Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pisanie / Poprawa Questów !

PoczatKujacy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 8,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

yyyy tak przypatrzyłem się temu ale czy ten quest to jest DT ????

Bo ja chciałem questa od wierzy wygnanców działającego

A co to za problem na początku questa na dt dać:

if party.get_near_count() < 2 then

@up

Mam.

4 Organizator Imprez 9004

No to nie mam pojęcia.

Opublikowano

Kilka problemów :)

1. Nie dodaje nagrody

2. Nie usuwa martwych ryb z eq

3. Nie pokazuje ikony martwych ryb

4. Po wzięciu questa i kliknięciu na zwój żeby zobaczeć info nic się nie pokazuje

5*. Proszę również o dodanie do rybaka sklepu

Proszę o pomoc :) Będą + i 5 ;]

http://wklej.to/R4ixy

Pass:

hackuss

PS. Sorka zapomniałem :D

Opublikowano

1. Nie dodaje nagrody

4. Po wzięciu questa i kliknięciu na zwój żeby zobaczeć info nic się nie pokazuje

Ekhem, hasło ;)

Opublikowano

A co to za problem na początku questa na dt dać:

if party.get_near_count() < 2 then

Dałem na początku i dalej wyskakuje błąd na samym początku

Daj +++ jak pomogłem to nie boli ;)

photo-508875.jpg?_r=1346228684?_r=367a215599c3af8cfbe4b54722a4b1a3

Opublikowano

Wszystko jest dobrze, może nie masz takiego numeru sklepu?

W itemie chcecie użyć funkcji zaczynającej się od npc, powodzenia

Koniec z MPCForum.pl i ogółem z metinem

:D

sunp.png

Sygnatura wykonana przez

Isuribi aka Amelka.

Opublikowano

Siemka potrzebuje questa który polega na tym że gdy pierwszy raz się zalogujemy daj my na to wojem to dostaniemy EQ na niego ale dodatkowo będziemy mogli odrazu wybrać profesje czyli pisze tam "witamy na tym i na tym serwie tralala" i pod tym mamy do wyboru profesje body albo mental i tak dla każdego rodzaju postaci ( albo chodź dla jednego a dla kolejnych juz sam obczaję ) Z góry dziękuje ;p

Opublikowano

1. Nie dodaje nagrody

Pass:

hackuss

PS. Sorka zapomniałem :D

pomoże ktoś?

Opublikowano

pomoże ktoś?

say("Aby otrzymać bardzo cenną nagrodę")

polski znak przy cudzysłowiu

umarł

Opublikowano

Witam.

Ostatnio przeglądałem sobie questy zamieszczone na tym forum w poszukiwaniu "tego jednego" albo raczej funkcji, która mogła by być w nim zawarta. O co chodzi ? Większość userów używa "notice_all" aby informować WSZYSTKICH o jakimś fakcie na czacie ogólnym w grze, mnie interesuje czy jest możliwe napisać questa, który wyśle wiadomość szeptem do danej osoby o jakimkolwiek fakcie.

Przykład :

Załóżmy, że umówiliśmy się z kolegą na wspólne "expienie" na danym spocie, nudziło nam się więc zalogowaliśmy się wcześniej. Załóżmy, że nasz kolega znajduje się już na naszej "friend list". W pewnym momencie dostajemy wiadomość szeptem "Twój przyjaciel - nick przyjaciela - zalogował się".

Przykład 2 :

Podczas wspólnego expienia nasz kolega "wbił lvl". Dostajemy wiadomość szeptem "Twój przyjaciel - nick - awansował na poziom - lvl przyjaciela - więc Twój Exp zostanie zwiększony 0 50% na godzinę".

Przykład 3 :

Taki sam jak wyżej ale tym razem nie przyjaciel a kolega z party.

Każdy kto grał w grę Atlantica Online wie skąd taki pomysł, ci którzy tego nie znają wyjaśniam: wyobraź sobie sytuację znaną dobrze z Pl-a, podchodzi nobek i pyta "podexpisz?", normalnie byś go zignorował ale... jeżeli dodasz go do przyjaciół a potem do pt, za każdym razem kiedy on awansuje Twój exp zostanie zwiększony o 50% na 1h, w tym momencie zabranie gościa, który ma 40 lvl do v2 staje się opłacalne, pomyśl też o ile zwiększy się Twój Exp, jeżeli zabierzesz tam całe pt składające się z takich nobków. Jest to równierz jakiś sposób na rozwiązanie problemu "podexpish?", niskie lvl szybko awansują a Ty razem z nimi.

Pytanie tylko brzmi, czy w metin 2 to możliwe ? Gdyby znalazł się wśród userów tego forum, ktoś kto napisze taki quest i wklei go tutaj może liczyć na like prawdopodobnie nie tylko ode mnie.

Opublikowano

@z4z0l przeczytałeś co nie działa? :) quest się wczytuje etc... nie działa tylko to co napisałem, gdyby była to wina pl znaków quest wcale by się nie wczytywał... ;p

Opublikowano

Witam.

Ostatnio przeglądałem sobie questy zamieszczone na tym forum w poszukiwaniu "tego jednego" albo raczej funkcji, która mogła by być w nim zawarta. O co chodzi ? Większość userów używa "notice_all" aby informować WSZYSTKICH o jakimś fakcie na czacie ogólnym w grze, mnie interesuje czy jest możliwe napisać questa, który wyśle wiadomość szeptem do danej osoby o jakimkolwiek fakcie.

Przykład :

Załóżmy, że umówiliśmy się z kolegą na wspólne "expienie" na danym spocie, nudziło nam się więc zalogowaliśmy się wcześniej. Załóżmy, że nasz kolega znajduje się już na naszej "friend list". W pewnym momencie dostajemy wiadomość szeptem "Twój przyjaciel - nick przyjaciela - zalogował się".

Przykład 2 :

Podczas wspólnego expienia nasz kolega "wbił lvl". Dostajemy wiadomość szeptem "Twój przyjaciel - nick - awansował na poziom - lvl przyjaciela - więc Twój Exp zostanie zwiększony 0 50% na godzinę".

Przykład 3 :

Każdy kto grał w grę Atlantica Online wie skąd taki pomysł, ci którzy tego nie znają wyjaśniam: wyobraź sobie sytuację znaną dobrze z Pl-a, podchodzi nobek i pyta "podexpisz?", normalnie byś go zignorował ale... jeżeli dodasz go do przyjaciół a potem do pt, za każdym razem kiedy on awansuje Twój exp zostanie zwiększony o 50% na 1h, w tym momencie zabranie gościa, który ma 40 lvl do v2 staje się opłacalne, pomyśl też o ile zwiększy się Twój Exp, jeżeli zabierzesz tam całe pt składające się z takich nobków. Jest to równierz jakiś sposób na rozwiązanie problemu "podexpish?", niskie lvl szybko awansują a Ty razem z nimi.

Pytanie tylko brzmi, czy w metin 2 to możliwe ? Gdyby znalazł się wśród userów tego forum, ktoś kto napisze taki quest i wklei go tutaj może liczyć na like prawdopodobnie nie tylko ode mnie.

Obstawiam, że bez odczytywania danych z mysql się nie obejdzie. Pomyśl ile takie coś może wygenerować zapytań do bazy i jak szybko może polecieć w tak zwane "pizdu" cała baza. Dodatkowo przerobienie klienta by say wyświetlał się w treści wiadomości a nie w okienku czy też na czacie. Pozostaje jeszcze kwestia tego, że jeżeli gracze są na różnych procesach game to nie da się wykonywać między nimi interakcji (np. jeśli ktoś jest na ox a ktoś expi w v2 - 2 różne procesy i dodatkowo channele). Jak dla mnie nie warto nawet się za to zabierać, niemniej jednak pomysł całkiem ciekawy

Koniec z MPCForum.pl i ogółem z metinem

:D

sunp.png

Sygnatura wykonana przez

Isuribi aka Amelka.

Opublikowano

Witam.

Przykład :

Przykład 2 :

Przykład 3 :

Nie wiesz co by się działo, multikonta i jechana..

50596142255057180250.png

Opublikowano

@ MrHackuss

Zobacz, czy zadziała:

http://wklej.to/Tl0Yv

Jeżeli nie zadziała, napisz na PW, na pewno pomogę :)

P.S. Teraz nie jestem na komputerze, nie mam za dużo czasu, ani możliwości sprawdzenia questa.

KONIEC

-----------------------------------------

2013-08-15

Opublikowano

Mam problem oraz prośbę:

Oto mój quest:

http://wklej.to/Qwqo8

Mam problem z jednym state.

Ogólnie jest to quest na bazie tego z PL-a, "Nowy Zapach" / "Olejek Piżmowy"

Jednak nie potrafię sobie poradzić z jedną funkcją.

Chodzi o funkcję "pc.setqf" - próbowałem analizować i rozkminić na innych questach, jednak nie do końca go ogarniam.

Jeżeli mógłby mi ktoś to wytłumaczyć, najlepiej najprościej:)

Teraz w sprawie tego questa.

Skupmy się na tym wycinku:

when 173.kill begin
if pc.count_item(bez)<2-pc.getqf("bez") then
pc.give_item2(bez, 1)
set_state(wroc)
end
end
end

chat("Zdobyłeś piękną gałązkę Bzu.")
chat("Skończone!")
chat("Teraz wróć do Handlarza Bronią.")

Opiszę, jak chciałbym, żeby to wyglądało:

Tak samo jak na PL, czyli,

gdy zabijesz moba o ID 173, masz 50 %, że z każdego 173 wydropi gałęzka Bzu, ( Jeżeli się nie uda -chat("Ta gałązka Bzu zwiędła."), a gdy dropnie, wpadnie do eq - chat("Zdobyłeś piękną gałązkę Bzu.") )

Jak już zdobędziesz 2 gałązki Bzu - chat("Skończone!") i chat("Teraz wróć do Handlarza Bronią.")

Proszę o pomoc.

Sam pomagam w questach, jak tylko mogę.

Jednak z tym mam problem, a widzę, że ta funkcja często się pojawia.

KONIEC

-----------------------------------------

2013-08-15

Opublikowano

@OrientalWarrior miałeś kilka znaków polskich na końcu say

http://wklej.to/Smdnm

tutaj masz poprawione te polskie znaki (dodałem spację po polskim znaku)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...