Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Auto w granicach 30-40 tyś zł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Może forum nie na takie tematy, ale może znajdą się jacyś ludzie którzy kumają o co chodzi w sprawach motoryzacji. Szykuje się do zmiany samochodu i oscyluje właśnie w granicach 30-40 tys zł. No wypadało by napisać co mnie interesuje. Przede wszystkim musi mieć dobre zawieszenie. Aktualna a4 na wielowahaczowym nie dawała rady ( chociaż teraz już leci 2 rok od zmiany wszystkich i dalej nie stukają...), bo praktycznie codziennie pokonuje 4km polnej dziurawej drogi. Z silników też nie ma u mnie dużego wyboru. Albo stary poczciwy 1.9 TDI ewentualnie można podskoczyć do 2,5 l diesla, ale to tak nie chętnie z powodu na opłaty. Z benzynowych ? Poniżej 2l i takie co nie wciągają paliwa na śniadanie. W środku też wymagań wielkich nie mam. Nie interesują mnie jakieś szyberdachy czy inne pierdoły. Musi mieć jakiś zapas miejsca z tyłu na kanapie. Mam 1,90m więc jak się ustawie na pozycji kierowcy to chciałbym żeby z tyłu ktoś mógł jakoś siedzieć :p Aaa no i skrzynia biegów. Raczej tylko manualna i jakoś do automatu mnie nie ciągnie. Myślałem nad bmw x3 które dają rade cenowo, ale nie wiem jak wygląda sprawa z silnikami itp. Jak by ktoś się wypowiedział na ten temat mądrze to by było super :) 

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Samochód to nie tylko kwestia komfortu.

Pod uwagę musisz wziąć także utrzymanie samochodu, czy ewentualny wkład w samochód w razie wymiany danej części. 

Opublikowano

Możesz popatrzeć po tańszych BMK'ach X5 takich jak ta : http://otomoto.pl/oferta/bmw-x5-ID6yhgoR.html#2595da8ada (TO NIE HANDEL ANI REKLAMA!!)

jakieś używane Porsche Cayenne z 2005 powinieneś też w budżecie zmieścić. Wygodne, na słabe drogi dobre a jaki szpan.

Opublikowano

Beta x5 czy x3 są strasznie drogie w utrzymaniu, osobiście odradzam diesla. O Porsche nie wspominam nawet bo po pierwsze części słabo dostępne, po drugie utrzymanie również w ciul drogo wychodzi.

Napisałeś że chcesz benzyne do 2.0 i dobrze. Sam wybieram benzynę ze względu na tańsze naprawy niż w dieslach... 

Kwota o jakiej wspomniałeś jest już wystarczająca żeby wybrać coś dobrego, komfortowego, w miarę taniego do utrzymania i przede wszystkim mało awaryjnego.

Zależy też w jaki koncern celujesz. Może coś niemieckiego? japońskiego?

Ja osobiście jeżeli dysponowałbym taką kasą to bym wybrał coś z większym silnikiem benzynowym. Po prostu lubię takie zabawki. 

Zależy też ile kilometrów dziennie, miesięcznie i w końcu rocznie pokonujesz.

Oczywiście osobiście odradzam diesla ale to jest osobista kwestia i nie można nikomu jej podważać. 

ZBIERAM PLUSY +

Opublikowano

Czy ja wiem czy ten diesel taki zły ? Ile w rodzinie nie było pasków i audi z 1.9 tdi każdy nie chorował na silnik, więc ? Koncern mnie nie interesuje. Nie mam ulubionej marki, ale audi wolał bym szerokim łukiem ominąć, bo a4 mało nie przyprawiła mnie o zawał, jak po zakupie u mechanika władowałem 1/4 kwoty za jaką ją kupiłem... A z czasem te kwoty były coraz większe... Patrzałem już subaru legacy też bardzo ładne auto. Ogólnie może to być amerykan, niemiec, japoniec. Mi to bez różnicy. Ma być dobry ^^ Trasy długiej zazwyczaj nie pokonuje. Około 40km dziennie. Czasem trafi się dłuższa.

Opublikowano

Czy ja wiem czy ten diesel taki zły ? Ile w rodzinie nie było pasków i audi z 1.9 tdi każdy nie chorował na silnik, więc ? Koncern mnie nie interesuje. Nie mam ulubionej marki, ale audi wolał bym szerokim łukiem ominąć, bo a4 mało nie przyprawiła mnie o zawał, jak po zakupie u mechanika władowałem 1/4 kwoty za jaką ją kupiłem... A z czasem te kwoty były coraz większe... Patrzałem już subaru legacy też bardzo ładne auto. Ogólnie może to być amerykan, niemiec, japoniec. Mi to bez różnicy. Ma być dobry ^^ Trasy długiej zazwyczaj nie pokonuje. Około 40km dziennie. Czasem trafi się dłuższa.

Nie wiem w czym Ci dopiekło te Audi, przed zakupem nie wiedziałeś, że posiada wielowahacz ( tak jak bliźniaczy Passat B5 ) i, że koszta wymiany będą wysokie ? Jeśli zapłaciłeś 1800 za zawieszenie ( prawdopodobnie z robocizną ) to zainwestowałeś w dobre zawieszenie, ponieważ tanie zamienniki np. Kraft, MaxGear można kupić za ~500 zł komplet, ale po miesiącu mogą się rozwalić. 

W rodzinie posiadamy od nowości ( 2008 rok ) Passat B6 z silnikiem 1.9 TDI BKC, przez 8 lat zrobiliśmy w sumie 340 tysięcy bez żadnego remontu silnika. wymiana olejów, filtrów co 10 tysięcy, rozrząd co 60 tysięcy. Sprzęgło i dwumas wymieniane były raz przy ~220 tys., pompowtryski od nowości nieruszane a passat przy przebiegu 190 tys. ma podciągniętą mapę na ~ 130 km, sorry ale czego chcieć więcej ?

Jeśli szukasz niezawodnego samochodu to możesz szukać sobie dalej, bo takowy samochód nie istnieje. Każda marka posiada modele, które mają jakieś bolączki.

Od siebie mogę dodać, że jeśli interesują Cie modele BMW z silnikami diesla to unikaj silników 2.0d 163km i 177km. W sumie remontowaliśmy już cztery takie silniki, powód ? załączę na zdjęciu. 

Jaki samochód mógłbym Ci polecić przy takiej kwocie ?

Hmm, ciężko mi powiedzieć, ponieważ osobiście nie kupiłbym żadnego samochodu, które Ci właśnie polecę, ponieważ interesują mnie inne samochody.

Alfa Romeo 2.0 Jtd, przy takiej kwocie można kupić z dobrym rocznikiem i dobrym wyposażeniem.

Audi A6 C6 3.0 TDI. Przy tym modelu celowałbym w silnik 3.0 TDI, niezawodna konstrukcja. Do 2.0 TDI nie mamy zaufania, remontuje się te silniki a są osoby, które robią ogromne trasy bez jakichkolwiek problemów. Przy 3.0 TDI nie mieliśmy żadnego przypadku. 

BMW, ogólnie z silnikami 2.0d 150KM, 143KM lub niezawodne 3.0d 204km. Te silniki mogę w 100% polecić a z częściami zamiennymi do BMW nie ma aktualnie problemów, teraz jest mnóstwo firm, które oferują zamienniki.

Tutaj Ci wrzucę zdjęcia, pierwsze zdjęcie dotyczy silnika BMW 2.0d 177KM ( silnik z trójki ), dwa pozostałe zdjęcia pochodzą z Passata B6 2009 rok 1.9 TDI BLS ( jeśli posiadasz silnik z kodem BLS to wiedz, że wnet czeka Cię wymiana silnika ). Jakby szło o ścisłość to jeśli chcesz to mogę Ci pokaż jak w sumie niezawodny silnik boxer w Subaru Legacy strzelił dziurę w misce korbą :P a bloków silnika F9K z renault mamy pod warsztatem chyba z 10... 

http://pokazywarka.pl/bx8hbx/

4124112_16944776.jpg

Okażmy szacunek dla weteranów.

Opublikowano

No szczerze nigdy bym nie pomyślał, że w to audi wsadzę tyle pieniędzy... Wahacze założyłem lemfordera. Baa bajka. Komfort jest mega na tym zawieszeniu i jak już pisałem. Za 3 wymianą wahaczy wszystko się ustabilizowało i działa dobrze, ale teraz znowu zaczyna ją coś, że tak powiem yebać w krzyżu i zaczynam w nią wkładać pieniądze. Wyciek z maglownicy, 4 łożyska i hamulce. Brak mi sił do tego samochodu po prostu. Można powiedzieć, że to są typowe usterki, ale do tego dochodzi usterka z silnikiem i 4 mechaników nie wie co to. Dam jej w opór gaz osiąga prawie 3k obrotów i nagle jak by nie dostawała paliwa i nie miała mocy(i to nie turbo dziura :D ). W czasie jazdy gasze silnik, odpalam z powrotem i moc wraca ? Mechanicy mówią, że przepływomierz. Szkoda, ze był wymieniany, a usterka dalej jest. Nie chce ładować w nią więcej pieniędzy, bo już za wydane pieniądze na naprawy miałbym taką drugą -_- Jak byś wiedział co może powodować stratę mocy to by było super. Przed sprzedażą chciałbym to naprawić.

.

Co do alfy... No wiesz... Stereotypy mówią mi, że królowa lawet. To nie są samochody na nasze drogi. Takie wrażenie odnoszę. ^^ Co do a6 z 3.0l silnikiem. O A6 już myślałem i to nawet w allroad. Ceny kuszą, ale jak i to audi by mnie zawiodło to nigdy więcej tej marki :v Ale 3.0l... No opłaty. Zniechęcają mnie do takich silników. Z chęcią bym przytulił, ale te opłaty są okropne... No najbardziej mnie przekonuje póki co X3 z 2.0 dieslem 150km. Ładna, dobra cena i suv, który mam nadzieje wytrzymał by polne drogi :v  Ja wiem, że nie ma samochodu idealnego w tej cenie, ale jednak te 30 czy 40tys zł to nie jest mała suma, tym bardziej, że biorę to w kredyt. Nie chce kupić jakiegoś syfu dlatego tak się dopytuje :) Więc co powiesz o tej X3 ? Miałeś ją kiedyś na warsztacie ? Możesz coś o niej powiedzieć ? Na co patrzeć przy zakupie ?

Opublikowano

No szczerze nigdy bym nie pomyślał, że w to audi wsadzę tyle pieniędzy... Wahacze założyłem lemfordera. Baa bajka. Komfort jest mega na tym zawieszeniu i jak już pisałem. Za 3 wymianą wahaczy wszystko się ustabilizowało i działa dobrze, ale teraz znowu zaczyna ją coś, że tak powiem yebać w krzyżu i zaczynam w nią wkładać pieniądze. Wyciek z maglownicy, 4 łożyska i hamulce. Brak mi sił do tego samochodu po prostu. Można powiedzieć, że to są typowe usterki, ale do tego dochodzi usterka z silnikiem i 4 mechaników nie wie co to. Dam jej w opór gaz osiąga prawie 3k obrotów i nagle jak by nie dostawała paliwa i nie miała mocy(i to nie turbo dziura :D ). W czasie jazdy gasze silnik, odpalam z powrotem i moc wraca ? Mechanicy mówią, że przepływomierz. Szkoda, ze był wymieniany, a usterka dalej jest. Nie chce ładować w nią więcej pieniędzy, bo już za wydane pieniądze na naprawy miałbym taką drugą -_- Jak byś wiedział co może powodować stratę mocy to by było super. Przed sprzedażą chciałbym to naprawić.

.

Co do alfy... No wiesz... Stereotypy mówią mi, że królowa lawet. To nie są samochody na nasze drogi. Takie wrażenie odnoszę. ^^ Co do a6 z 3.0l silnikiem. O A6 już myślałem i to nawet w allroad. Ceny kuszą, ale jak i to audi by mnie zawiodło to nigdy więcej tej marki :v Ale 3.0l... No opłaty. Zniechęcają mnie do takich silników. Z chęcią bym przytulił, ale te opłaty są okropne... No najbardziej mnie przekonuje póki co X3 z 2.0 dieslem 150km. Ładna, dobra cena i suv, który mam nadzieje wytrzymał by polne drogi :v  Ja wiem, że nie ma samochodu idealnego w tej cenie, ale jednak te 30 czy 40tys zł to nie jest mała suma, tym bardziej, że biorę to w kredyt. Nie chce kupić jakiegoś syfu dlatego tak się dopytuje :) Więc co powiesz o tej X3 ? Miałeś ją kiedyś na warsztacie ? Możesz coś o niej powiedzieć ? Na co patrzeć przy zakupie ?

Jako iż każdy samochód ma swoje dolegliwości to oczywiście, że mieliśmy kilka sztuk na warsztacie. Na szczęście Ci mogę powiedzieć, że jeśli szukasz X3 z silnikiem 2.0d 150KM to będzie to dobry wybór.

Nie mieliśmy żadnych grubszych remontów silnika, podstawowe serwisy typu wymiana olejów i filtrów, tarcze, klocki. Części zamienne są w miarę znośnych cenach i praktycznie każdą część można dostać zamienną.

Jeśli już będziesz wybierał się po samochód, weź z sobą mechanika ( lub nawet mechanika, który jest również lakiernikiem ), podepnie Ci samochód pod sprzęt diagnostyczny, sprawdzi turbinę, przepływke, wtryski, poduszki, abs itd i rzuci oko na stan lakieru, sprawdzi podłużnice itd. Warto zapłacić mechanikowi wcześniej niż kupić samochód w ciemno lub sprawdzać samochód u skorumpowanych diagnostów, którzy znają się z właścicielem samochodu :P 

Typowe usterki X3 to padający sterownik świec żarowych, padający zawór ciśnienia.

Co do Audi, według mnie to typowa usterka z turbiną, tj. turbina do czyszczenia lub uszkodzony zawór turbiny czyli tzw. " gruszka ". Nie będę oczywiście stawiał diagnozy przez internet, ale to są właśnie najczęstsze objawy, czyli moc jest, odcina moc a po zgaszeniu wszystko wraca do normy. Jeśli przepływomierz jest uszkodzony, objawia się to w inny sposób, tj. samochód traci całkiem moc. 

Mieszkasz może w Małopolsce ?

4124112_16944776.jpg

Okażmy szacunek dla weteranów.

Opublikowano

Pomorskie niestety. Postaram się w najbliższym czasie podjechać do mechanika żeby sprawdził turbine.

O insigni również już myślałem, bo cenowo wygląda to całkiem dobrze, ale najbardziej boli jakość zawieszenia. Rozumiem, że będzie komfortowe, ale ja dużo jeżdżę po polnych drogach, a zawieszenie na takich drogach dostaje mocno w dupe :/ Dlatego większą wagę przykładam do wytrzymałości zawieszenia aniżeli komfortu. Komfort w autach XXI w jest jak dla mnie wystarczający. Nie jestem prezydentem, że jak wjadę na dziurę to jestem oburzony dlaczego mój mercedes tego nie zamortyzował :D 

Opublikowano

jakieś używane Porsche Cayenne z 2005 powinieneś też w budżecie zmieścić. Wygodne, na słabe drogi dobre a jaki szpan.

Cayenne poza szpanem nie ma nic ciekawego, lepszym wyborem jest chociażby Meserati Quattroporte z 90-97 r. za 30-40 tysięcy idzie wyrwać bardzo ładną sztukę, Meserati przynajmniej się godnie reprezentuję.

Osobiście preferuję elektryki, potężna akceleracja i niski koszt utrzymania, awaryjność na śmiesznym poziomie.

Ta sztuka jest przykładowo bardzo mała i mimo słabej mocy to trochę rakieta. -> http://otomoto.pl/oferta/citroen-c-zero-elektryczny-ID6yd8FB.html#347cad4b0c  w podobnej cenie dostaniesz dużo mocniejsze Renault Fluence, fakt potwierdzającym genialność elektryków i ich dużą moc jest duża liczba zniszczonych samochodów na otomoto. :v

Za 40-50 tysięcy dostaniesz nowego Smarta. :v

Opublikowano

Ogólnie z tego co mówisz to raczej coś ala SUV, ale z miejszym silnikiem... Tiguan? Qashqai?

Tak dokładnie. Nie potrzebuje pełnoprawnej terenówki coś jak Nissan patrol ^^ 

Kolega wyżej z tymi elektrykami żartuje prawda ? ^^ 

I tak swoją drogą. Nie chce jakiegoś samochodu, którego nie naprawie u mechanika w małym mieście. Myślicie, że w moim mieście każdy mechanik ma opcje naprawienia takiego masseratti  ? :v Oni tu mieli problem ze znalezieniem programu do hondy accord ^^ 

Opublikowano

Ogólnie z tego co mówisz to raczej coś ala SUV, ale z miejszym silnikiem... Tiguan? Qashqai?

I tak swoją drogą. Nie chce jakiegoś samochodu, którego nie naprawie u mechanika w małym mieście. Myślicie, że w moim mieście każdy mechanik ma opcje naprawienia takiego masseratti  ? :v Oni tu mieli problem ze znalezieniem programu do hondy accord ^^

Nie wiem czy żartuję, według mnie elektryczne samochody powinny mieć osobny dział, który nie należy do działu motoryzacji.

Samochód który nie spala paliwa, serio ?  Na szczęście żyje w czasach, których mam przyjemność pojeździć samochodami spalinowymi i poczuć tą prawdziwą motoryzacje :) Elektryczną to mogę mieć kuchenkę a nie samochód.

PS. była nawet akcja " ciche samochody zabijają dzieci " :)

Opublikowano

Yyym jeszcze jedno pytanie mam co do mojego audi, a nie będę zakładał nowego tematu xD. Jadę w weekend w dłuższą trasę i od czasu jak kupiłem to auto dźwięk z radia mnie nie jarał. Znaczy gra w miare dobrze, ale chodzi o niesienie się głosu w samochodzie ^^ Mam oryginalne audi concert (podam link jak to wygląda) i czy ktoś może powiedzieć jak ustawić "fad" "treb" "bal" żeby dźwięk się dobrze niósł ? Bo jak sobie zmieniam poszczególne ustawienia to dźwięk jest przenoszony na dany głośnik, ale tyle sie tym bawiłem i dalej nie ogarniam xD

http://www.ibiblio.org/tkan/audi/radios/concert.jpg

Opublikowano

Cpu i7 4790k : Mobo Msi Gaming 5 Z97 : Gpu GF980 Msi Gaming : Ram Ripjaws 2133 8gb : Buda Zallman HF1 : CpuKuler Zalman Reserator 3 Max Dual SSD: Crucial 100BX 500gb : Monitor AGON AG241QX +2x LG23MP65

Klawa MadCatz S.T.R.I.K.E : TE : Steel Series Rival 300 Podkładka Razer Goliathus : Słuchawki Corsair Void RGB Wirless + Syberia v2

Opublikowano

Nie wiem czy żartuję, według mnie elektryczne samochody powinny mieć osobny dział, który nie należy do działu motoryzacji.

Samochód który nie spala paliwa, serio ?  Na szczęście żyje w czasach, których mam przyjemność pojeździć samochodami spalinowymi i poczuć tą prawdziwą motoryzacje :) Elektryczną to mogę mieć kuchenkę a nie samochód.

samochody elektryczne to przyszłość motoryzacji, jak dopracują jeszcze szybkie ładowanie i większą żywotność akumlatora to te spalinowe mogą się schować. Co do tematu to, zobacz na Audi Q7.

samochody elektryczne to przyszłość motoryzacji, jak dopracują jeszcze szybkie ładowanie i większą żywotność akumlatora to te spalinowe mogą się schować. Co do tematu to, zobacz na Audi Q7.

Opublikowano

Czemu miałbyś mieć problem z naprawą takiego masseratti? Zwykły samochód, dość popularny na zachodzie. Utrzymanie go jest na podobnych kosztach co zwykłe BMW. To nie jest ferrari czy cuś... Bardziej bym to do jaguara porównywał niż do czegoś "wyżej".

Elektryczne samochody to nic innego jak udoskonalone samochody spalinowe.

- Lepsza akceleracja.

- Bardziej ekologiczne.

- Tanie w utrzymaniu.

- Rzadko psujące się.

Jeden minus to ich cena, każda nowość jest droga, ale i tak czy siak lepiej wydać 2x więcej na auto niż potem 3x więcej w serwisie. :v

Opublikowano

- Tanie w utrzymaniu.

za przeproszeniem cos ci sie zjebie i juz takie tanie nie jest

zreszta to i tak nie wazne kiedy najzwyczajniej do polski sie to nie nadaje

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...