Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Hai to Gensou no Grimgar - dyskusja

Gość Sil√eR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a jednak postanowiłem się skusić na jeszcze to anime :D

@indywidualistaA zachęcił mnie komentarzem, postanowiłem zobaczyć i : 

hai-to-gensou-no-grimgar.jpg

Emisja: TV

Liczba odcinków: -

Premiera: Winter 2016

Studio: A-1 Pictures (znane z takich anime jak: SAO, Fairy Tail, Kuros**tsuji, Shinsekai Yori, Shigatsu wa Kimi no Uso, Magi, Nanatsu no Taizai, Gate: Jieitai Kanochi nite, Kaku Tatakaeri i wiele innych)

Gatunki, tematyka: Przygoda, akcja, fantasy

Źródło: Light Novel

Krótki opis:

Skąd się tu wzięliśmy? W jakim celu?
Zanim Haruhiro zorientował się co się dzieje, otoczyła go ciemność. Dlaczego tu jest? I gdzie jest owe „tu”? Nawet teraz nie jest w stanie odpowiedzieć na te pytania. Ci którzy przebudzili się obok niego są tacy sami jak on – nie pamiętają niczego poza swoim imieniem. Kiedy zaś wyszli z mroku, czekał na nich zupełnie nowy świat, jak gdyby wyciągnięty z gry komputerowej.
By jakoś przetrwać, bohaterowie formują drużynę. Postanawiają nauczyć się walczyć i żyć w tej nowej rzeczywistości. Nie mają pojęcia co ich czeka, ale robią swój pierwszy krok w świecie Grimgar.
To opowieść o przygodzie, która wyłoniła się z popiołów.

Zapożyczone z anime-odcinki

Zwiastun:

Więcej info? Zapraszam tutaj 

Jakiś czas temu prowadziliśmy w tym temacie rozmowy na temat tej bajki: że to może być kolejne ciulowe romansidło, 3 kobiety jako główne bohaterki itp. Obejrzałem pierwszy odcinek i mi się akurat podobało. Co prawda hitem sezonu to raczej nie będzie, ale w sam raz do obejrzenia ;)

Plusy

+ Jak na moje oko idzie to w kierunku Log Horizon, czyli bardzo dobrze + szczypta SAO (nasi ulubieńcy podobno mogą zginąć w tym świecie jak będą zbyt słabi) Martwi mnie jedynie fakt, że nie zaskoczy nas jakąś ponadprzeciętną kreatywnością, rozumiecie, kolejne przeniesienie się do innego świata i tak dalej.

Bohaterowie po pojawieniu się w tym świecie dostają od jednego "zboczeńca" sakiewkę z pieniędzmi, w każdej znajduje się 10 srebników (oczywiście, żeby ją dostać muszą dołączyć do tzw. Oddziału Ochotników) tworzą zespoły. Niby było pokazane, że do świata przeniosło się z około 12 osób, lecz akcja w tym odcinku śledziła poczynania 6 z nich: 2 laski i 4 facetów. Wypadałoby aby członek zespołu dołączył do jakiejś gildii, wtedy dostaje mistrza. Od zera do bohatera, aktualnie nie mogą sobie poradzić z globlinem całym teamem, oby tylko w ciągu jednego odcinka nie dostali mega powera i będą z dupy od razu OP.

Czy będzie lepsze.. albo inaczej, czy będę się lepiej bawił na tym niż na SAO (tu akurat będąc młodszym bardziej się jarałem) Dungeon ni Deai wo Motomeru no wa Machigatteiru Darou ka, Overlord, Log Horizon itp. hmm, na 99% uważam, że w moich oczach wypadnie to lepiej od Overlord (on akurat był za krótki, może jeszcze coś z tym zrobią) i o wiele lepiej niż na Dungeon'ie / gorzej niż na Log Horizon, ale pożyjemy, zobaczymy. Ponadto na chwilę obecną nie zapowiada się na romansidło.

+ Animacja, kreska i design postaci

+ OST, usłyszałem dopiero z 2, jednakże były dosyć miłe dla ucha

+ Ukryte ecchi. Jeśli ono wyglądałoby w taki sposób to nie powinienem mieć nic przeciwko temu: (na zdjęciu widnieje mistrzyni głównego bohatera - klasa: złodziej) http://imgur.com/a/l3uXQ

+ Seiyuu:

Haruhiro, Wave z Akame ga Kill (dobrze, że nie sama postać co Kirito.. znowu xD) Daryun z Arslan Senki

Barabara, Sheele z Akame ga Kill

Manato, Izumi Shinichi z Kiseijuu

Ranta, Firo Prochainezo z Baccano!

Renji, Kougami Shinya z Psycho-Pass, Gilgamesh z Fate'a

Yume, Neko z K Project, Ginger z Gangsta

Poziom komedii. Może komuś się spodoba (tekst z łonlajnów)

A: Nieważne ile trenowałam i tak źle strzelam

B: Nie gadaj! Wczoraj prawie mnie zabiłaś!

A: Wybacz. Myślałam, że to w porządku, jeśli Cię trafię

B: Powiedz to jeszcze raz!

C: To Ja prawie umarłem

B: Niewybaczalne! Zwłaszcza, że jesteś deską

A: Deską?

B: Wybaczam tylko ludziom pokroju Shihoru, która próbuje ukryć swoje melony. Nie oszukasz mnie nawet jak je ukryjesz. Nieważne jak bardzo je rozpłaszczysz

D: Co to za umiejętność? xD

B: To nie umiejętność. To dar z nieba

albo dziewczyna przytula drugą (nie coś takiego jak w Rakudai, że łapie za cycki) to chłopacy się rumienią, a u jednego z nich pojawia się krew z nosa (tylko trochę, nie litry)

@1373230489-U611928.pngselweron mówił że ch** go strzelał jak czytał novelkę, może faktycznie z czasem zmienia się to w okropny s**t (gusta są też różne) ale póki co planuje oglądać ;)

Co o tym myślicie? Zapraszam do kulturalnej, miłej dyskusji. Hejty jak już koniecznie musicie też mogą się pojawić xD

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Tło skromne, ale ładne +/- OnS ale chyba lepsze. Kreska też ładna oraz postacie ładnie zrobione.

Ciekawe czy ktoś zginie? Na razie są słabi...

OST jeden z nich przypomina mi OST z life is Strange.

Różnorodność charakteru bohaterów.

Świetna w łucznictwie Yume xD

Widzisz? Beze mnie byś zginął xD xD

gfgdf

Opublikowano

­@indywidualistaA

Wrzuciłem przed chwilą seiyuu, kolejny plus :) Tło lepsze od Owari no Seraph, właśnie skromne ale ładne (zresztą tu jak i tam postacie ładnie się wpasowują) a animacja to już o wiele lepsza niż w OnS (tyle dobrze, że w 2 sezonie się poprawiła)

Ending w miarę okej, mógł być lepszy.

PS. Muszę sobie skombinować jakoś ten OST z walki. 

Opublikowano

porzucone po pierwszym odcinku, zapowiada się wiekszy syf niż sao, nie podoba mi się że bohaterowie od samego początku są ciotami ponad ciotami, ani jeden nie przypadł mi do gustu to jeszcze ta dziewczyna co narzekała ze jest gruba XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

u wot m8?????

w dodatku tak od razu wrzuceni do świata z wyczyszczoną pamiecią, meh. Nie jestem w stanie tego oglądać, w dodatku jak już gry wolałbym oglądać solo a nie jakieś party, bo jak już ma być party to tutaj liczą się niestety bohatetrowie, log horizon było spoko bo byli normalni a tutaj sa zwyczajnie pokurwieni

Opublikowano

@1373230489-U611928.pngBasille

Postacią są ciotami, jak to bywa w MMO zaczyna się od 1 lvl xD ale to chyba nawet MMO nie jest. Jakiś świat, nie powiedziane, że gra. 

Dlaczego gorsze niż Log? Ich wiek, na studentów raczej nie wyglądają (a może niektórzy?) czyli znowu młodziaki jak w większości anime + zabijanie w party może być gorzej pokazane? Gorsze postacie na pierwszy rzut oka.

Ta laska co narzekała, że jest gruba.. no sam rozumiesz, laski z reguły chyba takie są xDD i teraz armoro mode on: laski, a szczególnie młode laski + jej charakter jest taki a nie inny, czyt. jest nieśmiała.

Koniec końców:

Jeśli chce się mieć OP postacie bez świata MMO, trochę ecchi: Nanatsu no Taizai

Bardzo dobrze pokazane party, OP postacie - w miarę, gra: Log Horizon

Bohater ciota, harem, dungeony, z ecchi też chyba tam coś było: DanMachi (Dungeon.....)

i tak dalej, czyli każdy znajdzie coś dla siebie, o ile w ogóle lubi takie gatunki.

ale szanuję Twoje zdanie ;)

PS. Trzeba czekać na polskie napisy do Boku Dake ga Inai Machi :D

// EDIT

No kur** Cóż to jest? xD 

1448427271-2fe8d3d8dcbf74fda157b5bfb818b

Niby już była ta pokazana postać w anime i już wtedy się przestraszyłem, a tutaj jeszcze od pasa w dół o.O 

Opublikowano

Hai

to gensou no

grimgar

to syf.

Nie oczekujcie nic od tego, bo naprawdę, nie warto. Dla mnie to jest nawet słabszego od słabego już log horizona.

@Sil√eR

nie i nie

po co komu ku rwa po polsku novelka, przecież to strata czasu tłumaczyć z angielskiego -.-

Opublikowano

@1373230489-U611928.pngselweron

Jakieś drobne spoilery z LN? :D btw. można przeczytać po polsku gdzieś LN? 

// EDIT

@1373230489-U611928.pngselweron

Mangi tłumaczą to czemu i novelkę nie? xD Nie każdy umie perfect angielski.

Opublikowano

Po pierwszym odcinku podoba mi się tylko kreska, bo jest podobna do god eater XDDDDD

Tak to mega - , fabularna próba bycia SAO(?) a już po pierwszym odcinku kupaaa :')

Może coś z tym zrobią potem, oby bo takie klimaty są super.

giphy.gif

Opublikowano

@Sil√eR

Za Nanatsu no Taizai się na 100% zabiorę ale to przed tym jak wyjdzie druga część w 2k16.

Odnośnie tej produkcji to porzuciłem ją już tak naprawdę po paru pierwszych minutach, ale zobaczyłem odcinek do końca żeby mimo wszystko wiedzieć o czym mówię, zwiastun i okładka mi przypadły do gustu i nawet przyznam ze miałem cichą nadzieje ze wyjdzie coś dobrego. Gdyby nie fakt że jest tutaj idiotyczna żeńska postać #tejgrubycotam

i jeden przykurw, już nawet jego imienia nie pamiętam ten co o zderzakach gadał. Gdyby ich nie było to bym oglądał bo nawet jeśli jedynie ten Mag Światła wyglądał na dobrą zróżnicowana postać, to reszta była znośna, dla przykładu druga #ładnapani prezentowała się o niebo lepiej, mowie o charakterze bo wygląd to tam h*j i z nią to bym nawet chętnie popolował na gobliny, ale wyszło jak wyszło. Temat raczej będę śledził i jak będą jakieś super opinie po drugim odcinku to pewnie się skuszę i go zobaczę bo mimo wszystko jaram się anime z gier.

Opublikowano

@1373230489-U611928.pngBasille

Ten przykurw strasznie mi przypomina takiego jednego gostka z Rainbow Nisha Rokubou no Shichinin xD tamta baja 10/10. Dla kogoś kto lubi dramaty.

Poza tym łuczniczka oraz wojownik z tego anime to drugie wcielenie: Isuzu oraz Naotsugu z Log Horizon, czyż nie? :P

PS.

Oglądaj, oglądaj NnT, mocno polecam ;)

Opublikowano

@Sil√eR
Drugi odcinek już dostępny ~ ang. suby

Że tak powiem: First blood xD Niestety, nasza kampania będzie musiała się sporo jeszcze nauczyć :P Tak żywych goblinów dawno nie widziałem xD Jakby nie patrzeć, bohaterowie nie są jak marionetki i mają również swoje uczucia, więc plus za to oraz OST i tło umilają czas podczas oglądania.

gfgdf

Opublikowano

Radze każdemu od razu rzucić to anime żeby się nie zawieść (jeśli w ogóle komuś to się podoba). To chyba będzie najgorszy animiec z tego uniwersum, gorszy niż .hack czy SAO.

Opublikowano

­Kilka przykładowych komentarzy na temat drugiego odcinka, co mangozjeby z łonlajnów o tym myślą + moje osobiste odczucia.

Komentarze:

1. Anime porzucam, są zbyt dużymi 'noobami'. Nie tego oczekiwałem po tym anime, gdy oglądałem trailer byłem zainteresowany ciekawą fabułą, postaciami,grafiką - ale,ale... wszystko poszło całkowicie odwrotnie(poza grafiką).

2. Ta prostota i normalnosc jest super, bo oryginalna. nigdzie sie jej nie znajdzie, ALE 

tak bardzo wyczekuje momentu kiedy znienacka ich napadnie cos albo jakos beda na skraju smierci czy cos takiego.

za oryginalnosc daje 10. jestem po 2 odcinku

3. Pierwszy raz oglądam melodramat fantasy. Bardzo wzruszająca scena, kiedy po zabiciu goblina wszyscy mają smutne miny i w ciszy żegnają starego, dobrego wroga.

Mam nadzieję, że był to tylko nieudany żart ze strony twórców.... :/

4. Całe szczęście w końcu zabili tego goblina. Już myślałem że znajdą wioskę goblinów, zobaczą jak ładnie żyją i strasznie bd ich szkoda. A w bonusie pewnie dali by całe jedzenie dla małych dzieci goblinów bo byłyby pewnie kawai -.-

5. mega realizm jesli chodzi o odczucia bohaterow.. widac ze sa normalnymi ludzmi a nie odrazu profesjonalnymi zabojcami mobkow :D... Goblin troche na koksie chyba byl, szyja gøowa klata i dalej lata? to nie chce wiedziec co bedzie potem xD tak cyz siak odcinek mega , czekam na nexta

6. Szczerze dla mnie straszny gniot. Już wole po raz 12 oglądać całą serie SAO btw, ten koleś serio obejrzał 11 razy SAO? o.O Coś z nim nie tak.

10/10 to za dużo xD ale więcej niż 7/10 powinno dostać.

Moje wrażenia:

Podobała mi się ta cała walka z goblinem, chociaż czy on nie był trochę za wielkim koksem? :P Pośmiałem się, to zachowanie bohaterów (raz OP postacie, raz słabeusze. Ważne, aby w moich oczach pasowało to jacy są bohaterowie do danej sceny,momentu) muzyczka, animacja, aż przyjemnie się oglądało.

Od połowy akcja zwalnia, w tle kolejny miły dla ucha OST. Przechadzki po mieście, zakupy, odpoczynek... podglądywanie dziewczyn, ale luzik. To też nie wypadło jakoś bardzo strasznie. Tylko jeden z nich dostał, czego nawet nie pokazali.

Patrząc też na to co Wy tutaj piszecie, czy Ja jestem jakiś dziwny? xD Anime idzie w dobrym kierunku i czekam na kolejny ep ;)

PS.

Już wyprzedziło SAO pod pewnymi względami.

Opublikowano

Patrząc też na to co Wy tutaj piszecie, czy Ja jestem jakiś dziwny? xD

Mając na uwadze, że tytuły które dla mnie są gównem, oceniasz na 7 i wyżej - tak, jesteś dziwny.

Wbijaj na B&S'a, a nie jakieś bajki oglądasz dla niedorozwojów.

:makka: :makka:  :makka:

417711489342956987022.png

Opublikowano

Patrząc też na to co Wy tutaj piszecie, czy Ja jestem jakiś dziwny? xD Anime idzie w dobrym kierunku i czekam na kolejny ep ;)

To pierwsze objawy strasznej choroby, armoro'nianizmu wszystko co nie podoba się innym ty uważasz za dobre, drugim stadium będzie fakt, iż to co inni uważają za dobre ty będziesz uważał za słabe. Tak więc zanim będzie za późno:

240321453483777291456.jpeg

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

Off-topic

@"Pitbull !"

Coś może być na rzeczy, zaczynam się bać xD­ ale nie no, bez przesady znowu. Feel free i uważaj sobie co chcesz, grunt to nie wmawiać i nie starać się udowodnić, narzucić swoich racji. Dopiero był drugi odcinek wszystko może się zmienić... na lepsze? xD 

Opublikowano

Off-topic

@"Pitbull !"

Coś może być na rzeczy, zaczynam się bać xD­ ale nie no, bez przesady znowu. Feel free i uważaj sobie co chcesz, grunt to nie wmawiać i nie starać się udowodnić, narzucić swoich racji. Dopiero był drugi odcinek wszystko może się zmienić... na NAJC**JOWSZE W C**J? xD 

Opublikowano

W SAO romans nadrabiał, a tu już początek zdaje się być nawet zepsuty... W SAO przeciwnie, początkowe odcinki w SAO (grze) były ok, dopiero potem się zjebało. Tutaj te 12-13 odcinków to całe anime... xD

Porzucam po drugim.

Przeszkadza mi ten psychopata i dziwna cycatka. Na dodatek ciężko mi rozróżnić tych dwóch bohaterów było... :D

Opublikowano

@SeleXZbytWieleG

Romans w pewnym stopniu tło zapełniał, kiedyś się tym mocno jarałem, ale teraz?! romans?! Bez jaj xD ­Najlepsze co było w Swordzie to: 1 połowa 1 sezonu, czyli do jakiegoś 13-14 odc. / 2 połowa 2 sezonu.

Może faktycznie za krótkie. Sprawa z Overlordem, jego długością, moim zdaniem jeszcze gorsza :D

Opublikowano

@SeleXZbytWieleG

Romans w pewnym stopniu tło zapełniał, kiedyś się tym mocno jarałem, ale teraz?! romans?! Bez jaj xD ­Najlepsze co było w Swordzie to: 1 połowa 1 sezonu, czyli do jakiegoś 13-14 odc. / 2 połowa 2 sezonu.

Może faktycznie za krótkie. Sprawa z Overlordem, jego długością, moim zdaniem jeszcze gorsza :D

Tak się zastanawiam, czy wszystkie dyskusje muszę sprowadzać się do SSAŁO xD? Overlord, taa... Było świetnie, a tu koniec - dzięki wielkie

3 odcinek już jest :P

gfgdf

Opublikowano

Tak się zastanawiam, czy wszystkie dyskusje muszę sprowadzać się do SSAŁO xD? Overlord, taa... Było świetnie, a tu koniec - dzięki wielkie

3 odcinek już jest :P

O tyle warto je wymienić, bo była to seria, która zapowiadała się bardzo dobrze. Może posłużyć jako przykład np. przy opisywaniu jak bardzo romans może spierdolić anime. xD

Overlord - świetna seria, ale na coś dłuższego -> 50 odc. +

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...