Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

mam pomysł na gre .pomożecie zrealizować to marzenie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak grochem o ścianę. Odnoszę silne wrażenie, że nie jesteś tu po to aby czegoś się nauczyć, tylko wylać na nas pomyje.

to nie to porostu szukam konkretnej pomocy a nie jakaś wymijająca co jest niby odpowiedzią na to ale tematem jest obszerniejsze niż to co mnie konkretnie interesuje,

zresztą to ja was w tej chwili nie rozumiem bo jak nie opisuje czegoś dokładnie to marudzicie że nie jest dokładnie opisane a jak coś jest dokładnie opisane to i tak dostaje dużo wiedzy niepotrzebnej .

Ale co ty od nas oczekujesz, ze zrobimy ta gre za ciebie? Jak bys chcial sam zrobic to bys wiedzial ze trzeba sie sporo nauczyc a ty zamiast to robic to siedzisz na mpc i piszesz jakie posty bez sensu. Jesli mowisz ze C++ jest takie latwe to dlaczego ty dalej nic nie zrobiles i ciagle wymyslisz jakies pierdoly tylko zebysmy ci ulatwili nauke w czyms co innym zajelo kilka lat.

właśnie dlatego żeby zmienić ten ciąg dla innych pokoleń jak czegoś tak błahego nie rozumiesz to nie powinieneś się wypowiadać , pomyśl zamiast uczyć się szybciej to wolicie się trzymać starego schematu który jest może obszerny ale napisany w taki sposób że większość osób wymięka i rujnują sobie marzenia właśnie ze względów na znalezienie się takich myślących starym schematem .

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ale nadal nie napisales co ty od nas oczekujesz, chcesz zebysmy za ciebie gre zrobili czy moze jednak chcesz pomocy na temat c++. Zdecyduj sie czlowieku bo daleko nie zajdziesz

As wars come and go, my soldier stays eternal

Opublikowano

wiesz gry za mnie robić nie musisz i nikt po prostu potrzebuje pomocy w stylu 1 notatnik zrobię ja z tymi różnymi słowami kluczowymi z c++ i na język polski je zamienię , a ten 2 trudniejszy ze słowami napisanymi a pod nimi rozwinięcia tego słowa użytego w kodzie i za co one odpowiadają o to proszę , zdaje sobie sprawę że to może być długa mozolna praca ale nawet wam przyniesie korzyść ,wtedy nawet duże kody bd powstawać znacznie szybciej i programy myślę w przyszłość .

na razie tylko to od was potrzebuje potem bd się pytał na bieżąco o rzeczy które mogą po pewnym czasie z tego wyniknąć  

Ale nadal nie napisales co ty od nas oczekujesz, chcesz zebysmy za ciebie gre zrobili czy moze jednak chcesz pomocy na temat c++. Zdecyduj sie czlowieku bo daleko nie zajdziesz

Opublikowano

Nie ty zrobisz tylko my a ty poprostu bedziesz to wklejal a jak tak bardzo chcesz slowa kluczowe z c++ to prosze http://lmgtfy.com/?q=c%2B%2B+dictionary+syntax#. Zanim zabierzesz sie za pisanie gry uzyj troche mozgu bo jak narazie to jak juz wczesniej napisalem piszesz posty bez sensu i nie probujesz nic osiagnac. Informacji na temat C++ jest bardzo duzo, to od ciebie zalezy jak to wykorzystasz i jak szybko bedziesz w stanie sie nauczyc.

Opublikowano

Nie ty zrobisz tylko my a ty poprostu bedziesz to wklejal a jak tak bardzo chcesz slowa kluczowe z c++ to prosze http://lmgtfy.com/?q=c%2B%2B+dictionary+syntax#. Zanim zabierzesz sie za pisanie gry uzyj troche mozgu bo jak narazie to jak juz wczesniej napisalem piszesz posty bez sensu i nie probujesz nic osiagnac. Informacji na temat C++ jest bardzo duzo, to od ciebie zalezy jak to wykorzystasz i jak szybko bedziesz w stanie sie nauczyc.

ok rozumiem lubisz być wredny pomimo że napisałem to co mi najbardziej potrzebne :) i to co powinno dać wam do myślenia pare tematów wyżej

Opublikowano

Ty dalej nie rozumiesz co nie? Nikt za ciebie nie zrobi 50% progresu do napisania gry a ty ciagle o swoim, piszesz "zdaje sobie sprawę że to może być długa mozolna praca" no to jesli sobie zdajesz z tego sprawe to chyba oczywiste ze nikt nie bedzie marnowal czasu dla jakiegos randomu na forum, gdybys chcial to bys uzyl google i w kilka minut bys znalazl to co jest ci potrzebne.

Opublikowano

heh dlatego chce zrobić 2 notatniki pokrywające się 1 ze słowem ang z c++ na polski i taka lista 2 to lista z ang słowami też alf tylko potem możliwe kombinacje ,a tego jest mnóstwo , tworząc takie 2 szybko zrobię grę .to że tobie się nie podoba moje podejście bo ty musiałeś zaglądać do poradników itp. żeby się czegoś nauczyć

Czekaj czekaj, chcesz zrobic sobie spis wszystkich metod itd w notatniku nie zagladajac do poradnikow? Skoro chcesz stworzyc gre kopiujac slowa z notatnika i to szybciej niz inni piszacy to z glowy to chyba zyjemy w innych swiatach.

Wysłane z mojego QUANTUM_400 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dajmy więc wszyscy spokój bo to już ewidentnie wygląda na trolla, na dodatek wybitnie głupiego.

Powiem ci więcej. Znalezienie w google spisu słów kluczowych z POLSKIM tłumaczeniem zajęło mi...3 sekundy. Weź chłopie się nie ośmieszaj. My czytaliśmy kursy i książki i tobie też to polecam. Jak nie chce Ci się czytać 1000 stron książki od doświadczonego programisty, to chociaż przeczytaj internetowe kursy, które na dodatek są dostępne w naszym języku ( tak , ich znalezienie również zajmuje 3 sekundy). Jednak jeśli nawet tego nie potrafisz to więcej niż hello world nigdy nie stworzysz. Nadal mam nadzieję że to tylko głupi troll.

Opublikowano

spoko powiem też tak jak już macie pojęcie to argumentacja jest ważna do zmiany podejścia a wy tylko bezpodstawne wnioski snujecie bez pokrywania się z argumentacją

spoko zrobie co tam chcecie ale argumentacja ważna rzecz

https://www.youtube.com/watch?v=T1vW8YDDCSc&nohtml5=False

moge być trolem ale wy nie jesteście lepsi . zwłaszcza że bezpodstawne wniski snujecie zamiast uargumentować macie film co wam rozjaśni mój pogląd .

https://www.youtube.com/watch?v=T1vW8YDDCSc&nohtml5=False

Opublikowano

a programowanie wcale nie jest trudne bo to tylko bariera językowa + gramatyka stanowią problem

Osoby pochodzące z krajów anglojęzycznych uczą się programować tyle samo czasu.

słowa przetłumaczone będą to można poukładać te puzzle by pasowały na logikę , oczywiście samą logiką też nie będzie można bo ten co robił język c++ mógł sobie też ułatwiać skracając frazy i dodając jakieś haczyki itp. nie będzie można się znajomością samej logiki przebić jak myślał facet robiący język c ++ w znaczeniu jakieś innej konstrukcji która by nie wpadła do głowy a która jest potrzebna do zrobienia programu

Sama składnia języka to podstawa, której można się dość szybko nauczyć.

a pomoc w postaci poradnika to raczej pomoc którą potrzeba w ostateczności lub w ogóle

No to powodzenia w braniu bibliotek 'na logikę', powiedzmy boosta, i tłumaczeniu dziesiątek tysięcy funkcji, klas. Nie sposób tego zapamiętać, dlatego trzeba korzystać z dokumentacji (czyli 'poradników'), napisanych zresztą po angielsku.

Ciekawe jest to, że sam twierdzisz, że jeszcze niewiele umiesz, ale wysuwasz 'genialne' recepty na naukę programowania. Skąd wiesz, że są one takie genialne, skoro jeszcze ich nie zweryfikowałeś? Jeśli chcesz się uczyć programować, to przyjmij do siebie to, że na czyjejś wiedzy i doświadczeniu musisz zbudować swoje i zacznij się uczyć. Inaczej się nie da.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Ja też się uczę programować. Nie C++, ale C#, ale w tym wypadku to nie ma znaczenia.

Sama znajomość tłumaczenia syntaxu nie sprawi, że ktoś zrozumie jak go używać. Nawet wiedza o tym, co faktycznie robi dana funkcja nie sprawi, że będziesz dobrze jej używał.

Programowanie nie polega na znajomości syntaxu i wiedzy na tym co poszczególna funkcja robi, ale na umiejętności łączenia tych rzeczy w całość. Umiejętność przewidywania sytuacji wyjątkowych też jest przydatna w programowaniu. To z tego powodu programiści zarabiają tak dużo... bo to nie jest łatwe.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Ja też się uczę programować. Nie C++, ale C#, ale w tym wypadku to nie ma znaczenia.

Sama znajomość tłumaczenia syntaxu nie sprawi, że ktoś zrozumie jak go używać. Nawet wiedza o tym, co faktycznie robi dana funkcja nie sprawi, że będziesz dobrze jej używał.

Programowanie nie polega na znajomości syntaxu i wiedzy na tym co poszczególna funkcja robi, ale na umiejętności łączenia tych rzeczy w całość. Umiejętność przewidywania sytuacji wyjątkowych też jest przydatna w programowaniu. To z tego powodu programiści zarabiają tak dużo... bo to nie jest łatwe.

a ja gram w gry strategiczne i powiem że to też polega na przewidywaniu co się dzieje , ale cie rozumiem . bo napisałem przecież o logice itp.

Opublikowano

Człowieku, prosisz o konkretną pomoc, a sam nie sprecyzujesz, w czym mamy Ci niby pomóc.

Mówisz, że nie argumentujemy swoich wypowiedzi - przecież każdy, kto tu pisał, wytłumaczył Ci, dlaczego nie uda Ci się tej gry zrobić - masz za małe umiejętności, gadasz o barierze językowej, a własnego języka nawet nie potrafisz poprawnie używać ;_;

Napisz chociaż 70% tej gry, to będzie o czym gadać. Skoro się uczysz, to chęć robienia takiego projektu (właściwie, to chyba nikt nie wie jakiego, bo jak wspomniałem, nie potrafisz posługiwać się językiem ojczystym) to, przepraszam za wyrażenie, czysty debilizm.

jw19e8.png

Opublikowano

rendering na podobnej zasadzie co w minecrafcie - ludzie badający swoją postacią teren go renderują

gra atlantica daje możliwość tworzenia własnego wyglądu bohatera i wybraniu klasy postaci u mnie klasy postaci nie będzie , będą za to bronie które z poziomem postaci morza ulepszać 3 pt ewolucyjnymi , broń się zmieni tak jak tego chcemy operujemy zmiennymi, zasięg, długość broni, dmg, waga , te 4 atuty zmienią naszą broń w to co chcemy ,

będą też ukryte receptury związane z 5 atutem element np. młot Thora i inne .

kolejną rzeczą jaką omówię jest talent - talent postaci wybieramy kiedy tworzymy wygląd postaci umięśnienia : nogi szybkość nabijania paska zwiększona o 50 % kiedy poziom się wbija zwiększa się szybkość naszej postaci np. bieganie ,uniki , szansa na ucieczkę ,siła kopnięcia przy ataku ,przyjmowanie obrażeń na nogi ,wytrzymałość

ręce - zwiększa szybkość nabijania paska przy treningu rąk o 50 % zwiększa szanse na blok i wykonywanie celnych ataków, wytrzymałość, noszenie wytrzymalszych broni

pt broni używa się do stworzenia klasycznej broni potem recepturą i materiałami ulepszasz co zwiększa jej wagę z tond ta cecha .

klatka piersiowa - zwiększa szybkość nabijania paska przy treningu klatki piersiowej o 50% zwiększa nam to prawdopodobieństwo przeżycia krytycznego ciosu , noszenie wytrzymalszych zbroi podobnie jak poprzednio ( zbroje dostosowane do naszych cech szczególnych)

głowa - []- zmniejsza o połowę prawdopodobieństwo otrzymania zabójczego ciosu w głowę ulepszając talent jesteśmy w stanie zmniejszyć to bardziej .

wola -[] - zwiększa prawdopodobieństwo przeżycia po otrzymaniu śmiertelnych ran i kontynuowaniem walki z narastającym zdrowiem i siłą (cecha ulepszona w znacznym stopniu daje przydomek nieśmiertelny max ulepszenia 50 %

chi -[] ulepszenie swojego wewnętrznego ducha do stopnia mistrza gwarantuje niszczenie psychiki i sprawienie że się podda ktoś o słabym duchu , odkryciem mocy .

statystyki podobne jak w metinie : zręczność, siła ,wola ,chi ,

zręczność odpowiada za uniki i za szybkość ataku w tym celność

siła - max hp siła uderzenia ignorowanie jakieś ilości obrażeń np. 10 pt siły blokuje 5 pt obrażeń kumuluje się z pancerzem np. pancerz ignoruje 70 % obrażeń to 10 pt doda 1 % max 99 % ignorowania

wola - po mimo odnoszonych ran daje siłe do walki pasek siły nabija się w przeliczeniu 1pt hp - 10 pt woli  po utraceniu życia przywraca za te pt 1/4 w postaci hp i w postaci 3/4 siłe

chi - uderzenia z koncentracji niszczenie woli koncentrowanej i zadawaniem dodatkowego dmg + dodaje pasek energii do wykonywania specjalnych ruchów których uczymy się w różnych szkołach

to tyle

morzna?

Z tego co widzę to chcesz mieć omówione jak zrobić jakąś tam mechanikę w grze - problem w tym, że nie mamy dostępu do kodu, skoro piszesz grę to powinieneś takie rzeczy sam wymyślać - po to jesteś programistą, jak nie potrafisz to zawsze można się poduczyć, napiszesz grę jak będziesz lepszy. Nie da się takich rzeczy za bardzo omówić, przedstawić lub napisać, bo C++ daje z 50 możliwości zrobienia każdego z nich, nie wiadomo w jakim to języku, jak silnik wygląda, jakie zmienne itd. - ogólnie to przedstawiasz i pytasz się o nie wiem co, zadaj pytanie, bo zapytajnika nie widzę.

­

pyhvh7E.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...