Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Prośba o ocenę strony z poradnikami do CS:GO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Poprzednio napisałem temat odnośnie wyceny strony ,a teraz chciałbym żebyście ocenili kod strony http://csgo-poradnik.pl, pokazali błędy, cos podpowiedzieli. Wiem ze czcionki nie sa dopasowane i nie mam pocjecia jakie dobrać, może znacie jakieś, które by pasowały :)

Podkreślam ze jest to strona w wersji alfa, jeszcze dużo pracy przede mną

Pozdrawiam

Opublikowano

To jest normalny hosting a reklamy są moje. Są dopasowane po bokach tak że nie zasłaniają treści i jeżeli się pomniejsza okno przeglądarki to się wszystko dopasowuje i wszystko widać, więc nie wiem czemu mówisz że wszystko zasłaniają jak nic nie zasłaniają

Opublikowano

To widocznie nie u każdego działa to twoje dopasowywanie no ale cóż... :)

Opublikowano

Może wrzuciłbyś na jakiś zwyczajny hosting a nie milion reklam przez co mało widać. Moim zdaniem szablon jest średni i dlaczego to jest na końcu a nie w HEAD

<script type="text/javascript" src="./js/sticky.js"></script>

Lista błędów: https://validator.w3.org/nu/?doc=http%3A%2F%2Fcsgo-poradnik.pl%2F

Jeśli nie wiesz dlaczego to jest na końcu a nie w head to polecałbym się douczyć... i dopiero wtedy wypowiadać.

1. brak lang
  2. skrypty na koniec body
  3. style w html'u
  4. powtarzasz id
  5. źle użyte nagłówki
  6. <b></b>?
  7. pusty div zbędny div
  8. jak już używasz <a> nie jako odnośnika to zablokuj domyślną akcje

No jest tego jeszcze trochę. Ogólnie, kod do poprawki, zaprzęgnąłeś bootstrapa ale swoimi stylami troszkę popsułeś.

Wygląd jest co najmniej kiepski, a więc kod i wygląd polecałbym poprawić.

­

Opublikowano

Może wrzuciłbyś na jakiś zwyczajny hosting a nie milion reklam przez co mało widać. Moim zdaniem szablon jest średni i dlaczego to jest na końcu a nie w HEAD

Jeśli nie wiesz dlaczego to jest na końcu a nie w head to polecałbym się douczyć... i dopiero wtedy wypowiadać.

1. brak lang
  3. style w html'u
  4. powtarzasz id
  5. źle użyte nagłówki
  6. <b></b>?
  7. pusty div zbędny div

No jest tego jeszcze trochę. Ogólnie, kod do poprawki, zaprzęgnąłeś bootstrapa ale swoimi stylami troszkę popsułeś.

­

Umieszczając w HEAD można uniknąć błędów ponieważ jest ładowany jako PIERWSZY.

Opublikowano

???

Jakich niby błędów możesz w ten sposób uniknąć?

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

1. brak lang
  3. style w html'u
  4. powtarzasz id
  5. źle użyte nagłówki
  6. <b></b>?
  7. pusty div zbędny div

­

Ojejku :( Strona powinna być zbudowana tak aby użytkownicy, którzy zrezygnowali z .js, mogli swobodnie z niej korzystać.

Dlatego też jeśli skrypt się nie załaduje to nie powinien to być dla nas problem.

Idąc dalej, jeśli skrypt się nie załaduje a jest wysoko w dokumencie to może zablokować nam dalsze ładowanie strony.

Kończąc dodajemy  skrypt na samym dole aby uniknąć błędów renderowania i w razie w zaserwować surowszą wersję strony.

­

Opublikowano

Mala uwaga

Zapisuj pliki w UTF8 bez BOM, bo teraz przed zaladowniem podstrony pojawia sie przez chwile

d't'ż

Dzis mi internet chodzi jak na modemie 9600 to zauwazylem :)

Lepiej jest nie odzywać się wcale i pozwolić ludziom myśleć, że jesteś glupi, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Mark Twain

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

1. Istnieje taki standard HTML5 i warto z niego korzystać.

RWD jest, ale na mobilnych stopka się rozjeżdża i lekko na siebie nachodzi góra i dół.

Podczas projektowania strony WWW korzysta się z 1 albo 2 czcionek, ew. 3. Nie więcej, bo to zmniejsza czytelność.

Brak nagłówków i akapitów.

Opublikowano

• meta tagi zawszę na samej górze zaczynając od charset a kończąc na tych mniej ważnych

zbędna ilość czcionek

skrypty JS ładowane w head

używanie h2 bez h1, dziwne 

kolega chyba nie wie o istnieniu takiego znacznika jak <p>

skoro używamy bootstrapa to może zaopatrzyłbyś się w jakiś grid?

drukowane litery wpisane na sztywno, od tego jest CSS

ładowanie stopki po przez JS, dlaczego tylko ona?

Opublikowano

@Burned123

JS nie wsadzamy do head'a. Nie czytałeś co pisał @Hans Kloss PL? W tym konkretnym przypadku to nie ma znaczenia, bo jest loader na początku (aczkolwiek skrypt odpowiadający za 'usunięcie' loader screen'a powinien być na końcu, wręcz musi), ale przy tworzeniu strony bez loader page'a cały JS ładujemy zaraz przed znacznikiem </body>.

Opublikowano

No tak, przeciez to wiadomo i dlatego wypisałem to jako błąd. Ja wyznaje zasadę że nie ważne czy uzywamy loadera czy nie, skrypty JS i tak powinny iść na koniec.

Opublikowano

Nie działa Ci angielska wersja strony.

A jeśli chodzi o reklamy, to pomimo, że się nie rejestrowałem, żadnej mi nie wyświetla, więc chyba to też jest błąd ;-;

jw19e8.png

Opublikowano

Pod względem działania prezentuje się ona jak nabardziej ok, co do spraw wizualnych to przyczepił bym się tylko do tej górnej belki strony, na której przyklejone jest menu, dało by się je troszke poprawić by wyglądało ono nieco ładniej, może nieco bardziej jaskrawy kolor tła belki.

Ostatnia rzecz to:

<script>$(".StopkaBox").load("footer");</script>

w sekcji head tego nie powinno być, jeśli zależało Ci na poprawnym działaniu strony, tak by każdy mógł ją odczytać ok, ale nawet jeśli ktoś ma wyłączone wykonywanie skryptów, to da się zrobić coś takiego że użytkownik o tym zostanie poinformowany, iż strona wymaga do poprawnego działania tych skryptów i użytkownik powinien zezwolić na ich działanie na tej stronie internetowej.

Oczywiście jest to tylko moja subiektywna opinia, sama strona jest świetna :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Na pewno na plus jest dobra domena, o wyglądzie strony jednak tego samego nie powiem... Całość wygląda mega dziecinnie i na siłę jest przebajerowana efektami - epokę super fajerwerkowych stron mamy już jakiś czas za sobą i chwała za to webmasterom - to, że coś wygląda dynamicznie niestety nie oznacza, że będzie fajne do czytania. Osobiście postawiłbym na prostotę, wtedy z pewnością strona miałaby większe szansę na sukces.

A jak już upierasz się przy tej dynamice to zostań, ale zmień chociaż te czcionki bo masakrycznie psują całokształt.

Nie zrozum mnie źle bo naprawdę strona ma potencjał, dałem Ci jednak kilka moim zdaniem cennych wskazówek. 

Pozdrawiam :).

Opublikowano

Nie wiem, czy tylko Ja mam takie wrażenie, lecz po wejściu na stronę ku moim oczom pojawia się przytłaczająca witryna. Czcionka trochę niedopasowana, z tym się zgadzam. Te polskie znaki w innej czcionce są rażące.

Gość 67d64b62d9
Opublikowano

Moja ocena jeśli chodzi o aspekt merytoryczny - jest już dużo takich stron i nigdy nie dorośniesz im do pięt.

Może posłuży Ci to jako inspiracja =)

• 1 rok później...
Opublikowano

Archiwum. 

Powód: Strona jest nieaktywna.

Jeżeli zdecydujesz się na powrót do projektu, użyj opcji raportu aby poinformować o potrzebie przywrócenia tematu. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...