Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmiana szkoły

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elko, skończyłem pierwszą klasę technikum informatycznego, ale myślę nad zmianą szkoły - dokładniej chodzi mi o LO, klasa policyjna. Liceum to mam na miejscu, od razu byłbym w drugiej klasie. Z tego co wiem, to program nauczania w pierwszej klasie technikum i liceum jest podobny, więc raczej problemu z tym nie ma. Pytanie tylko, czy po takim technikum informatycznym dostałbym pracę? Mówię tutaj tylko o nauce w szkole, w domu nie uczę się w tym kierunku. Po takim LO tak czy siak muszę iść na studia, po technikum raczej też. 

Opublikowano

Także zmieniaj, nie ma się co zastanawiać

A pytanie które zadałem xD?

Po technikum informatycznym dostałbym pracę (bez rozwijania tego w domu)?

Opublikowano

Tego się nie da stwierdzić, może znajdziesz a może nie.

Tylko pomyśl o tym, że jeśli nie będziesz się doszkalał w domu, to możesz mieć później problem.

Powiedzmy, że znajdujesz pracę - za sam papierek potwierdzający ukończenie szkoły pieniędzy nie dostaniesz, musisz się znać na tym co masz robić.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Także zmieniaj, nie ma się co zastanawiać

A pytanie które zadałem xD?

Po technikum informatycznym dostałbym pracę (bez rozwijania tego w domu)?

po 3 latach  w tech-inf powiem tak, oj nie... najwyżej jako serwisant

Opublikowano

Po policyjnym jakbyś poszedł na psa (np. do Szczytna) "na szkolenie", bo bez oficerskiego stopnia raczej dużo nie zarobisz to potem o stołek martwić się nie musisz, a co za tym idzie o kasę.

Zaś po informatycznym... cóż... IT rozwija się tak szybko, że bez ciągłego samodoskonalenia zostaniesz daleko w tyle - co nie oznacza, że nie będziesz zarabiał (choć gwarancji dać nie mogę).

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

Powiem coś od siebie, bo sam jestem w Technikum Informatycznym.. po technikum samym (bez samo dokształcania się) nie masz co liczyć na dobrą pracę, bo nauczą Cię tylko tyle ile program nauczania przewiduje lub dany nauczyciel potrafi. Jednak jeżeli pasjonujesz się informatyką, zajmij się czymś z tego, czytaj, ucz się, chodź na kursy, wtedy po technikum z tytułem technika, idzie znaleźć nawet fajnie płatne prace.

Po takim LO policyjnym będziesz musiał i tak iść na studia, bo raczej za wieśniaka nie pójdziesz, a tym bardziej policjanta, bo to bardziej LO cię przygotuje lub wprowadzi do tego co Cię tak naprawdę czeka :D

k4L2ZMS.png

Opublikowano

Powiem na swoim przykładzie.

Skończyłem pierwszą tech inf i od chyba 2 lat wiem już na pewno, że chcę być programistą. Jakbym liczył, że uda mi się to zrobić dzięki szkole to bym się rozczarował (notabene, już samym technikum się rozczarowałem), miałem nawet myśl, żeby iść do liceum, a potem na studia, koniec końców w moim przypadku to na jedno wychodzi czy skończę liceum czy technikum, ani tu, ani tu mnie programowania nie nauczą, a tak to bym szybciej mógł skończyć szkołę. Jednak zostałem, bo stwierdziłem, że rok, aż takiej dużej różnicy mi nie robi, a przyzwyczaiłem się do szkoły, klasy etc. Zastanów się tylko czy to lubisz. Ja programowanie kocham i potrafię wracać ze szkoły, siąść do kompa i tłuc jeszcze parę godzin kod, poprzeglądać grupy, poobczajać jakieś promocyjne ebooki, generalnie różnie mój dzień wygląda, ale to nie o tym. Jeśli nie lubisz informatyki, a przynajmniej nie masz chęci nic robić w domu to po co masz marnować czas. Jak Ci się kiedyś znowu zechce być tech inf. możesz sobie w 2 lata uzyskać tytuł w szkole policealnej czy jakoś tak, kolega do takiej chodzi.

Opublikowano

Powiem na swoim przykładzie.

Skończyłem pierwszą tech inf i od chyba 2 lat wiem już na pewno, że chcę być programistą. Jakbym liczył, że uda mi się to zrobić dzięki szkole to bym się rozczarował (notabene, już samym technikum się rozczarowałem), miałem nawet myśl, żeby iść do liceum, a potem na studia, koniec końców w moim przypadku to na jedno wychodzi czy skończę liceum czy technikum, ani tu, ani tu mnie programowania nie nauczą, a tak to bym szybciej mógł skończyć szkołę. Jednak zostałem, bo stwierdziłem, że rok, aż takiej dużej różnicy mi nie robi, a przyzwyczaiłem się do szkoły, klasy etc. Zastanów się tylko czy to lubisz. Ja programowanie kocham i potrafię wracać ze szkoły, siąść do kompa i tłuc jeszcze parę godzin kod, poprzeglądać grupy, poobczajać jakieś promocyjne ebooki, generalnie różnie mój dzień wygląda, ale to nie o tym. Jeśli nie lubisz informatyki, a przynajmniej nie masz chęci nic robić w domu to po co masz marnować czas. Jak Ci się kiedyś znowu zechce być tech inf. możesz sobie w 2 lata uzyskać tytuł w szkole policealnej czy jakoś tak, kolega do takiej chodzi.

Akurat to wygląda to tak, że ze szkoły wracam praktycznie codziennie o 17, więc jeżeli miałbym uczyć się programowania przez resztę pory dnia, to nie mam czasu na inne przedmioty ani na życie osobiste.

LO mam na miejscu, więc jeżeli będę miał chęć, to i tak mogę uczyć się programowania w domu nie będąc przy tym w technikum informatycznym.

Opublikowano

A przypadkiem nie ma tak, że zaczynasz od 1 klasy jak się przepisujesz w 2 roku? ?? 

Dziś albo jutro się upewnię, ale raczej nie, bo program jest podobny + pytałem się kumpeli ze szkoły (córa dyrektora) i mówi, że problemu nie ma. 

Opublikowano

Elko, skończyłem pierwszą klasę technikum informatycznego, ale myślę nad zmianą szkoły - dokładniej chodzi mi o LO, klasa policyjna. Liceum to mam na miejscu, od razu byłbym w drugiej klasie. Z tego co wiem, to program nauczania w pierwszej klasie technikum i liceum jest podobny, więc raczej problemu z tym nie ma. Pytanie tylko, czy po takim technikum informatycznym dostałbym pracę? Mówię tutaj tylko o nauce w szkole, w domu nie uczę się w tym kierunku. Po takim LO tak czy siak muszę iść na studia, po technikum raczej też. 

Nie dostałbyś, bo do niczego nie przygotowuje i program jest oderwany od rynku pracy. Po drugie nie idą tam ludzie, jakby to ująć, myślący, dlatego poziom jest uśredniany. Piszę to z perspektywy skończenia czołowego technikum w tym kraju

//

Program studiów informatycznych również jest oderwany od rzeczywistości, tak swoją drogą xD

Pomogę z matematyki, PW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...