Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 15.08.2019 o 18:04, polska1290 napisał:

1) Kwota przeznaczona na zakup: 5000/5500
2) Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość): najlepiej 17,3 cala ale nie pogardzę 15,6 jak będzie wydajniejszy
3) Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.) oglądanie seriali i granie w gierki jak lol czy cs:go
4) Wymagania specjalne (np. matowa matryca.): najlepiej IPS ale nie jest wymagana
5) Osobiste preferencje: laptop na studia, zależy mi na jak najwydajniejszym laptopie ze względu, że innego nie będę miał. (PC zostawiam w domu)
6) System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego) - bez

@polska1290

Akurat ostatnio rynek wśród 17 calowych modeli dość się poprawił, w tej cenie nie ma już takich różnic.
Lenovo Legion Y540-17 i7-9750H/16GB/256+1TB GTX1660Ti

Lenovo Legion Y540-17 i7-9750H/16GB/480 GTX1660Ti

Jest to ten sam model tylko w dwóch różnych konfiguracjach w zależności który Ci bardziej odpowiada.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

• Odpowiedzi 256
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

A na studia polecasz 15 czy 17 cali, nie ukrywam że czasami sobie w coś pogram jak lol czy cs:go w dodatku w domu mam monitor 22 cale ale znowu zabieranie na uczelnie 15 cali może być łatwiejsze?

Edytowane przez polska1290
Opublikowano

Zdecydowanie łatwiejsze. 15 cali jest bardziej uniwersalny, plecak i na uczelnie bez problemu zabierzesz. 

Lenovo Legion Y540-15 i7-9750H/16GB/480 GTX1660Ti

Lenovo Legion Y540-15 i7-9750H/16GB/256+1TB GTX1660Ti

Ten sam model tylko 15 calowy.

Opublikowano (edytowane)

Lenovo Legion Y530. Na ile FPS mogę liczyć w CS:Go, GTA V, LOL?

Ustawienia nie najwyższe ?

Edytowane przez Bmbr97
Opublikowano
11 godzin temu, Bmbr97 napisał:

Lenovo Legion Y530. Na ile FPS mogę liczyć w CS:Go, GTA V, LOL?

Ustawienia nie najwyższe ?

Y530 występuje w 3 konfiguracjach, więc ciężko mi odpowiedzieć na Twoje pytanie. 
Nawet na najsłabszej konfiguracje z GTX1050 spokojnie pograsz w w/w gry komfortowo.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Gajwer napisał:

Y530 występuje w 3 konfiguracjach, więc ciężko mi odpowiedzieć na Twoje pytanie. 
Nawet na najsłabszej konfiguracje z GTX1050 spokojnie pograsz w w/w gry komfortowo.

Oczywiście pytam o wersję podaną w zestawieniu - tą za niecałe 3 tyś.

Czy może jest coś równie ciekawego w okolicach tej kwoty?

Edytowane przez Bmbr97
Opublikowano
Dnia 19.08.2019 o 17:04, Gajwer napisał:

@polska1290

Akurat ostatnio rynek wśród 17 calowych modeli dość się poprawił, w tej cenie nie ma już takich różnic.
Lenovo Legion Y540-17 i7-9750H/16GB/256+1TB GTX1660Ti

Lenovo Legion Y540-17 i7-9750H/16GB/480 GTX1660Ti

Jest to ten sam model tylko w dwóch różnych konfiguracjach w zależności który Ci bardziej odpowiada.

Więc 15 czy 17 cali i jak takowy laptop kupić bo nie ukrywam, że zawsze PC używałem choćby rok temu składałem za 3,5 tysiąca, więc kupowałem podzespoły w internecie, a z laptopem to iść do media expert czy innego sklepu z komputerami czy zamówić przez internet?

Opublikowano

https://www.x-kom.pl/p/492807-notebook-laptop-156-asus-rog-strix-g-i7-9750h-16gb-512.html?partnerid=100448925&sm12=MQ==&ts=1563989741&token=25bfa00ffbbb1c6502ba1fe3f64b25bc&89

Ten nie będzie najlepszy w tej cenie 5-5.5 tysiąca?

Mógłby moderator zmienić link w taki odnośnik jak wyżej bo szczerze nie pamiętam jak to robiło się?

Ten laptop co podaje ponoć ma bardzo dobre chłodzenie, podzespoły również dobre, 120 HZ jedynie to 15,6 cali ale na studiach to myślę, że nawet plus bo będę mógł go zabierać na uczelnię.

Odświeżona lista będzie we wrześniu na październik?

Opublikowano

Będzie na pewno dobry lecz czy najlepszy to ciężko powiedzieć.

Lista październikowa będzie pod koniec września.

Opublikowano

Wczoraj padła mi matryca w 6letnim sprzęcie. Naprawiać raczej się nie opłaca ( Acer V3-571G i5-3230M/8GB z dokupionym ssd), a na czymś muszę pracować. 

1) Kasa: 2-2,5k
2) Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość): 15,6 
3) Główne zastosowanie: praca biurowa, podstawa to nieumieranie przy kilkunastu otwartych zakładkach w dwóch-trzech przeglądarkach naraz, jakaś podstawowa obróbka zdjęć
4) Wymagania specjalne: matowa matryca
5) Osobiste preferencje: jak najniższa waga, dysk ssd, sensowne chłodzenie 
6) System operacyjny: Windows 10 

Opublikowano

2) Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość): najlepiej 17,3 cala ale nie pogardzę 15,6 jak będzie wydajniejszy
3) Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.) oglądanie seriali i granie w gierki jak lol czy cs:go
4) Wymagania specjalne (np. matowa matryca.): najlepiej IPS ale nie jest wymagana
5) Osobiste preferencje: laptop na studia, zależy mi na jak najwydajniejszym laptopie ze względu, że innego nie będę miał. (PC zostawiam w domu)

Wiem, że już pisałem ale totalnie nie mogę się zdecydować, parametry mają praktycznie takie same ten za 5,5 i ten za 5 k, różnica głównie matryc i wielkości.

Jaki laptop wybrać na uczelnię, żeby miał dobre chłodzenie i na kilka lat starczył bo 19 września będę zamawiał, a dalej nie wiem jaki?

Najprawdopodobniej będzie to model z 16 GB ram, GTX 1660 TI i procesorem i7 9750 H.

Doradźcie coś.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 2.09.2019 o 23:22, Tuxedo_AM napisał:

Wczoraj padła mi matryca w 6letnim sprzęcie. Naprawiać raczej się nie opłaca ( Acer V3-571G i5-3230M/8GB z dokupionym ssd), a na czymś muszę pracować. 

1) Kasa: 2-2,5k
2) Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość): 15,6 
3) Główne zastosowanie: praca biurowa, podstawa to nieumieranie przy kilkunastu otwartych zakładkach w dwóch-trzech przeglądarkach naraz, jakaś podstawowa obróbka zdjęć
4) Wymagania specjalne: matowa matryca
5) Osobiste preferencje: jak najniższa waga, dysk ssd, sensowne chłodzenie 
6) System operacyjny: Windows 10 

Huawei MateBook D 15.6" i5-8250U/8GB/256/Win10
Huawei MateBook D 15.6" i3-8130U/8GB/480SSD/Win10 FHD
Matryca FULL HD IPS z dobrymi kąta widzenia, solidne aluminiowe wykonanie przy tym ciekawy design, procesor 8 generacji, lekka i smukła obudowa waga 1,86 kg na laptopie 15 cali to bardzo dobry wynik, możliwość zamontowania dwóch dysków, wygodna klawiatura, przyzwoite głośniki.

Ewentualne alternatywy również z matrycami IPS.
ASUS VivoBook X510UA i5-8250U/8GB/256SSD/Win10X
Lenovo Ideapad 330s-15 Ryzen 5/12GB/256/Win10 Szary

Dnia 4.09.2019 o 11:39, polska1290 napisał:

Wiem, że już pisałem ale totalnie nie mogę się zdecydować, parametry mają praktycznie takie same ten za 5,5 i ten za 5 k, różnica głównie matryc i wielkości.

Jaki laptop wybrać na uczelnię, żeby miał dobre chłodzenie i na kilka lat starczył bo 19 września będę zamawiał, a dalej nie wiem jaki?

Najprawdopodobniej będzie to model z 16 GB ram, GTX 1660 TI i procesorem i7 9750 H.

Doradźcie coś.

@polska1290

Praktycznie dużo się nie zmieniło. Jezeli zależy Ci na wydajniejszym chłodzeniu zostań przy 17 calowych modelach.
Lenovo Legion Y540-17 i7-9750H/16GB/960 GTX1660Ti

Ewentualnie z nowości które się pojawiły

HP OMEN 17 i5-9300H/16GB/512 1660Ti 144Hz

Edytowane przez Gajwer

Opublikowano

W takim razie wezmę tego lenovo legion, choć marka mnie nie przekonuje, gdyż o lenovo trochę słyszałem.

doradziłbyś jaką torbę i stolik pod tego laptopa, żeby móc w razie czego oglądać seriale w łóżku, a torba to wiadomo do transportu, dobrze żeby w niej mieściły się ze dwa zeszyty chociaż.

Opublikowano

1) Kwota przeznaczona na zakup: 3000 zł
2) Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość): 15,6
3) Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.) ;   Gry oraz praca biurowa
4) Wymagania specjalne (np. matowa matryca.): matowa matryca, dysk ssd 128gb, klawiatura podświetlana
5) Osobiste preferencje: procesor intel
6) System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego); bez systemu

Opublikowano

Lenovo IdeaPad L340-15 i5-9300H/16GB/512 GTX1050

Lenovo IdeaPad L340-15 i5-9300H/16GB/256 GTX1050

Nowsza odsłona Idapad 330 w porownaniu do poprzedniego modelu jest lepiej wyposażona i zdecydowanie przyjemniejsza dla oczy choć to tylko moje osobiste zdanie. Matryca FULL HD IPS, procesor 9 generacji, podświetlana klawiatura.

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/256 GTX1050

Matryca FULL HD matowa IPS, procesor 8 generacji 4 rdzeniowy, ciekawy design stonowany i elegancki, wygodna podświetlana klawiatura, dobra kultura pracy stabilna praca procesora i procesora graficznego pod obciążeniem, umiarkowane temperatury i hałas.

Za małą dopłatą nowsza przy tym wydajniejsza karta graficzna GTX1650 wydajniejsza od GTX1050 czy nawet GTX1050ti.

ASUS TUF Gaming FX505 R5-3550H/8GB/512

Opublikowano (edytowane)

1) Kwota przeznaczona na zakup: 2600-2700 = MAX, do  3 nie dokladam
2) Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość): Brak wymagań
3) Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.) Głównym celem jest wielozadaniowość, szybkość, generalnie kupuje go po kontrolera denonca mcx8000 i gram jako dj na imprezach, miejsce na muze i filmiki musi byc, i to ma chodzić "całą noc", udzwignac program Serato oraz w tle youtube czy inne czynności, poprostu nie chciałbym ścinek czy jakis bsodów w trakcie ;),  gry mnie nie interesuja.
4) Wymagania specjalne (np. matowa matryca.): Rozruchowy SSD + na system, hdd na swoje pliki jesli jest taka mozliwosc
5) Osobiste preferencje: --
6) System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego) bez systemu

Edytowane przez artur0
Opublikowano
10 godzin temu, artur0 napisał:

1) Kwota przeznaczona na zakup: 2600-2700 = MAX, do  3 nie dokladam
2) Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość): Brak wymagań
3) Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.) Głównym celem jest wielozadaniowość, szybkość, generalnie kupuje go po kontrolera denonca mcx8000 i gram jako dj na imprezach, miejsce na muze i filmiki musi byc, i to ma chodzić "całą noc", udzwignac program Serato oraz w tle youtube czy inne czynności, poprostu nie chciałbym ścinek czy jakis bsodów w trakcie ;),  gry mnie nie interesuja.
4) Wymagania specjalne (np. matowa matryca.): Rozruchowy SSD + na system, hdd na swoje pliki jesli jest taka mozliwosc
5) Osobiste preferencje: --
6) System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego) bez systemu

Lenovo IdeaPad L340-15 i5-9300H/8GB/256 GTX1050

Wydajniejsza konfiguracja, matryca FULL HD IPS lepsze kąty widzenia, wykonanie budżetowe lecz z całkiem stonowanym designem, podświetlana klawiatura, procesor 9 generacji.

Lenovo Ideapad 330-15 i5-8300H/12GB/240+1TB GTX1050

Starszy model również z pełnym 4 rdzeniowy procesorem lecz 8 generacji około 10% mniej wydajnym. W porównaniu do w/w jest gorzej wykonany i wyposażony.

Opublikowano
23 minuty temu, Gajwer napisał:

Lenovo IdeaPad L340-15 i5-9300H/8GB/256 GTX1050

Wydajniejsza konfiguracja, matryca FULL HD IPS lepsze kąty widzenia, wykonanie budżetowe lecz z całkiem stonowanym designem, podświetlana klawiatura, procesor 9 generacji.

Wszystko Fajnie ale pojemnosc dysku bedzie za mala na przestrzeni lat :),

Lenovo Ideapad 330-15 i5-8300H/12GB/240+1TB GTX1050

Starszy model również z pełnym 4 rdzeniowy procesorem lecz 8 generacji około 10% mniej wydajnym. W porównaniu do w/w jest gorzej wykonany i wyposażony.

Chyba najlepsza opcja dla mnie dysk 240gb ssd + 1tb w zupelnosci starczy, zaznaczam ze ja nie chcialem do gier :P

Opublikowano

@Gajwer Obie opcje są spoko jeśli chodzi o pierwszy

pojemnosc dysku bedzie za mala na przestrzeni lat :) tzn do 2-3 lat powinien chodzić,

co do 2 jak najbardziej fajna konfiguracja, 240gb ssd , powinno zapewnic szybkosc dzialania a 1tb dopelni opcje na pliki video/muzyczne

Powiedz mi czy duża bedzie roznica miedzy 8gb ram a 12 jak rowniez tymi procesorami, chodzi czy duzo sie roznia od siebie te konfiguracje ?

Mam dylemat bo tu mozna fajnie zrobic konfiguracje ssd + hdd a tam mam tylko 256 jeden dysk :V 

Wizualnie to ten pierwszy jest zajebisty ? a czy lepiej wyposazony to bym mial dylemat, bo tutaj masz 8gb grafika 3gb dysk ssd 256gb tyle ze lepszy procesor

a znowu w drugim jest 12gb ram fajnie bo 2 dyski 4gb ram grafika, ale wizualnie to jest katastrofa heh

Opublikowano

Chciałbym wziąć ten model ale jest niedostępny, może macie inną stronę?

https://www.x-kom.pl/p/507084-notebook-laptop-173-lenovo-legion-y540-17-i7-9750h-16gb-960-gtx1660ti.html?partnerid=100448925&sm12=MTk=&ts=1567773277&token=4917b90bc2ec2b085999d8edcf6c017e&104#modal:zapytaj-o-dostepnosc

Ewentualnie może jest coś lepszego?

Do laptopa 17,3 cali jaka torba oraz czy opłaca się kupować do akademika spięcia, żeby zapiąć z kaloryferem przed kradzieżą?