Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sytuacja Polskich serwerów RPG?

Gruszka15

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Jarpenn:

Takie głosy to istny mód na me serce. Dobrze czytać komentarze osób, które lubią prawdziwe RPG, z odgrywaniem postaci, czytaniem książek, uczeniem się zaklęć i poznawaniem wspaniałej historii. Właśnie dla nas istnieje Avernus. I będzie istniał dalej, kiedy wszystkie inne pseudo RPG i marni naśladowcy dawno będą już tylko wspomnieniem.

2cy5dna.jpg
  • Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Chciałem tylko powiedzieć że Avernus z to najlepszy server rpg na jakim grałem! Gram tu z moimi kolegami i jestem bardzo zadowolony i widać że ten server jest solidny nie to co inne.

A JAK JUZ MOD CENZURUJE MOJ WPIS I USUWA NAZWE SERWERA TO NIECH USUNIE WSZYSTKIE NAZWY SERWEROW W TYM TEMACIE!!!

Opublikowano

Jak czytam te dywagacje na temat serwerów RPG to śmiać mi się chce. Formuła MC leży tak daleko od RPG jak Polska od Kiribati. 

Jednak co jest mniej więcej istotą RPG? Wcielenie się w daną postać z możliwością wpływu na otaczający nas otwarty świat, po którym poruszamy się wg danego sensownego storyline wykorzystując zwiększające się poprzez wykonywane questy możliwości naszej postaci i uczestnicząc w wielkich wydarzeniach tego świata. A co mamy? 

Questy? Proszę bardzo - dostępne pluginy oferują nam questy jedynie jednokrotnego wyboru, bez jakichkolwiek subquestów, pętli, wielokrotnych wyborów. Takie coś widziałem w pierwotnych grach cRPG na Commodore64.  Oczywiście nie odnoszę się do poziomu tych questów gdzie wyzwaniem jest np: "znaleźć zagubioną świnkę". No k... wyzwanie godne bohatera i zapewne niezbędne do wzięcia udziału w kreowaniu wydarzeń świata. Jak czytam takiego questa mam ochotę wyjąć nóż i poderżnąć gardło typowi który napisał taki debilny storyline. Dodatkowo nie ma absolutnie żadnego trackera questów. Gracze kręcą się jak p... usiłując znaleźć cel questa.

Oczywiście o systemie reputacji nawet nie wspomnę. W MC po prostu robisz questy i nikt nie wnika czy powinieneś pomagać czy nie i czy przypadkiem ten wieśniak nie powinien złapać nagrody za twoją głowę jeśli jesteś poszukiwanym przestępcą. Średniowiecze cRPG :P 

Może rozwój postaci? Testowałem kilka plugów które symulowały rozwój umiejętności postaci ale absolutnie żaden nie uwzględniał poszerzania umiejętności wraz z rozwojem. Od samego początku można było stworzyć patyk jak i skomplikowaną skrzynię czy drzwi. Widziałem na kilku serwerach nieudolne próby symulacji tego procesu ale najczęściej kończyło się to błędami. Więc cały proces opiera się jedynie na szybkości działań? Próba symulowania rzeczywistości ograniczeniami umiejętności przypisanymi do zawodów znów ma wadę obecności odpowiednich graczy z odpowiednim zawodem w osadzie. Nikt absolutnie nie pomyślał o możliwości wprowadzenia systemu nieudanych prób stworzenia przedmiotu przy niskich umiejętnościach i marnowaniu materiału. A to przecież element znany w cRPG znów od początku lat 90. 

Pomijam oczywiście gigantycznie szybkie zbieranie materiałów. EQ zapełnia się w pół godziny a czasem szybciej. Banał. 

Zdolności - zaledwie kilka pluginów oferuje mierny poziom rozwoju zdolności. Problem w tym że opiera się ona na cyferkowym wzroście cechy albo na wpisywanych komendach lub też na wykorzystaniu odpowiedniego itemu jako zamiennika zdolności. I najgorsze że to tak czy inaczej jest tylko proteza która nie ma absolutnie nic wspólnego z fajerwerkami skilli choćby z wiekowego już Cabala. Kiedy mówię programiście że ma mi zaprojektować system skilla obszarowego to patrzy się na mnie jak na idiotę. Wiemy że się da tylko jeden problem - wizualizacja i celowanie efektu. Pod tym względem MC jest wyjątkowo ubogi i particle niewiele w tej materii zmieniają. A jak już to lagi zabijają klienta. Więc coś niby jest ale znów przypomina początek lat 90. 

Kreacja przedmiotów - miałem okazję testować dziesiątki plugów i modów które miały symulować kreację przedmiotów. I stwierdzam jedno - brak wyobraźni programistów w tej materii przeraża. To co jest normą choćby w grach przeglądarkowych w MC zaledwie raczkuje. Enchanty i rodzaj materiału, sztuczne zmiany cech przedmiotu na bazie cyferek to znów początek lat 90 w cRPG. A gdzie gemowanie, wzmacnianie, łączenie cech, łączenie materiałów, zaklinanie tymczasowe, nakładanie mikstur na oręż, procentowe szanse wystąpienia efektów czy cech przedmiotu, leveling przedmiotu, ostrzenie? Takie rzeczy tylko w modach. Tych które najczęściej są gigantycznie zabugowane. Pomijam oczywiście strach przed ściągnięciem launcherów z wtyczkami podsuwanymi przez domorosłych "haczkerów". :P Krótko mówiąc - galopująca nuda. 

Instancje - nie ma absolutnie żadnego sensownego pluginu - kombajnu który oferuje stworzenie sensownej instancji w MC. Są nieśmiałe próby takie jak expowiska czy MobAreny ale do ciężkiej .... Wiedzieliście gdzieś w MC sensowną instancję przypominającą choćby zamysłem te znane z byle jakiej gry MMO fabularne questy dla party graczy? Oczywiście że tak - ale oparte na gównianym systemie CB które mają tendencję do zawieszania się w najmniej oczekiwanych momentach. Poza tym nic więcej. Uprawienie gringu na kolejnych falach mobów - cóż za istota RPG. 

Battleground - klasyczna BG dla MC to po prostu kawałek arenki gdzie kilku typów się ze sobą nawala. I tyle. Po co, na co - nikt nie wnika - ważne że jest rzeź. I nie ma tu znaczenia czy typ wyskakuje w skórach lvl 1 vs diax lvl30. Głupie, wk... i co najgorsze pozbawione absolutnie sensu i wpływu na świat gry. Widział ktoś BG w wowie? Pomijam to że każde BG ma innych charakter i inne rzeczy trzeba tam robić i nie zawsze zwykłe nawalanie jest drogą do sukcesu bo prócz tego występują tam także konkretne rzeczy do zrobienia. W MC po prostu nikomu sie chyba nie chce w to bawić. A gdzie wynikający z wygranego BG bonus dla danej frakcji? Nima. 

1vs1, 3vs3 czyli klasyczny turniej - owszem są serwery PVP na których coś takiego istnieje ale najczęściej nie ma żadnego podziału na ligi. Ot taki tam badziew żeby zapełnić czas graczom. Systemu w tym tyle co kot napłakał. I znów bez żadnego sensu i składu czy wpływu na awans społeczny czy świat gry. Czasem ktoś błyśnie i zrobi rangę za udział w takich walkach albo sypnie diaxami. Też mi nagroda. 

Rywalizacja gildii - to najbardziej beznadziejny system jaki miałem okazję widzieć. Najpierw ogromne budowle z obsydianu a potem dziki atak hordy z tnt i creeperami. Oblężenia w średniowieczu trwały nawet długimi latami, zakładało obozowiska oblężnicze, dbało o zaopatrzenie itp, a tu wystarczy tylko dobrze wymierzyć z wyrzutni. No sens RPG w tym momencie legł bezpowrotnie w gruzach. Co najciekawsze zniszczenie takiego obiektu nie ma absolutnie wpływu na ciąg fabularny serwera.  Gdzie tu sens? Nie widzę. I żeby chociaż ktoś pomyślał o porządnym BG dla gildii gdzie każdy lvl miałby coś do zrobienia. Zamiast tego króluje po prostu bezmyślna nawalanka, po której zostaje zniszczony kawałek mapy i tyle. 

Eventy - wielokrotnie gracze proszą o eventy i wielokrotnie dostają jakieś g****o z którego sypią się diaxy a które z klimatem serwera nie mają absolutnie nic wspólnego. Jakieś OX, konkurs wiedzy o MC, bezsensowne rozsypywanie diaxów nad grupą graczy - to max jaki da się zauważyć. A gdzie wspólne bicie bossa świata, obrona jakiegoś znanego z gry obiektu czy atak na inny znany z gry obiekt? Gdzie plagi i błogosławieństwa bóstw? Tylko nie takie gdzie plaga wilków sukcesywnie wybija wszystkie zwierzaki w zagrodach bo to po prostu w*****a i nie ma najmniejszego sensu. Event na serwie RPG powinien mieć jakieś podstawy i konsekwencje w świecie gry a nie spadać z dupy na zaskoczonych graczy. OX czy konkurs to dla mnie po prostu brak wyobraźni. 

Otwarty świat - jak się gracza puści na żywioł to po tygodniu z mapy zostaje sieczka i wiszące w powietrzu dziwaczne struktury. Całość mapy niezależnie od tego jak jest wielka zostanie zexplorowana maksymalnie w tydzień od startu a sens wtedy włóczenia się po tej mapie jest żaden. A gdzie gradacja poziomu potworów w zależności do odległości od cywilizacji? Gdzie fizyka grawitacji? Wiele serwerów protezuje to zakładaniem cuboidów na których po prostu nie możesz nawet wyciąć źdźbła trawy. Nie żeby gonił cię za wycinkę drzew gajowy. Po prostu nie możesz i ch... Nikomu nie przyszło do głowy żeby spawnić gajowego na plecach typa który z zapamiętaniem tnie drzewa albo spuścić mu na głowę tonę skał kiedy ryje w ziemi jak kret? 

A skoro już jesteśmy przy cuboidach to gdzie tu rola dla klasycznych w RPG łotrzyków i włamywanie się do domów i cudzych skrzyń? Zaledwie na palcach jednej ręki można zliczyć serwery z takim rozwiązaniem. A i to jest grubo ułomne zważywszy na enderchesty czy bugi włamań. Gdzie npc strażników osad, którzy zatrzymują każdego kto nie należy do osady? 

Osady - na części serwerów po prostu nie założysz osady i tyle. Musisz prosić typa który zarządza osadą żeby móc cokolwiek robić w świecie i nie jest ważne że rządzący to gimb 12 lat i zachowuje się jak debil. Gdzie jest zatem system awansu społecznego dla awanturnika który zamiast ciąć zombiaki w końcu postanowi sadzić kapustę na polu? Proste rozwiązanie jak awans osady też nie istnieje. Co zbudujesz to będziesz miał. Nieważne że nie ma to całkowicie znaczenia jak to będzie wyglądać i że nie przynosi żadnego zysku. Automatyczne rozbudowy osady i przynależne do nich zyski po prostu nie istnieją na serwerach MC. A przecież sensowym byłoby gdyby osada miała np: port który prócz cła zaopatrzyłby tutejszy targ po tym jak władca osady podpisał układ handlowy ze stolicą. Żeby np: otworzyć kopalnię trzeba mieć zgodę lorda tych ziem a nie ryć byle gdzie. Tu jest istota RPG a nie w kopaniu cobla.

Wpływ pojedynczego gracza na wygląd świata - absolutnie nie ma tego na żadnym serwerze. Nikt nie prowadzi serwerów pod kątem jakiegoś storyline gdzie etapami gracze mogą czemuś zapobiec lub gdzieś przegrać. Nigdzie nie czuje się uczestnictwa w wielkich wydarzeniach świata. Po prostu jest codzienne kopanie cobla i zabijanie random zombiaków. Nikt nie utrzymuje na serwerach GM i nie prowadzi na serwach RPG regionalnych wydarzeń. Bo jeśli nawet są to wyjątkowo żałosne i bez szerszego wpływu na graczy albo praktycznie niezauważalne i przechodzą bez echa. Gracze po prostu nie mają możliwości uczestniczyć w wyprawach odkrywczych, wielkich wojnach, nie mogą poczuć się bohaterami (jak to w RPG powinno w sumie być). Żaden element serwera nie ma kontynuacji fabularnej i ciągów przyczynowo - skutkowych. Króluje po prostu radosna "tfurczość" właścicieli. Czemu żaden z właścicieli np: nie wywoła eventu oblężenia danego miasta gdzie będą się pod murami spawnić dziesiątki barbarzyńskich wrogów że wydostanie się z miasta będzie graniczyło z samobójstwem, albo czemu nie wywoła np: oblężenia stolicy której gracze mają bronić na osobnej mapie BG gdzie licznik będzie liczył po prostu liczbę poległych wrogów do momentu zdobycia lub odparcia ataku? I kontynuując - jeśli gracze oleją temat stolica na głównej mapie powinna zostać zniszczona i splądrowana a istniejące targowiska nieaktywne, porty bez transportu a w innych osadach i po lasach powinni się pojawić uciekinierzy ze stolicy. Wiem czemu - bo to w ch... roboty prawda? 

Nie oszukujmy się - porządne RPG w MC nie powstanie nigdy bo nikomu się nie chce pisać pod to pluginów i tyle, a nawet jak się za to ktoś weźmie to i tak rezygnuje w szybkim tempie przez wyjatkowo debilną niekompatybilność kolejnych wersji MC. Istniejące pluginy są dziurawe i pozbawione wyobraźni. Mody to po prostu wysyp błędów. Wiec nie ma co marudzić tylko olać ten temat i przyzwyczajać się do obecnej formy nudnych serwerów - klonów stawianych bez polotu. I absolutnie żadna nawet najbardziej oszałamiająca ręcznie budowana mapa nie zrekompensuje frustracji gównianym schematem rozgrywki.

Noleq - odkopuje, ale trafiłeś w samo sedno. Cieżko jest zrobic cos takiego, powiem wiecej, jesli ktos sie tego podejmie, bedzie to wymagało nie tylko ogromu pracy ze strony administracji, ale współpracy ze strony graczy. Dlaczego robimy nasz serwer? Ani dlatego ze chcemy przełamać ten stereotyp.

Pisałeś, ze gracz nie moze awansować, ze jest nikim. U nas moze. Po to robimy skrypt na punkty RP zeby wszyscy wiedzieli kto gra zajebiscie a kto sobie jaja robi. Od tego ile masz punktów RP bedzie zależało wiele spraw np. To czy będziesz mógł założyć osadę, czy państwo. Pisałeś o oblezeniach - to tez zostanie u nas wprowadzone, dlatego tak istotnym czynnikiem bedzie wybor typu osady. Jesli będziesz miał wioskę, to nie mozesz wybudować muru, a wtedy marny Twój los, gdy Gobliny Cie napadną. Wymyśliliśmy bardzo rozbudowany system rozwoju miasta. U nasmiasta to nie bedzie kilka cobbli na sobie. Miasta beda musiały spełniać odpowiednie warunki inaczej przestaną istnieć. Ponadto konkretne budynki w mieście, po spełnieniu jeszcze kilku innych zależności beda pełniły odpowiednie funkcje i tak na przykład, jak miast osiągnie odpowiednia ilośc punktów RP, bedzie mogło wykupić przywilej murów. Ten poza ochrona od ataków zewnętrznych spowoduje, ze mocy agresywne nie beda spawnowaly sie w środku miasta. Czyli im lepsze miasto (mające wiecej punktów RP) tym bedzie miało większe możliwości, po sprzedaż unikalnych przedmiotów włącznie.

Rasy: tutaj tez bardzo chcemy sie rozwinąć. Rasy to nie bedzie tylko tag koło nazwy gracza, ale konkretne efekty działające na niego. Np wymyślona przez nas rasa Vattenow: osobniki żyjące pod woda, jak wyjdą na powierzchnie ich skóra zacznie usychac po jakimś czasie, az w koncu bedzie im groziła smierć. Beda znakomicie pływać, szybko poruszać sie pod woda, ale nie na powierzchni. Takich przykładów mamy bardzo wiele.

Questy: cieżko napisać mechanikę do question, aby miały wpływ na storyline, jednak u nas rozwiązaliśmy ten problem. Questy beda toczyły sie zarówno w grze jak i na forum. Przykład? Proszę bardzo: osoba ktora chce zostać mistrzem kowalstwa, bedzie musiała wykonać zadanie dane od osoby piastującej juz to stanowisko. Bedzie musiała odnaleźć magiczny młot, który został ukryty podczas tworzenia bariery przez klucznikow. Gdzie on jest? Trzeba poszukać w bibliotece na forum - ale ale, tam znajdziesz jedynie wskazówki...mapę, lub inna radę. Gdy znajdziesz juz miejsce, będziesz musiał znalesc sam przedmiot, który po przywiezieniu do kowala moze spowodować, ze kowal użyje go do.... Zniszczenia bariery, lub innych celów. Wieloetapowosc, ingerencja innych graczy oraz MG, konieczność szukania w innych źródłach informacji... Przeciez o to chodzi w RPG.

Wiele lat grałem w wiele systemów RP. Począwszy od MUDow, o których 99% ludzi z tad wogole nie słyszało, zakończywszy na gracz fabularnych. Wiem jak ma wyglądać prawdziwe RPG. Wiem tez ze cieżko to osiągnąć w MC, ale jest to do zrobienia. Trudne ale możliwe. Będziemy sie starali, aby nasz serwer w jak najlepszym stopniu odwzorowywal prawdziwe dobre RPG. Czy nam wyjdzie? Czas pokaże, niemniej będziemy sie starać z całych sił.

Pozdrawiam,

Fungi.

Opublikowano

Kolesie od Revolution piszcie może to wszystko w waszym własnym temacie co? Bo robicie sobie chyba jaja dając taki obszerny opis waszego (słabego z resztą) serwera w wątku gdzie prowadzi się dyskusje OGÓLNIE o serwerach RPG. Ja rozumiem napisać parę zdań o swoim serwerze tutaj ale nie opis na trzy akapity. Nie wystarczy wam już że kopiujecie cudze pomysły?

Ja uważam że serwery RPG w minecrafcie to tak trochę kulą w płot bo ta gra nie jest po prostu przystosowana do takich zabaw. Czasem się to udaje ale trzeba w to włozyć wiele pracy. Poza tym serwery RPG które nie sa na modach tylko grzebią się w przestarzałych pluginach i starym jak świat bukkicie, to jest parodia i nic wiecej. Mogę wyliczyć mnóstwo takich serwerów które reklamowały się w ostatnim roku a po których teraz nic nie zostało.

2cy5dna.jpg
Opublikowano

Kolesie od Revolution piszcie może to wszystko w waszym własnym temacie co? Bo robicie sobie chyba jaja dając taki obszerny opis waszego (słabego z resztą) serwera w wątku gdzie prowadzi się dyskusje OGÓLNIE o serwerach RPG. Ja rozumiem napisać parę zdań o swoim serwerze tutaj ale nie opis na trzy akapity. Nie wystarczy wam już że kopiujecie cudze pomysły?

Ja uważam że serwery RPG w minecrafcie to tak trochę kulą w płot bo ta gra nie jest po prostu przystosowana do takich zabaw. Czasem się to udaje ale trzeba w to włozyć wiele pracy. Poza tym serwery RPG które nie sa na modach tylko grzebią się w przestarzałych pluginach i starym jak świat bukkicie, to jest parodia i nic wiecej. Mogę wyliczyć mnóstwo takich serwerów które reklamowały się w ostatnim roku a po których teraz nic nie zostało.

Kolesiu od....wszyscy wiedza kogo, dziekuje ci za reklame mojego serwera, bo w moim wpisie w zadnym miejscu nie padla ta nazwa. Odpowiedzialem na post kolegi, nie do ciebie wiec sie nie wypowiadaj na temat mojego postu. Masz kiepskie informacje mowiac na temat naszego serwera, bo jeszcze on nie istnieje. Nie mozna pisac ze cos jest kiepskie, skoro tego wogole nie ma. Dziecko, wroc sie z tej podstawowki do przedszkola bo taki jest poziom twojej kiepskiej wypowiedzi. I to TY nie ja reklamuje swoj serwer (nawiasem mowiac w sposob perfidny, wszedzie wlepiajac swoja reklame gdzie jego japa sie odezwie). W kazdym poscie kolesie z podpisem jaki masz ty hejtuja wszystko i wszystkich naokolo, ale juz kazdy do tego przywykl. Przestarzaly bukkit to podstawa kazdego serwera (napiszesz ze masz MCPC+ to nic innego jak bukkit + forge), juz przez sam wzglad na to nie powinienes go krytykowac. Mody? Kupa bugow i tyle. Ale fakt najlatwiej zablokowac zbugowane itemy, zostawic z moda 10% i chwalic sie ze sie go ma. Zalosne!.

Uwazam, ze da sie stworzyc serwer RPG oparty na MC. Co wiecej, bedzie on mial dodatkowe zalety, bo w zadnym RPG nie wybudujesz domu takiego jakiego chcesz. Nie mozesz stworzyc Panstwa, nie mozesz kierowac miastem (przynajmniej w klasycznym RPG). Zazwyczaj masz linie fabularna, ktora musisz podążać aby skonczyc rozgrywke. Zazwyczaj, jak postanowisz isc inaczej jak autor to sobie zaplanowal, gry nie skonczysz. Tak bylo z kazda gra RPG. Pamietam Neverwinter Nights 1 - dla mnie produkcja, ktora w sporym stopniu odwzorowywala systemy fabularne AD&D przez system losowan, ktory byl jasno opisany i wyswietlany podczas rozgrywki. Tam wlasnie nie dalo sie zrobic niczego inaczej, anizeli autor zaproponowal. Byla lokacja i 4 misje do wykonania - sprobowal bys nie wykonac jakiejs. Gry nie skonczysz. W MC mozna tak rozgrywke ustawic, ze kazdy moze osiagnac wszystko, to tylko zalezy od niego samego. Jak bardzo bedziesz wczuwał sie w swoja postac i jak bedziesz gral wobec innych spowoduje jaki rezultat osiagniesz. Czy będziesz  malo znaczacym rzezimieszkiem, czy zostaniesz krolem nacji ktora bedzie pragnela podbic caly swiat? Jesli Administratorowi uda sie zgromadzic wokol swojego serwera graczy, ktorzy potrafia zanurzyć sie w rozgrywce - sukces i epickosc serwera jest nieunikniona.

Opublikowano

Kolesiu od....wszyscy wiedza kogo, dziekuje ci za reklame mojego serwera, bo w moim wpisie w zadnym miejscu nie padla ta nazwa. Odpowiedzialem na post kolegi, nie do ciebie wiec sie nie wypowiadaj na temat mojego postu. Masz kiepskie informacje mowiac na temat naszego serwera, bo jeszcze on nie istnieje. Nie mozna pisac ze cos jest kiepskie, skoro tego wogole nie ma. Dziecko, wroc sie z tej podstawowki do przedszkola bo taki jest poziom twojej kiepskiej wypowiedzi. I to TY nie ja reklamuje swoj serwer (nawiasem mowiac w sposob perfidny, wszedzie wlepiajac swoja reklame gdzie jego japa sie odezwie). W kazdym poscie kolesie z podpisem jaki masz ty hejtuja wszystko i wszystkich naokolo, ale juz kazdy do tego przywykl. Przestarzaly bukkit to podstawa kazdego serwera (napiszesz ze masz MCPC+ to nic innego jak bukkit + forge), juz przez sam wzglad na to nie powinienes go krytykowac. Mody? Kupa bugow i tyle. Ale fakt najlatwiej zablokowac zbugowane itemy, zostawic z moda 10% i chwalic sie ze sie go ma. Zalosne!.

Zachowujesz się jak gówniarz. Nie spodziewałem się czegoś takiego po człowieku, za którego Cię miałem. Sięgasz coraz bardziej dna swoimi wypowiedziami i tym jak obrażasz innych tymi tekstami o dziaciach i podstawówce. Ochłoń człowieku bo widać jak sfrustrowany jesteś. Odpowiadasz na post kolegi? Proszę bardzo. Wykopuj sobie do woli wpisy, do których pozornie się odnosząc reklamujesz swój serwer. Ale nie wymagaj że nikt nie będzie się na ten temat wypowiadał bo to nie dyskusja prywatna. Prywatnie to masz PW od tego i nikt Ci sie nie będzie wtrącał. Najlepiej zamilcz już całiem i się bardziej nie kompromituj bo zaczynasz sprawiać wrażenie zwykłego pieniacza. A żałosne to jest mieć swój serwer, który tak naprawdę robią inni, bo samemu się nic nie potrafi - ani fabuły porządnej sklecić, ani pluginów napisać czy nawet skonfigurować gotowych, ani mapy sensownej zrobić. Skoro już się tak uparłeś że wszystko musi być "autorskie".

Bukkit nie jest już podstawą, od czasu jak jego kod został objęty restrykcjami. W gruncie rzeczy praktycznie wszystkie serwery dzisiaj działają wbrew przepisom o swobodnej licencji. Dlatego przyszłością jest projkekt będący alternatywą dla Bukkita, czyli chociażby Sponge. A mcpc+ to też przeszłośći, bo aktualnie liczy się Cauldron (jeszcze). Być może dla Ciebie trudno jest skonfigurować mody i sprawić, żeby dobrze działały razem, stąd wychodzi Ci 10%, ale są ludzie o wyższych umiejętnościach i większej pomysłowości. Dlatego serwery RPG nie są całkowitą fikcją, pod warunkiem, że umiejętnie wykorzysta się dostępne modyfikacje.

Opublikowano

Zacząłem czytać ten temat z wielkimi nadziejami  i było parę naprawdę interesujących postów. Aż tu nagle rozpoczęła się wojna, obie strony są winne gdyż cierpi na tym ten temat:Nie wiem po co Avernus się rzuca a Revolution odpowiada(ps. jeszcze nigdy fungi nie widziałem byś tak się zirytował postem, ale akórat w tamtym przypadku cie w pełni rozumiem).

Nie jest prawdą, że nie da się zrobić w mc serwera rpg.Sam ze swoją skromną ekipą pracujemy już 3 miesiące nad własnym projektem, idzie to wolno ale idzie.

Mam nadzieje, że temat ożyje prawidłowo.

Opublikowano

A ja uwazam, ze temat nadaje sie do zamkniecia. Wszystkie informacje zostaly juz przytoczone, mysle ze wyczerpalismy wszystkie mozliwosci dyskusji dotyczace tworzenia serwera RPG na silniku Minecraft.

Co mialo byc powiedziane, juz zostalo, kazdy kolejny post to bedzie albo hejt, albo flamewar :)

Wnosze wiec o zamkniecie tego tematu.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Nie podoba mi się że jedna osoba postanowiła decydować o tym, kiedy temat powinien być zamknięty. Nie podoba mi się, że ta jedna osoba dyktuje kiedy temat jest wyczerpany a kiedy nie. Tym bardziej, że nie jest to nawet autor tego tematu. I jeszcze bezczelnie śmie twierdzić że każdy następny post to będzie hejt albo flejm... Normalnie nóż się w kieszeni otwiera. Delikatnie mówiąc to jest niegrzeczne. Ale to typowe dla tej osoby oraz jej otoczenia.

Temat jest ważny, ciekawy i mocno na czasie. Na szczególną uwagę zasługuje zagadnienie, czy jako serwer RPG w ogóle mają rację bytu te serwery, które nie używają żadnych modyfikacji. Używanie trików typu podmienianie tekstur i jakieś proste skrypty na magię może i pozornie przynosi oczekiwany efekt, ale w ogólnym rozrachunku po pewnym czasie gracze zauważają, że to w gruncie rzeczy ten sam Minecraft w którego grali, tyle że inaczej pomalowany. A jak wiemy zwykły Minecraft do RPGowania się nie bardzo nadaje. Każdy skrypt czy plugin będzie wyjątkowo prymitywny przy takich modyfikacjach jak chociażby Thaumcraft, który jest świetnym modem dla osób pragnących odgrywać maga. Albo różnego rodzaju pluginy dodające nowe stworzenia - np smoki. Magia i Smoki to esencja porządnego świata Fantasy, a serwery RPG to głównie serwery Fantasy.

images.jpg

Opublikowano

A ja myślałem, że kluczem do dobrego rpg jest klimat w jakim trzymają serwer sami gracze... Ale byłem głupi. Czyli jak wrzucę sobie do paczki na mojego survivala magię i smoki to mogę zmienić tagi na rpg! fantastyczna sprawa. Patrząc zwłaszcza na ilość wyświetleń pod dobrymi i kiepskimi wątkami serwerów tego typu to jest to klucz do sukcesu!

Też uważam, że temat do zamknięcia lub odświeżenia w nowym topicu. Tu jest tylko reklama i antyreklama administratorów a nie opinie graczy.

Pozdrawiam Ratifah

Pies w prywatnym folwarku frustratów Pana F.

Główny kamerdyner w komnacie błaznów

Opublikowano

Tok myślenia niektórych ludzi chodzi dziwnymi i pokrętnymi drogami. Faktycznie, ideą RPG jest odgrywanie postaci. Ale do tego minecraft nie jest potrzeby. Wystarczy forum, założenie PBFa i już można się bawić. Ale jak już się łączy minecrafta z RPG to powinno się to zrobić na poważnie. Wybierając środowisko w jakim ma się kręcić fabuła/sesja powinno się to środowisko dostosować a nie robić prowizorkę bo to nie ma sensu. Przykładem są gry cRPG, które zaczynały od tekstówek a skończyły na grafice jak w Skyrim albo lepszej. Tak, chodzi o wczuwanie się w postać, tylko że budowanie klimatu też jest ważne. Ale tego nie zrozumie ktoś to nie zajmuje się profesjonalnie RPGami i jest jedynie dyletanckim amatorem.

images.jpg

Opublikowano

Ja uważam że głupie jest podmienianie texturek i udawanie że itemy są czymś innym. Tak samo nie podobają mi się zwykłe mobki i one nie nadają się do roleplay. Jak można tak wogóle robić że udaje sie że to jest RPG skoro to tylko zwykły minecraft. Podobają mi się kiedy w grze są smoki albo jakieś dodatkowe itemki nowe bronie i rudy. Można wtedy lepiej się wczuć że to nie jest minecraft. I nie zgadzam się że wątek powinien być zamknięty! Jak ktoś nie ma nic do powiedzenia nic to nie znaczy że ktoś inny nie powie!

Opublikowano

Czyli twierdzisz, że gracz który nie zajmuje się profesjonalnie rpgami to nie ma bladego pojęcia czego oczekuje od produktu? Smok akurat jest w minecrafcie... Wszystkie gry przechodzą ewolucję, ale czy takie Heroes albo Settlers II mają dobrą grafikę? Czy ich legenda (do której się wraca częściej niż niektórzy myślą) opierała się na grywalności i pomyśle?

Garra. Tak się Ciebie zapytam. Jak często używasz bloków z wielkiego grzyba? Albo kolorowego szkła? Czy uważasz, że podmienienie ich na coś innego jest w takim razie głupie? Lepiej dodać moda z którego 10% trzeba zablokować bo jest zbugowane, 30% nie nadaje się ze względu na koncepcję serwera. Reszta jest niby ok, ale gracz użyje może 40 % tych bloków. Jasne mody są fajną sprawą, ale powodują masę problemów z którymi można walczyć lub udawać że się je naprawiło. Czy nieistniejący już Muemcraft, który posiadał całe stada zwolenników miał mody? Nie - miał pomysł. I to jest kluczem do dobrego rpg. Pomysł, który gracz podchwyci i będzie chciał być jego częścią. Potem rozgrywka, która ma mu sprawiać przyjemność a nie męczyć go. No i oczywiście społeczność zarówno graczy jak i administracji. Już dawno przejedli mi się ludzie wywołujący "gównoburzę"

Pozdrawiam Ratifah

Pies w prywatnym folwarku frustratów Pana F.

Główny kamerdyner w komnacie błaznów

Opublikowano

Twierdzę że osoba nie zajmująca się profesjonalnie tworzeniem RPGów, a która autorytarnie wypowiada się na temat tego jak się RPGi robi, jest typowym ignorantem. To tak jakby szeregowy żołnierz mówil jak się powinno prowadzić wojnę albo kierowca rajdowy pouczał wszystkich jak się powinno budować silniki. Od takich spraw są oficerowie sztabowi oraz inżynierowie projektanci. Tego typu podejścia nie da się nazwać inaczej jak tylko bredzeniem ignoranta o rzeczach, o których się nie ma zielonego pojęcia. Jakbyś wiedział cokolwiek o klasycznym RPG a nie tylko czeparł swoją wiedzę z gier typu Diablo czy Wiedźmin to wiedziałbyś, że zadaniem MG jest stworzenie klimatu, odpowiedniej oprawy sesji. Dobrana muzyka, pomieszczenie, rekwizyty (np ręcznie przygotowane mapy), a nawet pora dnia. To wszystko sprawia że mamy do czynienia z profesjonalizmem a nie prowizorycznym partactwem.

Wspominasz o sukcesie jaki odniósł Meumcraft. Pierwsza rzecz to taka, że jeśli chcesz mierzyć sukces serwera ilością graczy to wygrywają serwery typu majkrafci.pl. Meumcraft nie był sucesem ani finansowym (wręcz przecienie, serwer był deficytowy), ani nawet nie przetrwał długo. Gdyby był naprawdę dobry i prawidłowo zarządzany to przetrwałby do dziś. Po drugie pierwsza edycja Meumcrafta zaczęła się kiedy mody nie były jeszcze zbyt popularne. Po trzecie, najlepsze serwery RPG w Polsce są na modach. Pozwolę sobie wskazać taki przykład - serwer opierający się na cyklu o Harrym Potterze. Im bardziej próbujesz ciągnąć tą dyskusję tym bardziej widzę, że faktycznie nie masz nic do powiedzenia. Pokazujesz jedynie wszystkim swój brak elementarnej wiedzy odnośnie tematu. Stwierdziłeś ponadto, że w temacie nie można już nic powiedzieć, a tymczasem wciąż spamujesz swoimi niezbyt mądrymi przemyśleniami nabijając sobie z premedytacją posty.

images.jpg

Opublikowano

A komunisci nadal swoje... Jak zwykle przyklady z kosmosu. Żołnierz, kierowca... lol.

Piszę z pozycji typowego gracza, ktory w jakieś gry już pograł, zna mniej więcej to co oferuje silnik minecrafta i wie czego oczekuje od produktu na którym chciałby zagrać. Nie tworze serwerów. Oczywiście można miec twoje poglądy pseudo specjalisty ktory lepiej od gracza wie co tamten chce, nawet jeśli ten zaprzecza i mowi ze to jest do bani.

Nie wiem skąd masz informacje o funduszach muema (pewnie z dupy), ale osiągnął on pewną renomę której inne serwery "profesjonalistów" nigdy nie osiągną. A dlaczego? bo wyszedł naprzeciw graczom a nie mędrkował, że tak sie robi rpgi i tak ma być. Tak samo serwer o HP

Skoro nie ilość graczy to niby co pokazuje czy serwer jest coś warty? Skoro muem obrósł w legendę a nie miał z tego kasy?

Z resztą mam gdzieś twoje poglądy poncjusz ;) i wlasnie z twojego powodu i reszty komunistow zamknalbym ten temat bo nic sie wiecej z niego nie wycisnie niz kolejna gownoburza.

"My wszyscy mamy z ciebie niezla beke" *użytkownicy mpc forum

Opublikowano

No proszę, znowu chłopcy (celowo używam tego słowa) z Revolution sieją zamieszania i prowokują flamewar, z braku merytorycznych argumentów obrażając innych użytkowników tego forum. Liczę, że administracja z tym coś zrobi w końcu bo prymitywizm tych osób jest niewyobrażalny.

Przechodząc do rzeczy, przychylam się do zdania, że oprawa serwera RPG powinna wycisnąć z Minecrafta co tylko się da. Zmodowany klient jest, co tu dużo mówić, znacznie lepszy chociażby z tego względu, że daje więcej możliwości. Swego czasu był taki świetny mod, który dawał możliwość rozwijania swoich umiejętności na zasadzie drzewka kolejnych rozwinięć. Wszystko było bardzo ładnie graficznie rozplanowane w osobnym okienku. Nie pamiętam nazwy tego moda, ale niestety działał on pod 1.4.7 tylko. Podobnie jest z Thaumcraftem, który na szczęście jest ciągle rozwijany. Pomysłowy i mający odpowiednią wiedzę administrator wie, jak zaadaptować tego rodzaju mody do potrzeb swojej wizji serwera. I nie jest prawdą, że nie da się tego zrobić. Da się, trzeba posiadać tylko umiejętności.

Opublikowano

Tym hejterem Ratifahem się nie przejmujcie on tak zawsze bo już nie wie co ma zrobić i tylko potrafi obrażać :)

To odpowiem na pytanie: Lubię używać bloków grzyba i kolorowego szkła. Podoba mi się jak jest więcej możliwości a nie zabieranie itemków które są i zmiana tekstur. A co jak ja chce mieć swoje tekstury wgrane??? Ja uważam że mody są lepsze i serwer RPG z nimi też jest lepszy! A ta renoma Meuma to jakiś żart. Chwile tam było dużo osob jak na kazdy serwie jak sie jakis nowy pojawia a potem sie skonczylo.

Opublikowano

Dyskusja zeszła na zły tor więc spróbujmy trochę bardziej odnieść się do tematu. Moim zdaniem całą dyskusję powinno się zacząć od tego żeby zdefiniować czym są gry RPG (podkreślam gry a nie sesje RPG bo tego ze sobą nie można mieszać). Musimy też oczywiście patrzeć na to że mówimy o grze multiplayer i patrzeć przez pryzmat tego.
Czyli co powinien posiadać serwer żeby można go było uznać za serwer RPG?
Czy tak jak inni mówili ma nawiązywać klimatem do fantasy bo to najbardziej jest kojarzone z grami RPG. Więc idąc tym tokiem myślenia czy wrzucenie do gry za pomocą modów magii, smoków czy innych magicznych stworzeń awansuje serwer do pozycji serwera RPG.
Czy tak jak piszą inni. Musi posiadać misternie skonstruowany lore który wspomina o wszystkich rzeczach które są w grze. Czy w takim wypadku nie eliminujemy wszystkich serwerów które można by oprzeć na kolejnych edycjach które pozwalają na stworzenie jakiegoś storyline który będzie ciągnięty przez graczy i gdy się ukończy tworzona jest nowa edycja z nową historią. Bo nie możemy za każdym razem robić tego samego a przygotowywanie wielu stron informacji którymi zainteresuje się tylko jakaś część graczy co kilka tygodni to praca trochę niewdzięczna. Oczywiście nie sugeruje tutaj olanie tego całkowicie ale czy sama główna otoczka świata nie wystarczy a nie było by lepiej polegać na tworzeniu historii przez graczy?
Czy tak jak uważają jeszcze inni. Wystarczy wrzucić byle jak skonfigurowany heroes, zrobić na szybko mapę (też najlepiej w średniowiecznym klimacie) i puścić graczy żeby nabijali poziomy i chlubić się mianem serwera RPG.

Tak więc jeszcze raz. Zacznijmy od tego co dla nas oznacza serwer RPG czyli z definicji coś przystosowane do rozgrywki sieciowej w której różne osoby podłączają się i odchodzą w różnym momencie z różnych przyczyn.

Opublikowano

Skoro nie ilość graczy to niby co pokazuje czy serwer jest coś warty? Skoro muem obrósł w legendę a nie miał z tego kasy?

Z resztą mam gdzieś twoje poglądy poncjusz ;) i wlasnie z twojego powodu i reszty komunistow zamknalbym ten temat bo nic sie wiecej z niego nie wycisnie niz kolejna gownoburza.

"My wszyscy mamy z ciebie niezla beke" *użytkownicy mpc forum

Obrosły legendą to raczej twoje wygłupy na naszym forum. Do dzisiaj ludzie to pamiętają :P

@up: To nie jest tak, że wystarczy wrzucić moda na smoki i magię żeby serwer nazwać RPG. To jest przygotowanie tak jakby gruntu. Coś na zasadzie sceny na którą wchodzą gracze. Nikt tu nie mówił że jest inaczej. Do tego podstawą będzie fabuła która jest wiarygodna i dobrze skonstruowana. Tutaj najwięcej serwerów poległo bo z lore zazwyczaj jest słabo. Ludzie wrzucają tam elfy, krasnoludy, orgki i inne takie, a potem myślą że to wystarczy. Raczej nie tędy droga :P

Opublikowano

Kiedyś serwer z heroes był czymś, rasy, profesje itd. Może nie było to jeszcze RPG, ale na prawdę można tym było zaimponować. RPG w minecrafcie idzie można powiedzieć podobną drogą co gry RPG, ewoluuje. Nowe pluginy, mody, rozwiązania, questy.... W końcu pojawiło się lore, rozwój postaci. To cały czas się zmienia. Przechodzi na coraz to wyższe poziomy. Na pewno za jakiś czas powstanie coś nowego, lepszego itd. Niestety ten świat Polskich serwerów RPG jest strasznie mały, co nawet widać po komentarzach ;D Serwer z modami czy serwer z pluginami/skryptami?... tu na prawdę nie ma czego porównywać. Wszystko ma swoje minusy jak i plusy. Nie można po prostu wybrać tego "lepszego". Jest mnóstwo różnych czynników i to czy serwer będzie na modach czy nie, przy nich staje się kompletnie bez znaczenia. Minecraft wydaje mi się, że tworzy trochę inną, własną definicje RPG. RPG którego sam wygląd już na starcie w pewnym stopniu niszczy klimat, w którym wszystko jest bardzo uproszczone, niektóre rzeczy wręcz uniemożliwione. Jednak w tym "RPG" nie wczuwamy się w postać wszechmogącego bohatera, ale stajemy się częścią świata. Stajemy się zwykłym mieszkańcem małej wioski, wszystko zależy od nas i możemy stać się praktycznie kim chcemy. Zamiast npc mamy ludzi, którzy są tacy jak my, mają własne plany, aspiracje i co jest bardzo przyjemne, nie mamy określonych linii dialogowych. Nie jest to gra którą da się przejść, która ma swoje określone zakończenie. A gdyby do tego dołożyć jeszcze dobre lore, questy, fajną mechanikę... Czy RPG jest możliwe w mc? To zależy od tego jak elastyczna jest nasza definicja. Moja wydaje mi się, jest dość elastyczna. Co więcej uważam, że w pewnych momentach minecraft nawet góruje nad grami RPG. ; )

Opublikowano

Widzę, że mamy tu wojnę typu co lepsze mody czy pluginy.

A tak serio kogo to obchodzi? Chodzi przecież o to samo - aby stworzyć klimat i ciekawą rozgrywkę.
Mody crashują grę, gdy mamy ich zbyt dużo, a itemy z nich mogą być nieprzydatne w 100%, z kolei  na skryptach i pluginach tracimy itemy z Vanilli MC, a z tym też pojawiają się dziwaczne bugi. Jednak i w pierwszej i w drugiej opcji możemy wprowadzić nowe moby i itemy, zmienić mechanikę gry, a przez to cały system rozgrywki! Możliwości jest tyle, że każdy gracz powinien znaleźć coś dla siebie, tymczasem serwerów w mc jest tak mało. 

Jestem pewien, że gdyby odpowiednio przyłożyć się do tego, da się stworzyć serwer bliski perfekcji zarówno na modach jak i pluginach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...