Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki najlepszy kraj do emigracji?

Evergreen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W jakim kraju według was najlepiej się żyje przeciętnemu człowiekowi? I do jakiego kraju wy zamierzać/chcielibyście wyjechać?

Fajnie by było, gdybyście jakoś uargumentowali swoją decyzję.

Opublikowano

Jak dla mnie takim przykładnym krajem jest Kanada - staram się śledzić scenę międzynarodową, ale jakoś nie słyszałem o żadnych "skandalach" z udziałem tego państwa. Jak emigrować, to najlepiej właśnie tam ;)

Opublikowano

Wg. mnie fajnym miejscem do zamieszkania jest Skandynawia (np. Norwegia,Finlandia) - Tam potrafią dbać o obywatela.

Jeśli chodzi o emigracje w celu zarobkowym to uderzałbym do Anglii, gdyż idzie znaleźć pracę szczególnie na dłuższy okres czasu bo tam zwykły Anglik nie będzie robił za minimalną stawkę (6 funtów z hakiem na godz.) a dla nas jako Polaków to jest żyła złota i tam właśnie takich ludzi szukają.

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Mimo wszystko oklepane UK. Mam kilkoro znajomych, którzy się skusili i podobno całkiem łatwo się odnaleźć, pracodawcy są nastawieni na obcokrajowców, no i jest dużo innych polaków, o czym powszechnie wiadomo. :v

c:

Opublikowano

Anglia. Nawet jezyka nie potrzebujesz (choc wypadaloby znac!) a przy odrobinie wytrwalosci znajdziesz prace za wiele wiecej niz £6,5. Kraj nieskomplikowany, wychowujacy spoleczenstwo ludzi zacofanych i pozbawionych kreatywnosci. Samodzielne zycie w Anglii w porownaniu do zycia w Polsce to jak poziom Begginer (UK) z poziomem Hard (PL) w jakiejs grze strategicznej/ekonomicznej :P

sygna.png

Opublikowano

W sumie to według mnie:

a) Anglia- sporo miejsc pracy, dużo polaków i nie tylko, dobra płaca, łatwo się ustatkować.

b)Szwecja

Mógłbyś rozwinąć dlaczego w Szwecji? Kiedyś o tym myślałem, ale nie specjalnie się interesowałem szczegółami. Po prostu czytałem, że się tam dobrze żyje.

Opublikowano

Japonia.

No nie wiem czy to dobre miejsce. Chyba, że ma się własną firmę, bo w przeciwnym wypadku trzeba dużo zapiepszać i w dodatku nauka języka, który jest bardzo trudny. Podobno słabo tam z komunikacją po Angielsku. Obawiał bym się też tego, że Japonia jest znienawidzona przez swoich sąsiadów (w sumie Polska tak samo), więc w razie jakiejś wojny czy coś to Japończycy mają przesrane, chociaż w najbliższym czasie na coś takiego się nie zapowiada. Japonia ma również największy na świecie dług publiczny (i niestety szczerze przyznam, że nie mam pojęcia co to dla państwa oznacza, ale raczej nic dobrego). No, ale mimo tego wszystkiego słyszałem gdzieś, że w Japonii ludziom żyje się najlepiej, więc właściwie musiałbym zagłębić się w szczegóły, żeby wyrobić sobie zdanie.

Opublikowano

Rosja  dlatego ze putinowi nikt na drodze nie stoi :) a za pare lat polska zamieni sie w islam bo j****y zwierzeta sejmie nie potrafia niczego juz dzieci 14 letnie lepiej by dowodzily ta j****a polska ale za to mamy ponad 400 debili co siedza i wpierdalaja ponczki za nasz hajs elo

Bywalec
Opublikowano

Anglia - moja siostra tam pracuje, pierwszą pracę znalazła dość szybko, teraz przeprowadza się do większego miasta i mówi, że miejsc pracy jest sporo.

Zarobki są (w przeciwieństwie do polski) bardzo dobre, nawet za jedną z najniższych pensji (coś koło 6 GBP) możesz opłacić mieszkanie (oczywiście nie mieszka się samemu tylko z kimś i dzieli się czynszem, ale tak jest zawsze i wszędzie), nie musisz martwić się o jedzenie czy tam jakieś drobiazgi dla siebie dodatkowo po wszystkich wydatkach (opłaty, jedzenie etc.) zostaje Ci jeszcze dla siebie. W PL za najniższą krajową opłacisz mieszkanie i kupisz sobie bochenek chleba z paczką żółtego sera na tydzień.

Opublikowano

Mógłbyś rozwinąć dlaczego w Szwecji? Kiedyś o tym myślałem, ale nie specjalnie się interesowałem szczegółami. Po prostu czytałem, że się tam dobrze żyje.

Rok temu na wakacjach byłem tam u ojca. Gdzie nie pojechałem to każdy miał własny dom + ferrari w garażu. Dobrze płatną pracę z łatwością można było znaleźć wystarczyło pochodzić i popytać .  Ludzie są tam mile nastawieni na nowe twarze i zawsze pomagają.

IDcncno.png

Opublikowano

No nie wiem czy to dobre miejsce. Chyba, że ma się własną firmę, bo w przeciwnym wypadku trzeba dużo zapiepszać i w dodatku nauka języka, który jest bardzo trudny. Podobno słabo tam z komunikacją po Angielsku. Obawiał bym się też tego, że Japonia jest znienawidzona przez swoich sąsiadów (w sumie Polska tak samo), więc w razie jakiejś wojny czy coś to Japończycy mają przesrane, chociaż w najbliższym czasie na coś takiego się nie zapowiada. Japonia ma również największy na świecie dług publiczny (i niestety szczerze przyznam, że nie mam pojęcia co to dla państwa oznacza, ale raczej nic dobrego). No, ale mimo tego wszystkiego słyszałem gdzieś, że w Japonii ludziom żyje się najlepiej, więc właściwie musiałbym zagłębić się w szczegóły, żeby wyrobić sobie zdanie.

Japonia to idealne miejsce do migracji. Zdecydowana wiekszosc Japonczykow mowi po angielsku, firme mozesz sobie zalozyc. Nie jest znienawidzona, to oni sa narodem nacjonalistycznym i to oni nienawidza Chin czy Korei, dlatego Kureancyk czy Cinciyk maja bardziej przesrane niz bialy imigrant. Dodatkowo jest tak calkowity zakaz wstepu muslimom (m.in. za to ich kocham). Sa raczej pokojowo nastawieni, bo maja nauczke, a raczej dwie po II WS. Ich udzial w wojnach to wynik manipulacji Hitlera ;) (na podst. zrodel historycznych)

Minusy to ciezkie batalie o uzyskanie wizy oraz fakt, ze Japonia jest niemal na przeciwleglym koncu Ziemi. Jesli cos Ci tam nie wypali to po Tobie.

Nauka jezyka - chcesz - potrafisz. Jest w miare systematyczny, hiragana i katakana opiera sie na literach a i u e o, dalej leci juz z gorki np. sa shi su se so, ta chi tsu te to.

Japonia to wysoce rozwiniety kraj, byloby tam baaardzo ciezko sie dostac i odnalezc ale jesli by Ci sie to udalo to nie potrzebujesz szukac niczego innego. Kiedys nawet porownywalem na podstawie cen roznych produktow i surowcow typu ropa czy zloto, ze minimalna placa w Japonii jest wyzsza niz w UK, Polska minimalna to zart.

Sam kiedys mam nadzieje tam wyjechac, chociaz na rok :)

Aha i dlug publiczny? Panstwo nie bedzie moglo wziac kolejnego kredytu (narodowego czy jak to tam zwali), poza tym nic ;)

sygna.png

Opublikowano

Gdy mieszkałem w UK było to bardzo przyjemne miejsce. Ludzie przyjemniejsi niż w Polsce. Pracy sporo. Jednak wolę Irlandię. Mieszkam teraz w Dublinie prawie w górach, prawie nad morzem. Ludzie też fajni... jednak mieszkania są tu drogie i chyba pracy troszkę mniej niż w UK. W przyszłości chcę jeszcze pomieszkać w Kanadzie, Australi oraz w Hiszpani lub Grecji.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

­Wyjechałbym do Japoni, ale jedynie w celu "wycieczki". Gdybym miał mieszkać w jakimś kraju to jedynie w Hiszpanii.

mój znak rozpoznawczy to jego brak

Opublikowano

Łał jakie ludzie mają marzenia - pojechać do UK i trzepać hajs na zmywaku xD

Australia wydaje się spoko. Jakby jakąś farmę ogarnąć, to już w ogóle kosmos.

A i tak najlepiej wyjebać na jakąś tropikalną wyspę. Nosić skrzynie z bananami i mieszkać w chacie z bambusa.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

­UK.

Dopiero co wróciłem stamtąd z wyjazdu i będąc tam zaledwie tydzień stwierdziłem,że mógłbym już tam zostać. Żyje się tam o wiele lżej niż w Polsce.

egq3SFm.png

Opublikowano

Rosja  dlatego ze putinowi nikt na drodze nie stoi :) a za pare lat polska zamieni sie w islam bo j****y zwierzeta sejmie nie potrafia niczego juz dzieci 14 letnie lepiej by dowodzily ta j****a polska ale za to mamy ponad 400 debili co siedza i wpierdalaja ponczki za nasz hajs elo

poczytaj najpierw o problemach FR z islamem kolego

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Federacja Rosyjska i mówię to całkiem poważnie. Plusy: Brak P****ów, EuroSocjalizmu, Podatki niższe niż u nas, 6 sztuk broni z magazynkiem do 8 naboi bez zezwolenia, kraj duży i bezpieczny oraz niezależny, niskie ceny(po za Moskwą), dość wysoka korupcja(dla osób prowadzących Działaloność Gospodarczą to duży plus).

Minusy: Jeśli oczekujesz że państwo da ci wszystko to się zawiedziesz, inny alfabet ale ogólnie nie taki trudny język, jeśli zamierzasz walczyć o prawa pedałów płaszczek czy delfinów to sobie trochę w łagrze posiedzisz, dość niskie płace.

Idealny kraj jeśli prowadzisz lub zamierzasz prowadzić DG.

Opublikowano

Jako, że połowa mojej rodziny mieszka sobie w Niemczech, polecę również i ten kraj. Jeżeli zna się język, to nie widzę przeszkód.­ Żyje się na dużo wyższym poziomie.

c:

Opublikowano

Federacja Rosyjska i mówię to całkiem poważnie. Plusy: Brak P****ów, EuroSocjalizmu, Podatki niższe niż u nas, 6 sztuk broni z magazynkiem do 8 naboi bez zezwolenia, kraj duży i bezpieczny oraz niezależny, niskie ceny(po za Moskwą), dość wysoka korupcja(dla osób prowadzących Działaloność Gospodarczą to duży plus).

Minusy: Jeśli oczekujesz że państwo da ci wszystko to się zawiedziesz, inny alfabet ale ogólnie nie taki trudny język, jeśli zamierzasz walczyć o prawa pedałów płaszczek czy delfinów to sobie trochę w łagrze posiedzisz, dość niskie płace.

Idealny kraj jeśli prowadzisz lub zamierzasz prowadzić DG.

Rosja nie jest krajem bezpiecznym, ani tym bardziej tanim. Po drugie dużo ludzi żyje na skraju ubóstwa i to nawet widać po mentalności.

t@

chile lub nowa zelandia

Pomogę z matematyki, PW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...