Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

GinoMU [PL] [Sezon 2] [x30] Beta

Gość Cinu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do bramy to sie zgodze, ze moze nie wypalic. Gralo sie na tych Deriozach itd.. ;d Zwykle kilka osob na niej siedzialo czekajac na Resa i to tyle, To juz nie czasy Starego, dobrego XW ;d

Mógłbyś mi powiedzieć dlaczego brama może nie wypalić? Gracze chcą powrotu do starych czasów, moim zdaniem jest to jak najbardziej realne.

" Zabaw " w Stary dobry XW bylo sporo, ale glownie na ver. 97j+DS i jakos nie dalo sie przywrocic tych " Starych czasow ". Teraz jest ganianie za topka, nie to co kiedys ze sie wpadalo na brame pogadac, pochwalic setem itd. Teraz od gadania  jest FB ^^

• Odpowiedzi 219
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Co do bramy to sie zgodze, ze moze nie wypalic. Gralo sie na tych Deriozach itd.. ;d Zwykle kilka osob na niej siedzialo czekajac na Resa i to tyle, To juz nie czasy Starego, dobrego XW ;d

Mógłbyś mi powiedzieć dlaczego brama może nie wypalić? Gracze chcą powrotu do starych czasów, moim zdaniem jest to jak najbardziej realne.

" Zabaw " w Stary dobry XW bylo sporo, ale glownie na ver. 97j+DS i jakos nie dalo sie przywrocic tych " Starych czasow ". Teraz jest ganianie za topka, nie to co kiedys ze sie wpadalo na brame pogadac, pochwalic setem itd. Teraz od gadania  jest FB ^^

Essi jak mam być z Tb szczery to ... ten serwer nie jest dla młodych/nowych graczy nie oszukujmy się, jedynie starzy docenią i odważni ... Piszesz o x-w na którym do s2/s3 była brama jako pk... później doszła decyzja Areny z depo i możliwością kill w "kwadracie", nie oszukujmy się ale Arena było to miejsce gdzie było najwięcej graczy ->latali do depo. Więc Devias przestało istnieć a brama zniknęła momentalnie. :) Decyzja o możliwości PK na arenie na x-w doprowadziła do tego a nie ganianie za topką czy zmiana czasów.

Dodam, że do końca serwera x-world PK było zabronione poza kwadratem Arena ;) a serwer padł w połowie 2016. i nie z powodu ustawień a nastawienia administracji, obstawiam, że gdyby admin był taki sam jak na początku to serwer do dziś miałby ponad 300 online.

Opublikowano

Jeśli ktoś chxE wracać do starych dobrych czasów to liczy na dużą liczbę online i nie zamyka się dla obcokrajowców. Tak czy siak zagram + za chęci.

Ps. Może ktoś kiedyś przywróci do życia xw

Opublikowano

Zobaczymy co z tego bedzie, tak czy siak wpadne na pewno, bo najlepiej wspominam wlasnie XW z czasow 97j i S2 ; )

Jeśli ktoś chxE wracać do starych dobrych czasów to liczy na dużą liczbę online i nie zamyka się dla obcokrajowców. Tak czy siak zagram + za chęci.

Nowi Admini XW za bardzo sie rzucili na $$$ ; ) Nie bylo juz Zabawy tylko SMS-y wysylane przez gowniarzy z telefonow rodzicow zeby kupowac  Jogi  : )

Opublikowano

Essi obstawiam, że i na x-w graliśmy i expiliśmy i byliśmy razem w @ nawet. Uwierz mi, że sam tęsknię za tamtymi czasami. :)

Pozostaje czekać a co do testów to idą dobrze.

Opublikowano

Ciut pamietam z S2, bo na 97j pogralem raptem rok.. moze ciut wiecej. Na XW glownie siedzialem na 4um i bawilem sie handlem ;D To kupilem taniej, to sprzedalem drozej ^^ I tak nie majac wielu rr Smigalem pod koniec ver. W Valiancie +13+28+DSR+DD ( byl to chyba jedyny KOMPLETNY Valiant na Serwie ). Pozniej postanowilem skonczyc z MU, oddalem Set grabiszowi pamietam ;D ( Tez stary wyjadacz xD ). Ale tak... gdyby powstal na nowo taki serwer, to bylbym wielce uradowany ;)

Opublikowano

Otwarte testy będą ?

Essi nic nie mam do €€ dziś sam bym sobie kupił vipa itd. Ale tam nawet kilku gm nie byli zadowoleni i odchodzili. Dobry biznes mieli mogliby zacząć od nowa tylko coś zmienić żeby na nowo przyciągnąć graczy.

Opublikowano

Poproszono mnie o wypowiedź w sprawie pk/afk.

W jednej z publikacji wyraziłem swoje zdanie na ten temat i myślę, że nie ma co dodać i co ująć, oto ona:

WyjadaczAP

W moim mniemaniu PK na spotach powinno być zakazane, tak samo jak AFK, dlaczego? Już piszę...

Grałem na wielu serwerach, gdzie było właśnie PK dozwolone i AFK też. Niestety, był to niewypał, a to dlatego, że topowi gracze specjalnie chodzili na spoty i zabijali słabszych graczy, bo mieli level nabity, czekali na rr, więc tylko przeszkadzali w grze słabszym, by ich opóźnić. Jestem tak samo negatywnie nastawiony do dozwolonego AFK jak i PK. Jeżeli administracja będzie pozwalała na AFK, to ludzie będą cały dzień na "zw" albo jak często się zdarzało będą udawać AFK, żeby mieć łupy tylko dla siebie i z nikim nie dzielić się nimi, ani też nie expić.

W mojej ocenie kwestia PK powinna być rozwiązana tak, że tylko w Davias w prawej bramie powinna być możliwość multikillu, w innych lokacjach pojedyncze kille (do ustalenia), natomiast na spotach kategoryczny zakaz, aby uniknąć sytuacji opisanej wyżej. AFK powinno być dozwolone, ale na zasadzie, że PM powinien być cały czas dostępny lub zaglądać co 5 minut. Pod skrótem PM mam też na myśli osoby expiące solo. Powinien być obowiązek dania party osobie, która spełnia wymagania na dany spot, o ile jest miejsce w party. Jeżeli ktoś nie spełnia wymagań, a chce party, to wtedy musi liczyć na PM, który może dać party, ale ma pełne prawo odmówić.

W sytuacji, kiedy na spocie jest osoba, która tych wymagań nie spełnia i przyjdzie osoba która je spełnia ma prawo zająć spot i wcale nie musi (ale może i kultura raczej by na to wskazywała) dawać osobie party, której brakuje co najmniej res do spota.

W przypadku, gdy jest pełne party, a w nim jest osoba, która nie ma wymaganej liczby rr, a przyjdzie osoba która je spełnia ma prawo zażądać party, tym samym wyrzucić takiego osobnika z party i zmusić do opuszczenia spota. Nawet sytuacja w której PM'em jest osoba, która nie spełnia wymagań nie zmienia sytuacji. Spot zmuszony jest rozwiązać PT i na nowo założyć z osobami, które spełniają wymagania. Oczywiście AFK byłyby sprawdzane przez GM'ów w celu utrzymania porządku. Cennik kar do ustalenia, ale mam parę pomysłów.

Dobrym podsumowaniem będzie stwierdzenie "osoba spełniająca wymagania ma pierwszeństwo i jest "Panem" spota".

Uważam, że exp powinien wynosić 20x (vip x30) lub 30x (vip x40) tak, jak teraz, aczkolwiek wnoszę o zmianę ogranicznika. Proponuję zwiększyć ogranicznik do 3 (72h), a najlepiej 4 dni (96h), tak, aby każdy miał możliwość wbicia rr. Myślę teraz o osobach, które pracują, bądź uczą się więcej lub mniej. Przykładowo, osoba pracująca / ucząca się nie ma czasu siedzieć przez całe 2 dni i bić moby, ponieważ pracuje do późna / pracuje dwa etaty lub jest uczniem i ma ważny sprawdzian w najbliższych dniach. Wystarczy, że jeden dzień odpuści expienie i już nie ma czasu wbić 400 lvl'a przed ogranicznikiem resowym, co powoduje, że zostaje bardzo w tyle i odechciewa mu się grać. Natomiast jeśli zwiększylibyśmy ogranicznik z 48h do 72h lub najlepiej 96h, to takie osoby na pewno w ciągu dnia znalazłyby godzinkę, dwie lub nawet trzy na wbicie tego 400 lvla przez te 4 dni. Tym samym znajdzie się czas na obowiązki i przyjemności, a tym samym nie znajdzie się na dole tabeli i dalej będzie miał chcicę na expienie. Fakt, na początku taki ogranicznik jaki teraz jest wydaje się śmiesznie duży, ale z czasem po paru resetach będzie śmiesznie mały.

Rozumiem, że niektórzy mają mnóstwo czasu, by expić i dla nich te 4, a nawet 3 dni to za dużo, dlatego proponuję, by obniżyć drop do takiego stopnia jak na X-World lub przynajmniej do stanu zbliżonego, by ludzie nie osiągnęli wszystkiego, czego chcą, nie mieli setów +fo po kilku dniach, czy tygodniach rozgrywki. Tym samym osoby, które szybko wbiją 400 lvl i czekają na koniec ogranicznika będą miały co do roboty, bo z samego expienia na AFK, czy nawet na expieniu i dropieniu jednocześnie nie dorobią się wszystkiego i będą zmuszone chodzić na drop po wbiciu limitu lvl oraz handlować zdobytymi dobrami.

Dlaczego proponuję obniżenie expa i zwiększenie ogranicznika? Otóż w przypadku, gdybyśmy zostawili tak, jak jest (choć patrząc na inne serwery i tak jest bardzo dobrze) ludzie szybko będą wbijać resy, co za tym idzie nagrody, w konsekwencji szybko zrobią sobie wymarzone eq, przez co gra stanie się monotonna, rutyną wbijania lvli, resów i tyle, bo dropić, ani handlować nie będzie już po co, skoro będzie miało się super sety.

Apeluję też, by zmniejszyć drop exe i jewelli, żeby było ciężko osiągnąć cokolwiek, by każdy item cieszył, a nie jak w przypadku niektórych serwerów czasami nie zbierano nawet souli i blessów, bo wszystko mieli wybite jewellami do maksymalnego poziomu, bo aż tyle ich było, a life nawet nikt za darmo nie chciał.

Radzę dobrze zastanowić się nad ustawieniami walk na CS pomiędzy guildiami, ponieważ jest to bardzo ważne, gracze każdy błąd zauważą i nie będą na to przymykać oko, tylko usuną clienta.

Mam też mnóstwo innych pomysłów, czy to do ustawień serwera, czy to do eventów (w tym również autorskie, których nie wykorzystywano chyba nigdzie, choć głowy nie daję sobie uciąć, bo nie wiem, czy ktoś nie wpadł na to samo), które przedstawię przy kolejnej okazji lub prywatnie.

Administratorzy muszą też bardzo, bardzo dobrze przetestować klienta, aby uniknąć nawet najmniejszych błędów.

Proszę wziąć sobie to do serca, do napisałem, bo już trochę spędziłem na MU godzin i na prawdę wiem, czego gracze oczekują i jakie serwery mają rację bytu i stoją długo :)

Dziękuję za uwagę i pozdrawiam,

Wyjadacz - Damian.

Opublikowano

Jeśli chcecie żeby naprawdę było ciężko to exp musi być naprawdę bardzo niski. Przy expie 30 czyli z vip 45 czy też z exp 20 - vip 40 i 10 mobow na spot to wbicie resa zajmie maksymalnie 3-4 dni

Opublikowano

It looks like a nice project Cinu, I wish you all the best with it and be careful about security, there are too many ppl that only want to harm nice servers.

Cheers !

"The only way to do great work is to love what you do" - Steve Jobs

Opublikowano

Jeśli chcecie żeby naprawdę było ciężko to exp musi być naprawdę bardzo niski. Przy expie 30 czyli z vip 45 czy też z exp 20 - vip 40 i 10 mobow na spot to wbicie resa zajmie maksymalnie 3-4 dni

Ty chyba nigdy nie grałeś na expie x10-15 nawet... My np z Essim/Wyjadaczem biliśmy na takim expie rr okolo 5-7h... Piszę o lepszym spocie typu kraby czy isis.(na lepszych i krócej się biło)

Ogranicznik jest też po to by był czas na handel/ ludzie mogli dogonić lvl trochę... a nie po to, bo tyle się bije resa. Pierwszy res będzie się biło pewnie z 4 dni, zależy od możliwości indywidualnych. 

Opublikowano

Ze niby mam wyrzucić z party kumpla i dac party obcemu ktory spełnia wymagania? ^^ haha

Tak. I to raczej nie zostanie zmienione.

Opublikowano

Ze niby mam wyrzucić z party kumpla i dac party obcemu ktory spełnia wymagania? ^^ haha

Zaloze sie, ze kiedy juz wszystko ruszy i uda Nam sie wbic po kilka / kilkanascie resow, to bedziesz w sytuacji, gdzie szukajac miejsca w pt wymusisz wyrzucenie z niego kogos " obcego " i samemu zajmiesz jego miejsce ; )

Opublikowano

Takie powinno być prawo, ale z doświadczenia wiem, że 80-90% graczy, widząc, że jest full po prostu odchodzi, nie zmusza do wywalenia gracza niespełniającego wymagań ;)

Opublikowano

Fajno chłopaki pogadajcie sobie, podyskutujcie. Napiszcie jeszcze w tym temacie kilkanaście stron wspomnień i marzeń itp. Może za kilka tygodni ten serwer ruszy, może nawet na starcie będzie te 60 osób. Po tygodniu zaczną się ataki ddos a po 2 tygodniach o serwerze już nie będzie śladu. Wybaczcie ale stawianie serwera na darmowych plikach praktycznie bez zabezpieczeń i bez doświadczenia admina w tych czasach po prostu nie ma żadnego sensu. Nie piszę tego bynajmniej złośliwie ale jestem realistą i wiem jak szybko padają takie 'hura' optymistyczne projekty na polskiej scenie bez odpowiedniej wiedzy i sprawdzonych ludzi. Mimo wszystko życzę Wam powodzenia bo na pewno będzie Wam ono potrzebne!

Opublikowano

Zobaczymy co z tego bedzie, tak czy siak wpadne na pewno, bo najlepiej wspominam wlasnie XW z czasow 97j i S2 ; )

Nowi Admini XW za bardzo sie rzucili na $$$ ; ) Nie bylo juz Zabawy tylko SMS-y wysylane przez gowniarzy z telefonow rodzicow zeby kupowac  Jogi  : )

Opcja zakupu JoG będzie prawdopodobnie wyłączona (patrz ankieta).

Otwarte testy będą ?

Essi nic nie mam do €€ dziś sam bym sobie kupił vipa itd. Ale tam nawet kilku gm nie byli zadowoleni i odchodzili. Dobry biznes mieli mogliby zacząć od nowa tylko coś zmienić żeby na nowo przyciągnąć graczy.

Będą.

It looks like a nice project Cinu, I wish you all the best with it and be careful about security, there are too many ppl that only want to harm nice servers.

Cheers !

Thanks, i will do my best.

Sądząc po Twoim poście, to grałeś na x-world, więc tak, ten system wymogów będzie działać na takiej zasadzie.

Fajno chłopaki pogadajcie sobie, podyskutujcie. Napiszcie jeszcze w tym temacie kilkanaście stron wspomnień i marzeń itp. Może za kilka tygodni ten serwer ruszy, może nawet na starcie będzie te 60 osób. Po tygodniu zaczną się ataki ddos a po 2 tygodniach o serwerze już nie będzie śladu. Wybaczcie ale stawianie serwera na darmowych plikach praktycznie bez zabezpieczeń i bez doświadczenia admina w tych czasach po prostu nie ma żadnego sensu. Nie piszę tego bynajmniej złośliwie ale jestem realistą i wiem jak szybko padają takie 'hura' optymistyczne projekty na polskiej scenie bez odpowiedniej wiedzy i sprawdzonych ludzi. Mimo wszystko życzę Wam powodzenia bo na pewno będzie Wam ono potrzebne!

Nigdzie nie napisałem, że stawiam serwer na darmowych plikach. Są to pliki x-team, a co do zabezpieczeń, to serwer będzie zabezpieczony liveguardem, jeżeli o to Ci chodzi. Fakt, na ddosy nie mam jakiejś "premium" ochrony, ale jak już wspomniałem wcześniej, jeżeli ataki będą i host sobie nie poradzi, to go zmienię.

Opublikowano

Moim zdaniem nie sprawdzi sie poniewaz wiekszosc graczy nastawiona jest na expienie i nie bedzie im sie chcialo stac pod brama. Osobiscie uwazam ze zakaz pk powinien byc w przypadku goldenow, mocnych bossow oraz na mapce land of trials. Uwazam ze w przypadku dosc malego serwera powinna byc zasada ze Land of Trials jest otwarty dla kazdego natomiast gildia posiadajaca zamek czerpalaby dodatkowe korzysci z Lord Mixa. Jestem za taka opcja bo w przypadku malej spolecznosci istnieje ryzyko ze CS moglby zostac zdominowany przez jedna gildie a reszta nie mialaby dostepu do ancientow co zmniejszyloby dla nich atrakcyjnosc gry.

Jezeli chodzi o exp to tez uwazam ze x30 to za wysoki exp, osobiscie bym chcial jak najnizszy

Opublikowano

Bosssik o czym Ty Mówisz? Napisałem o pierwszym resie który będzie bity około 3 dni, normalne jest ze kolejne będą wbijane Coraz szybciej. Dlatego lepiej exp obniżyć, nie sądzę że spędziłes przy tej grze więcej czasu niż ja a pozwalasz sobie na wywody że nigdy nie grałem na serwerze z expem 10-15 - tu Cię zdziwie bo Gram tylko na takich :)

Opublikowano

x30 to dobry exp nie jest on za duży ani za mały...

Wszystkim nie dogodzi, ktoś musi iść na kompromis

Opublikowano

No czekamy z niecierpliwością, naprawde dawno nie było podobnej konfiguracji i mam mieszane uczucia czy znajdzie się tylu fanatyków ze starych czasów :) inna sprawa że lepiej gra się w 50 osób aktywnych niż 150 osób afk i większość multikonta

Opublikowano

W sytuacji, kiedy na spocie jest osoba, która tych wymagań nie spełnia i przyjdzie osoba która je spełnia ma prawo zająć spot i wcale nie musi (ale może i kultura raczej by na to wskazywała) dawać osobie party, której brakuje co najmniej res do spota.

W przypadku, gdy jest pełne party, a w nim jest osoba, która nie ma wymaganej liczby rr, a przyjdzie osoba która je spełnia ma prawo zażądać party, tym samym wyrzucić takiego osobnika z party i zmusić do opuszczenia spota. Nawet sytuacja w której PM'em jest osoba, która nie spełnia wymagań nie zmienia sytuacji. Spot zmuszony jest rozwiązać PT i na nowo założyć z osobami, które spełniają wymagania. Oczywiście AFK byłyby sprawdzane przez GM'ów w celu utrzymania porządku. Cennik kar do ustalenia, ale mam parę pomysłów.

Dobrym podsumowaniem będzie stwierdzenie "osoba spełniająca wymagania ma pierwszeństwo i jest "Panem" spota".

Mam pytanko - jak chciałbyś wyegzekwować powyższe?  I czy to ma jakiś sens?

Dla mnie osobiście troche to dziwne......  nie jestem jakimś orłem ale parę lat się już się kręcę wokół MU :lenny:

Opublikowano

Dla mnie to ustepowanie spota jest debilizmem, gram ze znajomymi i mam pełne party a muszę ustapic komuś miejsca kto spełnia wymagania na spota xD a co jeśli mam w pt 3 osoby nie spełniające wymagań i mają one równy lvl? A powiedzmy że jeszcze wśród nich jest ee bez którego ani ja ani osoba która spełnia wymagania nie Ustoimy na spocie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...