Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak pozbyć się tych wirusów?

adex123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem otóż w mojej historii przeglądania Filmów Youtube zaczęły wyskakiwać jakieś chińskie filmy w które nigdy nie klikałem, a są jako obejrzane, mało tego w moich subskrypcjach pokazują się kanały na których nigdy w życiu nie byłem a jakimś cudem mam je zasubsrybowane (jakieś chińskie noname po 500-1000 widzów) Nie mam pojęcia skąd to się bierze, robiłem skanowanie antywirusem (AVAST) ale niestety nic nie wykrywa. W moim procesach zauważyłem kilka podejrzanych prosesów między innymi Comek.exe albo Vomez.exe podsyłam niżej screen:

procesy.jpg

Tak wygląda lokalizacja tych wszystkich podejrzanych procesów:

comek-lokalizacja.jpg

Po usunięciu tych wszystkich plików i pozamykaniu procesów, po restarcie komputera przez jakiś czas jest wszystko w normie, żadne filmy się w historii youtuba nie pokazują, ani żadne kanały sie nie subsrkybują, mija trochę czasu i pliki ponownie się same pojawiają a na youtube dalej wyskakują jakieś chińskie śmieci.

Próbowałem również usunać cały folder, natomiast on też się po jakimś czasie tworzy.

Proszę o pomoc.

Opublikowano

Zaczęłabym od zmiany antywirusa, avast to nie jest najlepszy wybór. Może spróbuj najpierw przywrócić przeglądarkę do stanu początkowego, czyli też usunąć dodatki/rozszerzenia, a potem przeskanuj komputer jakimś sensownym antywirusem.

Opublikowano
1 minutę temu, Aive napisał:

Zaczęłabym od zmiany antywirusa, avast to nie jest najlepszy wybór. Może spróbuj najpierw przywrócić przeglądarkę do stanu początkowego, czyli też usunąć dodatki/rozszerzenia, a potem przeskanuj komputer jakimś sensownym antywirusem.

Tak też robiłem, znajomy polecił mi program Malware Fighter i jeszcze jakieś podobne, nic tego nie wykrywa :( 

Opublikowano
4 godziny temu, Aive napisał:

A AdwCleanera próbowałeś? I z jakiej przeglądarki korzystasz?

Google Chrome

Opublikowano

Zainstaluj Malwarebytes, po jednym skanowaniu powinno być dobrze. Do przeglądarki Chrome akurat wtyczka Avast'a lub innych antywirusów może się przydać.

Opublikowano
Dnia 9.11.2018 o 18:02, Aive napisał:

Każdy antywirus obecnie jest taki sam. Dzięki virustotal/jotti baza danych wirusów jest aktualizowana nawet kilka razy dziennie. Poza tym zostaje heurystyka. Z poziomu systemu ciężko wywalić jakiegokolwiek wirusa. Gdyby tylko miały dostęp do poziomu kernel, ale no nie mogą. 

Po restarcie przeglądarki adware i tak się przywróci. Gdyby to było takie proste :17_heart_eyes:

Dnia 9.11.2018 o 18:16, Aive napisał:

A AdwCleanera próbowałeś? I z jakiej przeglądarki korzystasz?

Widać na pierwszym screenie, chrome.exe :21_kissing_closed_eyes:

Dnia 9.11.2018 o 18:28, Yaesthy napisał:

Pierwsze to się naucz żeby nie instalować żadnych programów z nieznanych stron i zj*banych torrentów oraz zaprzestać oglądać filmów +18 XD

https://www.kaspersky.pl/do-pobrania - Pobierz sobie traila, przeskanuj i program sobie dalej sam poradzi ;) I odinstaluj tego gów*ianego Avasta.

Wszystkie strony są nieznane, to chyba oczywiste? Myślisz, że torrenty to tylko piractwo? Nie słyszałeś nigdy o sieci p2p, prawda? KURŁĄ PO*|\|0 XD OMG XD SYSUSZKI XD 

Dnia 9.11.2018 o 22:55, Reveur napisał:

Zainstaluj Malwarebytes, po jednym skanowaniu powinno być dobrze. Do przeglądarki Chrome akurat wtyczka Avast'a lub innych antywirusów może się przydać.

O, no blisko. MBAM jako tako sobie radzi, ale nie z każdym adware

@adex123 daj logi z frst

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...