Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Wymagania hostingu WWW

DaGaXeR

Pytanie

Opublikowano

Hej, sprawa jest następująca. Mam swój VPS, na którym hostuje różne gry i wszystko co jest mi potrzebne, co chcę sprawdzić itd. itp, ale nigdy nie zastanawiałem się co tak naprawdę jest potrzebne pod hosting stron internetowych. Ogólnie przyjmijmy, że tworzę przy użyciu Symfony i mam kilka for na IPS Community Suite. Ile pamięci ram, zużycia procesora (i jakiego) powinienem przeznaczać na jedną stronę? 

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zacznę od tego, że złym pomysłem jest hostowanie na tej samej maszynie baz danych, serwera www, serwera poczty, itd. Jeśli myślisz o tym projekcie na poważnie to miej w tyle głowy, że będzie trzeba całość, z czasem, porozkładać na kilka maszyn. Oczywiście możesz mieć na jednej na początku, przy względnie niewielkim ruchu, żeby sobie poćwiczyć i nie zgłupieć, ale trzeba mądrze podkonfigurować całość bo zasoby będziesz miał bardzo szybko wyżarte, zwłaszcza przez bazę danych.

Nie wiem jakie parametry ma twój VPS, ale jeśli jest to coś typowego z ramem 2-4GB to na zbyt wiele nie możesz sobie pozwolić przy takim obłożeniu jakie już teraz planujesz. W normalnych warunkach sama baza potrzebuje więcej ramu jak się rozbuja (zwłaszcza w przypadku forum i to jednego, a nie kilku naraz), nie mówiąc o rzeczach typu varnish, tj. cache www.

Perspektywicznie, nie wystarczy ci nawet ten osobny serwer na bazę. Stosuje się całe clustry, np. Galera. No ale wszystko zależy od ruchu i obciążenia - nie ma co przesadzać na początku przy kilku stronach. Jeśli chodzi o www to możesz spokojnie stosować apache'a i nginx'a do niego jako rev proxy - dobra skalowalność. A na sam początek może być nginx i apache do niego jako backend i też ładnie będzie działać.

Serwer poczty - to już jest sztuka sama w sobie. Postfix i cała reszta do niego, aby cię spam i malware nie zalał. Szykuj się na potworną ilość skanów, ataków, prób rozsyłania spamu z użyciem twojego serwera, itd. Problem jest taki, że bardzo szybko IP twojego serwera pocztowego może trafić na czarne listy i właściwie nic z tym nie zrobisz bo list jest paredziesiąt, w tym kilkanaście kluczowych. Zdjęcie się z nich trwa długo. Z kolei po zmianie IP musi ono zostać rozgrzane bo inaczej twoja poczta wychodząca będzie utykać na filtrach lub lądować w koszach. Ogólnie poczta to wielkie bagno, którego ogarnięcie zajmie ci bardzo dużo czasu.

Paneli typu Plesk lub Cpanel nie polecam. Lepiej nauczyć się darmowego ISPConfig'a i wiedzieć, chociaż z grubsza, co się dzieje, bo na wcześniej wspomnianych zadbano o to, żebyś nie wiedział i był w 100% zależny od tamtych systemów, a więc już zawsze będziesz bulił za licencję, podobnie jak za rozmaite dodatki zresztą. Na ISPConfig'u niejedna firma działa i ma się dobrze. A na starcie wystarczyłaby ci w sumie VestaCP albo Virtualmin.

Integracja tego wszystkiego z systemem  billingowym to z kolei zupełnie inna bajka... aczkolwiek np. dla ISPConfig'a jest dostępny darmowy moduł do WHMCS.

Opublikowano

Pracuję w jednej z największej firm hostingowych, więc ci powiem tak - jeśli chcesz uruchomić "hosting" skorzystaj z gotowych systemów ala reseller, ale co potrzeba pod hosting WWW dla popularnych stron (ala H88):

• Webserver - popularne dla hostingów to LiteSpeed oraz Apache. Czasem na froncie walnięty haproxy, rzadziej nginx.
  • Bazy danych - MySQL i PostgreSQL
  • FTP
  • SSH dla publicznego połączenia
  • Poczta (postfix+dovecot/exim)
  • Coś do łapania skanów
  • ClamAV do skanów kiepskich klientów
  • coś co to wszystko zepnie, własna platforma lub np.: Plesk czy DirectAdmin
  • monitoring (zabbix, nagios)
  • coś co pozwoli na szybkie wdrażanie kolejnych serwerów (Ansible/Chef)
  • BACKUP! - tutaj technika dowolna, nawet głupi rsync
  • interpreter - nodejs, php, switching wersji

To tylko jeśli chodzi o oprogramowanie dla PHP/NodeJS, a pomijam fakt utrzymania infrastruktury, sieciowe, problemy z RBL'ami, położeniem się sieci, synchronizacji, backup'ami i przywróceniem, wdrożenie disaster recovery.

Profesjonalny hosting? No to trochę kosztuje i wymaga w cholerę wiedzy. Amatorsko? Postaw Plesk + Dedyki (sztuk 2, kopie na osobny lecą via rsync/sftp/ftps, najlepiej kilka TB od razu), do tego kilka IP (bardziej dla RBL), 2 VPSy na dla NSów (spięte z Pleskiem). Do sprzedaży usług WHMCS.

Sprzedaż domen (o ile można to nazwać sprzedażą) partnerstwo z ResellerClub (byle nie polskie HRD, bo przy tym tylko szału można dostać), bo jednak własna infrastruktura, koszty itp. nie pozwoli zawrzeć partnerstwa z NASK, a nie wspomnę o ICANN, EurID itp.

To tak na początek - wiem, bo sam tworzyłem hosting, a teraz pracuję w firmie hostingowej - to nie takie proste jak się wydaje.

Dlatego najtaniej - pakiety resellerskie w hostingu jakimś. Niby nie opłacalne patrząc po cenie hostingu, ale zaufaj mi - jest to dużo lepsze rozwiązanie niż własna infra + obsługa.

Potrzebujesz pomocy z hostingiem? Daj znać poprzez Telegram lub Priv!

Opublikowano
Dnia 16.12.2018 o 18:01, carbonx napisał:

Nikt Ci tego z kart nie wywróży, wszystko zależy od optymalizacji stron i przede wszystkim od ruchu (osób online) na nich.

Pomijając pierwszą część Twojej wypowiedzi, o taką wypowiedź mi chodziło. Co jeszcze poza optymalizacją strony i ruchu na niej wpływa na to?

Opublikowano

m.in. web server i jego konfiguracja, z zasady nginx zużywa mniej zasobów niż apache (jednak nie jest to reguła i dużo zależy od wcześniej wspomnianej konfiguracji)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...