Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Rozstrzygnięte]Propozycja dotycząca działu minecraft

kondziu98

Dział Minecraft  

114 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co o tym sądzisz

• Jesteś za ?
      94
    • Mi to obojętne...
      9
    • Nie podoba mi się to ;/
      11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na tak, jest coraz więcej (gorszych lub lepszych) osób piszących pluginy, mających z tym problemy, lubiących w tym pomagać itd.

Problem jest też z nazwami, ludzie nie wiedzą co gdzie pisać, i w każdym dziale, są tematy na każdy temat :D 

Jak dla mnie dział Minecraft powinien mieć pod-działy:

• Problemy - Client (zamiast Moddingu, a głównie takie tematy tam są)
  • Problemy - Server (zamiast Zarządzania serverem)
  • Poradniki (bez zmian)
  • Development (czyli ten nowy dział, i albo jest tylko dla pluginów, albo są 2 osobno, bo inaczej to się tutaj ludzie pozabijają)

I tutaj były by wszelkie, pytania o pisanie pluginów/modów, jakieś przydatne Tagi,

[bukkit]/[sponge]/[forge]/[mcp]/[bungee]

[lib/resource] (kiedy temat dotyczy stworzonej biblioteki, w postaci pluginu, lub kodu do wklejania do własnego kodu)

Dla skryptów musi być osobno lub brak (do Problemy - server), bo będzie zbyt wielki spam, "hejt", i ogólnie same problemy :D

• Nowości/Redakcja (nazwa dowolna, ale miejsce do pisania artykułów o zmianach w MC)
  • Publikacje serwerów.
  • Publikacje pluginów/skryptów -Do publikacje skryptów i pluginów  (i launcherów, i wszystkiego co związane z MC i jest wykonane przez autora tematu). Koniecznie, obowiązkowy TAG: [plugin] lub [skript] lub [launcher] lub [inne]

Dodatkowo tagi [bukkit]/[sponge]/[bungee]/[universal]

• No i sam dział Minecraft, do zwykłego pisania o MC.

Tak mi teraz przyszło do głowy, bo podział fajny tylko proponowałbym zmienić w tym aby np. było Development > w nim 3 subfora Pluginy, Mody, Skrypty, więc w każdym z nich wszystko byłoby tylko na temat, ponieważ np. "głupie skrypty powstają jak grzyby po deszczu" i uważam, że nic by to nie dało jak w dziale publikacji byłyby same tagi skryptów > noi każde z tych 3 subfor miałoby 1 subforum tutaj twoje "Publikacje", gdzie bez prefixów dl tematy by się wstawiało, a w samych subforach, by się pomagało w np. na subforum "Pluginy" --> Szkaniu pluginów z forum, jakby ktoś nie znał nazw, pisaniu ich, problemu z nimi itd, wszelakie poradniki do pluginów, ich spisy, porad do nich itd. a w dziale skryptów tak samo tylko że do skryptów.

Lecz nie ma co dzielić skóry na niedźwiedziu ;)

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

to aktualnie jest burdel, i ludzie nie wiedzą co pisać w danym dziale, jak modding czy zarządzanie serverem, i albo piszą gdzie popadnie albo daja do głównego.

Jak dla mnie taki układ był by czysty i zrozumiały... Od razu nowy użytkownik by wiedział, gdzie powinien się udać ze swoim pytaniem.

A tak to jest tylko burdel, szukanie pytań, szukanie odpowiedzi, szukanie wszystkiego i nic znaleźć się nie da.

Chcesz poszukać pytań dotyczących pisania pluginów? musisz dokładnie śledzić dział główny, modding i zarządzanie serverem, bo co użytkownik to inny dział... bo każdy sobie dopasuje nazwy inaczej.

"co użytkownik to inny dział... "

Idąc tym tokiem myślenia to zrobienie większej ilości subfor będzie równoznaczne z powiększeniem "burdelu". :) Można znaleźć np. pytania związane z Java wpisując w wyszukiwarkę forumową hasła "Java".

@suchy9145 każdy ma prawo wyrazić własne zdanie i ja wyrażam moje. Ty wyskakujesz tu z jakimś "google" a ja mówię o magicznym okienku w prawym górnym rogu 529051417684113950853.png- dla mnie jest to dobra opcja użycie tego, sam osobiście używam tych czarów.

(oczywiście, każdy ma prawo do własnego zdania, ale tak mi się zdaje że to jest wyimaginowane na własne potrzeby ;p, ponieważ kiedyś sam pisałem do cb, oraz teraz inni się podobnie wypowiadają tutaj, a ty cały czas to samo)

Czyli mam własne zdanie.

Jeżeli ktoś chce coś dodać "do mnie" to zapraszam na PW, nie ma sensu zaśmiecać tego tematu.

Opublikowano

Idąc tym tokiem myślenia to zrobienie większej ilości subfor będzie równoznaczne z powiększeniem "burdelu". :) Można znaleźć np. pytania związane z Java wpisując w wyszukiwarkę forumową hasła "Java".

Blezur sorry, ale chyba po to jest forum aby pomagać jego użytkownikom, a nie powiedzieć "sorry sam se szukaj", oczywiście google jest dla każdego i można zrozumieć iż jak ktoś wstawi sb błachy problem, że aż boli to tak, ale posługując się teraz nazwą "Java" określiłeś bardzo szeroką gamę wiedzy, a jak ktoś nie umie szukać to od tego są fora i się tam pyta, i jaki burdel... poprostu nie bd się tematów chciało przenieść i taki jest ten burdel, bo tak uważasz narazie tylko ty nikogo nie obchodzi że 9x więcej użytkowników uważa przeciwnie... (oczywiście, każdy ma prawo do własnego zdania, ale tak mi się zdaje że to jest wyimaginowane na własne potrzeby ;p, ponieważ kiedyś sam pisałem do cb, oraz teraz inni się podobnie wypowiadają tutaj, a ty cały czas to samo), i teraz tutaj mogę Ci udowodnić iż ten twój burdel to jest teraz wręcz jeden wielki kosz w zarządzaniu (serwery, problemy klienta, publikacje skryptów, pluginów, wszelkie kłótnie z tym związane, problemy z hostingami, spisy skryptów, pluginów z neta jak i tych z forum, paczki serwerowe, zmiana nicków, poszukiwanie map, programistów) TAK właśnie wygląda to twoje uporządkowanie ;], "co użytkownik to inny dział... ", a właśnie teraz jest "co jeden dział to wszyscy użytkownicy" i to jest do dupy, bo lepiej dostać pomoc w jednym mniejszym od umiejętnego użytkownika niż w jednym wielkim, gdzie raz albo ktoś ci odpisze podobnie, chcąc nabić posty, dwa pomoże Ci, ale to zwykle to wygląda tak, że zanim ktoś poradzi dobrze to ten temat rozwinie szkrzydełka i zacznie przelatywać z gór na dół, bo przysypią go jakieś inne tematy, które można w twoim googlu wyguglać, w ten sposób dochodzimy do tego iż po co fora skoro jest wyszukiwarka, po co takie forum np. mpc ? ;/ ...

edit:

@Blezur

oj przepraszam za złą interpretacje, ale i tak jeden pieron, pisałeś o nowych użytkownikach, że trzeba o nich myśleć, no to pomyśl, że ty masz ten czas za sobą kiedy już jesteś oznajomiony ze swoim forum minecrafta i wiesz co i jak szukać, co chchesz dokładnie znaleść, a teraz tu taka magia, że ty napisałeś "dla mnie", a nowi użytkownicy nie korzystają, bo nie znają nie zetkneli się z tą wartością subforum z szukaj sam osobiście nie korzystam i jak większość forumowiczów minecrafta też rzadko, tymbardziej tutaj nawiązując do googla nie korzysta tak samo, widać to po masie powtarzających się tematów w zarządzaniu, to tym bardziej obcy jest mu forumowy "szukaj". Cała robota to tylko odpowiednie posegregowanie tematów... nawet śmieci się segreguje, to czemu nie zrobić tego samego z tym śmietniskiem w zarządzaniu ?

Co do zdania to każdy może je mieć i bardzo dobrze. Ale co do pw z adminem to zwykle kończy się to tak iż albo jest się zbywanym, a słowo admina jest najważniejsze, więc nic to nie daje, a publicznie każdy może się wypowiedzieć, to jest forum ;]. To nie jest zaśmiecanie tylko konwersacja, która ma właśnie jakiś sens, przyrównując do tutejszych odpowiedzi TAK/NIE, a takto można wyróżnić +, lub ukazać wymyślone minusy. Tyle, że słowo admina jak pisałem ma priorytet z około 100, więc wyniki ankiety u samej górze w praktyce wyglądają 92 osoby na TAK, a 110 na NIE.

Opublikowano

Moderator główny Minecraft, ponad 4k postów i nie zauważył, że nikt nie używa funkcji SZUKAJ. Wątki w dziale Zarządzanie serwerem się ciągle powtarzają; "jaki skrypt/plugin na gildie", "[DL] blokowanie /pl, /version", "komar1911 włamał się", itd...

Dlaczego MPC popiera piractwo Minecrafta...

Do moderatora: Po co Ty to usuwasz??

Opublikowano

@suchy9145 każdy ma prawo wyrazić własne zdanie i ja wyrażam moje. Ty wyskakujesz tu z jakimś "google" a ja mówię o magicznym okienku w prawym górnym rogu 529051417684113950853.png- dla mnie jest to dobra opcja użycie tego, sam osobiście używam tych czarów.

Czyli mam własne zdanie.

Jeżeli ktoś chce coś dodać "do mnie" to zapraszam na PW, nie ma sensu zaśmiecać tego tematu.

Wpiszesz Java, i masz pytania dotyczące tego że java nie działa.

Czasem w pytaniu nie pojawia się ani razu słowo java, ani w tagach, ani w temacie, ani w treści, a i tak dotyczy pisania pluginów...

Chodzi o zmianę subfor, na takie które od razu będą się kojarzyć z tym co trzeba, bo aktualnie nie wiedzą co gdzie pisać.

Wchodzi nowy użytkownik, ma problem bo mu MC nie odpala, i od razu widzi dział "Problemy - Client", ma problem z pisaniem pluginu? Widzi dział "Development", Server sypie błędami? "Problemy - Server"

Tak mi teraz przyszło do głowy, bo podział fajny tylko proponowałbym zmienić w tym aby np. było Development > w nim 3 subfora Pluginy, Mody, Skrypty, więc w każdym z nich wszystko byłoby tylko na temat, ponieważ np. "głupie skrypty powstają jak grzyby po deszczu" i uważam, że nic by to nie dało jak w dziale publikacji byłyby same tagi skryptów > noi każde z tych 3 subfor miałoby 1 subforum tutaj twoje "Publikacje", gdzie bez prefixów dl tematy by się wstawiało, a w samych subforach, by się pomagało w np. na subforum "Pluginy" --> Szkaniu pluginów z forum, jakby ktoś nie znał nazw, pisaniu ich, problemu z nimi itd, wszelakie poradniki do pluginów, ich spisy, porad do nich itd. a w dziale skryptów tak samo tylko że do skryptów.

Lecz nie ma co dzielić skóry na niedźwiedziu ;)

nie zapominaj że każdy dział ma też tematy, i subfora, więc co by wtedy było w samym Development? 

I taki podział na mody i pluginy nie ma sensu, skrypty już tak, ale mody/pluginy razem, za to z tagiem do wybrania.

Więc jak już to dział Development (na mody, pluginy, launchery, itd), a w nim subforum "skrypty".

A w publikacjach, po to pisałem o obowiązkowych tagach, do wybrania jak w publikacji serverów, żeby każdy sobie klikał na tag "plugin" i automatycznie wszystkie skrypty mu znikają.

Tak samo jak w publikacji serverów, klikniesz na tag "RPG", to pojawiają się tylko tematy z serverami co uznają że są RPG.

Więc tutaj problemu by nie było, od tego są te tagi. Tylko muszą być obowiązkowe.

W development lepiej jednak dać skrypty osobno, bo tam to pytań będzie masa i inaczej powstanie 200 gówno-burz pluginy vs skrypty na godzinę.

1438614356923701010629.png

Opublikowano

nie zapominaj że każdy dział ma też tematy, i subfora, więc co by wtedy było w samym Development? 

I taki podział na mody i pluginy nie ma sensu, skrypty już tak, ale mody/pluginy razem, za to z tagiem do wybrania.

Więc jak już to dział Development (na mody, pluginy, launchery, itd), a w nim subforum "skrypty".

A w publikacjach, po to pisałem o obowiązkowych tagach, do wybrania jak w publikacji serverów, żeby każdy sobie klikał na tag "plugin" i automatycznie wszystkie skrypty mu znikają.

Tak samo jak w publikacji serverów, klikniesz na tag "RPG", to pojawiają się tylko tematy z serverami co uznają że są RPG.

Więc tutaj problemu by nie było, od tego są te tagi. Tylko muszą być obowiązkowe.

W development lepiej jednak dać skrypty osobno, bo tam to pytań będzie masa i inaczej powstanie 200 gówno-burz pluginy vs skrypty na godzinę.

Z rozmów z "wyższymi" wynika, że takie przedrostki mogą być w publikacjach, do normalnych działów [czy. nie publikacje] nie będą dodawane, ponieważ jest wiele takich działów. Już lepiej dodać subfora do zarządzania [pluginy i skrypty] i tam można odpowiednio pytać o daną rzecz i publikować gotowe projekty.

W opisie subfora wystarczy dodać informację co tam umieszczać i tyle.

Opublikowano

Z rozmów z "wyższymi" wynika, że takie przedrostki mogą być w publikacjach, do normalnych działów [czy. nie publikacje] nie będą dodawane, ponieważ jest wiele takich działów. Już lepiej dodać subfora do zarządzania [pluginy i skrypty] i tam można odpowiednio pytać o daną rzecz i publikować gotowe projekty.

W opisie subfora wystarczy dodać informację co tam umieszczać i tyle.

Wkońcu fajna odpowiedź. Lubię to! Osobiście podoba mi się nw jak innym D:

Wpiszesz Java, i masz pytania dotyczące tego że java nie działa.

Czasem w pytaniu nie pojawia się ani razu słowo java, ani w tagach, ani w temacie, ani w treści, a i tak dotyczy pisania pluginów...

Chodzi o zmianę subfor, na takie które od razu będą się kojarzyć z tym co trzeba, bo aktualnie nie wiedzą co gdzie pisać.

Wchodzi nowy użytkownik, ma problem bo mu MC nie odpala, i od razu widzi dział "Problemy - Client", ma problem z pisaniem pluginu? Widzi dział "Development", Server sypie błędami? "Problemy - Server"

Dlatego pluginy i mody, żeby nie były razem, ponieważ obie kategorie to szeroki zasób tematów, jak jedne są do clienta, a inne do serwera, rzadkość tutaj na forum tematów, o tym aby ktoś robił serwer zarówno z modami jaki pluginami (MCPC, Sponge), a jakby było razem to niektórzy co chieliby pomagać nieznają się na modach i na odwrót mi się na taki podział tagi nie podobają ponieważ można by je do czegoś innego wykorzystać (o tym niżej)

,więc wtedy myślałem o tym w przybliżeniu tak:

Development:

Można by tu umieścić wprowadzenia do javy tutsy itd., tematy takie jak: Zostanę/Poszukuję programisty, ci co by się znali pomagaliby innym, bądź ukazywali użytkownikom co powinni zmieniać, ogółem tipsy/triki ;x (przykład. co czasami pod pluginami widzę odczytywanie, zmiennych za każdym razem z pliku, zamiast raz, to tam by były takie poradniki czysto javowe pomagające zarazem w pluginach jak i modach), to co można wykorzystać np. w kompilatorze,

chociaż teraz tak jak już Blezur napisał nw czy nielepiej np. aby tych poniższych subfor w samym dziale Zarządzania nie dorobić, a to co powyżej nie zostawić w zarządzaniu, choć osobiście mi się podoba Development ;/,bo zarządzanie to zarządzanie, a wytwór to wytwór

(PUB - subforum posiadające jeszcze jedno subforum "Publikacje", w którym bez prefixów, umieszcza się same tematy z dl wytworu użytkownika, można popatrzeć pobrać co tam kto zrobił, ponieważ z działu zarządzania, widać jak ktoś refnie temat to go zaraz przybijają te tematy co są jakieś problemy, dlatego fajnie gdyby były osobno a nie razem z pomocą itd. w samych tych subforach tagi z kategoriami "Administrowanie", "Zabawa", "Mechanizmy", tak jak na bukkitach, + np. jeszcze "Gildie", "Drop" itd. ;X )

Subfora:

• Pluginy(PUB) > w nim umieszczałoby się wszystkie problemy / pytania dotyczącze bukkita / spigota, spisy pluginów użytkowników z forum
  • Mody(PUB) > na takiej samej zasadzie coi pluginy tylko pisanie modów
  • Skrypty(PUB) > wszytko związane z pisaniem w Skrypcie
  • Paczki serwerowe > same tematy związane z publikacją paczek serwerowych, ponieważ jest ich dosyć sporo, i dużo osób lubi takie tematy, możnaby tu też zastosować te tagi np. survival + gildie, skyblock, hardcore itd.
  • Mapy > same tematy z stworzonymi mapkami / spawnami

Dlaczego jeszcze mapy i paczki, ano tak uważam iż on też są wytworem wyobraźni człowieka to mogłyby znaleść swoje miejsce na tym forum, i bez PUB, bo chyba się nikt nie będzie pytał jak się klocki na mapie stawia ;x

Osobiście uważam, że byłoby przejrzyście i bez burdla ;}

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...