Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Liceum czy technikum?

awafafa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam wybór pójścia do liceum lub technikum w sąsiednim mieście (dojazd wychodzi na tyle samo). Profil z lo to biol chem, lecz bardziej interesuje mnie chemia a w technikum to technik analityk. Na co iść lepiej? Czy w trakcie roku szkolnego moglabym się ew. przenieść do liceum/technikum? Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się o kierunku technik analityk? Jest ciężko? Punktów rekrutacyjnych będę miała ok.160. I tak zamierzam isc na studia i chciałabym się jak najszybciej po szkole sredniej uniezależnić finansowo

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Liceum zdecydowanie. Potem masz więcej możliwości niż po technikum.

Opublikowano

Tylko liceum. Szkoda życia.

A zawodu po techbazie i tak nie będziesz mieć.

W twoim przypadku tylko liceum .

Liceum zdecydowanie. Potem masz więcej możliwości niż po technikum.

Czemu akurat lo? Po technikum jako tako będe miala praktyki z tosykologii etc. i mniej więcej będę wiedziala co i jak 

Opublikowano

Czemu akurat lo? Po technikum jako tako będe miala praktyki z tosykologii etc. i mniej więcej będę wiedziala co i jak 

Po co zadajesz pytanie skoro sama sobie odpowiadasz i już jesteś bardziej przekonana ;) 

Po technikum możesz iść na studia ale już masz tytuł technika, po liceum niestety tylko studia... nic więcej. 

Technikum jest chyba 4 - letnie  więc to dłuższy okres nauki . 

Ja polecam popytać się w szkole doradcy, nie wiem czy coś takiego macie... 

1363095337-U286162.png

Opublikowano

Po Liceum masz więcej możliwości, po technikum jesteś praktycznie więźniem jednego zawodu. Mając tytuł mechanika nie pójdziesz raczej na kucharza, bo to tylko 4 lata nauki w plecy.

Opublikowano

Po Liceum masz więcej możliwości, po technikum jesteś praktycznie więźniem jednego zawodu. Mając tytuł mechanika nie pójdziesz raczej na kucharza, bo to tylko 4 lata nauki w plecy.

Ale jak nie wyjdzie mu na studiach to ma już wyuczony zawód :)

Opublikowano

Dlatego idzie się na kierunek, z którym RACZEJ wiąże się przyszłość.

Opublikowano

No, a idąc do liceum po bio-chem możesz iść na wiele kierunków, a o mat-fiz to już nie wspomnę, bo obecnie ten profil jest najbardziej rozchwytywanym, a fizyka to przyszłość. W technikum jest lepsze tylko to, że masz zabezpieczenie. Jednak nie lepiej usiąść przy tych książkach, zmusić się i coś w życiu osiągnąć?

umysł>siła, zawsze

Opublikowano

No, a idąc do liceum po bio-chem możesz iść na wiele kierunków, a o mat-fiz to już nie wspomnę, bo obecnie ten profil jest najbardziej rozchwytywanym, a fizyka to przyszłość. W technikum jest lepsze tylko to, że masz zabezpieczenie. Jednak nie lepiej usiąść przy tych książkach, zmusić się i coś w życiu osiągnąć?

umysł>siła, zawsze

Pierdolisz głupoty.

Po technikum niczego nie osiągnę w życiu ? A skąd to możesz wiedzieć ? Wróżbita alert !

Opublikowano

Pokaż mi gdzie napisałem, że po technikum nic nie osiągniesz. :')

Aha, czyli załóżmy kucharz czy mechanik lub budowlaniec ma większe zarobki niż wojskowy czy inżynier?

Opublikowano

Pokaż mi gdzie napisałem, że po technikum nic nie osiągniesz. :')

Aha, czyli załóżmy kucharz czy mechanik lub budowlaniec ma większe zarobki niż wojskowy czy inżynier?

Po technikum mechanicznym lub budowlanym też można zostać inżynierem - też mi argument ,a wojskowy zarabia duże pieniądze ,bo po prostu jest to zawód niebezpieczny. 

bez gif

Opublikowano

Dobra, ale oficerem wojska w wieku 25 lat masz możliwość zostać tylko po studiach.

Do autora/autorki: Najlepiej to sama się zastanów czego tak na prawdę chcesz, nie masz co się bać matury, bo to ludzie tworzą tą atmosferę w około tego. Patrzyłem próbną maturę z matematyki, angielskiego i fizyki i to nie są trudne rzeczy. Po prostu trzeba chcieć.

PS. Mam kolegę, który chodzi do Sztaszica (obecnie najlepsze liceum w Polsce) i mature podstawową z matmy zdał w 3 gim. :')

Opublikowano

Dobra, ale oficerem wojska w wieku 25 lat masz możliwość zostać tylko po studiach.

Do autora/autorki: Najlepiej to sama się zastanów czego tak na prawdę chcesz, nie masz co się bać matury, bo to ludzie tworzą tą atmosferę w około tego. Patrzyłem próbną maturę z matematyki, angielskiego i fizyki i to nie są trudne rzeczy. Po prostu trzeba chcieć.

PS. Mam kolegę, który chodzi do Sztaszica (obecnie najlepsze liceum w Polsce) i mature podstawową z matmy zdał w 3 gim. :')

Jest, było i będzie wielu wielkich ludzi bez wykształcenia wyższego albo zupełnie niezwiązanego z ich życiem zawodowym. Żaden mi argument. Pracę powinno się wykonywać taką, jaką się lubi.

Opublikowano

Czy idziesz na studia po szkole, czy do pracy to i tak tylko liceum. Tylko tyle, że w liceum masz jeden rok mniej + dużo mniej godzin i mniej nauki.

Po obu tych szkołach jest dokładnie to samo.

Praktyki w technikum? xD I co pójdziesz gdzieś rozmawiać za pracą i powiesz że miałaś praktyki w technikum?

Jesteś w gimbazie i wymyśliłaś sobie już gdzie dalej pójdziesz, tyle że przez kolejne kilka lat jeszcze z 15 razy zmienisz decyzje.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Ciężkie pytanie. Dzisiaj nawet ze studiami jest ciężko. Wiedza, "plecy", kreatywność, szczęście - to wszystko się składa na to jak dobrą będziesz miała robotę później ale teraz praca to twój najmniejszy problem. Tylko nauka....Jeszcze nie raz zmienisz zdanie ^^ ... Jak chcesz iść od razu na studia to idź do liceum ( po technikum będziesz miała tak samo średnie + zawód, można powiedzieć że w zamian za 1 rok więcej dostajesz tytuł technika w określonym zawodzie ) 

Jakbyś już chodziła na studia to polecam zaoczne + praca ale tak jak mówię jeszcze bardzo długa droga przed tobą. 

Możesz się przenieść do innej szkoły / wypisywać. Nikt Cię w szkole nie trzyma na siłę :) .. tylko jak się będziesz chciała wypisać w środku roku to nie wiem czy nie będziesz musiała czegoś zdawać - jakiś testów. 

Nigdzie nie jest powiedziane że po liceum bio-chem nie możesz zrobić np. informatyka itp.. może Ci się później odwidzi. Jakieś przekwalifikowanie się czy coś...

Mój znajomy poszedł do liceum, po skończeniu w tym samym czasie na studia zaoczne + szkoła policealna też zaocznie żeby mieć tytuł tech (nie wiem czy na 1 rok, czy 2 lata do tej szkoły policealnej) a od pon. do pt. pracuje... W szkole policealnej żeby zdać trzeba raz na jakiś czas iść .. no tylko później są egzaminy w szkole ( ale to podobno banalne ) + egzamin na końcu na technika. 

Opublikowano

Co ty gadasz? Po liceum jest MNIEJ możliwości, gdyż w technikum masz również przedmioty zawodowe, a liceum to nic innego jak przedmioty ogólne. To nie średniowiecze, że masz 1 zawód którego musisz się trzymać.

Jeśli jesteś pewna, że zdasz maturę i pójdziesz na studia to idź do liceum.

Opublikowano

Po liceum dla ciebie będzie więcej możliwości i wcześniej o rok będziesz mogła pójść na studia, jeśli masz oczywiście na nie ochotę.

Opublikowano

Co ty gadasz? Po liceum jest MNIEJ możliwości, gdyż w technikum masz również przedmioty zawodowe, a liceum to nic innego jak przedmioty ogólne. To nie średniowiecze, że masz 1 zawód którego musisz się trzymać.

Jeśli jesteś pewna, że zdasz maturę i pójdziesz na studia to idź do liceum.

Mniej? K***a, jak idziesz na mechanika to trzymasz się tego zawodu, chyba, że jesteś idiotą i idziesz na kucharza i masz 4 lata nauki w plecy. No, przedmioty ogólne i masz większy zakres wiedzy. Poza tym w drugiej klasie liceum już masz tylko przedmioty profilowe i jeszcze języki, historia i społeczeństwo.

Opublikowano

Jak zawsze wojna xD

Normalnie jak fani samsunga vs apple

Technikum - kiedy już masz wybrany zawód, którego chcesz się uczyć

Liceum - kiedy do końca nie wiesz, jaki zawód chcesz wybrać

I tyle w temacie. Kłótnia co jest lepsze nie ma sensu bo liceum oraz technikum mają swoje wady oraz zalety ;)

Opublikowano

Jak zawsze wojna xD

Normalnie jak fani samsunga vs apple

Technikum - kiedy już masz wybrany zawód, którego chcesz się uczyć

Liceum - kiedy do końca nie wiesz, jaki zawód chcesz wybrać

I tyle w temacie. Kłótnia co jest lepsze nie ma sensu bo liceum oraz technikum mają swoje wady oraz zalety ;)

Tylko w przypadku samsunga vs apple zwycięzca jestem oczywisty (nie, nie samsung ;)).

Opublikowano

technikum jest dla osob które chcą skończyć jakąś szkołę po gimnazjum żeby mieć srednie wyksztalcenie. Liceum dla osób bardziej zaawansowanych :)

na Twoim miejscu wybrałbym liceum

EDEN 2q1dnaw.pngHAZARD

Opublikowano

technikum jest dla osob które chcą skończyć jakąś szkołę po gimnazjum żeby mieć srednie wyksztalcenie. Liceum dla osób bardziej zaawansowanych :)

na Twoim miejscu wybrałbym liceum

XDDDDDD dla bardziej zaawansowanych osób, które nie wiedzą kim chcą być? XDDDDDDD

Przyjdzie Ci taki imbecyl do liceum skończy tą szkołę i nawet z maturą nie ma pracy konkretnej. A technik z tytułem? Od razu robotę dostanie jak znajdzie miejsce bo ma tytuł, doświadczenie z praktyk.

Szach mat.

579571423327107377857.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...