Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Gra przeglądarkowa

Zethan

Pytanie

Opublikowano

Witam,

Przychodzę do Was z zapytaniem na jakiej zasadzie lub w jaki sposób jest zrobiona gra przeglądarkowa: pokewars/pokewalki

Jest ona pisana od zera ze wszystkim po kolei czy może są jakieś gotowe silniki lub coś tego pokroju? 
Zastanawia mnie to bardzo, gdyż może za jakiś tam czas sam bym spróbował samemu coś takiego ogarnąć jako coś do uczenia się robienia stron, odrazu zaznaczę, że się na tym nie znam i nie mam zbytnio pojęcia na ten temat. 

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma żadnych generatorów czy "gotowych silników" - BYĆ MOŻE na Githubie znajdziesz jakieś porzucone projekty, natomiast raczej nic aktualnego.

Jeżeli nie masz pojęcia o tworzeniu stron to tym bardziej nie bierz się za gry przeglądarkowe, a zacznij od opanowania podstaw.

Opublikowano

Zgadzam się z przedmówcą. Jest to napisany od zera (lub na bazie frameworka) aplikacja i jedyne co ci pozostaje to nauka jeśli chcesz coś podobnego napisać.

Kiedyś był podobny silnik, wystarczyłoby w sumie podmienić grafiki, teksty i nieco modyfikacji, ale to było lata temu, gdy jeszcze github poznawałem, więc nawet nie warto szukać.

Potrzebujesz pomocy z hostingiem? Daj znać poprzez Telegram lub Priv!

Opublikowano

Jeśli nic nie umiesz, a chcesz się uczyć zaczynając od pisania gry to odradzam bo się szybko zniechęcisz.

Naukę zacząłbym od napisania jakiegoś prostego widoku html + css. Potem dołożył js. Jeśli już naprawdę ogarniesz dobrze podstawy html5 + scss to możesz brać się za podstawy js, a potem już jakiś framework frontendowy jak react czy vue :D

Szukam grafika, który zobi mi sygnaturkę ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...