Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Liceum czy technikum?

awafafa

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

XDDDDDD dla bardziej zaawansowanych osób, które nie wiedzą kim chcą być? XDDDDDDD

Przyjdzie Ci taki imbecyl do liceum skończy tą szkołę i nawet z maturą nie ma pracy konkretnej. A technik z tytułem? Od razu robotę dostanie jak znajdzie miejsce bo ma tytuł, doświadczenie z praktyk.

Szach mat.

Nie zawsze, zależy od kierunku. A o prace nie jest wcale tak łatwo, nawet po technikum.

Opublikowano

Liceum jest dla osób które nie wiedzą co mają robić w życiu i nic naprawdę nie osiągną, do technikum idziesz jeśli masz określony cel i kształcisz się w nim a potem masz tłuste cv,. 

Deus vult

Opublikowano

I znowu zaczął się sezon na pytania "liceum czy technikum" a wypowiadają się osoby które nawet gimnazjum nie skończyły. Tylko LICEUM. Ten tytuł technika to szczerze nie daje ci nic, pójdziesz do technikum z zamiarem rozpoczęcia pracy zaraz po to i tak wylądujesz w Mac'u. Do tego rok nauki w plecy i trudniej dostać się na studia po technikum. Poza tym wybór należy tylko i wyłącznie do ciebie.

Opublikowano

I znowu zaczął się sezon na pytania "liceum czy technikum" a wypowiadają się osoby które nawet gimnazjum nie skończyły. Tylko LICEUM. Ten tytuł technika to szczerze nie daje ci nic, pójdziesz do technikum z zamiarem rozpoczęcia pracy zaraz po to i tak wylądujesz w Mac'u. Do tego rok nauki w plecy i trudniej dostać się na studia po technikum. Poza tym wybór należy tylko i wyłącznie do ciebie.

technik w macu? Może tak serwisując jakiś sprzęt, a licealista? za ladą podajac frytki.

Deus vult

Opublikowano

W technikum będziesz miał teorię + praktyki zawodowe.Po 4 latach technikum jesteś już tym analitykiem z prawem do wykonywania zawodu.Potem możesz jeszcze iść na studia, żeby się dokształcić.Po 3 latach liceum i 1 roku studiów jestes studentem pierwszego roku, czyli defacto nikim.

Opublikowano

Ja jestem po technikum na profilu informatyka i nie żałuję tego dodatkowego roku. Jestem w trakcie 5 roku studiów z informatyki i wiedza z technikum jest tu bardzo przydatna. Nawet nie wiecie jakich debili można tu spotkać. Zdarzali się ludzie, którzy kompletnie nic nie ogarniali (w większości po liceum gdzie informatyka to ogólniki), ale byli i tacy co po poleceniu "wejdź w Panel Sterowania" robili wielkie oczy (nie mówiąc już o zagadnieniach z trudniejszych przedmiotów). Z własnego doświadczenia mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że do studiów stricte technicznych (informatyka, elektronika, mechatronika) nie powinni się pchać ludzie po liceum. To się tak wydaje, że technikum to strata czasu, bo i tak umiesz to samo po liceum, ale każdy który tak mówi nigdy do technikum nie uczęszczał. Wiedza z technikum to doskonałe uzupełnienie studiów; jest na nich zwyczajnie łatwiej. Nie znam nikogo kto pluł sobie w brodę, że wybrał technikum zamiast liceum (chyba, że profil który wybrał to nie był jego konik).

Opublikowano

Mniej? K***a, jak idziesz na mechanika to trzymasz się tego zawodu, chyba, że jesteś idiotą i idziesz na kucharza i masz 4 lata nauki w plecy. No, przedmioty ogólne i masz większy zakres wiedzy. Poza tym w drugiej klasie liceum już masz tylko przedmioty profilowe i jeszcze języki, historia i społeczeństwo.

ale ty głupoty pierdzielisz, jak się ciebie czyta to się słabo robi. Według ciebie osoba po technikum, które jest w pierwszej piątce najlepszych w Polsce ma mniejszy zakres wiedzy od osoby która ukończyła liceum które jest tak samo w top 5? W moim technikum mam rozszerzoną mat i fiz i oprócz tego przedmioty zawodowe, które w liceum na fizyce rusza się przez jedną lekcję, to jest ten większy zakres materiału? Według ciebie osoba która jest po technikum nie ma szans na studia co jest śmieszne bo większość inżynierów jest własnie po technikum. Zobacz sobie ile nauki mają osoby które idą po liceum na takiego inżyniera budownictwa a ile nauki ma osoba po dobrym technikum budowlanym, zresztą znam osobę która po technikum elektrycznym jest lekarzem, ale według ciebie mechanik powinien być mechanikiem a jak nie to jest idiotą..

Opublikowano

Liceum. Wiek pogimnazjalny to najlepszy okres w życiu , a to że po technikum będziesz miał zawód to też nie zawsze prawda.

784091427630431250239.png
Regulamin sygnatur

Opublikowano

Liceum. Wiek pogimnazjalny to najlepszy okres w życiu , a to że po technikum będziesz miał zawód to też nie zawsze prawda.

Jak nie zdasz egzaminu zawodowego to nie będziesz miał.

Opublikowano

Liceum jeśli już wiesz kim chcesz zostać, np informatyk to w moim przypadku mat-inf i po takim liceum idę odrazu na studia po co mi iść do technikum jak i tak pracy się nie dostanie ? W technikum programowanie to często pascal/python C czasami boze.. i pewnie po takim technikum masz zawod informatyk i co umiesz złożyć kompa? xD Po liceum na profilu mat-inf jak słyszałem od kolegów na 20 os 4-5 trafiło do szkoły japońskiej w warszawie jednej z najlepszych. I lepiej iść na takie liceum jeśli się chce iść na informatyka i jeśli chce się dalej na studia. Czemu?:

- zajęcia z logarytmiki (poootrzebne)

- nie tracisz 1 roku

- bierzesz tylko rozszerzona matm-inf i jakis język.

- jak trafi się dobry nauczyciel nawet moga być zajęcia z programowania. (poza lekcyjne)

- może i nic nie masz po tym ale to dla osób którzy wiedzą kim chcą być i maja zamiar pójść na studia..!! PO TECHNIKUM MASZ ZAWOD I CO Z TEGO JAK CIĘ NIKT NIE PRZYJMIE? Myslicie że przyjmują takich ludzi ze średnim wykształceniem ? do maca tak. Papier też się liczy:D

Opublikowano

Liceum jeśli już wiesz kim chcesz zostać, np informatyk to w moim przypadku mat-inf i po takim liceum idę odrazu na studia po co mi iść do technikum jak i tak pracy się nie dostanie ? W technikum programowanie to często pascal/python C czasami boze.. i pewnie po takim technikum masz zawod informatyk i co umiesz złożyć kompa? xD Po liceum na profilu mat-inf jak słyszałem od kolegów na 20 os 4-5 trafiło do szkoły japońskiej w warszawie jednej z najlepszych. I lepiej iść na takie liceum jeśli się chce iść na informatyka i jeśli chce się dalej na studia. Czemu?:

- nie tracisz 1 roku

- jak trafi się dobry nauczyciel nawet moga być zajęcia z programowania. (poza lekcyjne)

- może i nic nie masz po tym ale to dla osób którzy wiedzą kim chcą być i maja zamiar pójść na studia..!! PO TECHNIKUM MASZ ZAWOD I CO Z TEGO JAK CIĘ NIKT NIE PRZYJMIE? Myslicie że przyjmują takich ludzi ze średnim wykształceniem ? do maca tak. Papier też się liczy:D

dlaczego technik nie może iść na studia?

Myślisz ze cię przyjmą po studiach(po liceum) do roboty? Chyba do parzenia kawy jedynie/

Deus vult

Opublikowano

Nie rozumiem tylko jednej rzeczy. Dlaczego Waszym jedynym (w Waszym mniemaniu mocnym) argumentem jest "po technikum nie ma pracy"? A kto powiedział, że będziemy tej pracy szukać? Kto powiedział, że nie pójdziemy na studia? Akurat według mnie po technikum tym bardziej wypada iść na studia aby poszerzać wiedzę. Na dodatek idę o zakład że pierwszy lepszy absolwent techikum informatycznego będzie wiedział więcej niż taki @rohbar1 po tym swoim liceum. Potem taki technik ma lajty przez pierwsze dwa lata na studiach, gdzie dla absolwenta liceum jest to okres zaporowej nauki.

Opublikowano

Mniej? K***a, jak idziesz na mechanika to trzymasz się tego zawodu, chyba, że jesteś idiotą i idziesz na kucharza i masz 4 lata nauki w plecy.

Jakieś herezje opowiadasz z tym przykładem. Nie 4 lata, a co najwyżej rok. Po technikum zdajesz maturę, zdajesz rozszerzenia jakie sobie wybierzesz i o ile Twoje wyniki będą dobre pójdziesz sobie na studia gdzie chcesz, a to że masz tytuł technika czegoś tam ani Ci nie przeszkodzi, ani nie pomoże, nawet jak będziesz chciał studiować kierunek, który wskazuje twój zawód.

Poza tym w drugiej klasie liceum już masz tylko przedmioty profilowe i jeszcze języki, historia i społeczeństwo.

Tak samo jak w technikum. Ty w ogóle czytałeś coś o tym czy sobie tak z dupy nabijasz posty? xD

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Jakieś herezje opowiadasz z tym przykładem. Nie 4 lata, a co najwyżej rok. Po technikum zdajesz maturę, zdajesz rozszerzenia jakie sobie wybierzesz i o ile Twoje wyniki będą dobre pójdziesz sobie na studia gdzie chcesz, a to że masz tytuł technika czegoś tam ani Ci nie przeszkodzi, ani nie pomoże, nawet jak będziesz chciał studiować kierunek, który wskazuje twój zawód.

Tak samo jak w technikum. Ty w ogóle czytałeś coś o tym czy sobie tak z dupy nabijasz posty? xD

Słyszałem że  jak ktoś jest przykładowo na mat-fiz to nie może zdawać matury z z biologii rozszerzonej żeby przykładowo iść na medycyne? Czy to prawda/

Deus vult

Opublikowano

Nie rozumiem tylko jednej rzeczy. Dlaczego Waszym jedynym (w Waszym mniemaniu mocnym) argumentem jest "po technikum nie ma pracy"? A kto powiedział, że będziemy tej pracy szukać? Kto powiedział, że nie pójdziemy na studia? Akurat według mnie po technikum tym bardziej wypada iść na studia aby poszerzać wiedzę. Na dodatek idę o zakład że pierwszy lepszy absolwent techikum informatycznego będzie wiedział więcej niż taki @rohbar1 po tym swoim liceum. Potem taki technik ma lajty przez pierwsze dwa lata na studiach, gdzie dla absolwenta liceum jest to okres zaporowej nauki.

haha rzeczywiście przecież w tym jebanym technikum informatyczny cię tyle nauczą że będziesz guru ! xD złożysz kompa napiszesz kalkulator BRAWO <3 Informatyk->programista. To opisałem w tamtym poście nie wiem jak jest z innymi. Ja napisałem o tym zawodzie. Gdzie szkoła nawet najlepsza nic Ci nie da tylko ty sam musisz się uczyć programować. 

dlaczego technik nie może iść na studia?

Myślisz ze cię przyjmą po studiach(po liceum) do roboty? Chyba do parzenia kawy jedynie/

Pewnie że przyjmą :D jak skończysz dobre studia (informatyczne) nie ma szansy żeby cię nie przyjeli do pracy jako programista chyba ze przeleciałeś po tych studiach od tak i gówno umiesz to winę możesz mieć tylko do siebie LOL -,- 

Opublikowano

- nie tracisz 1 roku

Czy ty wiesz co tak naprawdę jest w technikum? A więc z programowania to HTML/CSS/PHP/JAVA (w skrócie wszystko z aplikacji internetowych).

"- jak trafi się dobry nauczyciel nawet moga być zajęcia z programowania." O ile ci się trafi XDDDD

Liceum jest właśnie dla osób, które nie do końca wiedzą kim chcą zostać w przyszłości. Idąc do technikum masz już określone kim chcesz zostać. Ponadto nawet takie pierdloły po TI zawsze przydadzą się na studiach. W LO możesz nawet trafić na nauczyciela, który będzie siedział z tobą "za karę".

Ogólnie wojna bez sensu, bo wiadomo że licalista będzie bronił swojej szkoły, a technik swojej.

@awafafa Najlepiej będzie jak po prostu pójdziesz na doradztwo zawodowe, bo tutaj jak zawsze jest wojna, która jest poparta argumentami "z dupy".

Opublikowano

Czy ty wiesz co tak naprawdę jest w technikum? A więc z programowania to HTML/CSS/PHP/JAVA (w skrócie wszystko z aplikacji internetowych).

"- jak trafi się dobry nauczyciel nawet moga być zajęcia z programowania." O ile ci się trafi XDDDD

Liceum jest właśnie dla osób, które nie do końca wiedzą kim chcą zostać w przyszłości. Idąc do technikum masz już określone kim chcesz zostać. Ponadto nawet takie pierdloły po TI zawsze przydadzą się na studiach. W LO możesz nawet trafić na nauczyciela, który będzie siedział z tobą "za karę".

Ogólnie wojna bez sensu, bo wiadomo że licalista będzie bronił swojej szkoły, a technik swojej.

@awafafa Najlepiej będzie jak po prostu pójdziesz na doradztwo zawodowe, bo tutaj jak zawsze jest wojna, która jest poparta argumentami "z dupy".

Jak się trafi to się trafi, jak nie to trudno nauczyciel i tak cię wielu rzeczy nie nauczy. No i np masz ta jave php i co, nauczyciele cię nauczą podstaw i? np umiesz podstawy gdzie to potrafią juz ludzie w wieku 13-14 lat albo nawet i mniej :D

a tak... offtop

pokaż mi szkołę gdzie jest PHP i Java :D hahXD jakoś nie widziałem w żadnych technikum w mojej okolicy nic i java i php :D

a i HTML Czy CSS to nie jest programowanie ;(

Opublikowano

haha rzeczywiście przecież w tym jebanym technikum informatyczny cię tyle nauczą że będziesz guru ! xD złożysz kompa napiszesz kalkulator BRAWO <3 Informatyk->programista. To opisałem w tamtym poście nie wiem jak jest z innymi. Ja napisałem o tym zawodzie. Gdzie szkoła nawet najlepsza nic Ci nie da tylko ty sam musisz się uczyć programować. 

Informatyk != programista.. Informatykiem również nazywa się grafików, serwisantów, sieciowców, administratorów, a nawet doradców (firmy szukają "Specjalistów do spraw IT"). Wątpię, że w liceum nauczą Cię czegokolwiek z sieci czy administracji systemami, a już na pewno nie uwierzę w to, że sam się tego nauczysz w domu.

Opublikowano

Informatyk != programista.. Informatykiem również nazywa się grafików, serwisantów, sieciowców, administratorów, a nawet doradców (firmy szukają "Specjalistów do spraw IT"). Wątpię, że w liceum nauczą Cię czegokolwiek z sieci czy administracji systemami, a już na pewno nie uwierzę w to, że sam się tego nauczysz w domu.

Dlatego napisałem informatyk->programista omg... -,- 

oczywiście że nauczą sam widziałem podstawę programową. Sieci itd to już powinieneś to umieć xD jak stworzyć jak się połączyć TCP Sockety wszystko powinno się już umieć jak ktoś się tym interesuję to nawet i więcej wie xD heh

Opublikowano

Znajdź mi tutaj cokolwiek o administracji systemami windows lub linux, modelach sieci, topologiach, trasowaniu czy o tych Twoich socketach lub protokołach sieciowych np. TCP. (coś na co w technikach są osobne przedmioty).

http://pzsp1.powiat-sredzki.pl/system/obj/196_informatyka_podstawa_LiT.pdf

W podstawie programowej dla liceum nie ma NIC oprócz rysowania śmiesznych obrazków w paincie, szukania informacji w necie i totalnych podstaw programowania.

Opublikowano

Ta dyskusja tak na prawdę nie ma sensu, bo każdy poprze swoją szkołę do której chodzi, a nie to co jest najlepsze dla autora. Ja obrałem sobie kierunek taki jaki obrałem, a aby dostać się na tą posadę jak najszybciej muszę skończyć studia, więc w mojej opinii nie ma sensu czekać jeszcze jeden rok. Poza tym czuje się dość pewnie, matury się nie obawiam, bo to ludzie tworzą taką atmosferę w około niej.

Opublikowano

Możesz się przenieść. Wszystko zależy od ciebie i twoich upodobań, my nie mamy prawa wybierać za ciebie. Prześpij się z tym, pomyśl. Zrobisz to co uważasz za słuszne. Zwróć uwagę na to, że po liceum masz tylko maturę i możliwość pójścia dalej, zaś po technikum, mimo, że trwa rok dłużej masz zawód, maturę i w dodatku możliwość na dalszą naukę. 

~ PandoraMT2 ~

Opublikowano

Idź lepiej do liceum - nauczysz się tej chemii - i będziesz juą umiał na 'luksie', skoro o chemii wspominasz.

Mam wybór pójścia do liceum lub technikum w sąsiednim mieście (dojazd wychodzi na tyle samo). Profil z lo to biol chem, lecz bardziej interesuje mnie chemia a w technikum to technik analityk. Na co iść lepiej? Czy w trakcie roku szkolnego moglabym się ew. przenieść do liceum/technikum? Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się o kierunku technik analityk? Jest ciężko? Punktów rekrutacyjnych będę miała ok.160. I tak zamierzam isc na studia i chciałabym się jak najszybciej po szkole sredniej uniezależnić finansowo

bez gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...