Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Amnestia - TeamSpeak 3

Maja..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Przychodzę dzisiaj z tematem do dyskusji.

Wielokrotnie słyszałam o odbanowaniu wszystkich użytkowników. Z tego co się orientuję często ludzie to stosują na projektach TeamSpeak 3, które już trochę stoją.

Jak wiemy - z czasem tych banów się nazbiera.

Dlatego mam do Was pytanie, czy robiliście już amnestie? Czy ona działa? Wyciągnęliście jakieś wnioski lub ponieśliście jakiekolwiek konsekwencje?

Mam świadomość, że każdy ban jest uzasadniony, a bywają bany bardzo poważne ale czy jest sens trzymać tyle banów?

Jaka jest Wasza opinia? Warto? Nie warto? ;v

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. 

Opublikowano

Witam. Moim zdaniem odbanowanie wszystkich osób może być trochę ryzykowne gdyż jeśli ta osoba raz zaszkodziła serwerowi to zrobi to raczej drugi raz. Moim zdaniem jest to zły pomysł ;). No chyba ze posiadasz administracje która będzie miała wszystko pod kontrolą o każdej porze.

Opublikowano

Raz podjąłem decyzję o odbanowaniu prawie "wszystkich" użytkowników.

Oczywiście, osoby, które reklamowały inne serwery TeamSpeak czy strony itd. Nie zostali odbanowani.. (Rzecz jasna).

Są ludzie, co uszanują decyzję i poprawią swoje zachowanie.. A są ludzie, którzy nie potrafią tego uszanować i dalej robią to co robili..

Opublikowano

Witam. Moim zdaniem odbanowanie wszystkich osób może być trochę ryzykowne gdyż jeśli ta osoba raz zaszkodziła serwerowi to zrobi to raczej drugi raz. Moim zdaniem jest to zły pomysł ;). No chyba ze posiadasz administracje która będzie miała wszystko pod kontrolą o każdej porze.

Jasne ale bywają bany, które były nadawane bo osoby miały znaczące uprawnienia, a skoro ich teraz nie mają to oznacza, że za wiele też nie zrobią, prawda? :v 

Oczywiście, osoby, które reklamowały inne serwery TeamSpeak czy strony itd. Nie zostali odbanowani.. (Rzecz jasna).

Są ludzie, co uszanują decyzję i poprawią swoje zachowanie.. A są ludzie, którzy nie potrafią tego uszanować i dalej robią to co robili..

Ja to właśnie myślałam o odbanowaniu dosłownie wszystkich ale się waham i słyszę bardzo podzielne opinie na ten temat. Stąd ten temat. :) 

Opublikowano

Według mnie pomysł okej natomiast po czymś takim Administracja musi być w ciągłej gotowości i musi być bardziej czujna niż zawsze

Opublikowano

Według mnie pomysł okej natomiast po czymś takim Administracja musi być w ciągłej gotowości i musi być bardziej czujna niż zawsze

A znasz może projekt, który już zastosował amnestie? Super, że się wypowiadacie na temat co sądzicie ale chciałabym poznać zdanie, ludzi, którzy już to przeszli i mają doświadczenie z taką czynnością. :D

Opublikowano

Ja to właśnie myślałam o odbanowaniu dosłownie wszystkich ale się waham i słyszę bardzo podzielne opinie na ten temat. Stąd ten temat. :)

Jest to Twój projekt, twoja decyzja.

Osoba, która zamierza wejść i tylko ukraść użytkowników jest dla mnie niczym..

Ta osoba jeżeli zostanie odbanowana zrobi to samo..

Tacy ludzie się nie zmieniają.

Opublikowano

Niby racja, szanuję zdanie. :) Chociaż ja już wielokrotnie spotkałam się z osobami, które raz zareklamowały, potem przeprosiły i faktycznie więcej - reklama nie poszła.

Myślę, że jest to kwestia osób. Każdy popełnia błędy, prawda? ;) 

Opublikowano

Niby racja, szanuję zdanie. :) Chociaż ja już wielokrotnie spotkałam się z osobami, które raz zareklamowały, potem przeprosiły i faktycznie więcej - reklama nie poszła.

Myślę, że każda osoba, która przychodzi na dany serwer i ma tylko za cel "reklame" To według mnie ta osoba nie powinna otrzymać drugiej szansy..

Tak jak wspomniałem, to jest Twój serwer, nie mój.

Ja tak postępuje z reklamami, każdy postępuje inaczej.

Są serwery, które nie banują za reklamy a dają uprawnienia - (Zakaz Pisania, Zakaz Poke, Zakaz wchodzenia na kanały publiczne, Możliwość wchodzenia tylko i wyłącznie na swój własny kanał prywatny).

Robią tylko dlatego, że chcą mieć większą ilość użytkowników.

Opublikowano

Myślę, że każda osoba, która przychodzi na dany serwer i ma tylko za cel "reklame" To według mnie ta osoba nie powinna otrzymać drugiej szansy..

Są serwery, które nie banują za reklamy a dają uprawnienia - (Zakaz Pisania, Zakaz Poke, Zakaz wchodzenia na kanały publiczne, Możliwość wchodzenia tylko i wyłącznie na swój własny kanał prywatny).

Co z tych uprawnień jak nowe id to kwestia kilku sekund.

Dzięki bardzo za opinię! :) 

Opublikowano

Co z tych uprawnień jak nowe id to kwestia kilku sekund.

Dzięki bardzo za opinię! :)

Zgadza się.. Ale pamiętaj, niektóre osoby co prowadzą serwery nie mają pojęcia o prowadzeniu :((

Ja kiedyś taką "Amnestie" wykonałem, lecz nie odbanowałem osób, które się reklamowały.

Również czekam na opinie pozostałych projektantów.

(Sam będę raczej chciał powtórzyć "Amnestia")

Opublikowano

Zgadza się.. Ale pamiętaj, niektóre osoby co prowadzą serwery nie mają pojęcia o prowadzeniu  :((

Ja kiedyś taką "Amnestie" wykonałem, lecz nie odbanowałem osób, które się reklamowały.

Również czekam na opinie pozostałych projektantów.

(Sam będę raczej chciał powtórzyć "Amnestia")

Cieszę się, że nie tylko ja rozmyślam nad takim czynem. 

Każdy ma tam jakiś plan na prowadzenie serwera. :D

Dało mi to do myślenia i jakbym miała powtórzyć amnestie to również bez banów o tematyce reklamy, jeszcze raz dzięki. 

Opublikowano

Co do tematu. Odradzał bym, odbanowanie "wszystkich" użytkowników. Może to spowodować, bardzo dużą utratą serwera, w dodatku będziesz Maju tego bardzo żałować.

Uwierz, osoba która zostanie odbanowana, może zrobić to samo, co wcześniej zrobiła.

np. wejdzie sobie taki użytkownik odbanowany, nie masz żadnej pewności, że on się poprawi. Może być taką osobą która, może się zemścić za zbanowanie.

Opublikowano

Dodatkowo dodam..

Samemu się można odbanować i wejść pod innym nickiem :lenny:^^xD

Niby taka ale większość osób tego nie ogarnia. :v 

Co do tematu. Odradzał bym, odbanowanie "wszystkich" użytkowników. Może to spowodować, bardzo dużą utratą serwera, w dodatku będziesz Maju tego bardzo żałować.

Uwierz osoba która zostanie odbanowana, może zrobić to samo, co wcześniej zrobiła.

np. wejdzie sobie taki użytkownik odbanowany, nie masz żadnej pewności, że on się poprawi. Może być taką osobą która, może się zemścić za zbanowanie.

Wiesz, nie można być do wszystkiego negatywnie nastawionym. W sumie na razie się zastanawiam - stąd powstał ten temat, a czy podejmę taką decyzję czy nie no to się jeszcze okażę. :D

Opublikowano

Dodatkowo dodam..

Samemu się można odbanować i wejść pod innym nickiem :lenny:^^xD

Niby taka ale większość osób tego nie ogarnia. :v

Uwierz osoba która zostanie odbanowana, może zrobić to samo, co wcześniej zrobiła.

Wiesz, nie można być do wszystkiego negatywnie nastawionym. W sumie na razie się zastanawiam - stąd powstał ten temat, a czy podejmę taką decyzję czy nie no to się jeszcze okażę. :D

Fakt, nie można podchodzić do wszystkiego negatywnie nastawionym. Ale popatrz to z innej perspektywy, skąd masz pewność ,że taki incydent nie powtórzy się. Nie masz żadnej pewności, cieszę się ,("że chcesz coś takiego zrobić").No jest te ale..

Opublikowano

Można odbanować wszystkich poniewaz kto reklamowal, robil inne rzeczy juz dawno zapewne tego bana ominął wiec nie gadajcie o jakiejs dodatkowej czujnosci administracji  itp. itd.

Opublikowano

Można odbanować wszystkich poniewaz kto reklamowal, robil inne rzeczy juz dawno zapewne tego bana ominął wiec nie gadajcie o jakiejs dodatkowej czujnosci administracji  itp. itd.

Chyba na twoich serwerach tak postąpiłeś..

Ja takie osoby od razu wycinam i dla nich serwer jest nieznany.

Opublikowano

Zastosowałem to na swoim poprzednim projekcie. Nie odczułem tego prawie wogóle.

Jedyne osoby które wtedy nie dostały UB to były te które reklamowały - ale nie ma co się łudzić pewnie i tak to omijali, a w tych czasach reklamy to chyba porządek dzienny.

W każdym bądz razie, usunąłem wtedy ze 150 banów i rzadko się zdarzało aby te same osoby przychodziły i znowu coś odwalały - zwykle dawali se spokój.

U siebie nie przewiduje Amnestii w najbliższym czasie gdyż mamy stosunkowo mało banów w bazie (raptem ze 100 się znajdzie) i wszystkie zbanowane osoby mają piękne uzasadnienia. Więc wydaje mi się że to kwestia indywidualna danego bana / powodu / osoby na którą zostało to nałożone.

Pozdrawiam

Desktop - Procesor: Intel i7-7700k 4.20Ghz  | Karta Graficzna: EVGA Geforce GTX 1070 | RAM: 16GB 

Laptop - Procesor: Intel i5-8250U 2.5Ghz | Karta Graficzna: Radeon 530 | RAM: 8GB

Opublikowano

Jedyne osoby które wtedy nie dostały UB to były te które reklamowały - ale nie ma co się łudzić pewnie i tak to omijali, a w tych czasach reklamy to chyba porządek dzienny.

W każdym bądz razie, usunąłem wtedy ze 150 banów i rzadko się zdarzało aby te same osoby przychodziły i znowu coś odwalały - zwykle dawali se spokój.

U siebie nie przewiduje Amnestii w najbliższym czasie gdyż mamy stosunkowo mało banów w bazie (raptem ze 100 się znajdzie) i wszystkie zbanowane osoby mają piękne uzasadnienia. Więc wydaje mi się że to kwestia indywidualna danego bana / powodu / osoby na którą zostało to nałożone.

Pozdrawiam

O. Super, dzięki za odpowiedź. A powiedz mi jeszcze, czy wchodziły osoby, które miały wcześniej bana?

Opublikowano

Pozdrawiam

O. Super, dzięki za odpowiedź. A powiedz mi jeszcze, czy wchodziły osoby, które miały wcześniej bana?

Generalnie, bardzo rzadko. Owszem zdarzało się że wracały, a niektóre które zrozumiały swój błąd są ze mną do dzisiaj :)

Nie przypominam sobie aby osoba odbanowana potem przyszła i dostała bana z tym samym powodem, lub aby wogóle go dostała.

Wydaje mi się że jeśli projekt jest silny to ludzie się zastanowią czy chcą utracić szansę przebywania na nim i opcji chociażby doglądania jak rośnie i dorasta :)

Desktop - Procesor: Intel i7-7700k 4.20Ghz  | Karta Graficzna: EVGA Geforce GTX 1070 | RAM: 16GB 

Laptop - Procesor: Intel i5-8250U 2.5Ghz | Karta Graficzna: Radeon 530 | RAM: 8GB

Opublikowano

Nie rozumiem was uważacie bany za jakieś bany które coś dają ? Kwestia minuty i już można zrobić sobie UB

ja co kilka miesięcy odbanowywuje all i jest dobrze, nigdy żadna osoba nie wróciła na serwer

Życie to fabuła. Przestałem bać się wyborów, bo i tak tylko wspomnienia zostają.

https://grzyb.ovh

Opublikowano

Ja raz na 2 miesiące tak robię oprócz znanej teamspeakowej patologii.

Opublikowano

Witam,

Powiem tak, z własnego oka wiem że osoba która coś zrobiła zawsze nie wykorzysta swojej drugiej szansy i ją spier***** więc nie polecam odbanowanować wszystkich co mieli bana. Po prostu trzymaj tyle ludzi ile możesz a nie dawać wejść tym co już dostali za coś bana + Tak osoba która dostała bana i wie ze ma ub odrazu wejdzie xD

1.png

Opublikowano

Dzięki ślicznie wszystkim za opinię! Zapraszam do dalszej dyskusji, czy ktoś jeszcze ma jakieś zdanie na ten temat? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...