Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Maile z groźbami i hasłami - co robić?

adex123

Pytanie

Opublikowano

Witam, otóż dostałem 2 maila na moją skrzynkę pocztową z groźbami że niby jakiś typek ma nagrania z mojej kamerki internetowej jak się masturbuje etc. (najlepsze jest to że ja nawet nie mam kamerki internetowej bo korzystam z komputera stacjonarnego) Dostałem dwa maila, gdzie próbuję wyłudzić ode mnie pieniądze, niżej wszystko wkleje, Jeden mail został wysłany z jakiegoś najprawdopodobniej tymczasowego maila a drugiego maila dostałem tak jakby od samego siebie, pisze mi Autor: Ja, Czy to oznacza że włamał mi się na skrzynkę pocztową i wtedy napisał maila?

W obu mailach podał hasła (to jest moje stare hasło którego już dawno nie używałem) w jednym mailu hasło jest faktycznie prawidłowe, natomiast w drugim mailu wyglada tak: 1234haslo1234 (w miejsce "haslo" jest podane faktycznie moje hasło ale bez dużych liter a takowe w haśle się znajdują)

Podejrzewam że miałem na komputerze keyloggera, ponieważ od jakiegoś czasu miałem uruchomione jakieś dziwne procesy w menadżerze zadań (tutaj podsyłam link do tematu z tymi wirusami: https://www.mpcforum.pl/topic/1650263-jak-pozbyć-się-tych-wirusów/

Maile z groźbami zauważyłem dopiero dzisiaj, ponieważ były w zakładce SPAM, pierwsze co zrobiłem to sformatowałem dyski, zrobiłem formata i wgrałem windowsa od nowa, oraz pozmieniałem hasła do wszystkiego używając do tego laptopa którego pożyczyłem od mamy, Czy jestem zagrożony? czy to jest jakiś zwykły cienki bait na wyłudzenie pieniędzy? i skąd ta osoba zna moje stare hasło? oraz w jaki sposób dostałem maila od samego siebie?

Niżej podsyłam screeny tych oto maili:

gro-ba-2.png

oraz drugi mail:

gro-ba.png

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepraszam za odkop (przynajmniej to nie odkop kilkuletniego wątku), co do tematu te maile to zwykły scam i nie ma się co bać.

Chcesz się dowiedzieć nieco o mnie? Zapraszam na mój profil ?

Opublikowano
25 minut temu, Jakub napisał:

Format był zbędny, bo hasło prawdopodobnie pochodziło z wycieku jakiejś bazy danych.

Formata robilem rowniez z powodu takiego ze cos mi zawirusowalo youtuba i samo subsrybowalo kanaly oraz wyswietlalo je w histori ogladania

Opublikowano
17 minut temu, adex123 napisał:

Formata robilem rowniez z powodu takiego ze cos mi zawirusowalo youtuba i samo subsrybowalo kanaly oraz wyswietlalo je w histori ogladania

Na wirusy i tego typu złe programy zalecam CI AntiMalware Byte, program w wersji darmowej działa o wiele lepiej niż płatny antywirus.

Wykrywa malware, wirusy, niepożdane dodatki do przeglądarek etc.

Warto go mieć, jak pobiera się różne pliki, wykrywa sporą ilość wirusów i od razu je neutralizuje, wrzucając do kwarantanny.

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano
3 minuty temu, Nekrosmanteia napisał:

Na wirusy i tego typu złe programy zalecam CI AntiMalware Byte, program w wersji darmowej działa o wiele lepiej niż płatny antywirus.

Wykrywa malware, wirusy, niepożdane dodatki do przeglądarek etc.

Warto go mieć, jak pobiera się różne pliki, wykrywa sporą ilość wirusów i od razu je neutralizuje, wrzucając do kwarantanny.

Przed formatem udało mi się zlokalizować te wirusy i wielokrotnie je skanowałem różnymi programami, AntiMalware Byte chyba tez używałem, natomiast żaden ich nie wykrywał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...