Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gimnazjum

owcokret

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest tutaj dużo gimnazjalistów. Co sądzicie o tym całym usunięciu ich i o tym, że przerzucą was do podstawówki. Jesteście za czy przeciw ? (nie żeby to interesowało kogoś, kto może to zmienić :D )

Opublikowano

Jeśli program nauczania się nie zmieni to dla mnie to żadna różnica, jedynie młodsi będą mieć kontakt ze starszymi, a to chyba nie jest takie straszne.

Opublikowano

No właśnie o to chodzi aby program nauczania się zmienił bo jest totalnie do dupy. 

Program może się zmienić, ale co najwyżej na gorszy. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Kiedyś nie było gimnazjów i było lepiej. Teraz w gimnazjum uczą pod test gimnazjalny dlatego program jest do dupy. Jeżeli przez 8 lat będziecie w jednej szkole to może być tylko lepiej bo nauczyciele będą znali wasze słabe punkty.

Opublikowano

Niby racja. Ale to by wymagało nauczycieli, którzy naprawdę chcą tych dzieciaków czegoś nauczyć :D Jak ja byłem w szkole było ciutkę inaczej :D

Opublikowano

Polski system nauczania byl jest i bedzie gownem, wiec kogo obchodzi ze pisiory robia sobie reforme, ktora nic nie zmieni, nie liczac tego ze tysiace nauczycieli straci prace(?xD).

Opublikowano

@f4lcon nikt nie straci pracy (bynajmniej nie w tysiącach), dzieci będzie dalej tyle samo. Po prostu z gimnazjów zrobią 8 letnie szkoły. To nie będzie tak, że nagle wszyscy zaczną chodzić do jednej podstawówki. Gdzie by się wszyscy pomieścili?

Opublikowano

A co myślisz o tysiąclatkach czy choćby zwykłych "samych" gimnazjach. Co tam będzie wtedy ? Hmm Może podstawówki ?

Opublikowano

A co myślisz o tysiąclatkach czy choćby zwykłych "samych" gimnazjach. Co tam będzie wtedy ? Hmm Może podstawówki ?

Jak to co? Kościoły xD

Czasami mam wrażenie, że te wszystkie zmiany są tylko po to, żeby zrobić na złość opozycji.

Opublikowano

Ja byłem w szkole gimnazjum+podstawówka, przez 9 lat uczyłem się z jedną klasą i nie żałuję. Nauczyciele praktycznie od dzieciaka poznają ucznia i wiedzą jak do niego podchodzić, a przez te lata może on budować naprawdę trwałe znajomości, czego imo nie da się zrobić zmieniając szkoły co 3 klasy. 

Polski system nauczania byl jest i bedzie gownem, wiec kogo obchodzi ze pisiory robia sobie reforme, ktora nic nie zmieni, nie liczac tego ze tysiace nauczycieli straci prace(? xD).

Ilość klas i uczniów się nie zmieni, więc dlaczego nauczyciele mieliby tracić prace? Stracą tylko dyrektorzy i tysiące "wicedyrektorów ds. ...".

Opublikowano

Z perspektywy gimnazjalistów i patrzenia na przyszłość jest to dobry ruch. Boli mnie jednak los liceów i techników, niestety można to podać na moim przykładzie. Moja szkoła została wyposażona w ciągu ostatnich 2 lat w wiele rzeczy tj. boisko, odnowienie połowy sal przedmiotowych, odnowienie sali informatycznej, renowacja sali gimnastycznej etc. etc. Niedawno zostaliśmy powiadomieni, że gdy już to wszystko dostaliśmy to siedziba naszej szkoły zostanie przeniesiona na teren jednego z miejskich gimnazjów, a tam z kolei patola, brak wyposażenia i kiepski dojazd. Ta strona już mi się mniej podoba.

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

Jest tutaj dużo gimnazjalistów. Co sądzicie o tym całym usunięciu ich i o tym, że przerzucą was do podstawówki. Jesteście za czy przeciw ? (nie żeby to interesowało kogoś, kto może to zmienić :D )

Jeżeli program nauczania się zmieni to roczniki które w danym momencie będą w gimnazjum będzie obowiązywał stary program. Nie będzie tak że nagle 2 klasa gimnazjum będzie 8 podstawówki. To będzie wchodziło stopniowo, po prostu jeden rocznik, zamiast iść do 1 gim. pójdzie do 7 klasy podstawówki.

(')(.)(;)

Opublikowano

Hm, polskie gimnazja znalazły się na 6 miejscu w Europie względem wyników, jak je usuną będzie więcej baranów. 

Lepsze takie gimbusy niż patusy.  :lenny:

Opublikowano

Chyba cześć wypowiadajacych się tu osób nie do końca wie o czym mówi i chyba nie zapoznalo się z reformą. Po pierwsze program jak najbardziej ma się zmienić (według mnie na gorszy ale to moje zdanie) po drugie ma to wchodzić stopniowo. A teraz moja opinia: według mnie to całkowicie bez sensu bo tak naprawdę to egzaminy pokazywały stan wiedzy a dlaczego odpowiedź jest prosta jedni nauczyciele oceniają tak inni inaczej a egzamin jest jeden, i mówienie że to zbyt duży stres jest nie na miejscu bo jak się coś wie to się wie i tyle. Pomijam już to że gimnazjum to była szkoła gdzie można się było odciąć od d##### z podstawówki. Generalnie moja ocena reformy to 2/10. Według mnie trzeba pracować nad programem i to tylko jego modyfikować bo to czy szkoła w której się będziesz uczył to gimnazjum czy podstawówka to nie ma znaczenia ważne jest to czego się będziesz uczył.

Opublikowano

A teraz moja opinia: według mnie to całkowicie bez sensu bo tak naprawdę to egzaminy pokazywały stan wiedzy a dlaczego odpowiedź jest prosta jedni nauczyciele oceniają tak inni inaczej a egzamin jest jeden

Egzaminy nie pokazują stanu wiedzy (w bardzo wielu przypadkach).

Ktoś może być dobry z historii, wygrywać konkursy - powiedzmy że ta osoba wie wszystko oprócz II WŚ, a na egzaminie akurat większość pytań będzie dotyczyła II WŚ. Inny, przeciętny uczeń napisze test na 80%, a osoba wygrywająca konkursy na 40%. Kto jest lepszy z tego przedmiotu, kto wie więcej?

Na maturze co roku jest inny poziom trudności. Wynik dwóch osób z dwóch roczników może się bardzo różnić, nawet jeśli te osoby wiedzą dokładnie tyle samo.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

A teraz moja opinia: według mnie to całkowicie bez sensu bo tak naprawdę to egzaminy pokazywały stan wiedzy a dlaczego odpowiedź jest prosta jedni nauczyciele oceniają tak inni inaczej a egzamin jest jeden

Egzaminy nie pokazują stanu wiedzy (w bardzo wielu przypadkach).

Ktoś może być dobry z historii, wygrywać konkursy - powiedzmy że ta osoba wie wszystko oprócz II WŚ, a na egzaminie akurat większość pytań będzie dotyczyła II WŚ. Inny, przeciętny uczeń napisze test na 80%, a osoba wygrywająca konkursy na 40%. Kto jest lepszy z tego przedmiotu, kto wie więcej?

Na maturze co roku jest inny poziom trudności. Wynik dwóch osób z dwóch roczników może się bardzo różnić, nawet jeśli te osoby wiedzą dokładnie tyle samo.

Dokładnie. Materiał jest różnorodny, ale nie wiadomo na co się trafi.  Sam egzamin nie odzwierciedla wkładu  ucznia  w naukę przez całe trzy lata. Zadania potrafią być różne sformuowane stad często szkoły uczą pod test. Mi znacznie gorzej idą zadania zamknięte od otwartych.  Warianty są podstępne a na otwartym można wykazać się kreatywnością. Każdy nauczyciel uczy inaczej. "Uczniowie mają różny poziom rozwoju intelektualnego. Program w szkole jest dość napięty i nauczyciel nie ma dużo czasu na ćwiczenia. Część lekcji odpada  z różnych powodów a reforma pisu nie zmniejszy materiału.

8902314106109971000808.jpeg
Opublikowano

Co prawda ja też już kilka latek po gimnazjum, ale uważam, że póki co nie ma sensu się zastanawiać, po co sobie psuć nerwy, skoro nie mamy na to wpływu. Czas na złość będzie, jak plan wejdzie w życie :/

= SygnaturA =

Made by... ME. 

Opublikowano

Co prawda ja też już kilka latek po gimnazjum, ale uważam, że póki co nie ma sensu się zastanawiać, po co sobie psuć nerwy, skoro nie mamy na to wpływu. Czas na złość będzie, jak plan wejdzie w życie :/

Mamy na to wpływ. PiS sam siebie nie wybrał.

1398258449-U383457.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Temat po dwóch tygodniach od utworzenia, zostaje przeniesiony do archiwum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...