Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

AJAX - prośba o wyjaśnienie na przykładzie

blackuGT

Pytanie

Opublikowano

Witam, czytałem troszkę o AJAXie - wiem do czego służy ale kompletnie nie rozumiem kodu...

Ma ktoś jakiś prosty przykład jak pobrać nowe dane z bazy i je za pomocą owego AJAX'a odświeżyć?

Pozdrawiam!

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gość nie potrafi skleić zapytania przy użyciu AJAX, a Ty mu mówisz o Angularze :((.

A co do samego działania Ajaxa - jego działanie nie jest jakoś trudne, aczkolwiek używanie Ajaxa bez jQuery to tak trochę bleeee.

Jak sie nie umie pisać czystego kodu to jest 'ble' jak to określiłeś. Vanilla JS wygrywa wydajnością, wystarczy, żeby sobie odpuścić jQ, szczególnie, że większość używa jQ do tak idiotycznych zadań, że szkoda ładować całego liba, przerost formy nad treścią.

Jeżeli potrzebujesz dynamicznie pobierać zawartość z bazy danych a następnie zmieniać ją dla użytkownika na stronie bez zbędnego reloadowania, to zainteresuj się frameworkiem "AngularJS".

Szczególnie, że to samo można zrobić przy użyciu samego AJAXa + tak jak wyżej pisałem, sądząc po pytaniu nie będzie potrafił wykorzystać 1/10 możliwości Angulara, szczególnie (2)/(4) gdzie już trzeba dodatkowo ogarniać typescript.

Co do loading bar'a, żadna filozofia. puszczając request AJAXem odpalasz animacje, żeby sobie szła, przy otrzymaniu odpowiedzi i zrobieniu sobie jakichś tam operacji po prostu przyśpieszasz "ładowanie" tego paska, żeby dojechał już szybko do końca. Popatrz sobie na youtube jak to wygląda, ten pasek nie leci w jednostajnym tempie, z początku leci równym tempem, tam akurat się zatrzymuje w pewnym momencie i szybko dolatuje do końca.

Opublikowano

@Wolen

Jeżeli chodzi o pisanie czystego kodu i efekt "ble" to to jest bardziej kwestia przyzwyczajenia i tego co kto woli :)

Jedni mają zboczenie na punkcie Ajax + jQuery, jedni wolą pisać na czysto ;P

Opublikowano
Dnia 26.03.2017 o 20:19, DrDomix658 napisał:

https://www.w3schools.com/php/php_ajax_database.asp

Tylko nie bijcie mnie za te w3c :D

Aczkolwiek według mnie to jest dobry przykład jeżeli chodzi o pobieranie danych SQL z bazy danych.

A co do samego działania Ajaxa - jego działanie nie jest jakoś trudne, aczkolwiek używanie Ajaxa bez jQuery to tak trochę bleeee.

Jeżeli potrzebujesz dynamicznie pobierać zawartość z bazy danych a następnie zmieniać ją dla użytkownika na stronie bez zbędnego reloadowania, to zainteresuj się frameworkiem "AngularJS".

Warto :)

Skoro chłopak nie rozumie jeszcze AJAXa, to nie rzucaj go na głęboką wodę, bo się zrazi tym Angularem do całego JSa :P

Opublikowano

Aczkolwiek według mnie to jest dobry przykład jeżeli chodzi o pobieranie danych SQL z bazy danych.

Opublikowano

Looknę na Angulara w wolnym czasie :D

Polecisz jeszcze coś do progress baru z odliczaniem czasu? Im mniej czasu tym progress bar bardziej się zapełnia... bo szukam i szukam i nic....

Opublikowano
Dnia 26.03.2017 o 20:19, DrDomix658 napisał:

w3schools nie ma nic wspólnego z W3C, https://github.com/Rekseto/DataTraffic/blob/master/src/utils/Utils.js no rzeczywiscie wielka filozofia używać AJAX-a bez jQuery, AngularJS (Po drugie tfu na ten framework a zwłaszcza na wersje "JS") to nie jest jedyny środek do takich celów ba! Sam AJAX starczy do pewnego etapu ;) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...