-
👋 Witaj na MPCForum!
Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎
- ✅ Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
- ✅ Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
- ✅ System prywatnych wiadomości
- ✅ Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
- ✅ Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy
👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!
Zarejestruj się teraz
- 0

Pytanie
adex123
adex123
Witam, otóż dostałem 2 maila na moją skrzynkę pocztową z groźbami że niby jakiś typek ma nagrania z mojej kamerki internetowej jak się masturbuje etc. (najlepsze jest to że ja nawet nie mam kamerki internetowej bo korzystam z komputera stacjonarnego) Dostałem dwa maila, gdzie próbuję wyłudzić ode mnie pieniądze, niżej wszystko wkleje, Jeden mail został wysłany z jakiegoś najprawdopodobniej tymczasowego maila a drugiego maila dostałem tak jakby od samego siebie, pisze mi Autor: Ja, Czy to oznacza że włamał mi się na skrzynkę pocztową i wtedy napisał maila?
W obu mailach podał hasła (to jest moje stare hasło którego już dawno nie używałem) w jednym mailu hasło jest faktycznie prawidłowe, natomiast w drugim mailu wyglada tak: 1234haslo1234 (w miejsce "haslo" jest podane faktycznie moje hasło ale bez dużych liter a takowe w haśle się znajdują)
Podejrzewam że miałem na komputerze keyloggera, ponieważ od jakiegoś czasu miałem uruchomione jakieś dziwne procesy w menadżerze zadań (tutaj podsyłam link do tematu z tymi wirusami: https://www.mpcforum.pl/topic/1650263-jak-pozbyć-się-tych-wirusów/
Maile z groźbami zauważyłem dopiero dzisiaj, ponieważ były w zakładce SPAM, pierwsze co zrobiłem to sformatowałem dyski, zrobiłem formata i wgrałem windowsa od nowa, oraz pozmieniałem hasła do wszystkiego używając do tego laptopa którego pożyczyłem od mamy, Czy jestem zagrożony? czy to jest jakiś zwykły cienki bait na wyłudzenie pieniędzy? i skąd ta osoba zna moje stare hasło? oraz w jaki sposób dostałem maila od samego siebie?
Niżej podsyłam screeny tych oto maili:
oraz drugi mail:
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.