Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­Czyli popularne "itemshopy" są wg. Mojang i Microsoft niezgodne z EULA - zamiast się skupić na rozwoju gry to dodają rzeczy które jeszcze bardziej niszczą grę.

Jak ktoś kupi VIP ma więcej rzeczy no i dobra - z czego miałby się serwer utrzymywać? Właściciel musi wydawać co miesiąc (lub jak ma vps'a drożej) 30zł to jemu by się to nie opłacało.

Pozatem gdyby gracze nie chcieli - to by nie kupywali - proste :P Po co banować takie serwery? Niedługo dojdzie że żadnego serwera nie będzie np. taki Hypixel - serwer minigame który też ma itemshopa w którym coś kupisz to niedługo i jego zbanują.

Jak by się dało Mojang i Microsoft zrobili tak że z itemshopów pieniądze idą do nich - wtedy było by super :P

Możesz sprzedawać comiesięczne licencje wstępu na serwer lub rzeczy kosmetyczne nie wpływające na rozgrywkę. Wszyscy mają mieć równe szanse, a nie że ktoś kto ma większy portfel to jest ponad zwykłymi graczami. W sumie jakby zrobić serwer tylko dla tych co kupują VIPy to wychodzi na to samo jakby wprowadzić opłatę comiesięczną od każdego za wstęp :P

• Odpowiedzi 106
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@SlimaKCode

Mówie tu o jakimś sensownym serwerze, z ochroną Anty-Ddos i który rzeczywiście utrzyma 100 slotów. Wiec to nie takie 50 zl/mies. Fakt 50 zlotych to nie jest duza kwota, ale do tego dochodzą koszty utrzymania strony, ew. MySQL + do tego wszelaka reklama. 50 zlotych tu , 30 tam , 60 jeszcze gdzie indziej i uzbiera się całkiem pokaźna sumka. Mówię tu rzecz jasna o serwerze który jest chodź trochę podobny do tych z prawdziwego zdarzenia.

Nie znam twoich zarobków miesięcznych, ale niektórych może po prostu nie stać na utrzymywanie serwera z własnej kieszeni , a serwery z 20 graczami raczej nie zbiją kokosów na cosmeticach, petach , a środki są NIEZBĘDNE do rozwoju sieci / serwera. Każda sieć zaczynała od 0, i gdyby nie to "PAY2WIN" , o którym teraz dyskutujemy nie było by tych kolosów które można zobaczyć na stronach głównych MCListy czy nawet YouTube. 

Niektórzy oprócz posiadania pasji, idą krok dalej i łączą pasję z zawodem ( może tutaj trochę przesadzam z tym zawodem , chodzi mi o źródlo dochodu).

271891445034732220780.gif

Opublikowano

@SlimaKCode

Mówie tu o jakimś sensownym serwerze, z ochroną Anty-Ddos i który rzeczywiście utrzyma 100 slotów. Wiec to nie takie 50 zl/mies. Fakt 50 zlotych to nie jest duza kwota, ale do tego dochodzą koszty utrzymania strony, ew. MySQL + do tego wszelaka reklama. 50 zlotych tu , 30 tam , 60 jeszcze gdzie indziej i uzbiera się całkiem pokaźna sumka. Mówię tu rzecz jasna o serwerze który jest chodź trochę podobny do tych z prawdziwego zdarzenia.

Nie znam twoich zarobków miesięcznych, ale niektórych może po prostu nie stać na utrzymywanie serwera z własnej kieszeni , a serwery z 20 graczami raczej nie zbiją kokosów na cosmeticach, petach , a środki są NIEZBĘDNE do rozwoju sieci / serwera. Każda sieć zaczynała od 0, i gdyby nie to "PAY2WIN" , o którym teraz dyskutujemy nie było by tych kolosów które można zobaczyć na stronach głównych MCListy czy nawet YouTube. 

Niektórzy oprócz posiadania pasji, idą krok dalej i łączą pasję z zawodem ( może tutaj trochę przesadzam z tym zawodem , chodzi mi o źródlo dochodu).

50 zł serwer na VPS, na którym człowiek kumaty ustawi wszystko co opisałeś :)

Opublikowano

@SlimaKCode

Naprawde na 8 GB jesteś w stanie pomiescic strone , mysql , 100 slotów i ts ? 

Az chciałbym zobaczyć płynność tego..

Noo jeżeli ustawisz 50 MB na slot. To powinno się udać.

A teraz tak na poważnie podkreślam jeszcze raz : " Mówię tu rzecz jasna o serwerze który jest chodź trochę podobny do tych z prawdziwego zdarzenia."

Aaaa no i reklama dolicz kolejne min.150 zl

Opublikowano

To chyba jedyny temat na MPC, który naprawdę ma sens i nawołuje do do dyskusji na poziomie. Tak było do tej pory, ale teraz czas na mój post więc kultura off :>

Ale do rzeczy. W 100% popieram politykę Mojangu czy też Microsoftu. W końcu wzięli się za nagminne łamanie licencji, która miała ograniczyć p2w. I dobrze! O to chodzi! W ciągu ostatnich 2 lat serwery były nastawione na zarobek. Tylko zarobek. Co z tego że sam gameplay na nich był poziomu singla z chujowymi modami, ale przecież sklep na stronie www był wykonany w taki sposób, żebyś gdziekolwiek i czymkolwiek mógł opłacić swoją wymarzoną siekierkę, która zabija na strzała. Dodajmy do tego fanpage z tysiącami polubień i kiczowatymi konkursami na tą siekierkę, które polegają na sharowaniu tego shitu na swoich prywatnych wallach, a mamy idealny przepis na maszynkę do NIELEGALNYCH pieniędzy zdzieranych z głupich dzieciaków, które kradną telefon od rodziny. Co najlepsze, właściciele serwerów są usatysfakcjonowani tym, są z siebie zadowoleni - fajna moralność, nie? Przecież na efajkę, żeby się kolegom w gimnazjum pochwalić skąd hajs trzeba mieć?
Chciałbym zaznaczyć, że prowadzenie serwera to hobby, a nie praca jak niektórzy uważają. Hobby często wiąże się z tym, że trzeba do niego dokładać, z własnej kieszeni, a to że czasami zostaniemy nagrodzeniu naszym hobby w spósób pieniężny nie powinno zmieniać niczego.

Ktoś dobrze wspomniał, że każda sieć zaczynała od zera. 100% racja. I serwer może zbić fortunę na samych dodatkach zgodnych z eulą. Chcesz przykład? Zapraszam na PW - nie mam zamiaru się reklamować. Serwer zbił tą fortunę tylko dlatego, że dostarczał graczom gameplay a nie papkę, która została 1000 razy oklepana. Nie jakieś pierdolone puszki pandory czy skrzynki. SAM GAMEPLAY!
Serwer można postawić na wszystkim - nawet na własnym pc i też można na nim zarabiać w sposób zgodny z licencją eula.

Czekam, na dzień gdzie masa papki pokroju wszystkich serwerów easyhc etc, nastawionych na zarobek zniknie z powierzchni ziemi, a na szczyt wrócą te, które oferują dobrą zabawę przez rywalizację, a nie przez pojemność konta na telefonie.

Nie pozdrawiam, Robert Makłowicz.

Ps. Jeśli się nie zgadzasz z eulą to nie otwieraj serwera, proste i logiczne. Zacznij zarabiać w inny sposób.

@Edit

@Blayd Przy 350 graczach serwer zużywał jakieś 6gb ramu, przy 20tps. Maszyna 8gb. Do tego ts, mysql, strona. Nie mów, że się nie da jak się na czymś nie znasz....

Opublikowano

@Człowiek VAC

KEK. Jakbym nie miał wiedzy to bym w tym nie robił.

350(nie Vanilla + 20 plug) + mysql + Strona + TS3 na 8 GB. <=== Za to powinni wywozić na Syberie . Skoro masz takie przykre wspomnienia to się nie dziwie że masz takie stanowisko odnośnie Euli. :)

Wiesz , zbieranie starych rowerów i potem otwarcie muzeum , nie zmienia faktu tego że to nadal jest hobby, ale z przełożeniem na zawód. Serwery na których można kupić admina czy w/w siekierki, nie mają racji bytu , wiec po 2 tygodniach samoistnie upadają. Nie przechodzmy ze skrajności w skrajność. Skad niby serwery mialyby graczy gdy by nie było Gameplay'u?

. Microshit strzela sobie w kolano , a wy reportując serwery ich dobijacie.

Jak macie w sobie taki zapał w walce z serwerami , niezgodne z EUL to zareportujcie wszystkie hostingi , bo to one ją akceptują za użytkownika . KAPPA

PS. Oczywiście że otworze serwer, jeżeli jesteś cebulą zareportuj mnie.

Opublikowano

Jestem ciekawy co właśnie zrobią hostingi, jeśli jeden z ich serwerów będzie wielkim P2W i zostanie zablokowana domena np. *.ench.pl = cały enderchest offline.
Chociaż i tak wątpie, że M$ zrobi cokolwiek dalej z tą EULĄ.

Opublikowano

@Człowiek VAC

350(nie Vanilla + 20 plug) + mysql + Strona + TS3 na 8 GB. <=== Za to powinni wywozić na Syberie . Skoro masz takie przykre wspomnienia to się nie dziwie że masz takie stanowisko odnośnie Euli. :)

Wiesz , zbieranie starych rowerów i potem otwarcie muzeum , nie zmienia faktu tego że to nadal jest hobby, ale z przełożeniem na zawód. Serwery na których można kupić admina czy w/w siekierki, nie mają racji bytu , wiec po 2 tygodniach samoistnie upadają. Nie przechodzmy ze skrajności w skrajność. Skad niby serwery mialyby graczy gdy by nie było Gameplay'u?

Jak macie w sobie taki zapał w walce z serwerami , niezgodne z EUL to zareportujcie wszystkie hostingi , bo to one ją akceptują za użytkownika . KAPPA

Naprawdę widzę nie znasz się zbytnio na technikaliach związanych z serwerami Linuksowymi skoro przeliczasz wszystko na RAM. Masz dziesiątki czynników wpływających na stabilność, płynność i wydajność serwera. I prawda jest taka, że jeśli nie potrafiłbyś na konkretnym serwerze z tym przykładowym 8Gb RAM ustawić porządnego serwera to lepiej się nie zabieraj za robienie większych serwerów. A co do hobby i zawodu.... i .... serio? Zawód admin Minecrafta? Wpiszesz to sobie do CV? Nie chcę Cię bojkotować, ale jak chcesz faktycznie iść na informatykę to po pierwsze zmień myślenie, bo przestrzeganie licencji w firmach to podstawa.

@NSOfficial

Coś mi się zdaje że właśnie dlatego odbanowali te serwery. Ze względu na hostingi.

Czyli mamy nowy sposób na eule :D

Oni kontaktują się z administracją i mogą dać czas na poprawę zgodności z EULA, etc lub serwer po prostu przestał istnieć czy został przeniesiony.

Opublikowano

@NSOfficial

Coś mi się zdaje że właśnie dlatego odbanowali te serwery. Ze względu na hostingi.

Czyli mamy nowy sposób na eule :D

Nie dlatego, żadna z tamtych domen nie była z hostingu.

Opublikowano

@Człowiek VAC

Wpisz sobie w wyszukiwarkę fejsubuka coś takiego jak Myhard. Znajdziesz tam taki serwerek, który przy 350 osobach z ~20tps zużywał 6gb ramu. Do tego miałem na tam zainstalowane ts,mysql,www i działało. Nie pierdziel mi farmazonów. Jak masz 10 pluginów, które robią dokładnie to samo, to się nie dziwie, że potrzebujesz 32gb ramu na 200 graczy xDDDD

Ktoś kiedyś fajnie powiedział - ram to paliwo, nawet jak jest go mało to samochód pojedzie. Moc natomiast zapewnia procesor :>

Tak, jestem cebulą, zreportuję Twój serwer, który łamie zapiski euli. Czy przestrzeganie prawa to cebulactwo? Fajne masz spojrzenie na świat...

Gość Dawid545
Opublikowano

@SlimaKCode

Jak ci przeszkada Pay2Win to poprostu na nich nie graj :x

Jak według Ciebie mają się rozwijać dzisiejsze serwery? Napewno nie na cosmeticach. Zakup/wynajecie maszyny kosztuje i to nie wcale  niemało, do tego dochodzą inne koszty.

Twórca serwerów mc czy tam cs, jest jak twórcą gry video - Chce żeby jego dzieło się stale rozwijało. Więc jak ktoś ma duże umiejętności i doświadczenie w budowaniu/programowanmiu czy czymś innym, a nie ma środków, ma być skazany na porażkę ? 

Nie wiem jak inni, ale ja traktuje Minecraft'a nie jako grę, ale jako silnik graficzny, taki jak Unity czy Unreal Engine.

Teraz to każdemu łatwo powiedzieć " ŁOOOO REPORTUJEMY , PAY2WIN ". A co będziecie mówić jak polskich serwerów zabraknie, tylko dlatego że ktoś wstawił post nawołujący do rozpoczęcia walki z "Pay2WIn"?

Serwery które są zbyt mocno nastawione na zarabianie,prędzej czy później upadną tak jak Metin PL.

Nie chce z góry nikogo osądzać, ale ja w tym temacie wyczuwam tylko Ból Dupy

Zakup rozsądnej maszyny dla serwera (takiego na około 100 slotów) to gdzieś 50 zł miesięcznie, więc majątek... (a mniejsza maszynka na początek to kilkanaście złotych). Nie moja wina, że ludzie są nie kumaci i dają się dymać przez pseudo-profesjonalne hostingi...

Dla mnie ta gra to luźne hobby, a Pay2Win samo z siebie je niszczy. Gdyby wszystkie serwery Pay2Win zamknięto to normalne serwery spokojnie by się utrzymały z kosmetyków lub licencji, a tak to każdy oferuje jak największe buffy i co lepsze itemy przez co ta gra straciła sens.

A co do ludzi z pasją i umiejętnościami - sam to przerabiałem. Problem jest czasami w finansach, ale częściej raczej w tym, że takich ludzi jest mało i ciężko trafić na kogoś kto chce coś robić również dla pasji. Na przykład taki programista programuje, ale chce mieć później frajdę z rozwijania tego i grania na tym, a często jakiś ludek nastawiony pod zarabianie wykorzysta go i wywali.

P.S. Możesz uważać, że EULA to nonsens, ale wszyscy mają obowiązek jej przestrzegać albo jak sam stwierdziłeś NIE GRAJ :P Możesz sądzić, że moje poglądy to "Ból dupy", ale być może ludzi, którzy uważają podobnie jest więcej i uda się coś w tym kierunku wskórać ;)

@AntyWarn

Napisałem w dwóch postach, bo odpowiadałem jak widać rozwiąźle dwóm różnym osobom.

Jedno-trybowe serwery creative może i tak. Serwer survival ze srednia 100 online za 50zl (smiech na sali), chyba VPS na ovh za 60zl i mocno ograniczona mapa, malo pluginow, bo procesor nie wyrobi. Przyjdzie taki pierwszy zlosliwiec pusci pakiety udp przez proxy i serwerek pada.

Jeżeli chodzi o ilosc slotow tylko - to mozesz miec serwer na enderskrzynce za 7.50 i miec 99999999 slotów.

A większe serwery network(polskie) to co innego. Koszt utrzymania serwera to ponad 1 tys miesięcznie. Do tego dochodza licencje TeamSpeak i inne.

Opublikowano

@SlimaKCode

Jak ci przeszkada Pay2Win to poprostu na nich nie graj :x

Jak według Ciebie mają się rozwijać dzisiejsze serwery? Napewno nie na cosmeticach. Zakup/wynajecie maszyny kosztuje i to nie wcale  niemało, do tego dochodzą inne koszty.

Twórca serwerów mc czy tam cs, jest jak twórcą gry video - Chce żeby jego dzieło się stale rozwijało. Więc jak ktoś ma duże umiejętności i doświadczenie w budowaniu/programowanmiu czy czymś innym, a nie ma środków, ma być skazany na porażkę ? 

Nie wiem jak inni, ale ja traktuje Minecraft'a nie jako grę, ale jako silnik graficzny, taki jak Unity czy Unreal Engine.

Teraz to każdemu łatwo powiedzieć " ŁOOOO REPORTUJEMY , PAY2WIN ". A co będziecie mówić jak polskich serwerów zabraknie, tylko dlatego że ktoś wstawił post nawołujący do rozpoczęcia walki z "Pay2WIn"?

Serwery które są zbyt mocno nastawione na zarabianie,prędzej czy później upadną tak jak Metin PL.

Nie chce z góry nikogo osądzać, ale ja w tym temacie wyczuwam tylko Ból Dupy

Zakup rozsądnej maszyny dla serwera (takiego na około 100 slotów) to gdzieś 50 zł miesięcznie, więc majątek... (a mniejsza maszynka na początek to kilkanaście złotych). Nie moja wina, że ludzie są nie kumaci i dają się dymać przez pseudo-profesjonalne hostingi...

Dla mnie ta gra to luźne hobby, a Pay2Win samo z siebie je niszczy. Gdyby wszystkie serwery Pay2Win zamknięto to normalne serwery spokojnie by się utrzymały z kosmetyków lub licencji, a tak to każdy oferuje jak największe buffy i co lepsze itemy przez co ta gra straciła sens.

A co do ludzi z pasją i umiejętnościami - sam to przerabiałem. Problem jest czasami w finansach, ale częściej raczej w tym, że takich ludzi jest mało i ciężko trafić na kogoś kto chce coś robić również dla pasji. Na przykład taki programista programuje, ale chce mieć później frajdę z rozwijania tego i grania na tym, a często jakiś ludek nastawiony pod zarabianie wykorzysta go i wywali.

P.S. Możesz uważać, że EULA to nonsens, ale wszyscy mają obowiązek jej przestrzegać albo jak sam stwierdziłeś NIE GRAJ :P Możesz sądzić, że moje poglądy to "Ból dupy", ale być może ludzi, którzy uważają podobnie jest więcej i uda się coś w tym kierunku wskórać ;)

@AntyWarn

Napisałem w dwóch postach, bo odpowiadałem jak widać rozwiąźle dwóm różnym osobom.

Jedno-trybowe serwery creative może i tak. Serwer survival ze srednia 100 online za 50zl (smiech na sali), chyba VPS na ovh za 60zl i mocno ograniczona mapa, malo pluginow, bo procesor nie wyrobi. Przyjdzie taki pierwszy zlosliwiec pusci pakiety udp przez proxy i serwerek pada.

Jeżeli chodzi o ilosc slotow tylko - to mozesz miec serwer na enderskrzynce za 7.50 i miec 99999999 slotów.

A większe serwery network(polskie) to co innego. Koszt utrzymania serwera to ponad 1 tys miesięcznie. Do tego dochodza licencje TeamSpeak i inne.

Wiesz ja bym Ci wytłumaczył dlaczego te serwery potrzebują maszyn za tysiące, ale to byłby dość długi wywód i nikt mi za te porady nie zapłaci, a pewnie jeszcze spróbujecie schejtować ;) Zadsaniczo tu nie chodzi o ilość slotów czy tylko RAM, ale o to że nawet stosunkowo mały VPS ma naprawdę spore możliwości jeśli potrafi się odpowiednio dobrać oprogramowanie i go skonfigurować oraz zna się też coś na serwerach Minecraft. Dlatego będę obstawał przy tym, że stosunkowo tania maszyna w zupełności wystarczy dla średniej wielkości serwera (~100 slotów).

P.S. Dla TS3 masz licencję NPL 512 slotów za darmo o ile robisz projekt niekomercyjny :P

Opublikowano

­Jeżeli chodzi Ci o co miesięczne wykupienie wstępu to też tylko gracze z "grubszym" portfele mogli by grać :P

Wtedy nikt by nie wykupił - przecież cena minecrafta 23 maja wzrasta z 80zł na 100zł.

Teraz sam minecraft jest dla graczy z "grubszym" portfelem :P

Chcesz mnie dodać do znajomych na jakies platformie spolecznosciowej? Prosze!
Steam : można zobaczyć na mojej stronie na mpc... Origin: KubaAnPlayPL , XBOX LIVE : ellon03
Jeżeli masz platformę której nie wymieniłem typu UPLAY - napisz na priv :)

10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 300 500 1000

Opublikowano

­Jeżeli chodzi Ci o co miesięczne wykupienie wstępu to też tylko gracze z "grubszym" portfele mogli by grać :P

Wtedy nikt by nie wykupił - przecież cena minecrafta 23 maja wzrasta z 80zł na 100zł.

No tak, dzieciaki wydają po 30 zl SMSem nawet kilka razy w jednym miesiącu, a nie mają 80 zł na grę... już nie mówię jak są co jakiś czas promocje np. 2 w cenie 1 ;) A co do serwera z abonamentem to mógłby pobierać symboliczną kwotę w przedziale 5-10 zł miesięcznie na rozwój serwera

Opublikowano

No tak, dzieciaki wydają po 30 zl SMSem nawet kilka razy w jednym miesiącu, a nie mają 80 zł na grę... już nie mówię jak są co jakiś czas promocje np. 2 w cenie 1 ;) A co do serwera z abonamentem to mógłby pobierać symboliczną kwotę w przedziale 5-10 zł miesięcznie na rozwój serwera

Czyli jak serwer od każdego gracza pobiera miesięczną opłatę 10 zł za wstęp na serwer, to nie jest to nastawienie na zdobywanie kasy i wszystko gra. Ale jak serwer daje dostęp do gry każdemu za darmo, a tym co chcą mieć VIP-a daje możliwość jego zakupu za 10 zł na 30 dni to jest to nastawienie wyłącznie na zarabianie i wyciąganie kasy. Ciekawa filozofia. ;)

Opublikowano

Czyli jak serwer od każdego gracza pobiera miesięczną opłatę 10 zł za wstęp na serwer, to nie jest to nastawienie na zdobywanie kasy i wszystko gra. Ale jak serwer daje dostęp do gry każdemu za darmo, a tym co chcą mieć VIP-a daje możliwość jego zakupu za 10 zł na 30 dni to jest to nastawienie wyłącznie na zarabianie i wyciąganie kasy. Ciekawa filozofia. ;)

Dokładnie :) Jeżeli serwer ma naprawdę kłopoty z utrzymaniem to branie te 5-10 zł od każdego jednorazowa za wstęp lub raz co miesiąc jest fer. Natomiast sprzedawanie "buffów, pro itemów, koxów" czy innego gówna sprawia, że kto więcej zapłaci ten jest lepszy, czyli Pay2Win tak zwane, więc to nie to samo moja droga. Sprzedawanie rzeczy kosmetycznych tez jest fer, ale nie mogą mieć te rzeczy wpływu na rozgrywkę ;)

P.S. A o naciąganiu dzieciaków na SMSy VIP już poruszyłem, więc nie będę drugi raz pisać :P

Opublikowano

­

Ale jednak trzeba coś wydać aby grać. Jak ja kiedyś grałem to jak ktoś kupił Vipa to mi to nie przeszkadzało. Jedynie co jak "vipem" ktoś jest to strasznie "kozaczy" do zwyklych "szarych" graczy. Podam przykład serwera który nie ma Itemshopa i Vipów ale ma takie rangi jak np. Bud. Jako nowy gracz trzeba czymś "zasłużyć" na Buda. Serwera nie będę podawał ale zgaduje ze każdy z graczy Premium go zna :) Dodatkowo Vip na większości serwerów tak zwanego "FB" - "FreeBuild" czyli działki ma jedynie "lepsze" itemy - jeżeli chodzi o enchanty + powyżej 2 działek jeżeli chodzi o serwery FreeBuild czyli nie można tego nazwać Pay2Win. Pay2Win jest np. na serwerach Survival / Gildie bo VIP ma tam tak "wykokszone" itemy. Gildie za darmo - Takie serwery powinno się "banować". A na freebuild jedynie działki powyżej dwóch i itemy "lepsze". Wam przeszkadza niestety to że ktoś ma "grubszy portfel" a nie to co ma na serwerze. Pozatem ponad 75% dzieciaków wydaje na SMS ((tzw.Premium (wyżej płatne)) które wg. statystyk 25% telefonów ma ZABLOKOWANE ) wydają na zabawe.. tylko na zabawe... A to prowokuje innych graczy i tak się zapętla.. zapętla.. i zapętla.. To jest magia "itemshopów".

Steam : można zobaczyć na mojej stronie na mpc... Origin: KubaAnPlayPL , XBOX LIVE : ellon03

Opublikowano

­

Ale jednak trzeba coś wydać aby grać. Jak ja kiedyś grałem to jak ktoś kupił Vipa to mi to nie przeszkadzało. Jedynie co jak "vipem" ktoś jest to strasznie "kozaczy" do zwyklych "szarych" graczy. Podam przykład serwera który nie ma Itemshopa i Vipów ale ma takie rangi jak np. Bud. Jako nowy gracz trzeba czymś "zasłużyć" na Buda. Serwera nie będę podawał ale zgaduje ze każdy z graczy Premium go zna :) Dodatkowo Vip na większości serwerów tak zwanego "FB" - "FreeBuild" czyli działki ma jedynie "lepsze" itemy - jeżeli chodzi o enchanty + powyżej 2 działek jeżeli chodzi o serwery FreeBuild czyli nie można tego nazwać Pay2Win. Pay2Win jest np. na serwerach Survival / Gildie bo VIP ma tam tak "wykokszone" itemy. Gildie za darmo - Takie serwery powinno się "banować". A na freebuild jedynie działki powyżej dwóch i itemy "lepsze". Wam przeszkadza niestety to że ktoś ma "grubszy portfel" a nie to co ma na serwerze. Pozatem ponad 75% dzieciaków wydaje na SMS ((tzw.Premium (wyżej płatne)) które wg. statystyk 25% telefonów ma ZABLOKOWANE ) wydają na zabawe.. tylko na zabawe... A to prowokuje innych graczy i tak się zapętla.. zapętla.. i zapętla.. To jest magia "itemshopów".

Dziękuje za wyjaśnienie, ale wiem jak działają itemshopy :) Może być serwer gdzie nie ma sklepu i VIPów, a dotacje są dobrowolne i jak ktoś coś wpłaci ta za te pieniądze administracja np. kupuje lepszą maszynę i wtedy każdy może mieć dwie działki, a nie tak jak to ujęłaś tylko ktoś kto ma grubszy portfel. Co prawda porządniejsze serwery FB nie czują tego tak bardzo, ale niestety na innych trybach Pay2Win daje się o wiele bardziej we znaki i nie dostajesz tam tylko działki za hajs, ale buffy, itemy, koxy i inne rzeczy, dzięki którym normalny gracz nie ma nawet startu...

Opublikowano

­

­

Dziękuje za wyjaśnienie, ale wiem jak działają itemshopy :) Może być serwer gdzie nie ma sklepu i VIPów, a dotacje są dobrowolne i jak ktoś coś wpłaci ta za te pieniądze administracja np. kupuje lepszą maszynę i wtedy każdy może mieć dwie działki, a nie tak jak to ujęłaś tylko ktoś kto ma grubszy portfel. Co prawda porządniejsze serwery FB nie czują tego tak bardzo, ale niestety na innych trybach Pay2Win daje się o wiele bardziej we znaki i nie dostajesz tam tylko działki za hajs, ale buffy, itemy, koxy i inne rzeczy, dzięki którym normalny gracz nie ma nawet startu...

Ten serwer jak ktoś wciska dobrowolne dotacje to oni tego nie przyjmują :)

Niestety inne serwer typu Hardcore i inne to takie są...

OMG. Jaki cytat wielki :D

Opublikowano

Dokładnie :) Jeżeli serwer ma naprawdę kłopoty z utrzymaniem to branie te 5-10 zł od każdego jednorazowa za wstęp lub raz co miesiąc jest fer. Natomiast sprzedawanie "buffów, pro itemów, koxów" czy innego gówna sprawia, że kto więcej zapłaci ten jest lepszy, czyli Pay2Win tak zwane, więc to nie to samo moja droga. Sprzedawanie rzeczy kosmetycznych tez jest fer, ale nie mogą mieć te rzeczy wpływu na rozgrywkę ;)

P.S. A o naciąganiu dzieciaków na SMSy VIP już poruszyłem, więc nie będę drugi raz pisać :P

Nie przypominam sobie, żebyśmy byli w tak zażyłych stosunkach, żeby cię to uprawniało do zwracania się do mnie per "moja droga". Nie życzę sobie takiego spoufalania się z twojej strony.

A wracając do meritum. Piszesz tutaj, jakby istniały na rynku tylko serwery EasyHC. Ale jest przecież o wiele więcej trybów. Jaki wpływ na rozgrywkę ma na przykład większa liczba działek, dostęp do worldedita albo do komend typu /workbench? Na skyblocku, freebuildzie czy creativie nie ma czegoś takiego jak rywalizacja o wygraną. Każdy buduje w swoim tempie, tylko i wyłącznie dla siebie i na własne potrzeby. Nie ma to nic wspólnego z tak zwanym Pay2Win.

Opublikowano

­

Nie przypominam sobie, żebyśmy byli w tak zażyłych stosunkach, żeby cię to uprawniało do zwracania się do mnie per "moja droga". Nie życzę sobie takiego spoufalania się z twojej strony.

A wracając do meritum. Piszesz tutaj, jakby istniały na rynku tylko serwery EasyHC. Ale jest przecież o wiele więcej trybów. Jaki wpływ na rozgrywkę ma na przykład większa liczba działek, dostęp do worldedita albo do komend typu /workbench? Na skyblocku, freebuildzie czy creativie nie ma czegoś takiego jak rywalizacja o wygraną. Każdy buduje w swoim tempie, tylko i wyłącznie dla siebie i na własne potrzeby. Nie ma to nic wspólnego z tak zwanym Pay2Win.

Popieram słowa Gosiii. Dobrze powiedziane na creativie wykupując vipa masz WorldEdita na przykład. Taki dzieciak np. 10 letni kupi i może tego nie ogarniać i będzie grał jak normalny gracz. Rywalizacja w szybkim budowaniu budowli o.O Nie poważne to jest.

Opublikowano

Jak jakaś kobieta nie chce, żeby zwracać się do niej droga to mogę tania.... bądź człowieku miły to Ci się jeszcze oberwie... A wracając do tematu sama piszesz jakby były tylko creativy i freebuildy, więc no halo biorę pod uwagę wszystkie tryby, na jednych się bardziej odczuwa Pay2Win, a na innych mniej. Twój przykład dotyczący dostępu do WorldEdita to jest naprawę dużo jeżeli chcesz zbudować coś większego ;) I nie chodzi o to kto szybciej buduje czy wolniej, z WorldEditem można naprawdę o wiele więcej zdziałać i na przykład wycofać co się zrobiło źle albo przesunąć cały budynek czy zamienić klocki, a to jest w ciul wiele dla budowniczego...

Opublikowano

Jak jakaś kobieta nie chce, żeby zwracać się do niej droga to mogę tania.... bądź człowieku miły to Ci się jeszcze oberwie... A wracając do tematu sama piszesz jakby były tylko creativy i freebuildy, więc no halo biorę pod uwagę wszystkie tryby, na jednych się bardziej odczuwa Pay2Win, a na innych mniej. Twój przykład dotyczący dostępu do WorldEdita to jest naprawę dużo jeżeli chcesz zbudować coś większego ;) I nie chodzi o to kto szybciej buduje czy wolniej, z WorldEditem można naprawdę o wiele więcej zdziałać i na przykład wycofać co się zrobiło źle albo przesunąć cały budynek czy zamienić klocki, a to jest w ciul wiele dla budowniczego...

Jest różnica między prowadzeniem dyskusji w sposób kulturalny, a traktowaniem swojego rozmówcy w sposób arogancki i bezczelny. Ty najwyraźniej nie potrafisz zauważyć, kiedy tę cienką granicę przekraczasz. Pisanie do kogoś "moja droga" to zbyt wielke spoufalanie się. Pisanie "moja tania" podchodzi już pod obrażanie kogoś. Zastanów się nad tym na przyszłość.

@topic Serwerów minecraft jest na całym świecie dziesiątki tysięcy. Niemal na każdym coś się sprzedaje, żeby serwer mógł się sam utrzymać. Gdyby Mojang miał sprawdzać wszystkie serwery funkcjonujące na rynku, musiałby zatrudnić do tego cały sztab ludzi. Organizacyjnie nie jest w stanie tego przeprowadzić. Dodatkowo to właśnie na takich serwerach są rozwijane nowe tryby i to dzięki nim minecraft utrzymuje swoją popularność wśród graczy. Wyegzekwowanie sprzedaży wyłącznie dodatków kosmetycznych spowodowałby upadek dużej części serwerów, a co za tym idzie minecraft straciłby wielu graczy i potencjalnych przyszłych graczy, a chyba nie do końca o to Mojangowi chodzi.

W moich oczach nakładanie opłaty wstępnej na wszystkich graczy to ostateczność. Wolę, jak każdy gracz może wejść na serwer za darmo i za darmo pograć sobie na wybranym trybie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...