Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Forumowicze! Czego wam potrzeba/brakuje?

Pantoflarzek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od paru miesięcy zajmuję się pisaniem aplikacji pod serwery TeamSpeak.

Aktualnie pracuje nad własnym projektem, lecz w ramach tego że dużo nauczyłem się z tego forum i z innych botów - typu aBOT itp. w czasie kiedy były rozwijane, chciałem napisać coś co przyda się wam, forumowiczom, a aktualnie nie jest nigdzie dostępne.

Strona internetowa nie wchodzi w grę gdyż brak mi na to czasu, lecz jeśli macie jakieś konkretne boty czy funkcje które byście chcieli rozdbudować lub zbudować od podstaw, piszcie tutaj lub na priv a zrobię z tego albo osobną aplikację, lub jakiś większy projekt bota.

Dzięki i pozdrawiam 

Pantoflarz.

Desktop - Procesor: Intel i7-7700k 4.20Ghz  | Karta Graficzna: EVGA Geforce GTX 1070 | RAM: 16GB 

Laptop - Procesor: Intel i5-8250U 2.5Ghz | Karta Graficzna: Radeon 530 | RAM: 8GB

Specjalista
Opublikowano

Jak już chcesz się brać za pisanie bota, to rób to tak, żeby sam bot nie pobierało za dużo zasobów. Jest kilka dobrych botów, które mają potencjał, ale pobierają za dużo zasobów. Przykładem takie bota jest darmowy ABot. Oczywistym jest chyba, że po co komu bot, który będzie się wyłączał co kilka godzin lub dni i zabierał za dużo zasobów.

Ja proponuje Ci napisanie czegoś z API SinusBota  B)

Opublikowano

@PGS

Skoro mówisz że BOT'y typu aBOT zabierają za dużo zasobów, to może napisać by nowego multibota i po prostu dać go do użytku? :D

Desktop - Procesor: Intel i7-7700k 4.20Ghz  | Karta Graficzna: EVGA Geforce GTX 1070 | RAM: 16GB 

Laptop - Procesor: Intel i5-8250U 2.5Ghz | Karta Graficzna: Radeon 530 | RAM: 8GB

Opublikowano

Zgadzam się z przedmówcą, w zasadzie każda funkcjonalność już gdzieś jest, teraz głównym priorytetem są zasoby.

Zgadzam się z przedmówcą, w zasadzie każda funkcjonalność już gdzieś jest, teraz głównym priorytetem są zasoby.

Specjalista
Opublikowano

Zasoby mają moim zdaniem duże znaczenie. Jakbyś zrobił bota, który będzie miał zebrane w sobie wszystkie znane już funkcje oraz brałby mało zasobów, to jak najbardziej jestem za. Dobrze by było, żeby był modularny i każdy mógł dostosować go do swoich potrzeb.

Opublikowano

@carbonx

@PGS

Okej, rozumiem w takim razie o co chodzi.

W takim razie trza się zastanowić:

1) Czy zrobić otwartą betę i potem sprzedawać BOT'a

2) Zrobić BOT'a z panelem do konfiguracji gdzie użytkownik pobiera pliki i sam sobie instaluje

3) Stworzyć platformę pod wynajem tych BOT'ów - czyli że np. użytkownik płaci dajmy na to 20zł miesięcznie za instancje która będzie zarządzała całym serwerem - wtedy robimy specjalną stronę do zarządzania instancją na mojej stronie załóżmy.

Ciekawi mnie wasza opinia co do punktu trzeciego - bo jednak jakby nie patrzeć, ucząc się na błędach co niektórych (nie będę rzucał nickami, każdy wie o co chodzi), nie wiem czy to byłby dobry pomysł rozdawać kod zródłowy aplikacji która jest naprawdę dobra, tylko po to żeby albo leciały cracki albo ktoś sprzedawał rozkodowaną wersję za pół darmo.

Co wy na to?

Opublikowano

@PGS

Skoro mówisz że BOT'y typu aBOT zabierają za dużo zasobów, to może napisać by nowego multibota i po prostu dać go do użytku? :D

Alo alo darmowa wersja abota zabiera duzo zasobow, prosze mi napisac nowego lepszego bota bo nie chce wydadac pieniedzy na wersje oryginalne botow :/ 1a68b2deaab3d.jpg

Niby przyda sie multibot bo bedzie w czym wybierac ale bez przesady z tym abotem :/.

Opublikowano

@PGS

Alo alo darmowa wersja abota zabiera duzo zasobow, prosze mi napisac nowego lepszego bota bo nie chce wydadac pieniedzy na wersje oryginalne botow :/ 1a68b2deaab3d.jpg

Niby przyda sie multibot bo bedzie w czym wybierac ale bez przesady z tym abotem :/.

Nie wiem jaki cel ma twoja wypowiedz, ale ja tutaj nie mówię o tym czy ktoś wydaję pieniądze. Stworzyłem temat do dyskusji, i jeśli twój obrazek ma na celu mnie obrazić to pozdrawiam. Ostatecznie zrobię jak uważam, ale fajnie jest spytać innych ogarniętych osób co sądzą i ewentualnie skorygować plany ;)

"bez przesady z tym abotem" - używamy go jako prostego porównania. PGS'owi chodziło o ilość zasobów zużywaną a mi o jego funkcjonalność.

Czyli sumując to można by po prostu stworzyć rozbudowanego multibota który ma tyle samo funkcji (oczywiście docelowo i więcej) a zużywa mało zasobów a potem po prostu go sprzedawać.

Opublikowano

Opcja 3 odpada ponieważ jest już np. Yuribot który działa na podobnej zasadzie. Jeżeli chodzi o sprzedaż to opłaca się tylko wtedy jeżeli będzie konkurencyjny cenowo do mbota.

Specjalista
Opublikowano

Nie, nie chciałem Cię obrazić. Na rynku znany jest wszystkim mBot oraz ABot w wersji premium. Są one bardzo często kupowane, ponieważ ludzie znają ich autorów i wiedzą jakie mają umiejętności w tym zakresie. Stworzenie płatnej wersji przez ciebie byłoby strzałem w kolano dla ciebie i twojego bota. Ja proponuje Ci opcję pierwszą. Ludzie muszą nabrać do ciebie zaufania oraz muszą znać twoje umiejętności.

Opublikowano

carbonx nie chcę nic mówić, lecz mBOT wydaje mi się zdecydowanie za drogi jak na Polskie standardy - oczywiście, może się mylę lecz patrząc na to jak polska scena jedzie na różnego rodzaju crackach lub podróbkach, w tym ile serwerów dalej korzysta z dajmy na to starszej wersji mBOTa.

Dlatego jeśli stworzyłbym aplikację za którą kazałbym płacić, to na pewno nie po to aby zarabiać jakiś przysłowiowy "gruby" hajs.

Jednakże trzeba zrozumieć że maszyny pod to itp. również nie stoją za darmo więc minimum co ten projekt musiałby robić to zarabiać na siebie i swoje koszta. A ponieważ czasu to też zajmuje, to na pewno zgodzisz się ze mną że nikt nie robi takich rzeczy za darmo - bo wątpię żebym sam był w stanie ogarniać wszystko, a wiecej ludzi = więcej rąk do pracy, ale również więcej portfeli do rodzielenia zarobku. A jeśli on by nie istniał, to wątpię żeby to był projekt warty poświęcenia :D

U nas w Anglii nie ma na to rynku, lecz możliwe że to ze względu na to że TeamSpeak nie jest nawet częściowo tak popularny jak w Polsce, nie wiem - zobaczymy co inni zasugerują :D

P.S chodzi tylko o dyskusję, nie wiem czemu ludzie to odbierają za jakąś okazję do kłótni czy coś xDDD

Opublikowano

Z chęcią spojrzałbym na coś, co ma jakieś podejście do mbota.

Może i starsze wersje aplikacji nie są aż tak stabilne, jak się tego oczekuję, ale najnowsza wszystko zmieni (chodzi tutaj o mbota).

Co do Twojego tematu to według mnie bezsensowne będzie pisanie czegoś na wynajem/sprzedaż.

Skoro chcesz się podjąć zrób bota dla forumowiczów i tyle.

Opublikowano

carbonx nie chcę nic mówić, lecz mBOT wydaje mi się zdecydowanie za drogi jak na Polskie standardy - oczywiście, może się mylę lecz patrząc na to jak polska scena jedzie na różnego rodzaju crackach lub podróbkach, w tym ile serwerów dalej korzysta z dajmy na to starszej wersji mBOTa.

Dlatego jeśli stworzyłbym aplikację za którą kazałbym płacić, to na pewno nie po to aby zarabiać jakiś przysłowiowy "gruby" hajs.

Jednakże trzeba zrozumieć że maszyny pod to itp. również nie stoją za darmo więc minimum co ten projekt musiałby robić to zarabiać na siebie i swoje koszta. A ponieważ czasu to też zajmuje, to na pewno zgodzisz się ze mną że nikt nie robi takich rzeczy za darmo - bo wątpię żebym sam był w stanie ogarniać wszystko, a wiecej ludzi = więcej rąk do pracy, ale również więcej portfeli do rodzielenia zarobku. A jeśli on by nie istniał, to wątpię żeby to był projekt warty poświęcenia :D

U nas w Anglii nie ma na to rynku, lecz możliwe że to ze względu na to że TeamSpeak nie jest nawet częściowo tak popularny jak w Polsce, nie wiem - zobaczymy co inni zasugerują :D

Zbyt drogi to jest jedynie na wasze standardy, czyli przeciętnych 16-17 latków którzy tak naprawdę nie powinni nawet się zabierać za prowadzenie jakichkolwiek serwerów, oczywiście to jest tylko i wyłącznie moje zdanie i możecie się z nim nie zgadzać.

Opublikowano

Zgadzam się że mBot jest BARDZO drogi i mało serwerów może sobie pozwolić na zakup. Ja w tej chwili pisze panel www do ExusMultiBot i zdecydowałem się że trochę poświęce się i udostępniam go za darmo (dla serwerów niekomercyjnych) tylko z możliwością dotacji.

Ps: Nie każdy ma 500 zl do wydania na bota... Oczywiście bot jest warty swojej ceny ale nie każdego stać na taki wydatek gdy ma jeszcze do opłacenia koszty samego ts

Opublikowano

@K-Scripts

Dyskusja nie dotyczyła mbota, lecz jeden z forumowiczów użył go jako przykładu, wiec chciałem się do tego odnieść.

Przy okazji, fajne podejście - nie znasz w sumie tego co stworzyłem ani to co aktualnie jest budowane, ale z góry uznajesz że nie przebije to mBOT'a.

Ja rozumiem że rywalizacja ale no halo chillout, ja tego nie uznaje za sprawę życia i śmierci, ale za ciekawy temat do dyskusji :)

Opublikowano

Zgadzam się że mBot jest BARDZO drogi i mało serwerów może sobie pozwolić na zakup. Ja w tej chwili pisze panel www do ExusMultiBot i zdecydowałem się że trochę poświęce się i udostępniam go za darmo (dla serwerów niekomercyjnych) tylko z możliwością dotacji.

Jak kolega wyżej wspomniał bardzo drogi dla Was.
Bo w naszym kraju wszyscy chcieliby za darmo.
Większość naszych klientów ma ukończony 18 rok życia i nie mają problemu z taką kwotą.
Opublikowano

@ePLEY rozumiem, i szanuje każdą opinię. Nie oznacza to jednak że muszę ją podzielać ani się z nią zgadzać, dlatego utnę w tym miejscu dyskusję na temat który zaczałęś gdyż nie chce tu robić gównoburzy - jeżeli jednak kogoś ciekawi co mam tu do powiedzenia, zapraszam na priv, tutaj już na to nie odpisuję.

Jak kolega wyżej wspomniał bardzo drogi dla Was.
Bo w naszym kraju wszyscy chcieliby za darmo.
Większość naszych klientów ma ukończony 18 rok życia i nie mają problemu z taką kwotą.

Prosiłbym o sprecyzowanie "Was".

Owszem, można by uznać że w naszej ojczyznie panuje takie przekonanie że się wszystko wszystkim należy. Dlatego może warto odejść od podejścia, róbmy wszystko za darmo i mimo woli celujmy w troszkę inną klientele - nie wiem, myślę na głos, po to powstał ten temat, przysłowiowa burza pomysłów.

Opublikowano

@K-Scripts

Dyskusja nie dotyczyła mbota, lecz jeden z forumowiczów użył go jako przykładu, wiec chciałem się do tego odnieść.

Przy okazji, fajne podejście - nie znasz w sumie tego co stworzyłem ani to co aktualnie jest budowane, ale z góry uznajesz że nie przebije to mBOT'a.

Ja rozumiem że rywalizacja ale no halo chillout, ja tego nie uznaje za sprawę życia i śmierci, ale za ciekawy temat do dyskusji :)

Nie napisałem jasno, że nie przebije aplikacji jaką jest mbot.

Tylko na obecnym rynku wątpliwe jest aby coś miało chodź by jakieś podejście do niego.

Wracając do Twojego tematu.

Wielu użytkowników zwraca się do mnie po pojedyncze funkcje.

Na samym początku opracuj silnik aplikacji, który będzie stabilny i nie będzie zabierał dużej ilości zasobów.

Dodatkowo nie zapomnij o jak najmniejszej ilości zapytań do query.

Gdy to zrobisz mogę Ci podesłać przykładowe funkcje, które powinny tam się znaleźć.

ps. na tym forum była masa takich tematów, a botów nie widzimy do dziś.

Opublikowano

@K-Scripts

Tylko na obecnym rynku wątpliwe jest aby coś miało chodź by jakieś podejście do niego.

Na samym początku opracuj silnik aplikacji, który będzie stabilny i nie będzie zabierał dużej ilości zasobów.

Okej, czyli pracujemy nad niezawodnością i pracą BOT'a na jak najmniejszych zasobach - w końcu jakieś konkrety.

"pojedyńcze funkcje" - czyli modularność, łatwe dodawanie nowych funkcji, korzystanie z przejrzystego formatu aplikacji, kodu oraz sposobu działania.

z tym o "query" - mówimy tutaj o eventach które np. używają baz danych lub pobierają dużo danych z serwera?

Opublikowano

@K-Scripts

Okej, czyli pracujemy nad niezawodnością i pracą BOT'a na jak najmniejszych zasobach - w końcu jakieś konkrety.

"pojedyńcze funkcje" - czyli modularność, łatwe dodawanie nowych funkcji, korzystanie z przejrzystego formatu aplikacji, kodu oraz sposobu działania.

z tym o "query" - mówimy tutaj o eventach które np. używają baz danych lub pobierają dużo danych z serwera?

Ty tak poważnie z tym ostatnim pytaniem? Czy zwyczajnie sobie żarty robisz xD

Opublikowano

@K-Scripts

Chciałem napisać inaczej ale z pośpiechu wyszło jak wyszło xD

Znaczy tak, chodzi mi to że uważać z tym query, żeby nie obciążać i wogóle, lecz rozumiem że to samo tyczy się działaniem z bazami danych, plikach z logami itp.

Opublikowano

Ja bym proponował abyś najpierw pokazał co potrafisz (chociaż ja osobiście wiem, że potrafisz wiele) udostępniając jakiś skrypt lub prostego bota na tym forum.

Wysłuchałbyś uwag i propozycji i potem zabrał się za tworzenie dużego bota.

Pozdrawiam, ArrMeeR

Opublikowano

@K-Scripts

Chciałem napisać inaczej ale z pośpiechu wyszło jak wyszło xD

Znaczy tak, chodzi mi to że uważać z tym query, żeby nie obciążać i wogóle, lecz rozumiem że to samo tyczy się działaniem z bazami danych, plikach z logami itp.

Bazy danych to odmienny temat i myślę, że przydałoby się używać sqlite.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...