Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Zapytanie ajax do urządzenia podłączonego do PC użytkownika

Damian_RastMan

Pytanie

Opublikowano

Cześć, pracuję nad projektem do pracy, jedną z funkcji owego skryptu ma być drukowanie na drukarkach firmy zebra, specjalnych naklejek. Projekt ma mieć postać strony internetowej, a drukarka będzie podpięta do komputera użytkownika.

Czy jest możliwość, by wysłać ajaxowe zapytanie do konkretnego portu w komputerze usera?

Wiem, że kiedy plik html znajduje się na lokalnym dysku, wysłanie ajax request na localhost:port działa poprawnie. Czy w taki sam sposób zadziała kiedy strona będzie znajdowała się na zewnętrznym serwerze, czy w ówczas localhostem będzie właśnie serwer? Jestem również ciekaw, czy przeglądarka wgl pozwoli by zewnętrzna strona wysłała do naszych urządzeń jakiekolwiek zapytania, nawet gdybym użył ip usera.

Nie mam w tej chwili dostępu do owej drukarki, ani innego sprzętu na którym mógłbym to przetestować, piszę kod na sucho, dlatego proszę, by ktoś mający pojęcie w temacie, odpowiedział na moje pytanie. Będę bardzo wdzięczny i już z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. 

= SygnaturA =

Made by... ME. 

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wówczas localhostem będzie serwer, ponadto z poziomu serwera masz jedynie dostęp do publicznego IP użytkownika. Jego wewnętrzne IP jest tylko dla niego (pomijamy użycie NodeJS). Jeżeli to Cię zadowala, to pamiętaj jeszcze o tym, że użytkownik musi mieć otwarty port, do którego jest podpięta drukarka, inaczej nie połączysz się z nim z zewnątrz.

Podsumowując, jeśli drukarka działa pod tym samym IP co komputer, z którego klient odwiedza stronę - wykonalne, jeśli drukarka ma swoje IP lub jeśli klient ma zamknięty port - niewykonalne.

Non omnis moriar.

Specjalista
Opublikowano

A w jaki sposób chcesz wysyłać zapytania AJAX? Jakiej technologi/języka czy innych pierdół do tego użyjesz?

Bo mogę się mylić, ale jest to dość istotne pytanie, które może wszystko rozwiązać.

Opublikowano

Port powinien byc otwarty, poniewaz wiem, ze inne serwery w sieci wewnetrznej moga wyslac drukarce dane do druku. Nie mam pojecia, czy zewnetrzne ip zadziala, chyba bede musial sprawdzic to majac przy sobie urzadzenie ;/.

@PGS Zamierzam uzyc biblioteki jq do js. W tej chwili operuje wylacznie serwerem www, jezeli jest jakis lepszy sposob, ktorego moge uzyc przy takich zasobach, chetnie go poznam. 

Jezeli nic sie nie da zrobic, bede musial starac sie o wewnetrzny serwer w sieci pracodawcy, ale wole odsowac ten scenariusz mozliwe daleko. Czy w owczas, kiedy go dostane to powinno byc prostsze?

= SygnaturA =

Made by... ME. 

Opublikowano

Z wewnętrznego serwera odwołać się do drukarki możesz już po jej wewnętrznym IP, więc na 90% będzie to możliwe, jeśli ma ona WebAPI zrobione na HTTP/HTTPS.

Non omnis moriar.

Opublikowano

ona korzysta z ip pc, pod ktory jest podpieta, na konkretnym porcie. sproboje na dniach wyslac zapytanie z  serwera na zewnetrzne ip komputera i zobaczymy co z tego wyjdzie. Ewentualnie pomysle o dodatku do przegladarki, ktory w synergii ze stroną będzie służył jako drukarka. 

= SygnaturA =

Made by... ME. 

Opublikowano

Nie doczytałem fragmentu, że jQ - wtedy faktycznie kod jest uruchamiany po stronie klienta.

Dodam, że jeśli skrypt ma działać serwerowo to najprostsza będzie kombinacja NodeJS + Axios.

Non omnis moriar.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...