Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szkoła

Czuowiek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam przyszłego bezrobotnego. Akurat w IT bez studiów nie masz nic. Czytałeś chociaż o czym się będziesz uczył na przedmiotach zawodowych ? Nawet nie odpowiadaj, bo już widze, że nie. Jak już ktoś wyżej napisał, jak ktoś uważa, że w technikum jest ciężko, to do łopaty. Jestem na drugim roku LO o profilu politechnicznym, a większość moich znajomych poszło do technikum na informatyke. I sprawy wyglądają tak, że oni mają luz, a ja zapierdol taki, że czasami nawet nie mam kiedy z nimi wyjść, więc proszę skończyć pierdolenie o tym jak to w technikum jest ciężko.

Nie każdy musi i może pracować w IT.Ludzie właśnie chcą być nie wiadomo kim, bo niby mają "wysokie ambicje" i potem jest problem, bo przecież fizyczna robota to wstyd.Widocznie chodzisz do dobrego liceum,  a oni może po prostu olewają naukę, co nie znaczy, że w każdym technikum jest niższy poziom nauczania niż w liceum.Z reszta, co to znaczy "poziom nauczania"? Nauczyciel rzuca temat, dajmy na to: "Logarytmy" i tych logarytmów trzeba się nauczyć bez względu na nauczyciela,Nie ma nauczycieli, którzy mają jakiś cudowny sposób prowadzenia lekcji, że nagle wszystko samo wpada do głowy.

I najważniejsza sprawa.Praca ma być środkiem do zarobienia pieniędzy a nie przyjemnością i trzeba się dostosować do rynku pracy a nie do własnych interesowań.Jeżeli autor załóżmy interesuje się wosem i historią, to ma iść na profil humanistyczny? Przecież to samobójstwo.

• Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Witam przyszłego bezrobotnego. Akurat w IT bez studiów nie masz nic. Czytałeś chociaż o czym się będziesz uczył na przedmiotach zawodowych ? Nawet nie odpowiadaj, bo już widze, że nie. Jak już ktoś wyżej napisał, jak ktoś uważa, że w technikum jest ciężko, to do łopaty. Jestem na drugim roku LO o profilu politechnicznym, a większość moich znajomych poszło do technikum na informatyke. I sprawy wyglądają tak, że oni mają luz, a ja zapierdol taki, że czasami nawet nie mam kiedy z nimi wyjść, więc proszę skończyć pierdolenie o tym jak to w technikum jest ciężko.

Nie wiem, jak na razie jestem pierwszy tydzień na różnych zawodowych i czuć, że nie będzie takich akcji jak granie w csa czy lola. Kwestia szkoły, czy poziom wysoki czy niski.

Opublikowano

Ale nie uczysz się ogólnie do matury tylko uczysz się nie wiem... mechaniki samochodowej, budownictwa, czegokolwiek?

A liceum lepiej przygotuje Cię do matury zamiast tracić czas na zawód.

Tak uczysz się zawodu, ale do tego są osobne przedmioty. tzn. jestem w technikum informatyk. Uczą Cię do matury także. Zależy wszystko od Ciebie. Jeśli nie chcesz isć na studia to polecam Technikum informatyk tylko zastrzegam, nie jest łatwo. :)

Opublikowano

Dołaczam się do tematu ! W moim skromnym mieście jest technikum informatyczne, dość rozległe w kierunkach. Mnie interesują te 2 dwie propozycje:

• Technik informatyk
  • Technik cyfrowych procesów graficznych

Co lepiej wybrać ? Widzę, że są osoby na tych kierunkach, co polecacie ?

Opublikowano

Hmmm, informatyka jakoś mnie za bardzo nie interesuję, bardziej coś z gastronomi(pzdr dla kumatych ;3)

Opublikowano

Nie ma w liceum czy w technikum więcej nauki. Każdy kierunek ma inny rozkład materiału, więc to zależy. Na pewno TI będzie bardziej wymagające niż mat-fiz czy bio-chem, lecz w LO masz to przez 3 lata, więc jest trochę ścisku, a w TI masz przez 4 lata, po 1 roku odpadają Ci niektóre przedmioty, czego w LO nie ma (poprawcie mnie jeśli mówię źle)

Pójście na gastronoma tylko, jeśli znasz jezyk i chcesz robić na zmywaku w angli i awansować powoli, inaczej się nie opłaca, jeśli w polszy masz zamiar zostać

­

Opublikowano

Ofc nie mówimy o porządnych liceach?

Co mają do tego poziom szkoły? Program jest taki sam. Każdy się uczy tego samego

Przeczytaj dalej co napisalem, LO ma to przez 3 lata, Technikum przez 4

wiec wszystko sie inaczej rozklada

­

Opublikowano

Mogę dodać że liceum zupełnie mnie nie interesuje.

Ponieważ? Liceum to nie zło, ale trzeba wiedzieć czy masz zamiar iść na studia czy nie, jeśli nie to tracisz 3 lata życia

­

Opublikowano

Co mają do tego poziom szkoły? Program jest taki sam. Każdy się uczy tego samego

Przeczytaj dalej co napisalem, LO ma to przez 3 lata, Technikum przez 4

wiec wszystko sie inaczej rozklada

W porządnym LO nauczyciele dodają ci dużo od siebie i na pewno nie masz tak leciutko jak w pierwszym lepszym. Wyższe są chociażby progi procentowe. A wspominałeś o trudności, więc piszę.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Po technikum też przecież można iść i wcale nie trzeba mieć dobrej matury, bo na studia biorą wszystkich (za każdego studenta uczelnia dostaje w h kasy)

Opublikowano

Mogę dodać że liceum zupełnie mnie nie interesuje.

No to tylko technikum (najlepiej budowlane, gastro się nie opłaca, gdzie cię zatrudnią?) - zawód, matura, jak chcesz, to potem możesz iść na studia.Jak nie pójdziesz, to nic nie tracisz, bo masz zawód.

Autor powiedział, że go lo nie interesuje, więc nie piszcie już o nim.

Jak iść na studia, to na jakieś dobre a nie pierwsze lepsze, żeby mieć tylko papier, bo przez te 5 lat można zdobywać doświadczenie w zawodzie.

Opublikowano
DTP. Technik cyfrowych procesów graficznych.

Jak takowy znajdzie to ok, zapotrzebowanie na nich jest ogromne, ale najlepiej- i najłatwiej - jest sobie to wyrobić na studiach. ;))

Dołaczam się do tematu ! W moim skromnym mieście jest technikum informatyczne, dość rozległe w kierunkach. Mnie interesują te 2 dwie propozycje:

• Technik informatyk
  • Technik cyfrowych procesów graficznych

Co lepiej wybrać ? Widzę, że są osoby na tych kierunkach, co polecacie ?

TCPG. :) Już lepiej, chociaż się czegoś nauczyć, i będziesz mógł sobie na lewo dorabiać, a nie jak z informatykiem że czekasz do tej 4 klasy, dostajesz certyfikat że możesz zawód wykonywać, a potem męczysz się i szukasz roboty..

@ Top - Om..Technikum, ja sam osobiście jestem już 3 rok na fotografie, i niby "najłatwiejsza" szkoła u nas w Radomiu, ale jednak daje konkretnie w kości co jakiś czas, nauki też jest ogrom, mimo że przy takich szkołach jak Elektronik (1 na Mazowszu, 3cia w Polsce) wysiada całkowicie.

Po LO nic nie masz, tylko pracę w bunkrach (czyt. MCDonald, Caffe wszelakie itp.) a po tym masz prawo wykonywać pracę na całej sferze EU, i co najważniejsze od razu po opuszczeniu Technikum, + praktyki 3/4 klasa, bądź wcześniej bo u mnie jest inaczej, gdzie Ci jeszcze za to płacą (c_c) Nie ma co do LO iść, to dla "bananów" najczęściej. ;)) - Jak masz pasję TI, jak lubisz się opierdalać LO, tyle w temacie.

[*]

Opublikowano

Mam wrażenie że ciągle mówicie o liceach pokroju niesławnej "Mery" z mojej okolicy, gdzie dostają się osoby z dwoma punktami z egzaminu gimnazjalnego. W solidnym LO nie ma kiedy się opierdzielać. Nie bez powodu w całej okolicy technika są zarezerwowane dla tej gorszej połowy uczniów, praktycznie wszyscy ze średnią powyżej 3,5 idą do liceum, bo najzwyczajniej w świecie lepiej tam uczą i są lepsze perspektywy. To, że po LO idziesz na studia jest chyba oczywiste. A po studiach masz prace znacznie bardziej dochodowe niż po 4 latach w technikum... Więc LO nie jest dla tych co lubią się opierdalać, tylko dla tych którzy mają bardziej długoterminowe plany. A jak ci odpowiada praca związana z danym profilem w technikum to idziesz tam, tyle w temacie.

A że poziom jest aktualnie jaki jest (byle zdać, chociażby na samych dwójach), to nie dziwne że potem do maca trafiają.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Mam wrażenie że ciągle mówicie o liceach pokroju niesławnej "Mery" z mojej okolicy, gdzie dostają się osoby z dwoma punktami z egzaminu gimnazjalnego. W solidnym LO nie ma kiedy się opierdzielać. Nie bez powodu w całej okolicy technika są zarezerwowane dla tej gorszej połowy uczniów, praktycznie wszyscy ze średnią powyżej 3,5 idą do liceum, bo najzwyczajniej w świecie lepiej tam uczą i są lepsze perspektywy. To, że po LO idziesz na studia jest chyba oczywiste. A po studiach masz prace znacznie bardziej dochodowe niż po 4 latach w technikum... Więc LO nie jest dla tych co lubią się opierdalać, tylko dla tych którzy mają bardziej długoterminowe plany. A jak ci odpowiada praca związana z danym profilem w technikum to idziesz tam, tyle w temacie.

A że poziom jest aktualnie jaki jest (byle zdać, chociażby na samych dwójach), to nie dziwne że potem do maca trafiają.

Em..powiem Ci tak, u mojej mamy w pracy jest typek co ma Magistra a robi przy szczotce, więc rozmowa dalej by taka prowadziła do nikąd. To kwestia szczęścia i perswazji oczywiście wyborowej, teraz jest patrzone na papier, nie na oceny przy ubieganiu się o pracę.

I broń boże nie jest mówione o byle jakim LO, ja akurat mówiłem o moich Radomskich, gdzie od średniej 4.7 nie wpuszczają , co do niektórych.

[*]

Opublikowano

Pracę można po każdej szkole znaleźć.

Trzeba mieć tylko znajomości i czasem dać w łapę niektórym osobom.

Sam już się przekonałem jak to się odbywa.

636451494245979649038.gif

Opublikowano

Powiem jak jest u mnie. Mam szkołe w której jest i technikum informatyczne i ekonomiczne, spory wybór LO. Na TI jest strasznie dużo ludzi, w przeciwieństwie na mat-fiz brakuje ludzi. Na dolnymśląsku są pkt. rekrutacyjne do 100. Do technikum trzeba mieć 30, LO 45/40. W technikum u nas niema nikogo poniżej 40 pkt, a w LO zdarzają się przypadki ludzi z ok. 35. Gadanie że do technikum idą gorsi to bullshit. Po technikum też możesz iść na studia, nikt nie zabrania, masz mature, ale jak dobrze znajdziesz prace już możesz zaczynąc (co będzie ciężkie i trzeba bedzie jakies kursy mieć)

Liceum to najlepszy wybór i największe możliwości po maturze.

Po technikum też masz mature

­

Opublikowano

Po technikum też masz mature

Tylko, że w liceum uczysz się 3/4 rozszerzonych przedmiotów, które możesz zdać na maturze, a w technikum tylko 2.

Dlatego liceum daje większe możliwości.

636451494245979649038.gif

Opublikowano

Tylko, że w liceum uczysz się 3/4 rozszerzonych przedmiotów, które możesz zdać na maturze, a w technikum tylko 2.

Dlatego liceum daje większe możliwości.

Jakich 2? Ja mam rozszerzona infe, matme, jezyk obcy (angielski)

I tak musze zdac matme, jp i obcy wiec skad masz 2 przedmioty? a i jeszcze z infe moge zdawac, niektore TI jeszcze fizyke maja 

kurcze, rzeczywiscie brak rozszerzonych przedmiotow

­

Opublikowano

Zawsze mam imba beke z tych sajko gimbów którzy poszli do liceum i bronią siebie i swojego wyboru.

Głupota.

Będąc w technikum jeśli nie jesteś tępą dzidą zdasz dobrze maturę i egzaminy zawodowe (w 4 klasie technikum sporo sie nadrabia w kierunku matury) także nawet jak coś nie pyknie z maturą będziesz miał zawód. Idąc do liceum jeśli ci nie pyknie matura jesteś życiowym gównem. 

Pozdrawiam.

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Zawsze mam imba beke z tych sajko gimbów którzy poszli do liceum i bronią siebie i swojego wyboru.

Głupota.

Będąc w technikum jeśli nie jesteś tępą dzidą zdasz dobrze maturę i egzaminy zawodowe (w 4 klasie technikum sporo sie nadrabia w kierunku matury) także nawet jak coś nie pyknie z maturą będziesz miał zawód. Idąc do liceum jeśli ci nie pyknie matura jesteś życiowym gównem.

Pozdrawiam.

A ja mam za to beke z idiotów, którzy ludzi w szkołach ponadgimnazjalnych nazywają "sajko gimbami" . Nie spodziewałem się po tobie niczego innego, pierdolenie bez żadnych konkretów i argumentów.

Ja tu mówie o liceach o progach punktowych 120+ a w tym temacie widze jakies 40 czy 50. o.O Jak wy do takiego liceum idziecie, to sie nie dziwcie, że jest mało pracy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...