Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Egzamin Gimnazjalny.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pewnie nie tylko ja za pare dni pisze egzaminy, macie jakies przeczucia co moze byc, i jakie wzory warto powtorzyc, jakie lektury? Z angielskiego to raczej banalne jak zawsze(przynajmniej dla mnie), cięzko raczej z matma bedzie, a co wy myslicie?

• Odpowiedzi 233
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ja już dawno pisałem ten test ( 2,5 roku temu )

Wiem że nic się nie uczyłem a punkcików było dużo :)

Moim zdaniem lepiej głowy sobie nie zaprzątać tym tylko iść i napisać . Bezstresowo do niego podejść i na pewno nie na głodnego .

^^

Powodzenia.

Hehe u mnie w klssie było tak że najwięcej mieli ci uczniowie którzy mieli oceny średnie bądź kiepskie :D

rmoiyq.png

Opublikowano

Ja już dawno pisałem ten test ( 2,5 roku temu )

Wiem że nic się nie uczyłem a punkcików było dużo :)

Moim zdaniem lepiej głowy sobie nie zaprzątać tym tylko iść i napisać . Bezstresowo do niego podejść i na pewno nie na głodnego .

^^

Powodzenia.

Hehe u mnie w klssie było tak że najwięcej mieli ci uczniowie którzy mieli oceny średnie bądź kiepskie :D

Haha, wiesz co Ci powiem, ten test polega przede wszystkim na trzeźwym myśleniu, miałem dokładnie taką sama sytuacje ale na próbnym egzaminie :P

@ale warto cos powtórzyć :p

Opublikowano

Ja także pisze.. oceny mam 2/3  a mimo to nie ucze się, jedyne co to powtórzę lektury z polskiego (krzyżacy, zemsta, fraszki Kochanowskiego i jakieś tam jeszcze) i może jakieś podstawowe wzory z fizyki/majcy.  Ale na to jeszcze jest w chuuy czasu pewnie poucze sie tego we wtorek wieczorem :D 

Najważniejsze jest wyspać się, zjeść coś przed (najlepiej orzechy, podobno dobrze wpływają na nasze puste czachy) i nie stresować się. Zawsze jak cos jest zawodówka :D 

Opublikowano

Jak pewnie co rok będziecie mieli doczynienia z myśleniem w większości zadaniach. Lektury to z trzech klas, te takie które najdłużej przemawialiście - streszczenia, jakieś zapiski z których sobie coś przypomnisz gdyby miała Ci się trafić charakterystyka a nie rozprawka. Większość zadań i tak będzie na logikę i wystarczy pomyśleć a nie koniecznie próbując coś wykuć z głowy. ;)

Opublikowano

Na pewno musisz wszystko czytać z dokładnością .

Powtórzyć warto :

-pisownie z, ż ,rz , ch itd. ,żeby nie stracić punktów na wypowiedzi pisemnej 

-mowa zależna , niezależna , rymy , zdania itd.

-Lektury : ,,Romeo i Julia'' ,,Zemsta'' ,,Krzyżacy'' ,,Kamienie na Szaniec''

-Jak pisać podanie i rozprawkę - bo ja uważam ,że będą te dwie :)

-Przygotuj sobie charakterystykę osoby historycznej , jakieś co podróżowała , bohaterskie wyczyny , np historyczna : Michał Anioł , podróżował : Odyseusz , bohaterski wyczyn : Alek z ,,Kamienie na Szaniec''

Historia: 

-władcy Polski , Królestwa Polskiego , kto w którym roku , z jakiej dynastii

-Mapy z powstań , rozbiorów itd.

-Najważniejsze daty

-Religie , reformacja

-Przemysł , rozwój itd.

Biologia :

-To jest przede wszystkim myślenie , analiza . Mój kumpel pisał egzamin 2013 ,miał same 2 z biologii a miał z niej na maxa napisane bo to wystarczy myśleć .

-Odróżnianie komórek

-Rośliny

-Budowa ciała człowieka

-Zwierzęta

-Genetyka

Fizyka : 

-Wzory ,wzory i jeszcze raz wzory

-Definicje dynamiki itd. bo często dzięki tym definicją będziesz wiedział jak dane doświadczenie powstało , jaka jest  analiza

Chemia : 

-Wzory soli , kwasów , zasad , alkoholi , grupy karboksylowej , alkinów , alkanów , alkenów

-Doświadczenia , reakcje 

-Jak zachowuje się woda bromowa z różnymi solami , kwasami itd.

Geografia :

-Skala

-Czas

-Współrzędne 

-Formy krasowe, polodowcowe itd.

A i jak moja pani od geografii mówi co było na wschodzie dopiero będzie na zachodzie , czyli jak była taka godzina na wschodzie dopiero będzie na zachodzie :) Czyli tak powiedzmy jak jest u nas 10 to już na wschodzie jest 11 itd.

Matematyka : 

-Wzory 

-Kąty 

-Definicje o prostokącie , jak się przecina itd. [ Chodzi mi też o wszystkie figury ]

-Walce , Kula , Stożek itd.

-Dzielenie przez liczbę 6 , 3 , 9 itd.

-Funkcje i argumenty 

-Działania z dwiema niewiadomymi 

WOS : 

- Ja z wosu uczę się z lekcji na lekcję więc nie wiem ale warto powtórzyć o władzy , NATO itd. 

Angielski :

-czasy i słówka 

Sam przystępuje teraz do egzaminu jestem czwórkowym uczniem i strasznie się denerwuje :D

1370621278-U708240.png

By me

Obecnie nie wykonuje zleceń

Opublikowano

Na pewno musisz wszystko czytać z dokładnością .

Powtórzyć warto :

-pisownie z, ż ,rz , ch itd. ,żeby nie stracić punktów na wypowiedzi pisemnej 

-mowa zależna , niezależna , rymy , zdania itd.

-Lektury : ,,Romeo i Julia'' ,,Zemsta'' ,,Krzyżacy'' ,,Kamienie na Szaniec''

-Jak pisać podanie i rozprawkę - bo ja uważam ,że będą te dwie :)

-Przygotuj sobie charakterystykę osoby historycznej , jakieś co podróżowała , bohaterskie wyczyny , np historyczna : Michał Anioł , podróżował : Odyseusz , bohaterski wyczyn : Alek z ,,Kamienie na Szaniec''

Historia: 

-władcy Polski , Królestwa Polskiego , kto w którym roku , z jakiej dynastii

-Mapy z powstań , rozbiorów itd.

-Najważniejsze daty

-Religie , reformacja

-Przemysł , rozwój itd.

Biologia :

-To jest przede wszystkim myślenie , analiza . Mój kumpel pisał egzamin 2013 ,miał same 2 z biologii a miał z niej na maxa napisane bo to wystarczy myśleć .

-Odróżnianie komórek

-Rośliny

-Budowa ciała człowieka

-Zwierzęta

-Genetyka

Fizyka : 

-Wzory ,wzory i jeszcze raz wzory

-Definicje dynamiki itd. bo często dzięki tym definicją będziesz wiedział jak dane doświadczenie powstało , jaka jest  analiza

Chemia : 

-Wzory soli , kwasów , zasad , alkoholi , grupy karboksylowej , alkinów , alkanów , alkenów

-Doświadczenia , reakcje 

-Jak zachowuje się woda bromowa z różnymi solami , kwasami itd.

Geografia :

-Skala

-Czas

-Współrzędne 

-Formy krasowe, polodowcowe itd.

A i jak moja pani od geografii mówi co było na wschodzie dopiero będzie na zachodzie , czyli jak była taka godzina na wschodzie dopiero będzie na zachodzie :) Czyli tak powiedzmy jak jest u nas 10 to już na wschodzie jest 11 itd.

Matematyka : 

-Wzory 

-Kąty 

-Definicje o prostokącie , jak się przecina itd. [ Chodzi mi też o wszystkie figury ]

-Walce , Kula , Stożek itd.

-Dzielenie przez liczbę 6 , 3 , 9 itd.

-Funkcje i argumenty 

-Działania z dwiema niewiadomymi 

WOS : 

- Ja z wosu uczę się z lekcji na lekcję więc nie wiem ale warto powtórzyć o władzy , NATO itd. 

Angielski :

-czasy i słówka 

Sam przystępuje teraz do egzaminu jestem czwórkowym uczniem i strasznie się denerwuje :D

Nie bój się stary !:) z takim przygotowaniem napewno dasz sobie rade, czytaj 2 razy polecenia nawet jak wydaje ci się to łatwe, damy rade :D!

Opublikowano

Wzory matematyczne to podstawa, oraz przeliczniki z cm na km, także litry, ary, hektary, z kwadratowych, na sześcienne itp.

Opublikowano

Z tego co pamiętam(albo mam schizy) to wzory były podane u mnie na teście, albo można je było "wyczytać" z zadania.

Pamiętam też że strasznie zryty był test z historii, miałem tylko 60% xD..

Jeśli słuchałeś na lekcjach i lajtowo napiszesz test.

Ogólnie olewając szkołe totalnie, mój najsłabszy wynik to był 60%, reszta koło 80%, więc nie przejmuj się bo te testy są banalne.

I nie daj sobie wmówić, że trzeba coś powtarzać, uczyć się itp. 90% osób odemnie ze starej szkoły miało to w dupie i pozdawali na 80-90%.

Opublikowano

ten test to tylko formalnosc jak test w 6 klasie pods

Potrzebna pomoc w robieniu grafiki/intra? Pisz! Znajdziesz mnie w pogaduszkach ;). Zagraj ze mną w Dead Island . Pisz na pw!

Opublikowano

ten test to tylko formalnosc jak test w 6 klasie pods

Ta wiem, ale wartałoby chociaż dla samego siebie dobrze napisać :P

Z tego co pamiętam(albo mam schizy) to wzory były podane u mnie na teście, albo można je było "wyczytać" z zadania.

Pamiętam też że strasznie zryty był test z historii, miałem tylko 60% xD..

Jeśli słuchałeś na lekcjach i lajtowo napiszesz test.

Ogólnie olewając szkołe totalnie, mój najsłabszy wynik to był 60%, reszta koło 80%, więc nie przejmuj się bo te testy są banalne.

I nie daj sobie wmówić, że trzeba coś powtarzać, uczyć się itp. 90% osób odemnie ze starej szkoły miało to w dupie i pozdawali na 80-90%.

właśnie strasznie ciekawy jestem co z histy będzie :O:)

Opublikowano

Nie przejmuj się, też będę go pisał ale ide na luzie.. wszystko tam zawarte Ci się skojarzy. Jeśli masz wybrać bitwy chronologicznie np. To zawsze 2 odpowiedzi są podobne a 2 wgl nie zrozumiałe. Masz albo 50% na trafienie albo skojarzysz.

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Te testy są żałosne, zależy co na nich dostaniesz i od tego zależy czy coś napiszesz. Sam na swoim przykładzie zademonstruję że z matmy miałem ledwo 2, a na testach napisałem ją na 70% rok temu. Nic z wzorami tam nie ma, z fizyki same zamknięte tak więc po co były by tam wzory?

Opublikowano

Nie przejmuj się, też będę go pisał ale ide na luzie.. wszystko tam zawarte Ci się skojarzy. Jeśli masz wybrać bitwy chronologicznie np. To zawsze 2 odpowiedzi są podobne a 2 wgl nie zrozumiałe. Masz albo 50% na trafienie albo skojarzysz.

Tak jest o.O? nawet nie wiedziałem dzięki :P

@ Do tych co mają problemy z angielskim - żeby wyciągnać więcej pkt poczytajcie sobie przykładowe listy z ang, i zawsze te 2,3 zdania mozna wyciagnąć - wiecej pkt :] Ogólnie test z angola będzie banalny w chuj, tak jak zawsze radzę tym co sobie nie radzą czytać 2 razy polecenia i sprobować zrozumieć chociaż sens całego zdania po ang, a jak są do uzupełnienia teksty to co myślicie, że jest słuszne.

Opublikowano

Wypracowania nie napiszesz jak nie znasz lektur. Przzytaj sobie wszystkie streszczenia bo jak cos pomylisz to to bedzie bład rzeczowy i duzo punktow stracisz.

Jak idziesz do zawodowy albo gdzies to sie dowiedz na stronie ile trzeba miec punktow. Jak mało to sie wcale nie ucz :p

Opublikowano

Wypracowania nie napiszesz jak nie znasz lektur. Przzytaj sobie wszystkie streszczenia bo jak cos pomylisz to to bedzie bład rzeczowy i duzo punktow stracisz.

Jak idziesz do zawodowy albo gdzies to sie dowiedz na stronie ile trzeba miec punktow. Jak mało to sie wcale nie ucz :P

Chce dostać się do LO, do zawodówki 0 pkt więc wiesz ;]

A na stronie tej z LO mojego nie pisze ile pkt trzeba mieć o.O tylko tyle ile można zdobyć zresztą zobaczcie,

http://www.liceum.bystrzyca.eu/pliki/oferta_edukacyjna_2014_2015.pdf

wie ktoś może o co chodzi :P?

Opublikowano

Trzeba spokojnie do tego egzaminu podejść, pisałem go rok temu. Najważniejsze by się nie stresować ;) na pewno trzeba na nim racjonalnie myśleć! ;)

Opublikowano

Jeśli chcesz mogę Ci zeskanować taką karteczke odnośnie Polskiego i lektur. Cztery zdania o każdej wszystko co musimy wiedzieć. Ale to napisz na pw :3.

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Ja też będę pisał :) Troche się uczyłem ale zostało mi jeszcze kilka rzeczy. Nie wiem czemu ale już mnie stres łapie. Wszystko też zależy od toku myślenia bo ja z polaka w 2 klasie na próbnym miałem 23/24 pkt. z zamkniętych zadań, a miałem 3 na półrocze więc wiesz, wszystko zależy od tego jakie zadania będą na egzaminie i wgl. co będziesz umiał. Z historią to prawda wystarczy znać np. 3 królów ułożonych chronologicznie jak rządzili i jak będziesz miał 4 podane wykresy to jak będziesz znał 2 pierwszych królów to będzie łatwo :) Najgorsza dla mnnie jest chemiia ale zobaczymy :)

Pozostało mi przypomnieć sobie letury, np. Mały Książe, Antygona, Balladyna, do tego wzory z matmy i dwuśieczne i symetralne bo to będzie na 200%. Kilka rzeczy z biologii powtórzę i z geografii. Ogólnie powinno być dobrze :)

Opublikowano

Ja też będę pisał :) Troche się uczyłem ale zostało mi jeszcze kilka rzeczy. Nie wiem czemu ale już mnie stres łapie. Wszystko też zależy od toku myślenia bo ja z polaka w 2 klasie na próbnym miałem 23/24 pkt. z zamkniętych zadań, a miałem 3 na półrocze więc wiesz, wszystko zależy od tego jakie zadania będą na egzaminie i wgl. co będziesz umiał. Z historią to prawda wystarczy znać np. 3 królów ułożonych chronologicznie jak rządzili i jak będziesz miał 4 podane wykresy to jak będziesz znał 2 pierwszych królów to będzie łatwo :) Najgorsza dla mnnie jest chemiia ale zobaczymy :)

Pozostało mi przypomnieć sobie letury, np. Mały Książe, Antygona, Balladyna, do tego wzory z matmy i dwuśieczne i symetralne bo to będzie na 200%. Kilka rzeczy z biologii powtórzę i z geografii. Ogólnie powinno być dobrze :)

Mnie troche też w sumie myślałem, że nie będzie żadnego stresu a tuu juz mnie łapie troche ^^ :P

Opublikowano

Mnie troche też w sumie myślałem, że nie będzie żadnego stresu a tuu juz mnie łapie troche ^^ :P

No ale z własnego doświadczenia wiem, że najlepiej pójść z nastawieniem, że dasz rade. I pamiętajcie żeby nie popełniać błędów przez źle przeczytanie poleceń bo ja kilka poleceń z matmy pomyliłem i zawaliłem zadania otware a wystarczyło PRZECZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM bo jak potem na lekcji omwialiśmy to były na prawde banalne  te zadania. Więc czytać, czytać i jeszcze raz czytać dokładnie polecenia i to nawet 3 razy :) Czasu sporo :P

Opublikowano

Prawda jest taka, że szkoły potrzebują uczniów wiec nie będzie problem się dostać. Chyba, że idziecie do jakiegoś elitarnego liceum 190pkt próg..

Regulamin sygnatur

Opublikowano

No ale z własnego doświadczenia wiem, że najlepiej pójść z nastawieniem, że dasz rade. I pamiętajcie żeby nie popełniać błędów przez źle przeczytanie poleceń bo ja kilka poleceń z matmy pomyliłem i zawaliłem zadania otware a wystarczyło PRZECZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM bo jak potem na lekcji omwialiśmy to były na prawde banalne  te zadania. Więc czytać, czytać i jeszcze raz czytać dokładnie polecenia i to nawet 3 razy :) Czasu sporo :P

słuszna uwaga raz tak padłem na probnym :D

napisałby ktoś najwazniejsze wzory z mamty i fizyki i z chemi ?;p

Opublikowano

Chce dostać się do LO, do zawodówki 0 pkt więc wiesz ;]

A na stronie tej z LO mojego nie pisze ile pkt trzeba mieć o.O tylko tyle ile można zdobyć zresztą zobaczcie,

http://www.liceum.bystrzyca.eu/pliki/oferta_edukacyjna_2014_2015.pdf

wie ktoś może o co chodzi :P?

Masz tam napisane:

W roku
szkolnym 2014/2015 nabór do klas pierwszych liceum ogólnokształcącego
będzie przeprowadzała Szkolna Komisja Rekrutacyjna uwzględniając następujące kryteria
w przeliczeniu na punkty:
-
wyniki egzaminu gimnazjalnego (50%),
-
oceny z wybranych przedmiotów ze świadectwa ukończenia gimnazjum (40%);
-
inne szczególne osiągnięcia ucznia (10%).

Czyli:
25 pkt z testu + 16 pkt + 1 pkt

Chyba 42 punkty musisz mieć żeby się tam dostać - ale nie jestem pewny bo to troszkę dziwnie napisane jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...