Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Reputacja

Mateq

System reputacji (plusy/minusy przyznawane w profilu z wymogiem dodania komentarza za co dajemy reputa, ograniczenie czasowe na dawanie reputów temu samemu użytkownikowi, aby wyeliminować ciągłe reputowanie przez tego samego usera) zamiast systemu lajkó  

67 użytkowników zagłosowało

1. 1.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiesz co, nie wiem czy to jest dobry pomysł. Pamiętam, jak panował taki system reputacji, pamiętam również, jak ludzie za swoją ciężką prace, poradniki, czy dl dostawali minusy od trolli, a "hejterzy" plusy za głupie posty. Jednym słowem taki system nic nowego, lepszego by nie wprowadził poza kolejnymi falami oburzeń.

teraz hejterzy też dostają like za posty, wiec duzo to nie zmieni, a wtedy okazałoby się tak na prawde kto zasługuje na te like, a kto nie, bo większość i tak by je raczej rozdawała rozsądnie, a jak trafi się troll czy coś, to dodac system który automatycznie usuwa jego rozdawana reputacje

• Odpowiedzi 123
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

teraz hejterzy też dostają like za posty, wiec duzo to nie zmieni, a wtedy okazałoby się tak na prawde kto zasługuje na te like, a kto nie, bo większość i tak by je raczej rozdawała rozsądnie, a jak trafi się troll czy coś, to dodac system który automatycznie usuwa jego rozdawana reputacje

Wątpię. Ktoś Cie nie lubi, zminusuje wszystkie Twoje poradniki. Tłumaczenie? "Nie były dla mnie przydatne". Konsekwencje? Dostajesz ujemną reputację za wkład w forum i swoją pracę. A takiej osobie nie jesteś w stanie zarzucić, że zrobiła to po złości. Będą to domysły, a za domysły nie powinno się nikogo karać.

Dlatego ja uważam, że jest to bezsensu i dobrze jest, tak jak jest.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wątpię. Ktoś Cie nie lubi, zminusuje wszystkie Twoje poradniki. Tłumaczenie? "Nie były dla mnie przydatne". Konsekwencje? Dostajesz ujemną reputację za wkład w forum i swoją pracę. A takiej osobie nie jesteś w stanie zarzucić, że zrobiła to po złości. Będą to domysły, a za domysły nie powinno się nikogo karać.

47990292595971448862.png

Opublikowano

Nie, komuś się coś się spodoba, to użytkownik ma przerąbane.

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

A teraz?

Dostajesz nic nieznaczące lajki które są gówno warte bo działają w jedną stronę, jeżeli czegoś niemożna stracić spada siła chęci posiadania tego. Masz rację z tym że możesz komuś podpaść i będzie cię minusował ale to twoja strata i nawet jeżeli da minus przy każdym poradniku (co przy odpowiedniej organizacji nie byłoby możliwe) to będziesz wiedziała za co.

Kiedyś na forum już była ujemna reputacja i jakoś się to sprawdzało.

Jak pisałem kilka stron wcześniej teraz to powtórzę, jestem za wprowadzeniem tego systemu z nadzieją że będzie dobrze przemyślany.

1000093817-removebg-preview-1.png

Opublikowano

A teraz?

Dostajesz nic nieznaczące lajki które są gówno warte bo działają w jedną stronę, jeżeli czegoś niemożna stracić spada siła chęci posiadania tego. Masz rację z tym że możesz komuś podpaść i będzie cię minusował ale to twoja strata i nawet jeżeli da minus przy każdym poradniku (co przy odpowiedniej organizacji nie byłoby możliwe) to będziesz wiedziała za co.

Kiedyś na forum już była ujemna reputacja i jakoś się to sprawdzało.

Jak pisałem kilka stron wcześniej teraz to powtórzę, jestem za wprowadzeniem tego systemu z nadzieją że będzie dobrze przemyślany.

Była i wszyscy przez nią płakali. Była już nawet sugestia, by ją ponownie przywrócić i została odrzucona właśnie z tego względu.

Opublikowano

Była i wszyscy przez nią płakali. Była już nawet sugestia, by ją ponownie przywrócić i została odrzucona właśnie z tego względu.

Jakoś sobie nie przypominam by wszyscy płakali, jedni zbierali plusy inni minusy.

Byli tacy co uwielbiali rozdawać plusy a inni minusy :)

Wszystko było na swoim miejscu, nie ma takiej możliwości by wszystkich zadowolić

1000093817-removebg-preview-1.png

Opublikowano

Była i wszyscy przez nią płakali. 

Nie przypominam sobie.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Jasne, ze tak. Dobrze pamietam ten system i wiem jak funkcjonował, nikt nie płakał... ba, nawet się minusy zbierało

Jestem na tak, ale od 500+ postów :>

Heh, pamiętam ten system ;p

Idę na przód, lecz niedługo spojrzę wstecz.

Opublikowano

zgadzam się z TCQ i Naiko. byłbym bardziej za tym, by całkowicie usunąć reputację, aczkolwiek na tym forum to zapewne niemożliwe ze względu na bardzo realną falę oburzenia spowodowaną przez dzieci.

dlatego jestem za wprowadzeniem do obiegu sugestii Mateq'a, byle najpierw wszystkie kwestie przemyśleć.

Opublikowano

Rozumiemy że na forum siedzi sporo osób poniżej 15 roku życia ale martwić się o to czy ujemna reputacja zniszczy komuś dzieciństwo to Ty nie musisz.

76561198001815076.png
Opublikowano

Neutral. Może być tak jak jest, bo lajki mnie zbytnio nie obchodzą. Dostosuję się.  :rolleyes:

Opublikowano

Rozumiemy że na forum siedzi sporo osób poniżej 15 roku życia ale martwić się o to czy ujemna reputacja zniszczy komuś dzieciństwo to Ty nie musisz.

W tej sytuacji nie ma znaczenia wiek, tylko odpowiedzialne podejście do sprawy. Są na tym forum ludzie, którzy coś robią, tworzą poradniki, umieszczają download'y, czy w jakikolwiek inny sposób wspierają forum i tym samym w jakiś sposób przysługują się użytkownikom. Dlaczego więc tacy ludzie mieliby czuć się pokrzywdzeni? Dlaczego ta ujemna reputacja jest tak bardzo potrzebna? Ja osobiście nie widzę w niej żadnych plusów, a same minusy.

Zapewne sugestia ta, jak i poprzednia powstała po to, by "ogarnąć" fałszywy system reputacji, który już niestety od jakiegoś czasu mamy okazję obserwować. Dawanie sobie nawzajem limitów, tworzenie konkursów opierających się na pozyskaniu punktów itp. Niestety przyznaje, że nawet połowa aktualnej topki zyskała tak wysoki poziom reputacji właśnie dzięki takim zagrywką.

Dlatego ja jestem bardziej za tym, by usunąć całkowicie ten system reputacji, niż wprowadzać minusy. Wtedy każdy jest równy, nie ma wyścigu szczurów o miejsce w topce, nikt nie czuje się pokrzywdzony bo dostał za mało lajków lub za dużo minusów.

Opublikowano

Oj nie czytacie. Minusujących/plusujących jak leci jednej osoby dzieci nie będzie, bo:

Drugi problem nie jest problemem, bo już pisałem jak pozbyć się takich przypadków: User taki miałby do rozdania 5 reputów(+ lub -) dziennie. Po dodaniu danemu użytkownikowi reputacji, aby ponownie móc dać mu reputację, należy odczekać 7 dni. + ewentualne wprowadzenie wymogu posiadania odpowiedniego stażu/ilości postów/reputacji, aby móc używać systemu reputacji. 

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...