Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Windows 10 odpala się na jednym rdzeniu procesora

Mateusz127

Pytanie

Opublikowano

Witam, 

Jeden na siedem razy gdy odpalam komputer dzieje się dziwna żecz. Otuż komputer podała się tylko na jednym rdzeniu procesora. Przesyłam zdjęcia w załączniku. Jak rozwiązać problem?

IMG_20181121_165604.jpg

IMG_20181121_165244.jpg

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To są własnie skutki jak ktoś się bawi opcjami nie mając pojęcia do czego to służy. 

Nie ruszaj, nie zmieniaj bo z działaniem systemu czy odblokowywaniem rdzeni opcja nie ma kompletnie nic wspólnego, tutoriale na necie są robione przez głupków dla jeszcze głupszych którzy to robią i mają problemy. 

Opcja służy tylko i wyłącznie do WYŁĄCZANIA rdzeni w razie problemów z komputerem. Złe ustawienie powoduje zawsze  późniejsze problemy. 

Domyślnie Windows zawsze odpala na jednym rdzeniu i problemy po bezsensownych zmianach powodują zablokowanie opcji na ustawieniach tylko jednego rdzenia. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Bawiłem, ponieważ

Jeżeli komputer odpali mi się na jednym rdzeniu to włączam bezpieczny rozruch i restartuje komputer

Po restarcie znowu wchodzę w msconfig i odchaczam " bezpieczny rozruch", restartuje kompa. Mam  w tedy działające 4 rdzenie.

-------Jeżeli zrestartuje kompa bez bezpiecznego rozruchu to nadal mam 1 rdzeń------

Opublikowano

Bardzo dziękuję za pomoc i porady, ale o dziwo problem sam się rozwiązał. Komputer

już się nie odpala nigdy na 1 rdzeniu, a nic nie zmieniałem. Jakaś magia, nie wiem. Moim zdaniem temat można zamknąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...