Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zacząć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Od dość dawna interesuje się programowaniem webowym. Znam podstawy HTML'a i CSS'a. Jednak chciałbym kiedyś umieć tworzyć aplikacje webowe podobne do Shakes & Fidget (http://sfgame.pl/) lub Hero Zero (https://www.herozerogame.com/), ale tak od zera (nie korzystając z udostępnionych plików). Stąd moje pytania. Od jakich języków mam zacząć? Skąd brać informacje (internet/książka (jeśli tak to jaka / jakie strony))? 

Opublikowano

Głównie HTML + CSS, PHP, JavaScript, SQL + obsługa baz MySQL. Jeszcze ewentualnie jakieś frameworki typu Bootstrap, jeżeli nie zależy Ci specjalnie na front-endzie. Najlepiej zacząć od prostych CMS-ów i później spróbować stworzyć jakąś grę via WWW. Jeżeli chodzi o naukę, to moim zdaniem najlepiej korzystać z dokumentacji, MDN oraz opierać się na podobnych błędach rozwiązanych na forach / stackoverflow.

Opublikowano

Przede wszystkim js, i bazy danych, pamiętaj także że tego typu gry posiadają mnóstwo grafik które będziesz musiał wykonać (lub kupić) i stworzenie takich gier zajmuje sporo czasu. Zacznij od prostych rzeczy a dopiero potem przechodź do bardziej skomplikowanych. Jeżeli chodzi o naukę to raczej polecałbym książki ponieważ w nich jest po prostu mniej błędów i piszą je ludzie zazwyczaj znający się na rzeczy. Choć oczywiście ma początek możesz spróbować uczyć się z kursów w sieci.

Opublikowano

@Velta

@carbonx

Polecacie jakieś książki / strony z kursami?

Jeżeli chodzi o większość technologii to wyżej podany MDN – PHP miałem w szkole, więc miałem łatwiej i nie potrzebowałem tak bardzo kursów. Patrzę i pierwszy wynik wyszukiwania wygląda nawet przyzwoicie jak na kurs. Chyba nawet czasami z niego korzystałem. :)

Opublikowano

Patrzę i pierwszy wynik wyszukiwania wygląda nawet przyzwoicie jak na kurs. Chyba nawet czasami z niego korzystałem. :)

Nie, to nie jest dobry kurs - nie ma nawet omówionej takiej podstawy jak zasięg zmiennych, nie wspominając już o tym, że autor twierdzi, że w PHP są dwa typy tablic ;)

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

@Velta

@carbonx

Polecacie jakieś książki / strony z kursami?

Jeżeli chodzi o większość technologii to wyżej podany MDN – PHP miałem w szkole, więc miałem łatwiej i nie potrzebowałem tak bardzo kursów. Patrzę i pierwszy wynik wyszukiwania wygląda nawet przyzwoicie jak na kurs. Chyba nawet czasami z niego korzystałem. :)

Bzdura z tą szkołą, nauka "programowania" w szkole w większości wypadków równa się:

-złe praktyki

-liczne niedopowiedzenia

-przekłamania

-inny syf, z którymi najlepiej zapoznać się jeszcze raz, żeby załatać dziury w wiedzy "nauczyciela"

Jeśli chodzi o PHP jedynym słusznym i aktualnym źródłem wiedzy jest http://php.net/manual/en/. Zawsze aktualne, zawierające przykłady i komentarze community. W końcu jest to oficjalny manual. Książka/kurs w dniu wypuszczenia prawdopodobnie w jakimś stopniu już może być przedawniona.

Co do kursu wymienionego wyżej.

Copyright © 2007

Nie trzeba już nic chyba dodawać?

Jeśli chodzi o HTML/CSS/JS - MDN w języku ang. Jestem zdania, że jeśli tylko to możliwe to każdą dokumentacje powinniśmy czytać w języku angielskim. Tłumaczenie nie zawsze musi oddać 100% tego co miał na myśli autor, a czasem potrafi to zmienić sens zdania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...