Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Życie po śmierci

Gość steelie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byla mowa o kosciele wiec ty zle zinterpretowales swoja wypowiedz.

Być może :) 

Tak sobie czytam twoje wypowiedzi i jestem zszokowany, że na tym forum jest taka inteligencja ( w pozytywnym tego słowa znaczeniu ). Oczywiście masz w pełni rację i dyskusja na ten temat nie ma sensu. Dowiemy się po śmierci albo i nie. ;) Nikt tego nie wie co się dzieje z człowiekiem po śmierci i raczej nigdy się nie dowiemy. Religia jako wiara ma w pewnym sensie "sens", ale wiele rzeczy pozostaję jedynie spekulacjami. Podsumowując.

Cierpliwości...

Dzięki :) Ogólnie do religii podchodzę z dystansem. Nie rozumiem na przykład jak działa kanonizacja. Przecież papież nie może znać woli Boga i to kto jest na prawdę święty. Ateiści i inne wymysły oraz chrześcijanie nie mają dowodów jakich wymaga współczesny świat. 

hYYRv6d.png

• Odpowiedzi 90
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ty też wierzysz że nic poza obserwowalną rzeczywistością(naturą) nie istnieje. 

Widzę inteligencje we wszechświecie, dla mnie jest to doskonały dowód na to że kryje się za tym inteligencja. 

Ja w nic nie wierzę, ja tylko tam przypuszczam. Wiara jest największą naiwnością tego świata. Wierzysz, wierzysz, tak się nie stanie, wielki zawód, wielki ból dupy, lecz jeżeli chodzi o jakiegoś boga, to bólu dupy nie będzie, bo może odrodzisz się na nowo niczego nie wiedząc, a może po prostu Cię nie będzie.

Opublikowano

Ja w nic nie wierzę, ja tylko tam przypuszczam. Wiara jest największą naiwnością tego świata. Wierzysz, wierzysz, tak się nie stanie, wielki zawód, wielki ból dupy, lecz jeżeli chodzi o jakiegoś boga, to bólu dupy nie będzie, bo może odrodzisz się na nowo niczego nie wiedząc, a może po prostu Cię nie będzie.

Jedni do posagow krow sie modla, jedni do boga, a jeszcze inni do figurki Majina, zeby nie dostac bana lub dostac unbana.

Opublikowano

Być może jest tak jak mówisz, tego nikt nie wie. 

:)

hYYRv6d.png

Opublikowano

Jak byłem młodszy wyobrażałem sobie, że po śmierci idzie się do nieba i tam każdy stoi przy kałuży, w której ogląda przebieg swojego całego życia.

Opublikowano

To by było wszystko za proste. Ludzie mają jakiś cel. Po co istniejemy? Łatwiej jest żeby nic nie istniało. 

Deus vult

Opublikowano

Jak byłem młodszy wyobrażałem sobie, że po śmierci idzie się do nieba i tam każdy stoi przy kałuży, w której ogląda przebieg swojego całego życia.

Sama idea istnienia nieba jest nielogiczna, jak można być szczęśliwym wiecznie? Nie jest to możliwe, załóżmy, że ktoś miał żone na ziemi, ona zmarła w niebie czekała tylko na niego w międzyczasie on na ziemi poznał inną kobiete którą pokochał, z kim on będzie w niebie,a z kim żona - bezsens bez wielu wytłumaczeń, jeżeli istnieje jakiś byt, który stworzył wszechświat to na pewno, nie można tego postrzegać, że po śmierci zaznamy typowego nieba lub piekła, bo logiczne jest to, że  wymyślono piekło, aby ludzie się go bali, tak samo jak wymyślono niebo, aby ludzie chcieli się tam dostać. Kolejnym powodem jest to, że szczęście nie istnieje bez nieszczęścia, ludzie doceniają piękne chwile wtedy, gdy przeważnie one przemijają. W ogóle dosłowna interpretacja w jakikolwiek sposób Biblii to jak próba interpretacji wierszy Mickiewicza bez znajomośći czasów w jakich pisał i okoliczności - jest to niemożliwe. Dlatego jeżeli, juz faktycznie chcemy zakładać, że po śmierci coś może być, to patrzyłbym z wielkim dystansem na to co ukazują nam religie tutaj na ziemi, bo wiele wspólnego z tym to pewnie nie ma.

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

PS. Ja nigdy takie coś nie będę mieć, jak życie po śmierci? To tak żebyś nie miał niczego. Tak to rozumiem.

6BhO6OQ.png

Lubię rajstopy koloru powyższego - ciemno-czarne. :)

Opublikowano

No dobrze załóżmy ze nic nie ma po śmierci ale czemu jest takie coś jak OBE , że potrafimy wyjść ze swojego ciała i stanąć np obok ? wytłumaczy ktoś to ?

Świdwin stacja kolejowa

KOSOVO NIE JEST SERBSKIE.

Opublikowano

No dobrze załóżmy ze nic nie ma po śmierci ale czemu jest takie coś jak OBE , że potrafimy wyjść ze swojego ciała i stanąć np obok ? wytłumaczy ktoś to ?

Jak ci się coś śni to też możesz stać obok. Nie oznacza to jednak, że tak jest naprawdę.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Jak ci się coś śni to też możesz stać obok. Nie oznacza to jednak, że tak jest naprawdę.

No tak ale z tego co czytałem to to sie akurat da kontrolować co robisz w tym obe itp.

Świdwin stacja kolejowa

Opublikowano

No tak ale z tego co czytałem to to sie akurat da kontrolować co robisz w tym obe itp.

Snem też się da sterować.

Jednak to nie ma nic wspólnego z "życiem po śmierci", bo podczas tego nadal żyjesz.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Snem też się da sterować.

Jednak to nie ma nic wspólnego z "życiem po śmierci", bo podczas tego nadal żyjesz.

No spoko , czytałem też że gostek w OBE widział inne postacie w jego pokoju , to też wszystko dzieje sie w naszym mózgu ?

Świdwin stacja kolejowa

Opublikowano

No spoko , czytałem też że gostek w OBE widział inne postacie w jego pokoju , to też wszystko dzieje sie w naszym mózgu ?

Najprawdopodobniej tak.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Czasami nie rozumiem... Jak to możliwe, że po śmierci nic nie ma? Pustka? PRZEZ CAŁĄ wieczność tak będziesz żył? To straszne... Tak w ogóle... Może my nawet w realnym świecie nie żyjemy? Świat wydaje się dziwny... Dlaczego akurat Polska nie Szwecja? Jeżeli wierzyć nauce to prawda... Ale sens życia? Tak. Miłość, przyjaciele, rodzina. Lecz życie dziecka które nie miało rodziców, żyje gdzieś na ulicy, zero przyjaciół, niczego. Najbardziej wierzę w reinkarnację. Do tego, może to my żyjemy w fantastycznym świecie, a dzieci z autyzmem w realnym? Do tego aby przeżyć potrzeba jednej rzeczy... pieniędzy...

Dlaczego mam świadomość akurat w tym ciele? Zamiast mojej świadomości mogłaby być inna świadomość, a ja mógłbym nie istnieć.

giphy.gif

Kocur™

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...