Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[AUDIO] Wywiad - Marselo

QuarK

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@Marselo

Przynajmniej mówi jak jest, a to się ceni, brawo.

I 100% moderatorów myśli, że to nie o nich, a o kimś innym.

anyway niefajne wywiad, nie pozdrawiam

Opublikowano

@Marselo

Super wywiadzik  :) Mam wrażenie, że lekko zmienił Ci się głos :P

Ogólnie, co do tej wypowiedzi odnośnie kadry moderacyjnej- wydaje mi się, że Twoja opinia oparta jest w dużej mierze na pozycji, na której aktualnie zasiadasz. Patrzysz teraz na MPC pod innym kątem, jak i na moderatorów.

Prawda jest taka, że "myślenie", jak to ładnie ująłeś zaczyna się dopiero na poziomie GM. I podejrzewam, że każdy Global Moderator bez wyjątku przyzna mi rację. Umiejętność indywidualnego podejścia do sytuacji zdobywa się na tym etapie kariery. Ma się wtedy do czynienia z dużo większą skalą sytuacji, jak i jest się ciągle "pod skrzydłami" bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek, aktualnych GM i administratorów. Nie wspomnę już o tym, że wtedy też ma się większą swobodę w podejmowaniu decyzji.

Zwykły, szary moderator nie zawsze ma możliwość indywidualnego podejścia do sprawy. W wielu sytuacjach taki ruch z jego strony może zostać uznany za niedopełnienie swoich obowiązków lub za postępowanie niezgodne z regulaminem forum, czy też "tabelą kar". I nie ma co się tutaj dziwić. Od początku, czyli od okresu kid'a taki użytkownik ma wbijanie do głowy masę zasad, regulaminów, notatek, wytycznych, jednym słowem uczy się go postępowania według ustalonych schematów. Nie pamiętam, ani tez nie widziałam w aktualnych materiałach dla kidmoderatorów jakiejś treści, która nawiązywała by do samodzielnego myślenia, czy nawet ich do tego zachęcała. W każdym z nich jest konkretny zarys obowiązków i formułek, które muszą przestrzegać, a następnie wdrążyć w swoją prace.

Tak to niestety wygląda i wyglądało nawet, kiedy ja byłam Global Moderatorką. 

I niestety, stwierdzenie że to od osób postawionych wyżej w hierarchii forum zależy praca moderatorów jest, jak najbardziej trafna. :) 

Opublikowano

@Marselo

Super wywiadzik  :) Mam wrażenie, że lekko zmienił Ci się głos :P

Ogólnie, co do tej wypowiedzi odnośnie kadry moderacyjnej- wydaje mi się, że Twoja opinia oparta jest w dużej mierze na pozycji, na której aktualnie zasiadasz. Patrzysz teraz na MPC pod innym kątem, jak i na moderatorów.

Prawda jest taka, że "myślenie", jak to ładnie ująłeś zaczyna się dopiero na poziomie GM. I podejrzewam, że każdy Global Moderator bez wyjątku przyzna mi rację. Umiejętność indywidualnego podejścia do sytuacji zdobywa się na tym etapie kariery. Ma się wtedy do czynienia z dużo większą skalą sytuacji, jak i jest się ciągle "pod skrzydłami" bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek, aktualnych GM i administratorów. Nie wspomnę już o tym, że wtedy też ma się większą swobodę w podejmowaniu decyzji.

Zwykły, szary moderator nie zawsze ma możliwość indywidualnego podejścia do sprawy. W wielu sytuacjach taki ruch z jego strony może zostać uznany za niedopełnienie swoich obowiązków lub za postępowanie niezgodne z regulaminem forum, czy też "tabelą kar". I nie ma co się tutaj dziwić. Od początku, czyli od okresu kid'a taki użytkownik ma wbijanie do głowy masę zasad, regulaminów, notatek, wytycznych, jednym słowem uczy się go postępowania według ustalonych schematów. Nie pamiętam, ani tez nie widziałam w aktualnych materiałach dla kidmoderatorów jakiejś treści, która nawiązywała by do samodzielnego myślenia, czy nawet ich do tego zachęcała. W każdym z nich jest konkretny zarys obowiązków i formułek, które muszą przestrzegać, a następnie wdrążyć w swoją prace.

Tak to niestety wygląda i wyglądało nawet, kiedy ja byłam Global Moderatorką. 

I niestety, stwierdzenie że to od osób postawionych wyżej w hierarchii forum zależy praca moderatorów jest, jak najbardziej trafna. :)

Może troszkę. Mikrofon też nie ten co zawsze, może to przez to :)

Jeśli chodzi o samą indywidualność. To ja już nie raz, nie dwa wałkowałem w AZ ten temat. Aby całkowicie wyjaśnić tę myśl to chyba musielibyśmy zorganizować osobny wywiad :D Można o tym długo dywagować, ale to już raczej w innym miejscu ;)

1294477714-U1.png

Opublikowano

Może troszkę. Mikrofon też nie ten co zawsze, może to przez to :)

Jeśli chodzi o samą indywidualność. To ja już nie raz, nie dwa wałkowałem w AZ ten temat. Aby całkowicie wyjaśnić tę myśl to chyba musielibyśmy zorganizować osobny wywiad :D Można o tym długo dywagować, ale to już raczej w innym miejscu ;)

Zawsze można zrobić obrady okrągłego stołu i pogadać o tym :D

k4L2ZMS.png

Opublikowano

Zgadzam się z Sandrą :) Ale anyway, to nie jest temat na takie dyskusje  :)

@Marselo

Co do wywiadu to bardzo fajnie się słuchało. Przyjemne głosy, brak spinki, nie zostałam zanudzona. Powodzenia na maturze i oby plany na przyszłość się ziściły   :)

igNMhIy.png

Opublikowano

Ja do dziś pamiętam tego pokemona ;D chyba kilka osób go na YT wrzuciło za namową Seldka. Zaciekawiło mnie tylko jedno. Tak pięknie mówisz o tym, że regulaminu sztywno się nie trzyma, bo nie o to chodzi, oraz, że moderator nie powinien być kater, ale jak to się ma do praktyki? W praktyce jest tym katem.

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

Ja do dziś pamiętam tego pokemona ;D chyba kilka osób go na YT wrzuciło za namową Seldka. Zaciekawiło mnie tylko jedno. Tak pięknie mówisz o tym, że regulaminu sztywno się nie trzyma, bo nie o to chodzi, oraz, że moderator nie powinien być kater, ale jak to się ma do praktyki? W praktyce jest tym katem.

Nie zawsze. Często Moderatorzy ślepo się nim kierują, ale widziałem też akcje gdzie chcą pomóc użytkownikom chociażby przez konkursy. Niestety zdecydowana większość nie wychodzi poza szablon sztywnego Moderatora- a szkoda- ale postaramy się to zmienić ;-)

1294477714-U1.png

Opublikowano

Nie zawsze. Często Moderatorzy ślepo się nim kierują, ale widziałem też akcje gdzie chcą pomóc użytkownikom chociażby przez konkursy. Niestety zdecydowana większość nie wychodzi poza szablon sztywnego Moderatora- a szkoda- ale postaramy się to zmienić ;-)

@Marselo Ty wiesz czemu ja często takie jazdy robię o ten regulamin? A sam mam tylko 10% mimo iż każdy twierdzi, że ja non stop ten regulamin łamię? Walczę właśnie o to, by zmieniono nastawienie do użytkownika, bo większość co tu widać, to kolesiostwo. Głównie nawet pogaduszki, ktoś dostanie warna, ktoś inny zrobi to samo, ale po znajomości unika ostrzeń. Jak dla mnie równość z ulgami dla tych nowych, jednak ja byłem moderatorem, ktoś inny był moderatorem. Ja dostanę warna, a On nie, mimo iż oboje wiemy, że to zabronione. Cóż Marselo, wiem, że Ty dasz radę jak się uprzesz hehe mam nadzieję, że modzi w końcu zrozumieją, że mają tą rękę podawać, a nie odcinać niczym kaci :D

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

@Marselo Ty wiesz czemu ja często takie jazdy robię o ten regulamin? A sam mam tylko 10% mimo iż każdy twierdzi, że ja non stop ten regulamin łamię? Walczę właśnie o to, by zmieniono nastawienie do użytkownika, bo większość co tu widać, to kolesiostwo. Głównie nawet pogaduszki, ktoś dostanie warna, ktoś inny zrobi to samo, ale po znajomości unika ostrzeń. Jak dla mnie równość z ulgami dla tych nowych, jednak ja byłem moderatorem, ktoś inny był moderatorem. Ja dostanę warna, a On nie, mimo iż oboje wiemy, że to zabronione. Cóż Marselo, wiem, że Ty dasz radę jak się uprzesz hehe mam nadzieję, że modzi w końcu zrozumieją, że mają tą rękę podawać, a nie odcinać niczym kaci :D

Nikt nigdy nie zmieni nastawienia, od dawna wiadomo, że większość teamu moderacyjnego to niedowartościowani ludzie, którzy tutaj chcą zabłysnąć, żeby siedzieć pół dnia przed kompem na forum, no to sorry, ale to trzeba być chorym człowiekiem. Większość starych wyjadaczy odchodzi, ale nic na to nie poradzisz.

805491408806070489277.png

Opublikowano

Wyszło bardzo spoko, fajnie sobie posłuchać o historii forum i ludziach, którzy tworzą jego społeczność od 9-10 lat ;)

Opublikowano

Zaisty początek xDD Ogólnie film wypadł idealnie, montaż, dźwięk jest po prostu genialnie wykonany! Sam wywiad z Marselo jest interesujący!
Czekam na więcej:)

Opublikowano

Zaisty początek xDD Ogólnie film wypadł idealnie, montaż, dźwięk jest po prostu genialnie wykonany! Sam wywiad z Marselo jest interesujący!

Czekam na więcej:)

Podziękowania i pożegnanie 10minut przed końcem moglibyście to wcześniej zedytować aczkolwiek przyznam ciekawy wywiad.

@Marselo

Nam strzelać nie kazano :)

Admin Cienia
Opublikowano

Wywiad z samym @Marselo jest w miarę ciekawy, jedyne co razi, to niezbyt mądre zarzuty formułowane przez prowadzącego (typu przyjmowania gm za kolesiostwo). Takie wypowiedzi nie mają logicznego podparcia oraz mocno godzą w wizerunek teamu. Jeśli następnym razem skłonicie się na jakiś wywiad, to zmieńcie prowadzącego na bardziej "ogarniętą" osobę.

1294477714-U1.png

Opublikowano

Podziękowania i pożegnanie 10minut przed końcem moglibyście to wcześniej zedytować aczkolwiek przyznam ciekawy wywiad.

@Marselo

Nam strzelać nie kazano :)

Wstąpiłem na działo. @Anonymous :-)

Wywiad z samym @Marselo jest w miarę ciekawy, jedyne co razi, to niezbyt mądre zarzuty formułowane przez prowadzącego (typu przyjmowania gm za kolesiostwo). Takie wypowiedzi nie mają logicznego podparcia oraz mocno godzą w wizerunek teamu. Jeśli następnym razem skłonicie się na jakiś wywiad, to zmieńcie prowadzącego na bardziej "ogarniętą" osobę.

Jeśli chodzi o pytania, to sam zaznaczyłem, a nawet moim warunkiem było to, że nie pomijamy niewygodnych pytań. Może sama forma nie była zbyt piękna, ale wszystko było prowadzone na zasadzie swobodnej dyskusji dlatego też trzeba jakoś usprawiedliwić prowadzącego. Myślę, że taka forma nawet lepiej odzwierciedla prawdziwość tej rozmowy. :)

1294477714-U1.png

Opublikowano

Ta rozmowa nie miałaby być w żaden sposób ustawiona, @Marselo sam powiedział, że nie pomijamy żadnego tematu, a ja orłem z tworzenia perfekcyjnych zdań na poczekaniu nie jestem, dlatego musiałem się posiłkować tym co miałem na myśli, ale myślę, że tak przynajmniej tak jak Marcel powiedział, wywiad zyskał na prawdziwości i swobodnej dyskusji, czyli tak jak wywiad prawidłowo powinien być przeprowadzony ;)

k4L2ZMS.png

Opublikowano

@TCQ to, że jesteś jednym z nielicznych exGlobali którzy po ciężkiej pracy się dostali, nie znaczy, że inni nie. Wystarczy zobaczyć kto się nie dostaje na global moda. Jeśli chodzi np. o Dektoreda. Z całym szacunkiem do niego, bo moim zdaniem był dobrym globalem, ale nie minęło nawet pół roku jak został Globalem. Aplikacja na kida 1 marzec 2013. To 1 maja 2013 mod. Ostatnie dni sierpnia awans na global moda. To ok. 4-5msc. Podczas gdy są osoby już 2 rok w teamie moderacyjnym na tym samym stanowisku, pracują wzorowo, są przykładem moderatora, pomagają wyśmienicie, a także udzielają się na forum ogólnie poza swoim działem i nic z tego nie mają. Nie powiem oficjalnie o kogo mi chodzi, mogę podać przykład na PW.

MPC Hejter Team Leader

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...