Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomocy jaki język

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki pierwszy język do nauki będzie najlepszy dla początkującego?

Było by dobrze żeby był w miarę prosty i zrozumiały dla osoby która pierwszy raz bierze się za programowanie!

Co polecacie? Możecie też dodawać jakieś kursy lub polecane przez was książki! 

DAJE LIKE :) 

Cześć...

Opublikowano

Zdecydowanie Java :). Jest językiem używanym przez profesjonalistów i bardzo rozbudowanym, ale jest dość intuicyjna i łatwo rozpocząć naukę. 

Kurs: 

http://javastart.pl/
Książka dość nietypowa, ale idealna dla osoby początkującej. Nie polecam książek z tej serii kiedy już poznasz jakiś język:

http://helion.pl/ksiazki/java-rusz-glowa-wydanie-ii-kathy-sierra-bert-bates,javrg2.htm

708121422388637873334.png

Opublikowano

@Jaca777 *tutaj wstaw niecenzuralne słowo określające wysoki poziom idiotyzmu w poście powyżej*

AutoIT na początek. Bardzo, BARDZO prosty i intuicyjny język, w którym można zaprogramować (prawie) wszystko, oraz łatwo można zrozumieć i "wyczuć" programowanie programując w nim. Jedynymi minusami jest to że programy napisane w nim zajmują dużo pamięci (w stosunku do C++) oraz są trochę powolne (również w stosunku do C++).

Java dla początkującego jest trudna, a aplikacje w niej żrą mnóstwo pamięci - jeśli nie potrafi się ich zoptymalizować, co jest dla początkującego czarną magią.

Potem możesz się przenieść na języki z rodziny C (C#, C++), ewentualnie nieszczęsną Javę.

Java nie jest pod pracę z pecetami. Jedyne co się ci może przydać to JavaScript który jest używany na stronach internetowych. Aplikacji i gier w Javie się po prostu na pecety nie pisze, bo jest to głupie wyjście mając języki z rodziny C pod ręką.

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

@Jaca777 *tutaj wstaw niecenzuralne słowo określające wysoki poziom idiotyzmu w poście powyżej*

AutoIT na początek. Bardzo, BARDZO prosty i intuicyjny język, w którym można zaprogramować (prawie) wszystko, oraz łatwo można zrozumieć i "wyczuć" programowanie programując w nim. Jedynymi minusami jest to że programy napisane w nim zajmują dużo pamięci (w stosunku do C++) oraz są trochę powolne (również w stosunku do C++).

Java dla początkującego jest trudna, a aplikacje w niej żrą mnóstwo pamięci - jeśli nie potrafi się ich zoptymalizować, co jest dla początkującego czarną magią.

Potem możesz się przenieść na języki z rodziny C (C#, C++), ewentualnie nieszczęsną Javę.

Java nie jest pod pracę z pecetami. Jedyne co się ci może przydać to JavaScript który jest używany na stronach internetowych. Aplikacji i gier w Javie się po prostu na pecety nie pisze, bo jest to głupie wyjście mając języki z rodziny C pod ręką.

facepalm_227785.jpg

"programy napisane w nim zajmują dużo pamięci" Przykład? Kolega chce sie nauczyc programować a nie optymalizować. Pozatym to jest kompletnie irracjonalne że java żre pamięć... Wystarczą 3 opcje do vm...3

"Java nie jest pod pracę z pecetami." No to żeś po prostu nie... koniec.. bez kompletnego komentarza z mojej strony.

Poza tym tak jak @DÓŁ ...

*tutaj wstaw niecenzuralne słowo określające wysoki poziom idiotyzmu w poście powyżej* - serio? to tylko świadczy o tym, że nie masz pojęcia o czym mówisz

Skąd tyś się urwał o.O

@OT

Nie ma jednej dobrej odpowiedzi, to zależy od tego co chcesz zrobić lub co ty uważasz za słuszne. Ja mogę polecić jedynie jakiś język obiektowy czy to Java czy to D czy to .not obojętne. Java jest ciekawym rozwiązaniem bo możesz łączyć natywne języki w łatwy i przejrzysty sposób (możesz kodzić zarówno w C jak i w Javie).

Jeśli chodzi o mój język to było to mniej więcej tak: C, C dla avr, jezyki skryptowe takie jak Ruby, Pythom js i na końcu Java z którą jestem do dziś a dzięki znajomości C mogę je swobodnie łączyć.

Podstawowym wyborem tego czego się będę uczyć było to co mi się podoba, jak ktoś coś zrobił etc. Uczyłem się C bo zawsze fascynowało mnie jak ludzie sterują tym co jest na wyświetlaczu z nokii 3310 albo jak działa radio, jak zrobic samochód na zdalne sterowanie. Przeskoczyłem na języki skryptowe bo są on pożyteczne w użyciu, można w nich szybko i skutecznie napisać jakiś programik co ułatwi nam życie. Java dlatego, że zawsze ciekawiło mnie jak ludzie stworzyli grę RuneScape w tym języku czy też jak zrobili bota, tak się ułożyło, że moje cele zostały spełnione w 100% bo wiem jak to zrobili i wiem jak sam bym to zrobił.

Więc zastanów się co cię kręci, czego jesteś ciekaw a wtedy będziemy mogli bardziej sprecyzować nasze propozycje.

Opublikowano

AutoIt jest idealnym językiem na początek, pomijając to że się do niczego nie przydaje. Nauka AutoIt'a ma sens, gdy jedynym co chce się robić to hacki do gier. Twórcy nie stawiali na żadne poważniejsze paradygmaty. Chcieli uczynić ten język prostym. Nie jest ani obiektowy, ani funkcyjny. Nie takich języków się teraz używa. Pisanie w nim gier czy poważniejszych aplikacji jest naprawdę bardzo dziwne. Przecież on nie jest do tego przeznaczony. Sytuacja wygląda tu podobnie do VB.

Nie ma w podstawach Javy elementów trudnych. Nie trzeba odrazu pojąć aspektów obiektowych, aby napisać w nim hello world czy prostego rpg'a konsolowego. Trudniejsze elementy można olać, a program i tak Ci się włączy. Java daje szanse się rozwinąć. Kiedy zaczniesz uczyć się języka, to trudno z niego zrezygnować. Po co facet ma spędzić kupe czasu na nauce AutoIt, skoro według Ciebie i tak powinien potem przenieść się na inny język?

No i do tego znajomość Javy daje możliwość nauki języka w którym teraz jestem zakochany - Scali.

PS. Jak widać można też bez wytykania idiotyzmu ;)

Opublikowano

ctrl-alt-delete.jpg

AutoIT = Gówniany język

Java = według mnie najlepszy język na świecie !!!

Wniosek.

Ucz się javy !!!

Opublikowano

stand-back-im-a-java-wizard.jpg

AutoIT = Gówniany język

Java = według mnie najlepszy język na świecie !!!

Wniosek.

Ucz się javy !!!

Kopyrajt za mój obrazek. lel bezsensu odpowiedź

Opublikowano

Dobra nie kłócić się.

Ja stawiam na HTML5 oraz CSS3 co prawda nie są to języki programowania ale jeżeli chcesz zacząć od czegoś prostego to polecam właśnie HTML5 oraz CSS3 :).

Potem gdy znudzi ci się projektowanie stron www można iść w coś bardziej okienkowego VB.NET, Java itp :).

Opublikowano

@UP co do HTML i CSS to już to znam ale jako że nie mam żadnych potrzeb na tworzenie stron nie będę póki co kontynuował nauki ku tworzeniu stron np: php czy javascript

(...)Podstawowym wyborem tego czego się będę uczyć było to co mi się podoba, jak ktoś coś zrobił etc. (...)

(...)Więc zastanów się co cię kręci, czego jesteś ciekaw a wtedy będziemy mogli bardziej sprecyzować nasze propozycje.(...)

A więc chciałbym nauczyć się języka dzięki któremu będę mógł tworzyć rożnego rodzaje programów na PC ( czyli coś bardziej pod języki C ) 

ale co do javy to kusi mnie pisanie aplikacji na androida oraz skorzystanie z okazji że wiele osób potrzebuje pomocy osób piszących w javie ( mam na myśli ludzi potrzebujących pluginów do bukkita ) Nie ukrywam także że ucieszył bym się z umiejętności pisania tzw. robaków czy małych wirusów 

Oczywiście zdaje sobie sprawę że nie wszystko da się napisać w jednym języku

No ale jeszcze sobie przemyślę sprawę i wybiorę jeden język póki co prowadzi Java ale nie tylko dla tworzenia pluginów :)

Dzięki za pomoc ale oczywiście cały czas jestem otwarty na propozycje ;)

Cześć...

Opublikowano

@UP co do HTML i CSS to już to znam ale jako że nie mam żadnych potrzeb na tworzenie stron nie będę póki co kontynuował nauki ku tworzeniu stron np: php czy javascript

A więc chciałbym nauczyć się języka dzięki któremu będę mógł tworzyć rożnego rodzaje programów na PC ( czyli coś bardziej pod języki C ) 

ale co do javy to kusi mnie pisanie aplikacji na androida oraz skorzystanie z okazji że wiele osób potrzebuje pomocy osób piszących w javie ( mam na myśli ludzi potrzebujących pluginów do bukkita ) Nie ukrywam także że ucieszył bym się z umiejętności pisania tzw. robaków czy małych wirusów 

Oczywiście zdaje sobie sprawę że nie wszystko da się napisać w jednym języku

No ale jeszcze sobie przemyślę sprawę i wybiorę jeden język póki co prowadzi Java ale nie tylko dla tworzenia pluginów :)

Dzięki za pomoc ale oczywiście cały czas jestem otwarty na propozycje ;)

Pisanie apek na andka to fajna sprawa lecz hajs trzeba mieć aby można było dodać swoją apkę do play stora :), powiem tyle wszystko można napisać w każdym języku programowania tylko jedne działają gorzej niż drugie :D.

Opublikowano

Pisanie apek na andka to fajna sprawa lecz hajs trzeba mieć aby można było dodać swoją apkę do play stora :), powiem tyle wszystko można napisać w każdym języku programowania tylko jedne działają gorzej niż drugie :D.

A jak to działa z tym dodawaniem apek? Bo jeśli się płaci! To dlaczego jest dużo darmowych apek? Na czym oni zarabiają jeśli muszą zapłacić za dodanie aplikacji która będzie dostępna za free? 

A tak nawet napisanie apki dla samego siebie to frajda a potem w szkole wkurzać kolegów bo jedyny posiadam takie cos xD 

Cześć...

Opublikowano

Płaci się za zostanie wydawcą  :) Za wystawienie do Sklepu Play nic się nie płaci.

Poza tym jest to bardzo niewielka suma. Nie pamiętam dokładnie jaka, sprawdź.

Opublikowano

Płaci się za zostanie wydawcą  :) Za wystawienie do Sklepu Play nic się nie płaci.

Poza tym jest to bardzo niewielka suma. Nie pamiętam dokładnie jaka, sprawdź.

Cena to około 25$/mieś jednak prawie 100zł trzeba wydać.

Nie zrozumiałem twojej wypowiedzi a mianowicie chodzi mi o "Płaci sie za zostanie wydawcą". Mi się wydaje iż płaci się za ogół że możesz wydać swoją aplikację i ta kwota którą wpłacasz dostają osoby które pracują w tym sklepie i sprawdzają APPKI :).

Opublikowano

Cena to około 25$/mieś jednak prawie 100zł trzeba wydać.

Nie zrozumiałem twojej wypowiedzi a mianowicie chodzi mi o "Płaci sie za zostanie wydawcą". Mi się wydaje iż płaci się za ogół że możesz wydać swoją aplikację i ta kwota którą wpłacasz dostają osoby które pracują w tym sklepie i sprawdzają APPKI :).

Płaci się za to żeby nie było spamu lol.

PS. 25$ jednorazowo.

Opublikowano

"Było by dobrze żeby był w miarę prosty i zrozumiały dla osoby która pierwszy raz bierze się za programowanie!" - C++
"co do javy to kusi mnie pisanie aplikacji na androida" - C# i/lub .NET
"Nie ukrywam także że ucieszył bym się z umiejętności pisania tzw. robaków czy małych wirusów" - Asembler

Asembler na początek nie jest najlepszym wyborem, ale da mimo wszystko się da (w bólu i męczarniach). :)

Ja zaczynałem od C++, jest masa tutoriali, jeżeli coś nie zostało wyjaśnione w jednym, to odpowiedź znajdziesz w drugim poradniku. Do tego książka "Symfonia C++". Składnia języka jest podobna do PHP, C#, Javy i .NET, bla, bla (lub odwrotnie - składnia tych języków jest podobna do C++), dzięki czemu będzie ci łatwiej zrozumieć te języki. 

Jeśli znajdziesz dobry poradnik nauczysz się również (w jakimś stopniu) optymalizować kod.

Java jest (dla mnie) zbyt wolna; kojarzy mi się z takim stereotypowym hamerykaninem. Przypomnę jeszcze klasyka:

ㅈㅈ.

Opublikowano
Java jest (dla mnie) zbyt wolna

Java jest szybsza od C#, to na pewno.

http://benchmarksgame.alioth.debian.org/

Ale jak komuś taka różnica nie waży to C# jest nawet niezłym wyborem zważając, że jest dużo bogatszy od javy.

Opublikowano

Java jest szybsza od C#, to na pewno.

http://benchmarksgame.alioth.debian.org/

Ale jak komuś taka różnica nie waży to C# jest nawet niezłym wyborem zważając, że jest dużo bogatszy od javy.

Czy aż tak dużo, nwm. Aczkolwiek java vs c# to taki shitwar.

Jak dla mnie java stoi od paru lat w miejscu nie ruszając tłustej duppy . A c# robi imponujące postępy ale tak czy tak wybieram jave ponad c#

Opublikowano
Widzę tutaj tylko mono. Z tego co wiem mono jest wolniejsze od .net o 15-20%

Zawsze zdawało mi się, że mono jest szybsze. Jeśli jednak nie to tym bardziej + dla C#.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...