Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rozpoczęcie programowania .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chcę rozpocząć programować gry. Znam jedynie HTML, którego nauczyłem się sam.

Próbowałem nauczyć się C++, ale miedzy nim, a HTML'em jest ogromna różnica. Próbowałem używać różnych stron z poradnikami, gotowymi skryptami etc. (strony typu HTML dla zielonych, tylko że o C++). Niestety nic nie ogarniam :(

Może polecacie jakiś łatwiejszy język, ale żebym używając go nauczył się obsługi tych trudniejszych typu C++, java itd.

Z góry bardzo dziękuję ;)

metinsygnaturkafr6.png

LCPGM

Opublikowano

Do tego celu zawsze polecałem i polecam Python'a. Do wersji 2.x jest pełno poradników, jednak polecam 3.x. 
Ten język uczy ładnego formatowania kodu, posiada ogrom bibliotek wbudowanych oraz zewnętrznych i bogatą dokumentację. Następną zaletą jest możliwość podpięcia go jako języka skryptowego pod C/C++. Istnieją też odpowiedniki dla Javy (Jython) i .NET C#/VB (IronPython).
Brak w tym języku jawnych typów danych, co nie znaczy, że można mnożyć inty i klasy bez zdefiniowania operatora.

Jeżeli chcesz język nieco bardziej podobny do C/C++/Javy, to polecam JavaScript, choć na początek lepszy jest python.

Poradnik do Pythona:

http://www.python.rk.edu.pl/w/p/podstawy/
Opublikowano
Jeżeli chcesz język nieco bardziej podobny do C/C++/Javy, to polecam JavaScript, choć na początek lepszy jest python.

No rzeczywiście bardzo podobny do nich ten javascript. Poza składnią nic wspólnego.

Żaden język wysokopoziomowy nie jest dobry na początek (tym bardziej, jeśli nie jest mocno typowany), bo nie uczy ważnych elementów niskopoziomowych. Jeśli z C++ ci nie idzie nauka to polecam javę. Ale znajomość C/C++ (lub innego języka na podobnym poziomie abstrakcji) przynajmniej w stopniu podstawowym jest obowiązkowa jeśli chcesz myśleć dalej o programowaniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...