Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zakończenia w anime + Toradora

Gość Sil√eR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli oglądasz same lekkie i proste serie to faktycznie nie ma tam wiele co analizować, a zarazem ich oglądanie jest inne.

Przykładowo takie D-Gray Man ma ponad 100 odcinków, ale ogląda się je bardzo szybko (w ogóle tasiemce ogląda się najszybciej i najłatwiej).

Zresztą 8 godzin to błyskawiczne oglądanie serii około 14-15 odcinkowej.

Różnice są bardzo duże. Zamieść kilka kadrów (oryginalna i ta sama rozdzielczość) żeby udowodnić to co piszesz.

Poza tym wiesz co to są wersje Blu-Ray (BD)? Wtedy jest dopiero najwyższa jakość obrazu, dźwięku i brak cenzury.

Ja osobiście nie po to mam głośniki za 1k i duży telewizor full hd, żeby oglądać anime w byle jakiej jakości.

Nawet online 720p to byle co w porównaniu z porządnymi wersjami (nie tylko obraz się liczy, ale również dźwięk). Proponuję zapisać na dysk taki odcinek online i sprawdzić jego pojemność.

10-15 minut to dużo?

Wystarczy, że napisy mają tą samą nazwę co dany odcinek, a jak nie pasują pod względem czasówki to wystarczy wykonać synchro za pomocą aegisub.

Ja oglądając zawsze wersje BD muszę często wykonywać synchro (bo ansi nie ma) co zajmuje najczęściej kilka/kilkanaście sekund, jeśli chodzi o dany odcinek.

Do napisów używaj Direct Vob Sub (razem z kodekami k-lite).

Niestety reklamówek jest zbyt wiele. Jednak są również produkcje oryginalne (nie adaptacje) i dokończone fabularnie.

Nie wiem czy w większości, ale lepsze jakieś zakończenie niż całkowity jego brak (nie licząc sytuacji, gdy zapowiedziany jest kolejny sezon).

Oglądałeś filmy kinowe Berserk? Wyraźnie lepsze niż seria TV (chociaż przegięli z tą słabą animacją 3D) i pociągnięte fabularnie trochę dalej.

Tylko, że czym wyższej jakości anime tym większa strata, jeśli jakość źródła jest przeciętna.

nie, ja ogladam powazne seineny, psychologiczne anime, thrillery w seriach np. 2x12 odcinkow. Nie mozesz stwierdzić, że mnie to męczy, bo takie odczucia są subiektywne, nie sprawdzają się przy mojej osobie. 

Porównałem aldnoah zero pobrane i aldnoah zero niepobrane. Roznica byla tylko w kolorach i to minimalna. Zrozum, ze nie kazdemu zalezy na jakosci. Ja nie bede pobieral dluzszych serii, bo nie bedzie mi sie chcialo poswiecac tych 5-15 minut na zmienianie tytulow,  nie chce mi się. Synchronizować jeszcze nie musialem, ale jakbym musial to nawet nie wiem jak..  Wiesz jakie masz problemy? Te charakterystyczne dla egocentryków, czyli brak zrozumienia innej osoby, czyli też brak akceptacji jego zdań, poglądów, opinii itp. oraz uważanie za najlepsze, jedynie sluszne TYLKO wlasnych pogladow, opinii, zdań itp.  Lepiej zauważ swoje problemy teraz, póki nie jest za późno.

W ogole nie rozumiem co ty do mnie napisales, taka to dla mnie czarna magia. Jakie kodeki k-lite?, jaki direct vob sub? Jakie aegisub? Czlowieku, pisz po ludzku.

Co do napisów to możesz mieć je posortowane gdzieś żeby były pod ręką, włączasz odcinek i przenosisz odpowiednie napisy na playera.

Jeśli używasz MPC-HC to na dole pod linią czasu, w miejscu gdzie jest napisane "Playing" powinna ci wyskoczyć informacja czy pomyślnie wczytano napisy.

GuLh5Av.png

czyli mowisz, ze przy wlaczonym odcinku z wylaczonymi napisami (chodzi mi o raw, albo ręczne wylaczenie angielskich) wystarczy, ze przeciagne odpowiedni plik z napisami na odpalony odcinek i samo się magicznie wgra?

XrgAYyk.png

• Odpowiedzi 92
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Anime które zacząłem jakiś czas temu i które mi schodzi bardzo szybko to Hunter x Hunter  Nie czuję zmęczenia takiego jak przy niektórych innych anime. Jestem na 40 odcinku. 

Chciałem sobie przypomnieć ostatni odc. Toradory, włączyłem na jednej stronie i jakość była według mnie naprawdę bardzo dobra, no a przynajmniej lepsza niż oglądałem do tej pory. Chyba od teraz będę się starał szukać samych tych anime z najlepszą jakością ( stron no albo ostatecznie pobierał ) ... a nawet jakbym nadal oglądał te z trochę gorszą jakością, jakoś by mnie to bardzo nie bolało. 

Serio? za 1k? ... Ja mam O WIELE tańsze ale staram się nie narzekać. Mi wystarczą aby się jarać :) ...szczerze mówiąc nie chce mi się trochę zgrywać i oglądać na TV 

Nie jestem zbyt krytyczny co do anime. Na wielu anime - tych lepszych jak i tych gorszych starałem / staram się bawić równie dobrze. Zależy też od nastawienia. Niewiele widziałem takich serii którymi jarałem się do połowy a od połowy były według mnie totalnymi gniotami xD .. ale nie ukrywam. Zdarzyło się może z 2-3 razy. Wtedy już nie przerywam, dociągam do końca i szukam plusów + jestem ciekawy zakończenia...

Co do seinenów, psychologicznych, thrillerów - każda anime z tych kategorii które obejrzałem mi się spodobało i raczej nie mam na co narzekać :) .. ale jestem obejrzeć wszystkie anime tzn. zanim zacznę patrzę na kategorię - jak to nie jest ani mecha / ani yaoi a opis wydaje się być w miarę fajny zaczynam a to czy się spodoba / czy nie to już zależy ....

Opublikowano

Anime które zacząłem jakiś czas temu i które mi schodzi bardzo szybko to Hunter x Hunter  Nie czuję zmęczenia takiego jak przy niektórych innych anime. Jestem na 40 odcinku. 

Chciałem sobie przypomnieć ostatni odc. Toradory, włączyłem na jednej stronie i jakość była według mnie naprawdę bardzo dobra, no a przynajmniej lepsza niż oglądałem do tej pory. Chyba od teraz będę się starał szukać samych tych anime z najlepszą jakością ( stron no albo ostatecznie pobierał )

Serio? za 1k? ... Ja mam O WIELE tańsze ale staram się nie narzekać. Mi wystarczą aby się jarać :) ...szczerze mówiąc nie chce mi się trochę zgrywać i oglądać na TV 

Nie jestem zbyt krytyczny co do anime. Na wielu anime - tych lepszych jak i tych gorszych bawiłem się równie dobrze. Zależy też od nastawienia. Niewiele widziałem takich serii którymi jarałem się do połowy a od połowy były według mnie totalnymi gniotami xD .. ale nie ukrywam. Zdarzało się. Wtedy już nie przerywam, dociągam do końca i szukam plusów + jestem ciekawy zakończenia...

Co do seinenów, psychologicznych, thrillerów - każda anime z tych kategorii które obejrzałem mi się spodobało i raczej nie mam na co narzekać :) .. ale jestem obejrzeć wszystkie anime tzn. zanim zacznę patrzę na kategorię - jak to nie jest ani mecha / ani yaoi a opis wydaje się być w miarę fajny zaczynam a to czy się spodoba / czy nie to już zależy ....

Dlaczego nie lubisz mechów?

XrgAYyk.png

Opublikowano

Dlaczego? Nie znam jakiegoś konkretnego powodu. Po prostu jakoś nie przepadam za tym gatunkiem, do tej pory omijałem takie produkcje...... ale nie ukrywam że mógłbym kiedyś w przyszłości zmienić zdanie na ten temat.... Jakbym ewentualnie trafił jakieś fajne, obejrzał wtedy te 3-4 odc. żeby mieć obraz sytuacji, może mógłbym zmienić zdanie, a nuż by się wtedy spodobało anime.   :)

Opublikowano

Dlaczego? Nie znam jakiegoś konkretnego powodu. Po prostu jakoś nie przepadam za tym gatunkiem, do tej pory omijałem takie produkcje...... ale nie ukrywam że mógłbym kiedyś w przyszłości zmienić zdanie na ten temat.... Jakbym ewentualnie trafił jakieś fajne, obejrzał wtedy te 3-4 odc. żeby mieć obraz sytuacji, może mógłbym zmienić zdanie, a nuż by się wtedy spodobało anime.   :)

A ogladales jakies anime z mechami? Ja sam niewiele, ale np. code geass jest świetnym anime

XrgAYyk.png

Opublikowano

nie, ja ogladam powazne seineny, psychologiczne anime, thrillery w seriach np. 2x12 odcinkow. Nie mozesz stwierdzić, że mnie to męczy, bo takie odczucia są subiektywne, nie sprawdzają się przy mojej osobie. 

:D

Porównałem aldnoah zero pobrane i aldnoah zero niepobrane. Roznica byla tylko w kolorach i to minimalna. 

Byś musiał oba anime porównać na pełnym ekranie i muszą mieć tą samą rozdzielczość (wtedy zobaczysz, że nawet 720p online to nie jest to samo co 720p z innego źródła). Podstawowa różnica to ostrość obrazu i mniej widoczna kompresja. Jednak jak pisałem naprawdę duża różnica jest wtedy jak porównasz TV do BD.

W ogole nie rozumiem co ty do mnie napisales, taka to dla mnie czarna magia. Jakie kodeki k-lite?, jaki direct vob sub? Jakie aegisub? Czlowieku, pisz po ludzku.

Normalnie ściągasz k-lite i instalujesz ze wszystkim co tam jest. Od razu masz MPC HC i Direct Vob Sub.

A 15 minut na zmianę tytułów to żaden wysiłek.

Chyba od teraz będę się starał szukać samych tych anime z najlepszą jakością ( stron no albo ostatecznie pobierał ) ... a nawet jakbym nadal oglądał te z trochę gorszą jakością, jakoś by mnie to bardzo nie bolało. 

Jak chcesz najwyższą jakość to wpisuj do google nazwę anime z dopiskiem BD lub Blu-Ray. Jednak musi minąć około 5-7 miesięcy od momentu premiery ostatniego odcinka danego anime.

Ja chciałem mieć głośniki 5.1 z dekoderami sprzętowymi (DD i DTS), a te są najtańsze, jeśli chodzi o segment komputerowy.

Opublikowano

Byś musiał oba anime porównać na pełnym ekranie i muszą mieć tą samą rozdzielczość (wtedy zobaczysz, że nawet 720p online to nie jest to samo co 720p z innego źródła). Podstawowa różnica to ostrość obrazu i mniej widoczna kompresja. Jednak jak pisałem naprawdę duża różnica jest wtedy jak porównasz TV do BD.

Normalnie ściągasz k-lite i instalujesz ze wszystkim co tam jest. Od razu masz MPC HC i Direct Vob Sub.

Jak chcesz najwyższą jakość to wpisuj do google nazwę anime z dopiskiem BD lub Blu-Ray. Jednak musi minąć około 5-7 miesięcy od momentu premiery ostatniego odcinka danego anime.

Ja chciałem mieć głośniki 5.1 z dekoderami sprzętowymi (DD i DTS), a te są najtańsze, jeśli chodzi o segment komputerowy.

Zrobilem tak, że na pol ekranu dałem wersje online i na pol pobraną. Obie w HD. Różnice malutkie, zaraz wstawie screeny jak nie wierzysz

15 minut dla mnie to jest wysiłek. Bo to monotonna, nudna robota.  Robie ciagle tak samo, kopiuj, wklej, tak kilkadziesiąt razy nawet. NUDNE TO, nie chce mi się. 

Dobra, spójrz na różnice:

http://scr.hu/1wdk/jo0iw

tu odcinek pobrany:

http://scr.hu/1wdk/98gtb

Imo są malutkie. 

A tutaj różnic juz nie widzę wcale:

pobrane:

http://scr.hu/1wdk/prgde

online:

http://scr.hu/1wdk/bwnam

Podsumowując, jeśli komuś nie zalezy na trochę lepszej jakości, lepiej online oglądać

XrgAYyk.png

Opublikowano

Podsumowując, jeśli komuś nie zalezy na trochę lepszej jakości, lepiej online oglądać

A gdzie nazwa anime? Wiesz ile było wersji do pobrania? Nie każda jest takiej samej jakości. Na anidb sprawdza się wydania przez poszczególnie grupy. To zresztą zapewne wersje TV. Jak pisałem największa różnica dotyczy BD, których w przypadku online prawie nie ma.

A jak z różnicą w dźwięku?

Poza tym jest widoczna większa kompresja przy kadrze online i jest bardziej blady obraz.

Jednak niższa jakość obrazu to nie jedyna różnica w przypadku oglądania online. Jest o wiele więcej powodów, żeby nie oglądać online.

Opublikowano

A gdzie nazwa anime? Wiesz ile było wersji do pobrania? Nie każda jest takiej samej jakości. Na anidb sprawdza się wydania przez poszczególnie grupy. To zresztą zapewne wersje TV. Jak pisałem największa różnica dotyczy BD, których w przypadku online prawie nie ma.

A jak z różnicą w dźwięku?

Poza tym jest widoczna większa kompresja przy kadrze online i jest bardziej blady obraz.

Jednak niższa jakość obrazu to nie jedyna różnica w przypadku oglądania online. Jest o wiele więcej powodów, żeby nie oglądać online.

Tak, ale najistotniejszym jest jakość obrazu i dźwięku. Dźwięku nie sprawdzałem, ale obraz tak, pokazalem Ci przecież screeny. Na 2 screenie nie widzę różnic, na pierwszym tak, ale są małe. 

Nie byla to wersja BD, bo ALDNOAH ZERO takowej jeszcze nie posiada. Pobralem najpopularniejsze wersje odcinków, od jakiegos popularnego autora prawdopodobnie.

Nie każdy wymaga jakości tak jak ty, zrozum ;)

XrgAYyk.png

Opublikowano

Nie byla to wersja BD, bo ALDNOAH ZERO takowej jeszcze nie posiada. Pobralem najpopularniejsze wersje odcinków, od jakiegos popularnego autora prawdopodobnie.

Nie każdy wymaga jakości tak jak ty, zrozum ;)

Czyli nawet nie wiesz jakiej grupy.

Ale dobra nieważne. Ja wymagam najwyższej jakości i braku cenzury. Nawet wersji TV nie oglądam.

Opublikowano

Czyli nawet nie wiesz jakiej grupy.

Ale dobra nieważne. Ja wymagam najwyższej jakości i braku cenzury. Nawet wersji TV nie oglądam.

Cenzura przeszkadza tylko w anime, w których jest brutalność, więc tu faktycznie warto czekać na wersje bluray.

Co do najwyższej jakości, nie kazdy ma takie wymagania, zwlaszcza, że różnice się dostrzega tylko jak się odcinki pobrane oglądało.

@Edit

ta grupa to horriblesubs. Z tego co wiem budzi respekt i wykonuje kawał dobrej roboty.

XrgAYyk.png

Opublikowano

Cenzura przeszkadza tylko w anime, w których jest brutalność, więc tu faktycznie warto czekać na wersje bluray.

Oczywiście, że nie. Cenzura jest bardziej wszechstronna niż ci się wydaje.

I dotyczy nie tylko brutalnych scen, ale również wszelkiego fanserwisu/ecchi.

Poza tym cenzura może polegać na skracaniu epizodów i wycinaniu scen żeby zmieściły się w ramówce TV. Również na wycinaniu niektórych OP (szczególnie pierwszych lub ostatnich, ale nie tylko). Zauważyłeś, że wszystkie odcinki TV mają zawsze tą samą długość?

Wersji BD to nie dotyczy bo mogą w niektórych zawrzeć dodatkowe sceny.

Poza tym w wersjach TV (często na początku odcinka, ale nie tylko) są na przykład napisy lecące wzdłuż ekranu co przeszkadza w oglądaniu. Wiesz chyba o czym mówię.

W wersji BD nie ma żadnych wad, czyli nic nie zakłóca oglądania.

Co do najwyższej jakości, nie kazdy ma takie wymagania, zwlaszcza, że różnice się dostrzega tylko jak się odcinki pobrane oglądało.

A kto pobiera i nie ogląda?

ta grupa to horriblesubs. Z tego co wiem budzi respekt i wykonuje kawał dobrej roboty.

Znam ich. Nic dobrego o nich powiedzieć nie mogę.

Opublikowano

Z tego co pamiętam, w wielu przypadkach cenzura w anime mnie urażała :( Tzn niektóre jeszcze ujdą ale są takie produkcje przy których w kategorii podane - horror, thriller. Grupa wiekowa +18 fajne sceny, nawet fajne anime a krwi tyle co kot napłakał. Nie chce żeby się lała strumieniami no ale... Znalazło się też kilka ecchi które mi nie przypadły do gustu ( tzn. pod tym względem - cenzura 90%. Nie mówię że nie mogła to być np. świetna komedia ) jednak nie robiłem / nie robię z tego wielkiej sensacji, anime i bez tego da się obejrzeć ale jak już jest coś takiego to chciałbym żeby to było pokazane... Wiele anime jest w TV w godzinach południowych gdzie dużo młodziaków siedzi przed telewizorem... 

Opublikowano

Oczywiście, że nie. Cenzura jest bardziej wszechstronna niż ci się wydaje.

I dotyczy nie tylko brutalnych scen, ale również wszelkiego fanserwisu/ecchi.

Poza tym cenzura może polegać na skracaniu epizodów i wycinaniu scen żeby zmieściły się w ramówce TV. Również na wycinaniu niektórych OP (szczególnie pierwszych lub ostatnich, ale nie tylko). Zauważyłeś, że wszystkie odcinki TV mają zawsze tą samą długość?

Wersji BD to nie dotyczy bo mogą w niektórych zawrzeć dodatkowe sceny.

Poza tym w wersjach TV (często na początku odcinka, ale nie tylko) są na przykład napisy lecące wzdłuż ekranu co przeszkadza w oglądaniu. Wiesz chyba o czym mówię.

W wersji BD nie ma żadnych wad, czyli nic nie zakłóca oglądania.

A kto pobiera i nie ogląda?

Znam ich. Nic dobrego o nich powiedzieć nie mogę.

Źle mnie zorzumiales. Chodzilo mi o to, ze slabą jakość online mozna dostrzec dopiero po obejrzeniu odcinka pobranego, wowczas sie ma porownanie. NIe zmienia to faktu, ze jakość odcinkow online jest akceptowalna, nie jest słaba (mowie o playerach google, dailymotion, vk w hd) tylko po prostu gorsza od tych pobranych odcinkow. Ja nie narzekam. A ecchi nie ogladam, uwazam je za jeden z najslabszych gatunków. Tzn. ogladam, a wlasciwie czytam jedynie dxd. Zastanawiam sie w sumie czy jak wyjdzie seria TV 3 sezonu (ktorego bede ogladal mimo tego, ze wiem co w nim będzie) to czy nie poczekac na bluray, ale w sumie dxd nigdy nie mialo cenzury, wiec chyba nie bede czul potrzeby.

Co do wersji bluray, faktycznie jest lepsza aniżeli TV, ale nie chcialoby mi sie tyle czekać na serie jesli jeszcze nie wyszla. Cenzura tak na prawdę mi przeszkadza tylko przy brutalnych seriach. I nie cytuj już, bo ja zakonczyłem wątek i nie mam ochoty dalej z Toba dyskutować

XrgAYyk.png

Opublikowano

ale w sumie dxd nigdy nie mialo cenzury, wiec chyba nie bede czul potrzeby.

Z tego co wiem to DxD miało cenzurę i to dużą.

Chcesz powiedzieć, że była zawsze pokazywana pełna nagość w wersji TV?

Co do wersji bluray, faktycznie jest lepsza aniżeli TV, ale nie chcialoby mi sie tyle czekać na serie jesli jeszcze nie wyszla. Cenzura tak na prawdę mi przeszkadza tylko przy brutalnych seriach. 

Jest dużo lepsza, a w dodatku istnieje full hd (1920x1080) czego nie ma w wersjach TV. Mi w ogóle nie zależy na oglądaniu anime od razu podczas premiery. Bo po licho?

Wolę poczekać chociażby rok i wszystko obejrzeć w najlepszej jakości i bez cenzury.

Opublikowano

Ależ panowie, temat nie służy do dyskutowania nad tym, jeśli chcecie - stwórzcie drugi, przeznaczony specjalnie do waszej dyskusji. 

Ten temat ewoluował w temat ogólny, pogadankowy. Widzisz jakiś problem? Bo ja nie, tytul zmienic to nie problem. 

Z tego co wiem to DxD miało cenzurę i to dużą.

Chcesz powiedzieć, że była zawsze pokazywana pełna nagość w wersji TV?

Jest dużo lepsza, a w dodatku istnieje full hd (1920x1080) czego nie ma w wersjach TV. Mi w ogóle nie zależy na oglądaniu anime od razu podczas premiery. Bo po licho?

Wolę poczekać chociażby rok i wszystko obejrzeć w najlepszej jakości i bez cenzury.

full hd i tak nie docenie, bo mam monitor 14:9, nie widze na takim roznicy pomiędzy hd, a full hd.

Dxd cenzure? No co ty.. Wątpie.  Moze tylko w pierwszym odc.

XrgAYyk.png

Opublikowano

@KlauS.

Hmm... coś w tym może być. Jakbym miał zmienić nazwę tematu to bym musiał napisać chyba "Zakończenia w anime + toradora + wszystko inne" haha xD a tak na serio to faktycznie może trochę przystopować z tym, poniosło nas wszystkich odrobinę. Nie chce żeby mi został ten temat usunięty :( Fajnie się rozmawiało / rozmawia więc.. tak jakoś się złożyło :D ale z drugiej strony po co robić bajzel na forum? może nie duży no ale.. po części to jest moje zdanie... Chciałbym poznać Wasze... zawsze można stworzyć drugi / zmienić nazwę tego... Wiele jest rozwiązań :3 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...