Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy trudno dostać się do technikum informatycznego?

Mroczeks

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie odnośnie szkoły średniej, szkoła do której mam zamiar się zapisać ma próg rekrutacji od 70 punktów. I tutaj nasuwa się pytanie, czy z takimi ocenami:

6 z informatyki

4 z Polskiego

5 z Angielskiego

2 (no może 3 ale wątpie, na 2 się zanosi :/)

Mam szansę sie dostać?

Noi oczywiście będą egzaminy no ale nie wiem jak pójdą, nie wiem, może na waszych ocenach da się określić?

Nie wiem czy ludzie idący do tech. inf mają 2 z matmy? Bo jak szkoła ma próg 70 punktów, i właśnie uzyskam taką ilość to już mogę być pewny że tam się dostanę? Bo słyszałem że biorą tych po kolei najlepszych i mają tam wyznaczoną ilość miejsc i jest szansa że jak uzyskam tam z ~70 punktów np z ocen i egzaminów to mogę się nie załapać :D

Jak to było w waszym przypadku? Z góry dzięki za odp i liczę na kulturalne odpowiedzi ;)

Opublikowano

Nie masz co się martwić, że się nie dostaniesz. U mnie w szkole (ten sam profil) próg był podobny a dostały się osoby ze słabszymi ocenami od Twoich. Ja mając czwórki/piątki w 3 gimnazjum i testy pisząc nie najlepiej miałem 118pkt rekrutacyjnych. Zresztą, przyjmują do klas jak najwięcej uczniów, bo mają za nich pieniądze, a jakaś część odpadnie w pierwszej klasie.

Opublikowano

Te minimalna ilość punktów zwykle jest zaniżona, jak ja składałem podanie do mojego technikum, to mówili, że biorą od +120pkt, a mam w klasie osoby, które zdobyły lekko ponad 100.

Co do tego, czy warto iść na informatyka mając 2 z matmy, to ciężko jednoznacznie stwierdzić. Mogę Ci tylko powiedzieć, że rozszerzona matma bywa ciężka, ale jeśli czujesz, że nie jesteś aż taki najgorszy (u jednego nauczyciela 2 = tak jak 4-5 u drugiego), to powinieneś sobie jakoś poradzić.

Opublikowano

Nauczyciel od majfy na okrągło robi niezapowiedziane kartkówki, normalnie miałbym 3 hah xD

Także zdecydowanie to zależy od nauczyciela :D

No to fajnie, a w tym tech inf idzie się czegoś co może się przydać? Coś na poziomie pisania aplikacji internetowych? Dużo tego jest? Bo siedzę w tym akurat, mam 3 kursy wykupione i się w tym szkolę także nie powiem dobrze by było jakby coś z tych tematów było ;D

Opublikowano

Coś na poziomie pisania aplikacji internetowych? Dużo tego jest?

Może w 4 klasie, bo jestem w 3 i do tej pory nic na ten temat nie miałem.

Opublikowano

70 punktów to mega mało, trzeba naprawdę bardzo słabo napisać egzamin żeby tych punktów nie mieć. 

Specjalista
Opublikowano

W każdym województwie inaczej liczą te punkty. Czasami zdarza się, że szkoły sobie niektóre rzeczy inaczej punktują, taki przykład: Ja za olimpiadę dostałem 10pkt a mój kolega z innej szkoły dostał już 5. U mnie się w szkole progu punktów nie ma, ale nie ma osób, które mają mniej niż 110. Takie skrajne punkty to 110 i 160 u mnie w szkole. Mój kolega, który miał 70 punktów dostał się, ale do słabszego technikum.

Co do matematyki. Ja w Gimnazjum miałem 4 na koniec — zawsze. Jak byłem w pierwszej klasie, to w pierwszym semestrze dostałem 2 na koniec, teraz daje rade na 3 lekko. Ciężko mają osoby, które są słabe z maty. Jeden ode mnie z klasy musiał z tego powodu opuścić szkołę a drugi chodzi co tydzień na poprawy. Co się okazało kolega, który musiał nas opuścić w nowej szkole miał same 5 - dosłownie xD

Opublikowano

umnie w wojewodzcwie to przyjmują od 2.0

a kazdego wypychaja gratis.

skladasz podanie i czekasz bo na 100% cie przyjmą i jeszcze cie wypchną za darmo zebyś im nie robił tłoku.

im wiecej szkoła ma uczniów to znaczy ze jest lepsza

a wiadomo szkoła która wypycha i przyjmuję przychlastu awansuje na najlepsza szkołe wojewodztwa wiem bo w takiej bylem daja sciagac

patologia coraz wieksza, przypierdol takiej kurwie co gada na lekcjie to jeszcze pojdziesz do dyrektora bo nauczyciel ma na to wyjebane to on i tak hajs zgarnie a dodatkowo nic nie musi robić jak takie inbecyle pierdolą o dupie marynie

Opublikowano

Taka rada: jeśli wybierasz się na profil technika informatyka, tylko po to, że potrafisz grać w CE-ES GOŁ, to nie licz na pracę w późniejszych latach.

Ja niestety mam 85% osób, którzy potrafią grać tylko w gry, a IT guwno potrafią. Takie osoby prawdopodobnie rozsypią się po kilku miesiącach.

A co do systemu pkt, na spokojnie przejdziesz...

upi1FS.gif

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Sam obecnie jestem w 1 klasie. Powiem ci tak jak masz chęci i w miarę punktów (tam dużo nie trzeba) to na spokojnie się dostaniesz nawet z tą 2 z matmy. Bo nie samą matmą się tam żyje :D. Ale ci powiem tak, jak się już dostaniesz to będziesz musiał z nią zasuwać, bo u mnie sporo osób które przyszły z 2 musiały co chwile kartkówki poprawiać, aby nie została im wystawiona 1. 

Taka rada: jeśli wybierasz się na profil technika informatyka, tylko po to, że potrafisz grać w CE-ES GOŁ, to nie licz na pracę w późniejszych latach.

Ja niestety mam 85% osób, którzy potrafią grać tylko w gry, a IT guwno potrafią. Takie osoby prawdopodobnie rozsypią się po kilku miesiącach.

A co do systemu pkt, na spokojnie przejdziesz...

Oj tak z tym CE-ESEM GOŁ się zgodzę. Ale czy tyle osób się rozsypie ? Ja miałem 32 osoby w klasie i zostało nas 28.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...