Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Boku Dake ga Inai Machi - dyskusja

Gość Sil√eR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Boku Dake ga Inai Machi

bokudakegainaimachi.png?itok=gxYTT8Gq

Emisja: TV

Liczba odcinków: 12

Premiera: Zima 2016

Studio: A-1 Pictures (znane z SAO, Fairy Tail, Shigatsu wa Kimi no Uso, Shinsekai Yori, Nanatsu no Taizai, Magi, Gate: Jieitai Kanochi nite, Kaku Tatakaeri i wiele innych)

Źródło: Manga

Gatunki: Psychologiczne, seinen, supernatural

Średnia ocen: Aktualnie 8.61, ale cały czas będzie się zmieniać bo dopiero pierwszy odcinek wyszedł

Więcej informacji? Zapraszam tutaj: Link do MAL'a 

Zwiastun:

Krótki opis:

Satoru Fujinuma, 29 letni, główny bohater serii, a zarazem walczący o uznanie mangaka. Pracuje jako dostawca pizzy. Od czasu do czasu przydarzy mu się coś, co sam nazywa "przywróceniem" Czas zostaje cofnięty o kilka minut,  wtedy on uważnie obserwuje wszystko co się wokół niego dzieje, szuka potencjalnych zagrożeń, a w efekcie zapobiega jakiemuś nieszczęściu / katastrofie. Nie zawsze udaje mu się wyjść z tego bez uszczerbku na zdrowiu. Gdy zostaje świadkiem próby porwania dziecka, wspomnienia dotyczące serii morderstw z czasów dzieciństwa powracają

niedługo później sam zostaje przyłapany i podejrzany o popełnieniu morderstwa, używając super mocy przenosi się w przeszłość, jednakże tym razem nie o kilka minut, a kilkanaście lat, do czasów kiedy był jeszcze dzieckiem  Czy uda mu się uratować te osoby? 

i to wtedy kiedy coś mogło być pomiędzy nim, a bardzo miłą dziewczyną :P

Tworząc ten opis wzorowałem się na istniejących już (animezone, anime-odcinki etc.)

Właśnie jestem świeżo po obejrzeniu pierwszego odcinka. Jak dla mnie jest to najlepiej zapowiadające się anime tego sezonu (albo jedno z najlepiej zapowiadających się, ponadto wciąż czekam na Ajin) Pewnie nie ten poziom co Steins;Gate, ale cofanie się w czasie, morderstwa, krew, tajemnice, psychologiczny-seinen, może być naprawdę ciekawie :D 

Fabuła, animacja, kreska czy soundtracki, wszystko to mi przypadło w jakimś stopniu do gustu. Co do openingu i endingu - słabe, ale uszy mocno nie bolą. Następną rzeczą, która mnie irytuje (tak, powtarzam się) są usta matki głównego bohatera, jednakże to też idzie jakoś przeboleć. Czekam na kolejny odcinek.  

A wy? Widzieliście już?

Zapraszam do dyskusji ;)

"Boje się. Boję się wejrzeć w głąb siebie...Co dzień nawiedza mnie jedna myśl: Gdybym wtedy postąpił inaczej. Nie jest to jednak wyrazem żalu. To słowa usprawiedliwienia, które powracają na chwilę, by zaraz odejść. Boje się wejść w głąb siebie"

• Odpowiedzi 98
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

anime sezonu na bank, sam skończyłem przed chwilą pierwszy odcinek i jestem tak napalony na kolejne ze to się w głowie nie miesci

niece

Opublikowano

Chętnie zobaczyłbym to, bo faktycznie zachęca, jednak na 99% to jest reklama mangi i urwą tak trochę chamsko ;_;

No wlasnie. Dlatego nie oglądam. W koncu manga nadal jest nieskonczona.
Opublikowano

BFZjlyw.png

Chętnie zobaczyłbym to, bo faktycznie zachęca, jednak na 99% to jest reklama mangi i urwą tak trochę chamsko ;_;

Nie chcę nic mówić, ale sama manga się nie skończyła, ma zaledwie 34 chaptery :D niby dość 'długie', ale jak dotąd..

Bodajże jak czytałem ostatnim razem to już są coraz bliżej do znalezienia winowajcy; a w realu mc dał się złapać bo dość ostro było.

Seria ogólnie ma taki schemat- cofa się na dość długo, ogarnia co i jak szuka winowajcy faktów jak to się działo próbuje temu zaradzić w przeszłości.. i cofa go do przyszłości na krótkie momenty gdzie ten winowajca kręci się niedaleko niego ale tego nie wie

Ep 1 zawarł w sobie dość sporo, więc zgaduję że te obecne chaptery mangi spokojnie się zmieszczą w anime. A samą mangę można uznać już za powoli kończącą się, jako iż

Sytuacja matki i tego co ją szantażuje już się praktycznie wyjaśniła.. mc także znalazł dowody na niewinność tamtego typa co go wrobiono, plus minęła już data śmierci głównej bohaterki w przeszłości a dalej żyje dzięki mc'kowi. Do tego mamy tropa na: ten co szantażuje matke bohaterki, ten nauczyciel ze szkoły, ten typ z parku na początku, ten typ co się kręcił koło domu, ten co chował i brał rzeczy tam w tamtym wraku na wysypisku czy gdzie to tam było bo już nie pamiętam; nie wiem jak sobie to wymyślili ale idąc przeciętnym tokiem japońskiej produkcji najprawdopobniej jest to ten nauczyciel winny wszystkiego - pokazywali poniekąd kilka jego "ciemnych" zachowań, ale wygląda to tak jakby twórca chciał udowadniać że przez pokazanie tego właśnie nauczyciel nie jest tym mordercą tylko ktoś inny

Ja jestem ciekaw czy przyszłość się naprawdę zmieni gdy on zmieni przeszłość, czy tylko po prostu znajdą winowajcę wszystkich tych

morderstw

@Sil√eR

Zapomniałem jeszcze wspomnieć o tym że

Było powiedziane przez matkę mc: "gdzieś ja go już widziałam, to było wtedy z tamtym incydentem xx lat temu" oraz "po pewnym czasie fala zabójstw ustała w tym mieście i zaczęła się w innym". Nie czytałem zbyt uważnie ale nie pokazywali tam nikogo innego na tyle dokładnie by go oskarżyć o te morderstwa poza tym nauczycielem, no chyba że jeszcze pokażą

Opublikowano

@1373230489-U611928.pngselweron

Ciekawe, oby się zmieniła przyszłość w jakimś znaczącym stopniu i to tak, żeby nikt tego się nie spodziewał xD

Opublikowano

Ciekaw jestem czy on się cofnął w czasie, czy to kolejny sen na jawie, tak samo jak było, że widział tą dziewczynkę w przeszłości, którą mógł uratować.

Anime dobrze się zapowiada, lipa jak zrobią z tego reklamę mangi i do końca serii nie zrobią nic, tak samo jak nie zrobią drugiego sezonu.

Opublikowano

Ciekaw jestem czy on się cofnął w czasie, czy to kolejny sen na jawie, tak samo jak było, że widział tą dziewczynkę w przeszłości, którą mógł uratować.

Anime dobrze się zapowiada, lipa jak zrobią z tego reklamę mangi i do końca serii nie zrobią nic, tak samo jak nie zrobią drugiego sezonu.

Wydaje mi się, że cofnął się w czasie. Ewentualnie, to będzie coś na zasadzie, że raz będzie w rzeczywistości, a raz w przeszłości próbował uratować tą dziewczynkę. Może być wszystko, byleby nie była to reklama mangi :(

gfgdf

Opublikowano

Coś mi się wydaje, że on się cofnął w czasie, aby znaleźć tego prawdziwego zabójce i przy okazji uratować swoją matke.

6e5qaevk5b3a_t.jpg

Opublikowano

Nie ogląda mi się źle, ale nie jest to znowu jakieś, że mi szczena opada.

Ogólnie nie lobię tego typu anime, więc pewnie dla tego taka opinia.

TuByłaSygnatura.png

Opublikowano

Po drugim odcinku jestem pewien ze to będzie coś naprawdę dobrego, caly czas się czuje jakbym mogł zobaczyć więcej niż jest normalnie pokazane, tak subtelna jest ta produkcja, czekam z siurem w łapie na kolejne odcinki.

Opublikowano

Co tu powiedzieć, jebłem dwa odcinki i muszę powiedzieć, że potencjał jest. Oby się nie zjebało.

user since 2009. pare baników się dostało :)

Opublikowano

Wrażenia po drugim odcinku:

Super, niby nic takiego nadzwyczajnego się nie działo, żadnych wybuchów, bomb etc xD ale sam nie wiem kiedy ten odcinek się skończył, ekstra klimat. Gęba mi się cieszyła jak dziecku

jak ­Satoru spotkał się w parku pod wieczór z tą małą xD

btw. każdy z nas ma w sobie dziecko, co tam, że pewnie 75% ludków na MPC to jeszcze małolaty? 

Oczywiście czekam na dalsze epizody. Motyw z cofaniem się w czasie bardziej watchable niż u Steins;Gate? 

Opublikowano

Teraz w trakcie oglądania zdałem sobie z czegoś sprawę, jak bym się czuł cofając się o te 18 lat o.O Pomijając moje rozterki...

Podoba mi się fakt, że bohater próbuje/stara się naprawić swoje błędy, by zacząć od nowa. Tak samo końcówka odcinka, też świetna. Co prawda, nie ma tutaj wybuchów, akcji i nie wiadomo czego, ale ogląda się naprawdę przyjemnie i niestety szybko :( Teraz tylko czekać znowu tydzień xD

I ten moment xD

wHbLw4A.png

Teoria...

A jeśli ostatecznie, bohater będzie zmuszony wybrać pomiędzy dwoma światami? Wiecie, świat, w którym żyje Hinazuki, albo ten z Airi czyli teraźniejszość 

I tak, ostatnio zacząłem pobierać, a nie oglądać na łonlajnach...

gfgdf

Opublikowano

Z uwagi na gatunek anime, nie mogłem przejść obojętnie. Obejrzałem. Póki co 2 odcinki za pasem. Hmm, pierwszy odcinek zapowiadał się intrygująco, drugi z wolna mniej..

Motyw dobry, mam nadzieję, że wątek romantyczny dalej się nie rozwinie. Jednakowoż mam nieodparte wrażenie, że się rozczaruję, a fabułą nie pójdzie w odpowiedni kierunek. Póki co czekam na komplikacje, przydałoby się wpleść trochę więcej intrygi i postaci. Liczę, że pociągną właśnie tę intrygę i wycisną trochę tajemniczości.

Opublikowano

@indywidualistaA

Z początku myślałem, że to armoro napisał tą wiadomość xD Weź sobie avka ustaw. 

Bardzo wątpię, że coś takiego będzie miało miejsce z tym wybieraniem. Dowiedziałem się, że

nie będzie Satoru x Hinazuki

Mam jednak nadzieję, że nie raz mnie jeszcze zaskoczy. Bohater i widz nie wiedza, kiedy Satoru zostanie przeniesiony w przeszłość-przyszłość i o jaki czas ;) 

Jak ja bym się cofnął o tyle, to wtedy jeszcze dobrze mówić bym nie potrafił xD 

PS. Dopiero co wyszły 2 odcinki, a anime ma 29 miejsce w rankedzie na malu :D (Dla przykładu: Ajin 1185, One Punch Man 11, Dimension W 868, Dagasi Kashi 1803...)

Opublikowano

@indywidualistaA

Bardzo wątpię, że coś takiego będzie miało miejsce z tym wybieraniem. Dowiedziałem się, że

Mam jednak nadzieję, że nie raz mnie jeszcze zaskoczy. Bohater i widz nie wiedza, kiedy Satoru zostanie przeniesiony w przeszłość-przyszłość i o jaki czas ;) 

PS. Dopiero co wyszły 2 odcinki, a anime ma 29 miejsce w rankedzie na malu :D (Dla przykładu: Ajin 1185, One Punch Man 11, Dimension W 868, Dagasi Kashi 1803...)

Osobiście pękałem z niecierpliwości na Ajina, lecz gdy obejrzałem tą serię, ona po prostu zjada wszystkie inne konkurencje. Mnie jak najbardziej wciągnęło, liczę, że nie zjebią tej serii.

Opublikowano

@indywidualistaA

Nasze nicki są innej długości xD xD Jak coś znajdę, dodam :P wracając...

To mnie załamałeś tym spoilerem, myślałem, że pojawi się taki wątek :( Ale cóż, może i to lepiej? Jak już mówiłem, byle nie była to reklama mangi :D Serio, tak wysokie miejsce? Ciekawe, o ile jeszcze wskoczy wyżej? 

Jak ja bym się cofnął o tyle, to wtedy jeszcze dobrze mówić bym nie potrafił  xD 

Zakładając, że jednak byłbyś starszy, to dość ciężkie. I co, nagle masz znowu przeżyć te 18 lat? Niby możesz poprawić swoje błędy, ale czy też wyjdzie to na lepsze?

Ps. Ale ku*wa zimno na dworze ;_;

gfgdf

Opublikowano

Anime zasługuje na tak wysoki ranking. Z ocen ludzi czytających mangę wynika, że trzyma poziom do końca.

A na tego Ajina był taki hype, a ja wyłączyłem po 1 minucie bo kreska to takie dno, że nie da się tego oglądać - i te sztuczne ruchy postaci, bleeee

Opublikowano

maLkiniak

@indywidualistaA

@1361622928-U485574.pngPowietrzeKanada

@RaVersoN

Dla zainteresowanych:

Zajrzałem do mangi (na stronę manga-fox) W 2 odcinkach zmieścili 9 chapterów i z 7 stron, oczywiście jak to w anime skracają trochę to co w mandze jest, poszczególne scenki. Ostatni rozdział został tam dodany 21 grudnia, a wszystkich ich jest 34 na chwilę obecną. Jeśli chcecie tam zajrzeć to uważajcie, bo obok rozdziałów jest napisane, w którym roku dzieje się akcja np.

1988, 2006, 2003-2004

Epizodów ma być w sumie 12.

Kilka momentów, które mogą zaciekawić. Dam sobie coś uciąć, że to będzie w następnym odcinku, a przynajmniej powinno (nie wieelkie spoilery, ale "zabawę" można sobie popsuć) ;)

Satoru x Kayo:

http://z.mfcdn.net/store/manga/10596/010.0/compressed/r025.jpg - http://z.mfcdn.net/store/manga/10596/010.0/compressed/r027.jpg 

Najpierw zgwałcić, a później zabić :P

http://z.mfcdn.net/store/manga/10596/009.0/compressed/j025.jpg - http://z.mfcdn.net/store/manga/10596/010.0/compressed/r001.jpg (o tą postać mi chodziło)

http://z.mfcdn.net/store/manga/10596/011.0/compressed/o013.jpg - http://z.mfcdn.net/store/manga/10596/011.0/compressed/o014.jpg

Bajka dostanie chyba 10/10 xD Dobry dramacik się zapowiada, połączony z podróżami w czasie

PS. 

Jak tak patrzę na tą mangę to mi się przypomina Max Payne xD

Następna podróż w czasie będzie w rozdziale

14

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...