wlasnie tak robie, i jestem zadowolony, nie odczulem zadnych zmian w moim zyciu, procz tego ze poczulem sie wolniejszy kurwa.

cud?

cud, to gdy mi butki 2k hp dropną :<

masz niezbite dowody na istnienie boga?

logo_black3.png

Opublikowano

Nie cierpię słuchać takich pustych słów. Jak mi kurwa wyjaśnisz to że ktoś kto nie miał żadnych szans na zejście z wózka inwalidzkiego po długiej modlitwie (Częstochowa) tak od sobie wstał z wózka?

Powoli wracam do życia.

Student prawa  ^^

Opublikowano

No i widzisz? Nie masz pojęcia więc się nie wtrącaj.

PS: Wytłumacz mi kto mógł na małym ziarenku monstrancje zrobić.

Powoli wracam do życia.

Student prawa  ^^

Opublikowano

Dla mnie to jedna wielka bzdura.

Jakby ten Bóg istniał, to by nie dopuszczał do śmierci ludzi, skoro jest taki wszechmogący. -,-

Ja na religię nie chodzę od podstawówki, a w kościele może kilka razy byłem. ( Chyba na komunii )

Żyję z tym i jest dobrze, ta religia jest chyba tylko do zarobku. Wrzuć na tacę, żeby ksiądz miał co wpierdalać.

Pozdrawiam (:

Szczerze? Równie dobrze mogę sobie postawić koguta przed ryjem i zacząć się do niego modlić.

Chyba na to samo wychodzi.

Idioto. Nie znasz bilbi? Moglismy byc niesmiertelni ale zjedli zue jablko ;x

Wierzę, sporadycznie, tak.

Opublikowano

@Method

Moja babka, ona jest zajebista w tych rzeczach.

Plewi, ni plewi.

Patrzcie, pacanie łby

Wysililem sie specjalnie dla Was

beztytuubr.png

@down

Bog to zbyt szerokie pojecie - .-

logo_black3.png

Opublikowano

meth0d ,

Ma racje , ja osobiscie wierze w Boga , jestem katolikiem ale rozmyslam inne religie i inne poglady . Ide razem z rozwojem swiata i nauki ktora zaprzecza istnieniu i wielu idei religi.

Bog istnieje i ksieza nauczaja ze kazdy ma swoj krzyz i swoje zycie ale rownierz rowne szanse i dla jakiej kurwy rodzi sie dziecko bez reki ?

Nie chodze do kosciola tylko przez wielu ksiezy jak chce to jade do jakiegos zakonu z zakonnikami Ci ludzie sa madrzi a jak widze jak ksiadz robi skladki co tydzien jezdzi bmw i odwraca sie wzrokiem jak sie z nim witam to chuj mu w dupe . Wiem ze to nielicznosc ale u mnie tak bylo i sie zrazilem jak i wszystkimi historiami z ksiezmi.

Mam wiele pytan co do religi ale nikt mi na nie nieodpowiedzial.

Wiesz meth0d to zycie po smierci i ten swiat ciagle przygotowywany to pierdolenie a moze prawda ciezko wierzyc . Cuda sa , bo sa lecz duza czesc z nich jest spowodowana umyslowo. Ludzie dostaja relikwie i zdrowieja. Ludzie dostana blogoslawienstwo i zdrowieja. Duza czesc problemow u starszych ludzi jest spowodowana ich wymyslaniem a gdy uwierza w cos to one znikaja. Lecz jednym ktorego szanuje to Ojciec Pio przeczytalem wszystkie ksiazki o nim i naprawde to byl czlowiek.

Tylko boli mnie co teraz sie dzieje z kosciolem.

Wedlug ankiety polowa ludzi nie wierzy .

Powiedzmy ze 90 % z nich sie do tego przyznaje , ja nie moglbym "nie wierzyc" i przyjac sakrament lecz mam okresy gdzie naprawde zwatpiam.

Prosze wam 50 % z was nie wierzy w boga a srednia waszego wieku to pewnie 15 / 16 lat ja nie starszy ciezko cos powiedziec w tym wieku bo ise przekonalem ze jak "trwoga to do Boga " bo w zyciu trzeba w cos wierzyc w jakims stopniu bo ono traci sens. Ci co mowicie ze wogole nie wierzycie w nic tylko wlasne czyny wiekszosc z tkaich ludzi i tak konczy w kosciele bo jak jest problem to gdzies trzeba uciec .

Jezus umarl za nasze grzechy zbawiajac nas a nadal zapierdalamy i je mamy ktos wytlumaczy ? to Jezus na darmo sie powiesil ?

32325.png9244.gif

17229.gif38649.jpg

15039.gif12994o.gif

Brak Polskich Znakow | Nie Hate'uj | Szanuj | Przestrzegaj

Mozesz Dac +

Opublikowano

Ja wierzę w to co widzę.... Ludzie sobie powymyślali jakichś bogów aby do nich się modlić gdy mają chwile słabości...

tCGj4L.png

Opublikowano

@Up

Wolne żarty.

Bóg jest jeden , czy wierysz w niego to już nie moja sprawa - tylko nie gadajcie mi głupot tutaj typu ja wierzę w ewolujcę czy cuś.

Powoli wracam do życia.

Student prawa  ^^

Opublikowano

Jesteś wierzącym?

Tak.

Jeśli tak-chodzisz tak kościoła?

Tak (co to znaczy sporadycznie czyli tak co jakiś czas? ).

Wierzysz w Biblie , Sakramenty , Zbawienie ?

Nie ale na serio :D

469811415538581269916.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...