Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szkoła

Czuowiek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemano. Jestem teraz w 3 gim i się zastanawiam gdzie iść po gimnazjum. Co będzie najbardziej opłacalne?

• Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jak nie chcesz się za dużo uczyć to technikum, a jeśli planujesz iść na studia i masz zapał do nauki to liceum.

Co Ty pierdzielisz? Jestem w technikum na budownictwie i nauki jest chyba więcej niż w LO, projekty, rysunki, matma, technologie itd. Ciężej niż w LO bym powiedział.

Opublikowano

To także zależy jakie masz zainteresowania.
Ponadto proponuję technikum, lub zawodówkę, ponieważ teraz ludzi ze zawodem brakuje.
A co dopiero będzie za 5-10lat...

mój znak rozpoznawczy to jego brak

Opublikowano

Co Ty pierdzielisz? Jestem w technikum na budownictwie i nauki jest chyba więcej niż w LO, projekty, rysunki, matma, technologie itd. Ciężej niż w LO bym powiedział.

Ale nie uczysz się ogólnie do matury tylko uczysz się nie wiem... mechaniki samochodowej, budownictwa, czegokolwiek?

A liceum lepiej przygotuje Cię do matury zamiast tracić czas na zawód.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Jak nie chcesz się za dużo uczyć to technikum, a jeśli planujesz iść na studia i masz zapał do nauki to liceum.

Co Ty pierdolisz w technikum masz egzamin zawodowy plus matura i potem jeszcze praktyki dochodza, w liceum masz chu... ooo bo mature tylko mam i juz mam ciezko, nie udzielaj sie jak nie wiesz

@Edit

Ta nie uczysz sie do matury wcale, to po chu... siedziałem w szkole od rana do 19? dla przyjemnosci ?

jesli myslisz ze zawod to nieprzydatna rzecz, to skoncz sobie te liceum idz na te studia zobaczymy czy w wieku 30 lat nie bedziesz mieszkał z mama,

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7 (maks. 5 linijek).

Opublikowano

Ale nie uczysz się ogólnie do matury tylko uczysz się nie wiem... mechaniki samochodowej, budownictwa, czegokolwiek?

A liceum lepiej przygotuje Cię do matury zamiast tracić czas na zawód.

Skończ to swoje liceum i żyj w świadomości że jesteś bardziej wykształcony niż osoba po technikum, proszę CIę człowieku nie zdajesz sobie sprawy o czym ty  mówisz.

W liceum tylko uczy się matury, w technikum matura+ przedmioty zawodowe gdzie matura wobec egzaminów zawodowych to kartkówka z podstawówki. I gdzie jest trudniej ? Już bym bar dziej stwierdził że jak nie chce ci się uczyć to idziesz to liceum a nie do technikum.

Deus vult

Opublikowano

idź gdziekolwiek, byle by ta szkoła miała określony kierunek, najlepiej techniczny. Za pare lat obecni pracownicy wyspecjalizowani odejdą na emeryturę i będzie bardzo duże zapotrzebowanie na techników. Nawet nie myśl o ogólniaku, bo to stracone lata.

War... War never changes...

Opublikowano

My już tu na pierwszym tygodniu mamy taki zapierdziel. Masz chłopie cały rok, idź na różne dni otwarte i wybierz to co Cię interesuje. Powodzenia.

Opublikowano

Skończ to swoje liceum i żyj w świadomości że jesteś bardziej wykształcony niż osoba po technikum, proszę CIę człowieku nie zdajesz sobie sprawy o czym ty mówisz.

W liceum tylko uczy się matury, w technikum matura+ przedmioty zawodowe gdzie matura wobec egzaminów zawodowych to kartkówka z podstawówki. I gdzie jest trudniej ? Już bym bar dziej stwierdził że jak nie chce ci się uczyć to idziesz to liceum a nie do technikum.

Kartkówka z podstawówki, którą większość osób w technikach zdaje na 40%, albo nawet wcale nie zdaje. Na informatyce na przedmiotach zawodowych tyle sie nauczysz, co na politechnice przez pierwsze dwa tygodnie. Technikum to obecbie największe gówno w jakie można wejść. Na maturze będziesz baaardzo do tyłu w porównaniu do licealisty, a z zawodem jeszcze bardziej do tyłu niż ktoś z zawodówki. Przykładowo : po elektryku masz uprawnienia najwyżej do wkręcania żarówek, po informatyku wiesz co to edytor tekstu i arkusz kalkulacyjny i nic więcej. Liceum daje przygotowanie do studiów, a zawodówka zawód. Technikum samo w sobie nie daje nic, bo i tak na wszystko dodatkowe kursy trzeba robić.
Opublikowano

W dzisiejszych czasach polecam iść do zawodówki by zdobyć zawód bo po technikum nic nie masz i liceum tez tylko studia a po studiach nie przyjmują do pracy i po drugie to strata życia bo kończysz studia w wieku 26 roku życia. Tak to po zawodowce możesz zawsze zrobić za oczne technikum czy coś i masz zawód i wykształcenie średnie i w przyszłości nie sadze byś miał problemy z praca. Pozdrawiam . no chyba ze za granica chcesz żyć i pracować to wtedy te studia opłacalne.

wilowo.jpg

Opublikowano

Jak po technikum można nic nie mieć?

Pan który to pisał chyba jednak nic nie wie o szkołach bo wybrał gówno lub po prostu siedzi jeszcze w gimnazjum.

Obecnie chodzę do technikum informatycznego i dopiero mija pierwszy tydzień a praca idzie pełną parą - Wniosek? Technikum jest generalnie lepsze bo po nim masz już chcąc nie chcąc zawód. :)

idź w to co chcesz robić - Ja wybrałem Tech. Informatyczne bo jest to coś co lubię i wiem, że w przyszłości będę się tym zajmował.

I coś do panów którzy piszą 'Nie idź na informatyka bo tego multum już jest i 100 na 1 miejsce w pracy' - Gówno prawda.. Informatyk to dość obszerne pojęcie więc dla każdego coś się znajdzie + owy kierunek to przyszłość bo teraz wszystko polega na informatyce. :)

N3aQbHb.jpg

Opublikowano

Jak ktoś w technikum ma problem z nauką, to powinien iść do zawodówki, albo do łopaty najlepiej.

Opublikowano

Co się dziwić, jak większość pisze o liceach z progiem ~90 pkt, bo tyle samo mieli w technikum na które ledwo się załapali. Widocznie nie każdy wie, że są licea ukierunkowane na daną dziedzinę, dwujęzyczne etc. etc.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Do technikum najlepiej budowlanego, bo na budowlańców/inżynierów zawsze było, jest i będzie ogromne zapotrzebowanie.Po takim technikum masz maturę i prawo do wykonywania zawodu.Matura to tak naprawdę tylko przepustka na studia a nie coś co interesuje pracodawce, bo na poziomie szkół średnich, człowiek po zawodówce jest bardziej atrakcyjny na rynku pracy niż człowiek po liceum, w którym de facto interesujący nas kierunek zaczyna się 2 klasie.

Opublikowano

Wszystko zależy od tego co lubisz robić, jeżeli nie masz żadnych konkretnych planów na przyszłość idź do liceum bądź liceum profilowanego. Najlepiej iść na kierunek który Cię interesuje, masz pełno rozmaitych profili technicznych, na które serio warto iść, gdyż masz łatwiej na początku studiów. Nie idź na kierunek który kompletnie Cię nie interesuje a jest po prostu dobrze płatny, gdyż nie będziesz mieć żadnych chęci do nauki, nie dasz rady się rozwinąć, bo będzie to dla Ciebie nudne. 

Patrząc na te wasz komentarze wyżej. Tak w technikum jest więcej nauki niż w ZWYKŁYM LO, masz około 22 przedmioty z których musisz się uczyć, ale, ale to nie znaczy, że w liceum jest łatwiej! Zwykłe liceum skupia się tylko na języku, humanistyce albo nauce ścisłej, gdzie musisz bardziej się skupić na przedmiotach które są na Twoim profilu rozszerzone. Następna sprawa, liceum profilowana np. plastyczne, to prawie to samo co technikum, bo dochodzą Ci dodatkowe przedmioty zawodowe i w niektórych praktyki, tylko chodzisz przez 3 lata. :)

Gb2zMZi.png

Opublikowano

Siemano. Jestem teraz w 3 gim i się zastanawiam gdzie iść po gimnazjum. Co będzie najbardziej opłacalne?

Liceum lub zawodówka - co Ci będzie wygodniej.

bez gif

Opublikowano

Jak chcesz mieć luźne lekcje i średnio się uczyć, nie wiem jak tam w twojej okolicy jest z poziomem w szkołach ale jak mówiłem na początku jak chcesz takie coś to bierz sobie zawodówke mechanika.

Opublikowano

Jak ktoś w technikum ma problem z nauką, to powinien iść do zawodówki, albo do łopaty najlepiej.

Nie każdy jest mega zdolny niektórym nauka sprawia kłopoty. :)

Tak czy siak  ja wybrałam zawodówkę połączoną z technikum i jestem zadowolona z wybranej szkoły. DZ.

wilowo.jpg

Opublikowano

Jak po technikum można nic nie mieć?

Pan który to pisał chyba jednak nic nie wie o szkołach bo wybrał gówno lub po prostu siedzi jeszcze w gimnazjum.

Obecnie chodzę do technikum informatycznego i dopiero mija pierwszy tydzień a praca idzie pełną parą - Wniosek? Technikum jest generalnie lepsze bo po nim masz już chcąc nie chcąc zawód. :)

idź w to co chcesz robić - Ja wybrałem Tech. Informatyczne bo jest to coś co lubię i wiem, że w przyszłości będę się tym zajmował.

I coś do panów którzy piszą 'Nie idź na informatyka bo tego multum już jest i 100 na 1 miejsce w pracy' - Gówno prawda.. Informatyk to dość obszerne pojęcie więc dla każdego coś się znajdzie + owy kierunek to przyszłość bo teraz wszystko polega na informatyce. :)

Witam przyszłego bezrobotnego. Akurat w IT bez studiów nie masz nic. Czytałeś chociaż o czym się będziesz uczył na przedmiotach zawodowych ? Nawet nie odpowiadaj, bo już widze, że nie. Jak już ktoś wyżej napisał, jak ktoś uważa, że w technikum jest ciężko, to do łopaty. Jestem na drugim roku LO o profilu politechnicznym, a większość moich znajomych poszło do technikum na informatyke. I sprawy wyglądają tak, że oni mają luz, a ja zapierdol taki, że czasami nawet nie mam kiedy z nimi wyjść, więc proszę skończyć pierdolenie o tym jak to w technikum jest ciężko.
Opublikowano

Wszystko zależy od tego co lubisz robić, jeżeli nie masz żadnych konkretnych planów na przyszłość idź do liceum bądź liceum profilowanego. Najlepiej iść na kierunek który Cię interesuje, masz pełno rozmaitych profili technicznych, na które serio warto iść, gdyż masz łatwiej na początku studiów. Nie idź na kierunek który kompletnie Cię nie interesuje a jest po prostu dobrze płatny, gdyż nie będziesz mieć żadnych chęci do nauki, nie dasz rady się rozwinąć, bo będzie to dla Ciebie nudne. 

Patrząc na te wasz komentarze wyżej. Tak w technikum jest więcej nauki niż w ZWYKŁYM LO, masz około 22 przedmioty z których musisz się uczyć, ale, ale to nie znaczy, że w liceum jest łatwiej! Zwykłe liceum skupia się tylko na języku, humanistyce albo nauce ścisłej, gdzie musisz bardziej się skupić na przedmiotach które są na Twoim profilu rozszerzone. Następna sprawa, liceum profilowana np. plastyczne, to prawie to samo co technikum, bo dochodzą Ci dodatkowe przedmioty zawodowe i w niektórych praktyki, tylko chodzisz przez 3 lata. :)

Świetny tok myślenia, nie wiesz co chcesz robić w przyszłości? Idź do liceum! Może lepiej by się poważnie zastanowił, co chce robić a nie iść na pałę do liceum? Chciałem dodać, że Technikum też ma rozszerzenia i do tego musi zdawać egzamin+maturę, a w moim technikum to trzeba zdać 2 egzaminy potwierdzające kwalifikacje i maturę. 

Podsumowując, niech się on poważnie zastanowi gdzie chce iść, a nie doradzać mu, że jak nie wie co chce robić niech idzie do liceum.... 

Witam przyszłego bezrobotnego. Akurat w IT bez studiów nie masz nic. Czytałeś chociaż o czym się będziesz uczył na przedmiotach zawodowych ? Nawet nie odpowiadaj, bo już widze, że nie. Jak już ktoś wyżej napisał, jak ktoś uważa, że w technikum jest ciężko, to do łopaty. Jestem na drugim roku LO o profilu politechnicznym, a większość moich znajomych poszło do technikum na informatyke. I sprawy wyglądają tak, że oni mają luz, a ja zapierdol taki, że czasami nawet nie mam kiedy z nimi wyjść, więc proszę skończyć pierdolenie o tym jak to w technikum jest ciężko.

Zdajesz sobie sprawę, że twoja informatyka to pojęcie bardzo szerokie? 

Opublikowano

Dobra nie pierdol. Na informatyce tak jest, sam widziałem testy zawodowe informatyków i rzeczywiście idzie się tego nauczyć na pamięć. Ale Ty mówisz tylko o infie w technikum. To teraz sobie zobacz jak ciężko jest w technikum budownictwa. Mamy 3 zeszyty A4 1x 150 kartek i 2x 80 i to starczą tylko na rok/dwa na samo rysowanie projektów, instalacji elektrycznych jak i budowlanych. Więc wyobraź sobie, że gdybyś miał siedzieć kilka godzin nad tym by zapełnić 1 stronę projektem to byś powiedział, że u Ciebie w LO to luzik. Więc nie patrz na to z jednej strony ale popatrz na cało. To zależy od profilu a nie od technikum jako szkoły ogólnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...