Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 256
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 22.09.2022 o 12:03, jaamrst napisał:

Siemanko, zamierzam w niedalekiej przyszłości kupić laptop na studia. Zawsze korzystałem z PC i wiedza na temat laptopów jest raczej mierna z mojej strony. Potrzebuję pomocy w wyborze. Będę go używał do nauki na studiach i do grania w gry, więc zależy mi na czymś najbardziej wydajnym do kwoty 3000-3500. Nie jest mi potrzebny na już, więc wezmę pod uwagę droższe sprzęty, które w przeciągu miesiąca trafią na jakąś promocję czy coś w tym stylu. Opcje bez systemu również wchodzą w grę.Z góry dziękuję za pomoc!

Lenovo Legion 5-15 Ryzen 5 5600H/16GB/512 RTX3050 120Hz 3849 zł
Na teraz, przyzwoity model z dobrą kulturą pracy oraz grafiką z 95W przy tej grafice to najlepszy wynik

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano
W dniu 25.09.2022 o 21:51, Gajwer napisał:

Lenovo Legion 5-15 Ryzen 5 5600H/16GB/512 RTX3050 120Hz 3849 zł
Na teraz, przyzwoity model z dobrą kulturą pracy oraz grafiką z 95W przy tej grafice to najlepszy wynik

Dokładnie ten model ostatnio polecił mi kolega. Ja wcześniej miałem Acera, działał u mnie jakieś 5 lat. Potem niestety matryca poszla w komputerze. Dzisiaj naprawa jest już nieopłacalna. W 2018 zakupiłem Lenovo, dobry był do pracy biurowej. Rok temu zakupiłem Della. teraz jakbym miał kupować nowego laptopa to właśnie wybrałbym Lenovo legion.

• Gajwer zmienił(a) tytuł na Zestawienie polecanych laptopów. Ranking laptopów. Co warto kupić? 2023r. 💻
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@Gajwer siemanko, przeglądnąłem spis, ale większość laptopów z linków jest już niedostępna. Mógłbyś mi coś polecić w moim temacie do 5-6k? Ogólnie myślę czy jest sens się przesiadać, ale nie jest to duży wydatek, a będę miał znowu spokój na 2-3 lata.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.03.2023 o 11:06, JacoH napisał:

@Gajwer siemanko, przeglądnąłem spis, ale większość laptopów z linków jest już niedostępna. Mógłbyś mi coś polecić w moim temacie do 5-6k? Ogólnie myślę czy jest sens się przesiadać, ale nie jest to duży wydatek, a będę miał znowu spokój na 2-3 lata.

Właśnie zaktualizowałem na marzec 🙂 @JacoH
Powiedz mi jakie użytkowanie laptopa?

Ile cali preferujesz?

Edytowane przez Gajwer

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 6.04.2023 o 20:30, Bamberbinio napisał:

Cześć . Potrzebuje coś do gier w budżecie około 4.5 tysiąca złotych 

Aktualnie najwydajniejsza opcja do gier Acer Nitro 5 R5-6600H/16GB/512 RTX3060 165Hz 4599 zł
Z przyzwoitym procesorem i grafiką RTX3060 z 140W. Wyposażenie też całkiem niezłe, wersja z 165Hz posiada lepszą matrycę.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 5.07.2023 o 14:32, Gajwer napisał:

Aktualizacja lipiec 2023

Hej, szukam czegoś na studia, do programowania i na co dzień. Budżet wynosi 3000-3500 zł. Nie potrzebuję supermocnej maszyny, ale chciałbym, żeby poradziła sobie z kilkoma otwartymi aplikacjami. Dodatkowo fajnie byłoby, gdyby był dobrze wykonany. Ekran o wielkości 13-15 cali będzie wystarczający. Myślałem nad Matebookiem 14 2021 ze względu na jego wykonanie i ekranu 3:2, ale zastanawiam się, czy nie będzie zbyt słaby(i5 1135G7), zwłaszcza że nie potrzebuję ekranu dotykowego. Czy jest coś innego, co byłoby warte uwagi?

Opublikowano
W dniu 30.08.2023 o 14:57, AsenX napisał:

Hej, szukam czegoś na studia, do programowania i na co dzień. Budżet wynosi 3000-3500 zł. Nie potrzebuję supermocnej maszyny, ale chciałbym, żeby poradziła sobie z kilkoma otwartymi aplikacjami. Dodatkowo fajnie byłoby, gdyby był dobrze wykonany. Ekran o wielkości 13-15 cali będzie wystarczający. Myślałem nad Matebookiem 14 2021 ze względu na jego wykonanie i ekranu 3:2, ale zastanawiam się, czy nie będzie zbyt słaby(i5 1135G7), zwłaszcza że nie potrzebuję ekranu dotykowego. Czy jest coś innego, co byłoby warte uwagi?

Cześć,

z 13" HP Pavilion Aero Ryzen 7-5800/16GB/512/Win11 Silver
Ogólnie bardzo dobra matryca, wykonanie, niska waga, niezłe wyniki na baterii.

Z 14" zrobiłbym lekką dopłatę do ASUS ZenBook 14 UM425QA R5-5600H/16GB/512/Win11
Bardzo podobne wyposażenie i wykonanie.

Oba modele bardzo dobre Ultrabooki.

• Gajwer zmienił(a) tytuł na Zestawienie polecanych laptopów. Ranking laptopów. Jaki laptop warto kupić w 2024?
Opublikowano

A jakie są te niepolecane laptopy? Bo ja tu widzę listing niemal wszystkiego co się da z x-com'u z refami, czy mają te modele sens czy nie mają... byle ktoś kliknął. Też tak mogę na forum czy to dla wybranych tylko? Pytam bo nie wiem, ale refy chyba nie są dozwolone? Chyba, że to jakiś deal to nie było tematu.

Opublikowano (edytowane)

No chyba oczywiste, że % jest od sprzedaży, a nie przeklikania refa jako takiego. O niczym innym nie mówię. Ale click daje ciacho i taki jest cel. Co prawda nie wiem ile czasu ważne jest ciacho z x-kom'a, ale pewnie wystarczająco, żeby dobrze się obłowić bo jak znam życie to jest tak, jak na Amazonie, że zaliczy prowizję od dowolnego kupionego produktu, a nie tylko tego klikniętego. Czyli nawet jak gość wejdzie z linka laptopowego a kupi finalnie jakąś tam klawiaturę za 200zł to komuś tu wpada % i to niemały bo np. za Baseus'a, Epson'a czy inne tam materiały HP jest 10%, a Microsoft 365 nawet 20%. Tak więc ten temat to jeden, gigantyczny click funnel dla autora od 2016 roku. A przedstawione laptopy są po części z dupy, nie ma tu żadnej głębszej myśli ani logiki i nie musi być. W dodatku pewnie ileś tam tysięcy ludzi przekopiowało już któreś z tych linków dalej, gdzieś na grupy, inne fora, komunikatory, discordy, itp. Oczywiście z refem, więc nieźle to rezonuje. I biznesik afiliacyjny na garbie MPC hula jak ta lala. Toż nawet sam tytuł wątku to jedno wielkie SEO. Co nie dziwi, zważywszy, że MPC ma DA 42 i niejeden spamer tu wkracza coś podziałać. Sprytne!

Równie dobrze mogę ruszyć swój temat i kierować na takiej samej zasadzie do Moreli albo innego tam Mediaexpert'a. Tylko kto mi pozwoli craftować własne linki tutaj, przecież to jest wbrew regulaminowi chyba? Nie to, żebym się czepiał nie wiadomo jak, lata mi to, może tak ma być i jeśli tak to spoko, ale jak się widzi takie rzeczy to w naturalny sposób powstają pytania i domysły. Jak nie cwaniak który bezczelnie buduje/ował sobie, kosztem tutejszego ruchu, fejsową, jutubową, bądź discordową społeczność tej czy innej gierki i wysysał stąd ludzi, to janusz który równie bezczelnie dorabia na refach. Wszyscy zadowoleni z małym wyjątkiem - forum ledwo zipie, kto wie czy nie finansowo również i kto wie co będzie dalej (nie to, żeby akurat refy zabijały forum, ale tak ogólnie mówię co mnie boli bo to całe pasożytnictwo zwyczajnie brzydkie jest). No ale kogo to obchodzi, prawda.

Edytowane przez monsune
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy mogę tu pisać z pytaniem o zakup, ale zaryzykuję. 😬

Szukam laptopa z przekątna 15 cali, 16 GB do śmigania po necie i oglądania filmów budżet 2 tys+. Zastanawiam się mocno nad Dell Inspiron 3535, 120Hz kusi, ale czytałem podobno iż bateria słaba, serce podpowiada Lenovo IdeaPad Slim 3-15 tylko, nie wiem jaka wersja, Asusa poczytałem, że głośni praca wentylatorów i jakoś wykonania słaba. Także zgłupiałem i nie wiem co wybrać.

Edytowane przez Vanqisz

;=)

Opublikowano

@Vanqisz Podobna półka cenowa, wykonanie i wyposażenie podobne. Lenovo ma trochę jaśniejszy ekran, jeżeli wybierać opcje z AMD 5 lub i5U.

Ja bym jeszcze dorzucił https://www.x-kom.pl/p/1248962-notebook-laptop-156-acer-extensa-i5-1235u-16gb-512-win11-szary.html