Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki jezyk oprogramowania polecacie.

Gość MocnabombkaPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chcialbym bym sie spytac jaki byscie mi polecili jezyk oprogramowania ktory jest dobry i tez latwy.

Prosilbym jak podacie jezyk to jaki program jest potrzebny zeby w tym jezyku pisac gre / program.

Dziekuje

Opublikowano

ja polecam zacząć od języka "R". Jest bardzo fajnym językiem i przyjemnym ;)

Opublikowano

ja polecam zacząć od języka "R". Jest bardzo fajnym językiem i przyjemnym ;)

Chyba ktoś tu lubi słupki (no chyba że to troll xD) Nie dość że interpretowany, to jeszcze mający bardzo wąskie przeznaczenie. Ja go zdecydowanie na początek odradzam.

@Polish Civil :(

708121422388637873334.png

Opublikowano

o.O

Chyba ktoś tu lubi słupki. Nie dość że interpretowany, to jeszcze mający bardzo wąskie przeznaczenie. Ja go zdecydowanie na początek odradzam.

Nie dosc ze kradniesz moje suchary to jeszcze nie wiesz ze gostek se jaja robi.

o8HfXuR.png

CAPSLOCK TEAM - LEPIEJ WIDOCZNI WIDOCZNIE LEPSI

Cała prawda o LittleBlack

Opublikowano

można wyróżnić kilka "scenariuszy";

a) Możesz zacząć od jakiegokolwiek języka, ważne by zacząć, bo i tak możesz w przyszłości się przesiąść na inny

B) chcesz pisać gry:

- 2d

Nie ma zbytnio znaczenia czy w javie, c# albo c++ będziesz je pisał, bo ważne jest to w jaki sposób myślisz i piszesz kod.

Taka gra 2d nie zabiera tak wiele zasobów, więc nie musisz się martwić, że taka java sobie nie poradzi.

- 3d

I tutaj też aż tak wielkiego znaczenia nie ma jaki język, bo zanim dojdziesz do etapu, w którym dasz rade zrobić jakąś większą gierke 3d trochę minie. Jak dla mnie dla gier AAA to c++, dlatego, że można manualnie zarządzać pamięcią.

Do gier takich "do szuflady" jak już mówiłem nie ma znaczenia IMO

c) Programy - najbardziej mi sie kojarzy z pisaniem w javie i c#

@@edit

A i odradzam myślenia w stylu: "java dla gier jest c*****a, wystarczy zobaczyć na minecrafta", to tak na przyszłość

@reedit

Nie ma znaczenia od jakiego języka zaczniesz.

Opublikowano

Witam chcialbym bym sie spytac jaki byscie mi polecili jezyk oprogramowania ktory jest dobry i tez latwy.

Prosilbym jak podacie jezyk to jaki program jest potrzebny zeby w tym jezyku pisac gre / program.

Dziekuje

Po pierwsze to programowania a nie oprogramowania a po drugie wybór języka zależy od tego co chcesz tworzyć

"Rób co chcesz" - 3 słowa które sprawiają że kompletnie nie wiesz co robić

Złośliwość - hobby ludzi inteligentnych

Opublikowano

można wyróżnić kilka "scenariuszy";

a) Możesz zacząć od jakiegokolwiek języka, ważne by zacząć, bo i tak możesz w przyszłości się przesiąść na inny

B) chcesz pisać gry:

- 2d

Nie ma zbytnio znaczenia czy w javie, c# albo c++ będziesz je pisał, bo ważne jest to w jaki sposób myślisz i piszesz kod.

Taka gra 2d nie zabiera tak wiele zasobów, więc nie musisz się martwić, że taka java sobie nie poradzi.

- 3d

I tutaj też aż tak wielkiego znaczenia nie ma jaki język, bo zanim dojdziesz do etapu, w którym dasz rade zrobić jakąś większą gierke 3d trochę minie. Jak dla mnie dla gier AAA to c++, dlatego, że można manualnie zarządzać pamięcią.

Do gier takich "do szuflady" jak już mówiłem nie ma znaczenia IMO

c) Programy - najbardziej mi sie kojarzy z pisaniem w javie i c#

@@edit

A i odradzam myślenia w stylu: "java dla gier jest c*****a, wystarczy zobaczyć na minecrafta", to tak na przyszłość

Hmm zacheciles mnie do jezyka cplusplus dzieki

Po pierwsze to programowania a nie oprogramowania a po drugie wybór języka zależy od tego co chcesz tworzyć

Nie bede komentowal, chcialem sie spytac jaki poleciacie jezyk programowania a o mi sie z klawiatury walnelo xD wiec oprogramowanie walnelo.

Opublikowano

Hmm zacheciles mnie do jezyka cplusplus dzieki

Nie bede komentowal, chcialem sie spytac jaki poleciacie jezyk programowania a o mi sie z klawiatury walnelo xD wiec oprogramowanie walnelo.

Co nie będę komentował taka prawda przyznaj się że nie wiedziałeś jak napisać

"Rób co chcesz" - 3 słowa które sprawiają że kompletnie nie wiesz co robić

Złośliwość - hobby ludzi inteligentnych

Opublikowano

Czasami nie patrze co napisze a ,o, jest kolo p wiec sie walnelo. Tytulu juz mi sie niechce edytowac.

Dzieki za pomoc i za dobre checi.

Prosze o zamkniecie tematu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...