Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

mam pomysł na gre .pomożecie zrealizować to marzenie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gra na języku c ++

ostatnio coraz częściej spotykam się z nudnymi produkcjami nie to co kiedyś .

pragnę stworzyć grę na lata z aktualizacjami i renderingiem świata na podobnej zasadzie co w minecrafcie ale z grafiką i elementami podobnymi do tych co się znajdują w www.atlatica.nexon.net

resztę powiem jak jest ktoś zainteresowany  muszę iść do szkoły

proszę o nie zamykanie tematu będzie uaktualniany w komentarzach

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

rendering na podobnej zasadzie co w minecrafcie - ludzie badający swoją postacią teren go renderują

gra atlantica daje możliwość tworzenia własnego wyglądu bohatera i wybraniu klasy postaci u mnie klasy postaci nie będzie , będą za to bronie które z poziomem postaci morza ulepszać 3 pt ewolucyjnymi , broń się zmieni tak jak tego chcemy operujemy zmiennymi, zasięg, długość broni, dmg, waga , te 4 atuty zmienią naszą broń w to co chcemy ,

będą też ukryte receptury związane z 5 atutem element np. młot Thora i inne .

kolejną rzeczą jaką omówię jest talent - talent postaci wybieramy kiedy tworzymy wygląd postaci umięśnienia : nogi szybkość nabijania paska zwiększona o 50 % kiedy poziom się wbija zwiększa się szybkość naszej postaci np. bieganie ,uniki , szansa na ucieczkę ,siła kopnięcia przy ataku ,przyjmowanie obrażeń na nogi ,wytrzymałość

ręce - zwiększa szybkość nabijania paska przy treningu rąk o 50 % zwiększa szanse na blok i wykonywanie celnych ataków, wytrzymałość, noszenie wytrzymalszych broni

pt broni używa się do stworzenia klasycznej broni potem recepturą i materiałami ulepszasz co zwiększa jej wagę z tond ta cecha .

klatka piersiowa - zwiększa szybkość nabijania paska przy treningu klatki piersiowej o 50% zwiększa nam to prawdopodobieństwo przeżycia krytycznego ciosu , noszenie wytrzymalszych zbroi podobnie jak poprzednio ( zbroje dostosowane do naszych cech szczególnych)

głowa - []- zmniejsza o połowę prawdopodobieństwo otrzymania zabójczego ciosu w głowę ulepszając talent jesteśmy w stanie zmniejszyć to bardziej .

wola -[] - zwiększa prawdopodobieństwo przeżycia po otrzymaniu śmiertelnych ran i kontynuowaniem walki z narastającym zdrowiem i siłą (cecha ulepszona w znacznym stopniu daje przydomek nieśmiertelny max ulepszenia 50 %

chi -[] ulepszenie swojego wewnętrznego ducha do stopnia mistrza gwarantuje niszczenie psychiki i sprawienie że się podda ktoś o słabym duchu , odkryciem mocy .

statystyki podobne jak w metinie : zręczność, siła ,wola ,chi ,

zręczność odpowiada za uniki i za szybkość ataku w tym celność

siła - max hp siła uderzenia ignorowanie jakieś ilości obrażeń np. 10 pt siły blokuje 5 pt obrażeń kumuluje się z pancerzem np. pancerz ignoruje 70 % obrażeń to 10 pt doda 1 % max 99 % ignorowania

wola - po mimo odnoszonych ran daje siłe do walki pasek siły nabija się w przeliczeniu 1pt hp - 10 pt woli  po utraceniu życia przywraca za te pt 1/4 w postaci hp i w postaci 3/4 siłe

chi - uderzenia z koncentracji niszczenie woli koncentrowanej i zadawaniem dodatkowego dmg + dodaje pasek energii do wykonywania specjalnych ruchów których uczymy się w różnych szkołach

to tyle

Opublikowano

"gra na języku c++"

Ok... brzmi to trochę nie po polsku xD

Kolejna kopia Minecraft'a chyba nie będzie miała sensu ;_;. Jeśli ktoś chce jakąś inną grafikę, to po prostu pobierze sobie texture-pack'a. Po za tym, co masz na myśli przez "pomóc"? Sam będziesz umiał coś stworzyć, czy tylko ktoś inny ma to stworzyć za Ciebie, a ty niby będziesz "nadzorował" tę pracę? Do tego, jakie ty masz umiejętności programowania w C++?

jw19e8.png

Opublikowano

"gra na języku c++"

Ok... brzmi to trochę nie po polsku xD

Kolejna kopia Minecraft'a chyba nie będzie miała sensu ;_;. Jeśli ktoś chce jakąś inną grafikę, to po prostu pobierze sobie texture-pack'a. Po za tym, co masz na myśli przez "pomóc"? Sam będziesz umiał coś stworzyć, czy tylko ktoś inny ma to stworzyć za Ciebie, a ty niby będziesz "nadzorował" tę pracę? Do tego, jakie ty masz umiejętności programowania w C++?

to nie kopia minecrafta rendering z niego tylko a gra zupełnie inna . mam na myśli generowania świata który każdy jest inny co do samej gry zupełnie inaczej wyglądać będzie coś jak minecraft skrzyżowany z realem czyli gałęzie różnego rodzaju od prostych patyków do takich małych gałązek i konarów na deski stworzyć wszystko szałasy wioski

i budowanie z różnych rzeczy wymaga odpowiedniego podłoża , np. na gałęzie musisz wcześniej wykopać doły i je tam utwierdzić na deski potrzebujesz ścian i gwoździ itp.

z programowania dopiero się uczę , w szkole nie mam osób które by mi w tym pomogły umieją tylko programy . mam notatnik zawierający proste najpotrzebniejsze frazy na upartego sam bym w ciągu 5 min zrobił prostą gre ale w konsoli .

za stworzenie gry biorę się na poważnie ale nie mam jakiegoś nauczyciela pod ręką co by mi pomógł wbić z tego zagadnienia skilla

Opublikowano

fajne fantazje

Ogólnie to im człowiek więcej wie na dany temat tym bardziej sobie zdaje sprawę z trudności pewnych rzeczy. Wiesz o co mi chodzi.

Opublikowano

fajne fantazje

Ogólnie to im człowiek więcej wie na dany temat tym bardziej sobie zdaje sprawę z trudności pewnych rzeczy. Wiesz o co mi chodzi.

wiem o co chodzi jak miałbym być szczery w necie o tworzeniu gier nie ma prawie nic tylko informacje o programowaniu a w końcu gra to też rodzaj programu .

jeśli by mi się udało z kimś tą gre zrobić to po pewnym czasie raczej by przebiła minecrafta i inne gry które mają dużą zarobkowość i grywalność

zbadałem trochę kierunek gier i co wciąga osiągając właśnie tą forme a nie inną , dlatego jak ktoś chce pomóc bezinteresownie to spoko , bo jak gra będzie gotowa to potem tylko zabezpieczenia antyhakerskie gra do sklepu za 50 zł i jakieś rzeczy do kupienia w grze i zarabia co potem można dać każdemu co brał w tym udział .  

Opublikowano

"z programowania dopiero się uczę , w szkole nie mam osób które by mi w tym pomogły umieją tylko programy"

Nie żeby coś, jakby nie patrzeć, gry to też programy ;_;

Ogólnie, to skoro dopiero się uczysz (i patrząc na Twoje fantazje), to stwierdzam, że, o ile robisz, to co najwyżej jakieś aplikacje konsolowe - więc robienie gry na tym poziomie nie ma sensu.

Do tego, nie wiem, czy masz dysleksję, czy cokolwiek w tym stylu, ale piszesz w ten sposób, że:

1. ciężko Cię zrozumieć

2. raczej osoba to czytająca nie uzna Cię za kogoś, z kim warto robić grę

"wiem o co chodzi jak miałbym być szczery w necie o tworzeniu gier nie ma prawie nic tylko informacje o programowaniu a w końcu gra to też rodzaj programu ." sam przeczysz sobie xDD

"jeśli by mi się udało z kimś tą gre zrobić to po pewnym czasie raczej by przebiła minecrafta i inne gry które mają dużą zarobkowość i grywalność" ZROBIŁEŚ MI DZIEŃ XDDDDDDDDDDDDD

"bezinteresownie to spoko , bo jak gra będzie gotowa to potem tylko zabezpieczenia antyhakerskie gra do sklepu za 50 zł i jakieś rzeczy do kupienia w grze i zarabia co potem można dać każdemu co brał w tym udział .  " bo myślisz że to takie proste.

Nie no, powodzenia, jak Ci się uda, to będzie fajnie, ale szczerze w to wątpię ;_;

jw19e8.png

Opublikowano

"z programowania dopiero się uczę , w szkole nie mam osób które by mi w tym pomogły umieją tylko programy"

Nie żeby coś, jakby nie patrzeć, gry to też programy ;_;

Ogólnie, to skoro dopiero się uczysz (i patrząc na Twoje fantazje), to stwierdzam, że, o ile robisz, to co najwyżej jakieś aplikacje konsolowe - więc robienie gry na tym poziomie nie ma sensu.

Do tego, nie wiem, czy masz dysleksję, czy cokolwiek w tym stylu, ale piszesz w ten sposób, że:

1. ciężko Cię zrozumieć

2. raczej osoba to czytająca nie uzna Cię za kogoś, z kim warto robić grę

"wiem o co chodzi jak miałbym być szczery w necie o tworzeniu gier nie ma prawie nic tylko informacje o programowaniu a w końcu gra to też rodzaj programu ." sam przeczysz sobie xDD

"jeśli by mi się udało z kimś tą gre zrobić to po pewnym czasie raczej by przebiła minecrafta i inne gry które mają dużą zarobkowość i grywalność" ZROBIŁEŚ MI DZIEŃ XDDDDDDDDDDDDD

"bezinteresownie to spoko , bo jak gra będzie gotowa to potem tylko zabezpieczenia antyhakerskie gra do sklepu za 50 zł i jakieś rzeczy do kupienia w grze i zarabia co potem można dać każdemu co brał w tym udział .  " bo myślisz że to takie proste.

Nie no, powodzenia, jak Ci się uda, to będzie fajnie, ale szczerze w to wątpię ;_;

podsumowując to co ty napisałeś {bawisz się w dwa oblicza szklanki z wodą ? } pesymistą nie warto być ale optymistą w umiarze . pomoc się przyda a na pytania odpowiadam jak ktoś zada a nie wymądrzasz się tylko kwestionując że nie wiesz o co chodzi .

co do tego że pisze szyfrem zawsze tak miałem i ciężko zrozumieć . z dyktand miałem zawsze niskie oceny .

Opublikowano

@Halk600

Nie bawię się w żadne dwa oblicza szklanki z wodą, bo jak dla mnie to bzdet, który ma za zadanie ilustrować pesymizm i optymizm. Lubię Schopenhauer'a, i poniekąd jego filozofię, ale samemu trudno mi stwierdzić, którym z tych dwóch jestem. Nie "wymądrzam się tylko kwestionując że nie wiem o co chodzi" - po prostu próbuję Ci uświadomić, że to co piszesz, jest równie śmieszne, co próba stworzenia systemu operacyjnego... w pascal'u ;_;

Po za tym, skoro nie potrafisz za bardzo formułować zdań, to jak zamierzałbyś pisać graczowi komunikaty w grach? :v

jw19e8.png

Opublikowano

komunikaty w grach , można pisać z rękawa bo posiadam  dużo słów a ze światem to dopełniam się z młodszym kuzynem co dać żeby się fajnie grało .

Opublikowano

Nie wystarczy mieć dużo słów, trzeba z nich też umieć pleść zdania :v. Nawet, jeśli wyrazy są wyszukane jak wódka dla Kwaśniewskiego - bez odpowiedniego rozmieszczenia będzie to brzmieć jak "Kali jeść, Kali pić" - a w grę na takim poziomie nikt nie zagra. Po za tym, nie wydaje Ci się, że śmiesznym jest zakładać, jakoby gra miała być chociaż minimalnie dochodowa, a co dopiero popularniejsza od minecraft'a? ;_;

jw19e8.png

Opublikowano

nom wiadomo dlatego jakbym miał robić gre i texty do tego mam 2 polonistki pod telefonem ;) o co mi chodzi to po prostu z nimi jak z kompilatorami .

Opublikowano

to wracając treściwie zadawaj pytania i właściwie a postaram się odpowiedzieć .

Opublikowano

zrozumiałem i zdaje sobie sprawę że programowanie jest trudne , ale większa trudność polega bardziej na niewiedzy tych co chcą to robić .

dajmy przykład firmy blizard oni robią to co lubią i programują gry ale zapewne poszli na studia w tym konkretnym kierunku więc pare lat w plecy żeby móc to robić .

a przeciętni ludzie nie mają pojęcia o programowaniu albo mają ale nie umieją zrobić gry bo nic nie ma w zmiankach o tym w necie , lub ludzie mojego pokroju co chcą się nauczyć tworzyć gry ,znajdują informacje nie poddają się .

przykładem gry która długo powstawała diablo 3 i powstałała 3 lata ale sięnie poddawali myśle że raczej trudność w twoim mniemaniu wygląda jak słomiany zapał ,

rozgrzebać coś ,zostawić . zamiast doprowadzić do końca , są też przykłady gier które nie wyszły w obawie konkurencje na rynku ,duże firmy pożerają małe prawo jungli . 

Opublikowano

Diablo 3 - nie poddawali się, bo mieli konkretne powody, by tą grę kontynuować. Po pierwsze - mieli gwarancję, że coś tam hajsu będzie. W Twoim przypadku takiej gwarancji nie ma. Do tego, posiadali własne studio, dużo ludzi, a osoba, która to nadzorowała, była z pewnością doświadczona. Po za tym, w necie jest masa wzmianek o tworzeniu gier - do tego, jeśli umiesz programować, to samemu wymyślenie mechaniki gry, algorytmów, itp. nie jest żadnym problemem - wystarczy ruszyć głową.

jw19e8.png

Opublikowano

zrozumiałem i zdaje sobie sprawę że programowanie jest trudne , ale większa trudność polega bardziej na niewiedzy tych co chcą to robić .

Nie, nie polega na tym. Programowanie jest "trudne", bo jest złożone. Aby zrobić coś sensownego musisz spędzić kupę czasu poznając, ogólnie, narzędzia i metody. W tym momencie nie oferujesz nic, więc nikt nie będzie z Tobą współpracował.

raczej trudność w twoim mniemaniu wygląda jak słomiany zapał

Tak, masz całkowitą rację. Każdy, kto będzie naprawdę chciał nauczyć się dobrze programować, to zrobi. Czy tak nie jest ze wszystkim? Możesz trzymać się tej swojej gry, zrobić na początku jej wydanie konsolowe, potem starać się ją jakoś rozwijać i przy okazji poznawać nowe rzeczy. Ale nikt za Ciebie programować się nie nauczy, a również nikt nie dołączy do zespołu, dzięki któremu nie będzie się rozwijał lub nic nie zarobi.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Nie, nie polega na tym. Programowanie jest "trudne", bo jest złożone. Aby zrobić coś sensownego musisz spędzić kupę czasu poznając, ogólnie, narzędzia i metody. W tym momencie nie oferujesz nic, więc nikt nie będzie z Tobą współpracował.

raczej trudność w twoim mniemaniu wygląda jak słomiany zapał

Tak, masz całkowitą rację. Każdy, kto będzie naprawdę chciał nauczyć się dobrze programować, to zrobi. Czy tak nie jest ze wszystkim? Możesz trzymać się tej swojej gry, zrobić na początku jej wydanie konsolowe, potem starać się ją jakoś rozwijać i przy okazji poznawać nowe rzeczy. Ale nikt za Ciebie programować się nie nauczy, a również nikt nie dołączy do zespołu, dzięki któremu nie będzie się rozwijał lub nic nie zarobi.

dlatego proszę o pomoc dzielenie się wiedzą przykazał Jezus a widzę że większość uczonych osób w ogóle się do tego nie stosuje , tak że prawie nikt się nie rozwija

co do twojego rozumowania nie oferuję nic bo nikt wcześniej nie raczył wpaść na pomysł napisać poradnika lub notatnika słownika do programowania gier , tu większy problem .

Opublikowano

Pisałem Ci już powyżej, że nie trzeba konkretnie uczyć się programowania gier - zwykłe programowanie wystarczy. Programując zwyczajne aplikacje, będziesz też w stanie stworzyć grę. Po za tym, gdzie Jezus przykazał dzielić się wiedzą (tutaj ja nie przeczę, że tak było, tylko jestem po prostu takim jełopem jeśli chodzi o religię, że nie wiem ;_; )? A nawet jeśli, to dzielenie się wiedzą, a marnowanie czasu to dwie różne rzeczy - jest masa poradników, możesz uczyć się stamtąd. Nie ma powodu, żeby ktoś tutaj tłumaczył Ci coś, co już często było tłumaczone. Przykładowo, tłumaczyli to już: Stephen Prata, Nicolai M. Josuttis, Alex Allain, czy chociażby nasi rodacy: Jerzy Grębosz, Mirosław Zelent, Karol Kuczmarski (który w swoim dziele "Od zera do gier kodera" nie dość, że uczy ogólnego programowania, to skupia się także na grach - czyli tym, co chcesz wiedzieć)

Tutaj masz poradnik pana Kuczmarskiego, może najpierw go przeczytasz, a potem porównasz z tym, co chcesz osiągnąć - http://www.cs.put.poznan.pl/arybarczyk/Kurs%20C++.pdf

jw19e8.png

Opublikowano

dlatego proszę o pomoc dzielenie się wiedzą przykazał Jezus a widzę że większość uczonych osób w ogóle się do tego nie stosuje , tak że prawie nikt się nie rozwija

co do twojego rozumowania nie oferuję nic bo nikt wcześniej nie raczył wpaść na pomysł napisać poradnika lub notatnika słownika do programowania gier , tu większy problem .

Przecież tego jest masę, to że ty nie potrafisz szukać nie znaczy że tego nie ma. Poza tym do programowania prostych gier wystarczy ci znajomość składni + znajomość jakiejś biblioteki graficznej. Inna sprawa, że tworzenie gry to nie tylko programowanie, to też projektowanie, grafika, muzyka, fizyka, fabuła i wiele innych bardziej lub mniej ważnych czynników, które wpływają na grywalność/odczucia gracza.

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano
zrozumiałem i zdaje sobie sprawę że programowanie jest trudne, ale większa trudność polega bardziej na niewiedzy tych co chcą to robić

Właśnie, a ty mimo tego, że nie wiesz jak, to nawet nie wiesz co chcesz zrobić. Nie zdajesz sobie sprawy z trudności tego co chcesz wykonać. Wydaje ci się, że to rozumiesz, ale gdybyś rozumiał to byś odrzucił ten pomysł. Za mało posiadasz wiedzy, żeby móc nawet określić co będzie ci potrzebne do wykonania takiej gry.

dajmy przykład firmy blizard oni robią to co lubią i programują gry ale zapewne poszli na studia w tym konkretnym kierunku więc pare lat w plecy żeby móc to robić .

powiedziałbym nawet, że parenaście, paredziesiąt... studia akurat to nie najważniejsza kwestia

lub ludzie mojego pokroju co chcą się nauczyć tworzyć gry ,znajdują informacje nie poddają się

no wlasnie widac ze nie bardzo znajduja

przykładem gry która długo powstawała diablo 3 i powstałała 3 lata ale sięnie poddawali

jednym z powodów było zapewne dosyć spore wynagrodzenie. Trzeba być wariatem, żeby podjąć się pracy, która nie zapewni godnego życia

bo poradnika lub notatnika słownika do programowania gier

albo nie szukałeś, więc nie jesteś gotowy, żeby podjąć się czegokolwiek

albo nie wiesz jak szukać, czyli powinieneś zacząć od prostszych rzeczy

albo nie ma, bo chcesz zrobić coś nowego i nikt ci nie pomoże

nie raczył wpaść na pomysł napisać poradnika

PRZEPRASZAM, ŻE NIE POMYŚLAŁEM NIGDY O TYM, ŻEBY NAPISAĆ DLA CIEBIE PORADNIK O TYM JAK ZROBIĆ TAKĄ GRĘ JAKĄ CHCESZ

Opublikowano

skoro jest mase to może byś tak dał jakieś linki czy coś powiedział ?

najpierw to bym właśnie się zapytał co zrobić by wyjść  z konsoli na normalną grę ?

2 pytaniem by było wyjaśnienie mi zasady z code blocka jak biore directx jest tak 6 składowych wszystko po ang .

3 pytanie wynikające z 2 jak zrobić te elementy składowe ?

4 pytaniem biblioteki są wykorzystywane przez program ale jaką dobrać by wszystko działało i nie zepsuł się efekt końcowy  ?

to tyle na start

Opublikowano
skoro jest mase to może byś tak dał jakieś linki czy coś powiedział ?

chociażby

http://gameprogrammingpatterns.com/

http://www.redblobgames.com/

najpierw to bym właśnie się zapytał co zrobić by wyjść  z konsoli na normalną grę ?

zainteresować się jakąś biblioteką graficzną

2 pytaniem by było wyjaśnienie mi zasady z code blocka jak biore directx jest tak 6 składowych wszystko po ang .

3 pytanie wynikające z 2 jak zrobić te elementy składowe ?

???

4 pytaniem biblioteki są wykorzystywane przez program ale jaką dobrać by wszystko działało i nie zepsuł się efekt końcowy  ?

nad efektem końcowym i nad tym, żeby działało panujesz ty, nie biblioteka. Biblioteka daje ci pewne możliwości. Wybierasz taką, która zaspokaja twoje potrzeby.

Opublikowano

code blocka nie używałeś ? jak nie to chyba mi nie odpowiesz na to pytanie z directx

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...