Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tworzenie Gry RPG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema mam zamiar stworzyć grę rpg, coś typu tibia lecz 

Tworzę strone np: Rpgsaos.pl

Pobiera się klient i gra się z ludźmi :) 

Nie chcę robić żadnej tibi chodzi mi o własną grę 

Opublikowano

Primo, brak jakich kolwiek konkretów od Ciebie (twoje umiejętności, jakich kolwiek zarysow, czy planów na jakim silniku)

Sekundo, mówisz coś jak tibia, ale jednak nie tibia. WTF? Wszystko co 2d kojarzy się niestety z Tibia :D

Opublikowano
17 minut temu, maciek553 napisał:

Chodzi mi gra coa w podobie tibi lecz na jakims latwym silniki w ktr mozna zrbc gre mp 

Umiejętności brak

I jaki silnik polecasz 

Przyjdź z konkretami. Poczytaj sobie o tworzeniu gier najpierw.

Opublikowano
1 godzinę temu, maciek553 napisał:

Umiejętności brak

I jaki silnik polecasz 

6 minut temu, maciek553 napisał:

Znaczy tak gry w unity stworzyłem i w rpg maker xp

Że co proszę ? No jakoś nie sądzę skoro obydwie twoje wiadomości są sprzeczne. Dodatkowo to pytanie na samej górze nie wnioskuje, abyś miał jakie kolwiek doświadczenie z rpgMakerem.

Opublikowano

Jakby Cie to interesowało, to biblioteka SDL2 jest idealna do gierek 2D :)

No chyba, że chcesz iść na skróty i skorzystać z biblioteki tzw. dla idiotów (Ech, żartuje sobie, nie spinaj się), wtedy SFML/Allegro.

#Edit (Język C++)

Opublikowano
1 godzinę temu, maciek553 napisał:

A może dało by radę w RPG maker XP zrobić multiplayer mogę i vps kupić wszystko co potrzeba 

Niby są takie skrypty, ale znacznie lepszym sposobem jest stworzenie własnego. Możesz spróbować wygooglować i zobaczyć, jak to wygląda. 

Opublikowano
2 godziny temu, Vosly_ napisał:

Niby są takie skrypty, ale znacznie lepszym sposobem jest stworzenie własnego. Możesz spróbować wygooglować i zobaczyć, jak to wygląda. 

Vps potrzebny cn ? aby 24/7 latało 

Opublikowano
3 minuty temu, maciek553 napisał:

Vps potrzebny cn ? aby 24/7 latało 

No jasne, gdzieś serwer musisz trzymać. Ale na sam początek proponuje CI testować na Hamachi, ponieważ kto wie, czy Ci się uda. Jeżeli szukasz hostingu WWW, to lepiej skorzystaj z oferty AQUAhost (Kiedyś dawali na rok za darmo, tylko musiałeś napisać). Z doświadczenia wiem, że nie warto trzymać strony i serwerów na jednym VPS ;)

Opublikowano
2 minuty temu, maciek553 napisał:

Vps do 300 zmieszcze się ? ;) Stronę zakupię na Proserwer.pl :D 

Nie będzie problemu, nawet starczy na Dedyka ;P

Polecam na początek zakupić tutaj VPS'a (Na same testy wyjdzie dosyć tanio)

https://www.nazwa.pl/vps/

Chyba, że Ci zależy na ochronie Anty-DDOS, to skorzystaj z oferty OVH.

https://www.ovh.pl/vps/

Przyznam szczerze, że nigdy nie widziałem gry MMO zrobionej w RPG Maker (Zaledwie wygooglowałem jakieś skrypty), więc może to być lekko problematycznie. Ewentualnie naucz się tego języka + bibliotek wyżej podanych. Powodzenia.

Opublikowano
41 minut temu, maciek553 napisał:

Na ovh kupie :D, w ilu % wypali coś takiego w rpg maker ? ;D, języków c++ html php nie UMIEM :( chyba ze pan zna jeszcze inny jakis program

Powiedziałbym, że tak na 30-40%, ponieważ dawno temu bawiłem się w tym programie (kilka lat) i nie myślałem nawet o trybie multiplayer. Jeżeli postanowiłbyś nauczyć się C++, to polecam tą stronę:

http://cpp0x.pl/

cd. Programów, to znalazłem tutaj takową stronę:

https://www.slant.co/topics/5123/~2d-game-engines-for-creating-simple-multiplayer-webapps

GameMaker Studio wygląda obiecująco

Opublikowano

Ale co dalej z edycją itp. Zdecydowanie lepiej jest samemu to zrobić, niż potem się prosić o pomoc ;)

Tak sobie myślę, że to 100 będzie za mało + RPG Maker to tak średnio widzę przyszłość.

Skorzystaj z GameMaker Studio lub innych podanych wyżej i obejrzyj jakieś kursy, poczytaj a na pewno stworzysz gierkę. Jeżeli chcesz zrobić coś porządnego, to ogólnie te programy nie mają sensu, ponieważ Cie ograniczają. 

(Jakbyś zdecydował tworzyć grę 3D, to zdecydowanie Unreal Engine, natomiast do gier 2D SFML/Allegro/SDL2)

Opublikowano
26 minut temu, Vosly_ napisał:

Ale co dalej z edycją itp. Zdecydowanie lepiej jest samemu to zrobić, niż potem się prosić o pomoc ;)

Tak sobie myślę, że to 100 będzie za mało + RPG Maker to tak średnio widzę przyszłość.

Skorzystaj z GameMaker Studio lub innych podanych wyżej i obejrzyj jakieś kursy, poczytaj a na pewno stworzysz gierkę. Jeżeli chcesz zrobić coś porządnego, to ogólnie te programy nie mają sensu, ponieważ Cie ograniczają. 

(Jakbyś zdecydował tworzyć grę 3D, to zdecydowanie Unreal Engine, natomiast do gier 2D SFML/Allegro/SDL2)

Powiem tyle ;D Chcę chwilowo na rpg maker gra wystartuje i wgl ;) Będą napewno dodatki do serwera zbroje i wgl i z czasem będę robić na silniku sdl2 grę :D i zrobie poprostu duże zmiany na serwerze :D 

A chodzi mi o zrobienie skryptu MuliPlayer

Opublikowano

Nie chciałbym Cię zniechęcać ale niestety szanse na powodzenie wynoszą mniej niż 0,000001% - nie da się zrobić dobrej gry (nawet 2d) multiplayer bez funduszy, umiejętności, zespołu i mnóstwa czasu. Wiadomo, że możesz stworzyć sobie jakaś grę w kreatorze, ale będzie to twór jak 89037187398170239173 innych w sieci i nigdy nie osiągnie jakiegokolwiek sukcesu. 

Opublikowano
3 minuty temu, maciek553 napisał:

Powiem tyle ;D Chcę chwilowo na rpg maker gra wystartuje i wgl ;) Będą napewno dodatki do serwera zbroje i wgl i z czasem będę robić na silniku sdl2 grę :D i zrobie poprostu duże zmiany na serwerze :D 

A chodzi mi o zrobienie skryptu MuliPlayer

Na samym początku proponuje znaleźć takowy skrypt, ponieważ ja osobiście znalazłem jakieś na walki 1 vs 1. Pomysł brzmi dosyć ciekawie, ale może być lekki problem. SDL2 jest znacznie trudniejszy, ponieważ musisz tam napisać obsługę wszystkiego, mógłbym Ci wysłać kod mojej gry 2D (zrobione zaledwie menu, poruszanie i kolizje 50/50) ale raczej nie ma to sensu, bo nic byś z tego nie zrozumiał.

@carbonx

Z tym

Nie chciałbym Cię zniechęcać ale niestety szanse na powodzenie wynoszą mniej niż 0,000001% - nie da się zrobić dobrej gry (nawet 2d) multiplayer bez funduszy, umiejętności, zespołu i mnóstwa czasu. W

zgodzę się w 50%, jeżeli chodzi o gry 2D, to bez problemu można znaleźć Assety, więc wystarczy tak jak napisałeś ,, mnóstwo czasu '', ale efekty będą świetne ;)

Zespół nie jest jakiś mega potrzebny do gry 2D, ponieważ większość można wykonać samemu.

Opublikowano
2 minuty temu, maciek553 napisał:

Powiem tak jestem sam kumpli mam zielonych. 

Miesięczne fundusze to 900 zł :D na gre :)

A czy map nei masz do RPG MAKER XP przypominam wszystko

Powiem tak jeżeli faktycznie masz taki miesięczny fundusz to powinieneś sobie znaleźć dobrego programistę, który będzie Ci w stanie wykonać potrzebne skrypty oraz pomóc w rozwoju gry. Ponieważ budując grę bez znajomości programowania tylko z gotowych assetow niczym się nie wyróżnisz.

Opublikowano
3 minuty temu, carbonx napisał:

Powiem tak jeżeli faktycznie masz taki miesięczny fundusz to powinieneś sobie znaleźć dobrego programistę, który będzie Ci w stanie wykonać potrzebne skrypty oraz pomóc w rozwoju gry. Ponieważ budując grę bez znajomości programowania tylko z gotowych assetow niczym się nie wyróżnisz.

Może to głupie lecz moge siedzieć dniami nocami a samemu wole zrobić :/ 

Opublikowano
Przed chwilą, maciek553 napisał:

Może to głupie lecz moge siedzieć dniami nocami a samemu wole zrobić :/ 

To może tak - bez znajomości programowania się nie obejdzie - jezeli chcesz poświęcić na to tyle własnego czasu, to właśnie od nauki jakiegoś języka musisz zacząć (zajmie Ci to pewnie kilkanaście tygodni zanim dojdziesz do jakiegokolwiek poziomu) i dopiero jak już będziesz miał jakąkolwiek widze programistyczną to możesz zacząć działać, w innym przypadku ta gra to bedzie jedynie zlepek assetow, jakich w internecie są tryliardy.

Opublikowano
3 minuty temu, carbonx napisał:

To może tak - bez znajomości programowania się nie obejdzie - jezeli chcesz poświęcić na to tyle własnego czasu, to właśnie od nauki jakiegoś języka musisz zacząć (zajmie Ci to pewnie kilkanaście tygodni zanim dojdziesz do jakiegokolwiek poziomu) i dopiero jak już będziesz miał jakąkolwiek widze programistyczną to możesz zacząć działać, w innym przypadku ta gra to bedzie jedynie zlepek assetow, jakich w internecie są tryliardy.

Albo jak tu Pan mówi zapłacę te pare złotych a ktoś mi napiszę skrypt pod mp :D 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...