Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Migotanie tekstur i cieni

Milian

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam migotanie tekstur we wszystkich grach i filmach na youtube. Nazywa się ono Z-fighting. Występuje przez cały czas, nawet kiedy gpu jest chłodne. Mecze się z nim od paru miesięcy. W internecie jest mało o tym.Liczba FPS w normie. Wymiana monitora, zasilacza, procesora i płyty głównej nic nie dała. Sprawdzałem również zintegrowaną kartę graficzną i na niej również jest problem.  Proszę o pomoc.

Moje podzespoły:

Gigabyte Radeon 260x 2 gb rev2 rozgrzewa się do 85 stopni.

Intel I5 4690k 3.5 ghz z boxowym chłodzeniem

Chieftec 750W

8 GB Ram

H81M-E

Jeden dysk HDD 500 GB

Pozostałe temperatury w dobrej normie.

O to film prezentujący problem:

@MatrixXHardcore

8902314106109971000808.jpeg
  • Odpowiedzi 144
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Czy dyski są połączone w RAID czy po prostu podłączone normalnie? Jeśli to drugie, spróbuj odłączyć jeden i wtedy sprawdzić, potem zrób to samo z drugim. Raczej nie powinna to być wina HDD, ale nigdy nie wiadomo.

Opublikowano

RAID - polega na współpracy dwóch lub więcej dysków twardych w taki sposób, aby zapewnić dodatkowe możliwości, nieosiągalne przy użyciu jednego dysku jak i kilku dysków podłączonych jako oddzielne.

Jeśli dyski są po prostu oddzielnie podłączone do płyty głównej, to nie masz tego.

Opublikowano

Może głupie pytanie, ale czy próbowałeś instalować inny sterownik karty graficznej? Nowszy/starszy.

Miałem bardzo podobny problem w BF3 i inny sterownik GPU załatwił sprawę.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Może głupie pytanie, ale czy próbowałeś instalować inny sterownik karty graficznej? Nowszy/starszy.

Miałem bardzo podobny problem w BF3 i inny sterownik GPU załatwił sprawę.

Sprawdzałem kartę bez sterów, zintegrowaną kartę i starą kartę. 

Opublikowano

Dodam jeszcze kilka info. 

Problem jest bardzo rzadki. Co jest również dziwne komputer pracuje stabilnie. Te aterfakty zazwyczaj występują w tych samych miejscach. Liczba fps w porządku, komputer się nie zawiesza nawet po kilku godzinnym graniu. Podam wam  specyfikację części jakie się wtedy zmieniłem od kiedy ten problem się zaczął.

Specyfikację na której było wszystko ok:

Amd Athlon x4 641 2.8 ghz z boxowym chłodzeniem

Asus NVIDIA Gt440 lub gt240 (Nie pamietam) za około 270 zł w sklepie w mieście

Asus F1A75-V PRO

ATX 300W zasilacz za około 75 zł

Jeden dysk HDD 500 GB segate

4 GB Ram

Specyfikacja, na której są błędy:

Amd Athlon x4 641 2.8 ghz z boxowym chłodzeniem

Gigabyte radeon 260x 2 GB

Asus F1A75-V pro

Qultec Silentine 520W

Dwa dyski HDD 500 GB segate i jeden stary kilku letni dysk twardy okolo 230 gb hdd. Na nim się gry szybko zawieszały, aż po jakims czasie przy overlockingu procka padł pikając.

4 GB ram

Nagrywarka bez zmian

Potem dołożyłem jedną kosć ram 4 GB. Potem wymieniłem zasilacz na chieftec 750W modularny. Potem wymienilem płytę na h81m-e i intel i5 4690k z boxowym chlodzeniem.

Migotanie zauważyłem po wymianie części, które porównałem. Wszystko sprawdzałem w Watch Dogs. Wtedy po włozeniu spowrotem starej karty w celu sprawdzenia było ok. Migotanie nie występowało na niebieskim kablu. (Niebieskie wejście) Występowało za to wtedy na starej przy złączce z kabla białego na niebieski. wtedy używalem złączki, bo mój stary monitor nie miał nowszego białego wejścia. Potem gdy testowalem kilka miesięcy temu starą kartę na tym samym niebieskim kablu(wtedy już raz formatowałem system) i również było migotanie. Tylko wtedy nie testowalem już Watch Dogs. Watch dogs testowałem w kryjówce na wyspie. Wchodziło się do kortenera,gdzie bylo ciemno i były cienie. Na nich wtedy testowałem. 

Mam nadzieje, że te info pomogą. 

Opublikowano

Daj ss z temperaturą karty. Zapewne chłodzenie karty nie działa jak powinno albo wina legendarnych sterowników radeona.

To się dzieje na nowych sterownikach i bez sterowników. Czasami, ale rzadko temperatury dochodzą do 85 stopni C ale to się dzieje od włączenia gry. Pisałem, że testowałem zintegrowaną kartę i starą i na nich były takie same problemy. 

Opublikowano

Zapewne wina stoi po stronie gier. Spróbuj zainstalować starsze sterowniki.

Przeczytaj wszystko co napisałem w temacie. To się dzieje we wszystkich grach i filmach na Youtube. Ten problem mam od kilku miesięcy a wersji sterów było już sporo. 

Opublikowano

Tak jak na filmie, który pokazałem.  Na bliskim dystansie nie ma migotania, albo jest tylko trochę a tym wiesza odległość to tym bardziej migota. Zależy od gry. Możliwe, że to mipmapping ale jak mam to naprawić. 

Opublikowano

Milian, prosisz mnie o odpowiedź, ale ja jej nie znam. Zwróciłem tylko uwagę na coś, co ktoś inny mógł przeoczyć, a może moja wypowiedź będzie komuś pomocna.

W6iB9H1.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...