Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Erendil

TomCraftYT

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 90
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Zapowiada się ciekawie jak to wypali do napewno zagram

50/100/150/200/250/300/350/400/450/500/550/600/700/800/900/1000

Opublikowano

Czy na serwerze będzie dostępny system nauczycieli? tzn. rozwój klas?;P Jak będzie to wyglądać?

Jeżeli by tak było to byłoby mi smutno. Nie chciałbym klona Meu*crafta. Liczę na oryginalność

Życie nie ma sensu, lecz śmierć tym bardziej

Opublikowano

Mi np. system z Meuma by się podobał - oczywiście rozbudowany. O co mi chodzi? No jako przykład weźmy rangę "Rolnik". Jeżeli chcemy sobie podnieść rangę np. na "Piekarz" to idziemy do nauczyciela z odpowiednią ilością gotówki/doświadczenia, ale oprócz tego zabieramy ze sobą kilka stacków zboża. Po co? No takie nauczanie poprzez praktykę :D Przychodzimy z własnym zbożem do nauczyciela, a on nas uczy, jak z tego zboża zrobić chleb ;P

Opublikowano

Mi np. system z Meuma by się podobał - oczywiście rozbudowany. O co mi chodzi? No jako przykład weźmy rangę "Rolnik". Jeżeli chcemy sobie podnieść rangę np. na "Piekarz" to idziemy do nauczyciela z odpowiednią ilością gotówki/doświadczenia, ale oprócz tego zabieramy ze sobą kilka stacków zboża. Po co? No takie nauczanie poprzez praktykę :D Przychodzimy z własnym zbożem do nauczyciela, a on nas uczy, jak z tego zboża zrobić chleb ;P

Nie chodzi o to, że mi się nie podoba. Po prostu chcę aby oni sami się postarali. Meum zajął już ten system i promował go na swoim serwerze przez dobre kilka lat. 

Opublikowano

Co to znaczy, że Meum zajął już ten system? Czy to, że jedna marka produkuje samochody z 4 kołami, to znaczy, że inni powinni produkować np.: z 5? Mają na to licencję? Akurat to jest sprawdzony, dobry sposób i mi osobiście odpowiada. Tak samo na serwerach z arenami... tam też na większości masz takie same klasy - Tank, Archer czy jeszcze inna... ;P

Opublikowano

System rozwoju klas jest tak stary jak minecraftowe serwery RP. Na naszych polskich serwerach nie był zbyt często wykorzystywany, raczej łatwiej było go znaleźć na serwerach np. amerykanów. Jeśli przeczytaliście prezentacje to wiece że chcemy połączyć RP z wojnami frakcji. Tak więc większość "podstaw" obu typów tych serwerów znajdziecie na Erendil. Mamy w planach kilka niestandardowych zachowań ale będziemy je wprowadzać stopniowo, bo na pierwszy rzut oka mogą szokować.

Erendil czerpie inspiracje z serwera który upadł już 2 lata temu. Podstawowe zasady mechaniki czerpiemy właśnie z niego. Mimo tego że był dosyć prosty w budowie i tylko dla graczy z premium miał ogromną rzeszę fanów. Niestety przez te 2 lata nikt nawet nie próbował go reaktywować ;/

Nie celujemy w społeczność meuma. Grałem tam chwilę i zdarzyłem go w jakiejś części poznać, niestety nie widziałem tam zdrowej rywalizacji. Z tego co wiem ma być reaktywowany więc jego starzy gracze będą mieli miejsce do gry.

Przed startem pojawi się tabela z klasami a może coś więcej? W niedługim też czasie wstanie strona i Team Speak :]

Trzy Kropeczki

...

Opublikowano

Chciałbym się jeszcze zapytać o system miast/wiosek. Będzie je można zakładać w dowolnym miejscu, czy tak jak na Meumie w określonych, wcześniej wyznaczonych przez administrację, miejscach?

Opublikowano

Prace przebiegają jak narazie bez większych problemów. Serwer najprowpodobniej wystartuje w piątek. Spodziewajcie sie w tym tygodniu przypływu informacji.

Serwerowy Team Speak już działa - ts.erendil.pl

Trzy Kropeczki

...

Opublikowano

Na pewno zagram, gdyż ten pomysł z nacjami jest podobny do Meuma xD 

Myślę, że ten serwer nie jest klonem, lecz jedynie to możliwe, że po prostu minimalnie czerpie z podstawowych założeń Meuma, które są uniwersalne. Właśnie żałuje, że jakoś mało takich serwerów jest.

3 nacje standardowe, w których od razu gracz się znajduję. Elementy RP dają smaczek, tło i pozwala gracz na serwie dłużej, a mechanika frakcji daje niespotykanego ducha walki i chęci gry. 

Szkoda, że tak późno dowiaduje się o tym serwerze :c 

TomCraft, uważaj bo już za raz będziesz miał duży rozgłos. 

Nova    tnXkN4Y.png    Regna

Opublikowano

Co to znaczy, że Meum zajął już ten system? Czy to, że jedna marka produkuje samochody z 4 kołami, to znaczy, że inni powinni produkować np.: z 5? Mają na to licencję? Akurat to jest sprawdzony, dobry sposób i mi osobiście odpowiada. Tak samo na serwerach z arenami... tam też na większości masz takie same klasy - Tank, Archer czy jeszcze inna... ;P

Zajął to znaczy, że używał go strasznie długo, gdy inne serwery nie używały tego typu sposobu wcale. O co mi chodzi? Zapożyczę tu twój przykład. Meum ma samochód wyścigowy mało wydajny na zakrętach ale szybszy. Chciałbym aby ten serwer także miał samochód wyścigowy, lecz wolniejszy i łatwiejszy w skręcaniu. Gdyby każdy zapożyczał od siebie np. spawn i początkowe lokacje to byłoby według ciebie dobrze?  No chyba nie. Chcę nowości a nie odgrzewany kotlet. Nowość jest smaczniejsza i nadaje nowych chęci do grania. 

@Wyżej

Mam nadzieję, że nie przesadnie okrojonym ;-;

Opublikowano

Teren wygląda imponująco. Dlatego podstawowe pytanie. Jest to wasze dzieło czy jakiś gotowiec? 

Mapa nie jest naszego autorstwa. Wzięliśmy ją dlatego że idealnie wpasowała się w to co chcieliśmy osiągnąć.

Na pewno zagram, gdyż ten pomysł z nacjami jest podobny do Meuma xD

Myślę, że ten serwer nie jest klonem, lecz jedynie to możliwe, że po prostu minimalnie czerpie z podstawowych założeń Meuma, które są uniwersalne. Właśnie żałuje, że jakoś mało takich serwerów jest.

3 nacje standardowe, w których od razu gracz się znajduję. Elementy RP dają smaczek, tło i pozwala gracz na serwie dłużej, a mechanika frakcji daje niespotykanego ducha walki i chęci gry. 

Szkoda, że tak późno dowiaduje się o tym serwerze :c 

TomCraft, uważaj bo już za raz będziesz miał duży rozgłos. 

Nie chciał bym abyście porównywali Erendil z MeumCraftem. Niektóre założenia są podobne ale cele inne.

Jedyną rzeczą która w jakikolwiek sposób zapożyczyliśmy z meuma jest ta mapa. Jak dobrze wiecie to też nie jest jego autorska mapa.

Nie wiem czy wspominałem ale serwer jest w planach od ponad roku. Wielu rzeczy w momencie tego planowania nie było na serwerach a część dopiero raczkowała. Mapa budowana rok temu była podzielona na 3 nacje. Czy coś takiego wtedy łatwo można było znaleźć ? Nawet teraz nie jest to najłatwiejsze.

Zajął to znaczy, że używał go strasznie długo, gdy inne serwery nie używały tego typu sposobu wcale. O co mi chodzi? Zapożyczę tu twój przykład. Meum ma samochód wyścigowy mało wydajny na zakrętach ale szybszy. Chciałbym aby ten serwer także miał samochód wyścigowy, lecz wolniejszy i łatwiejszy w skręcaniu. Gdyby każdy zapożyczał od siebie np. spawn i początkowe lokacje to byłoby według ciebie dobrze?  No chyba nie. Chcę nowości a nie odgrzewany kotlet. Nowość jest smaczniejsza i nadaje nowych chęci do grania. 

@Wyżej

Mam nadzieję, że nie przesadnie okrojonym ;-;

Chciał bym abyś jeszcze raz przeczytał mój wcześniejszy post skierowany do Ciebie. Mumowe rangi które dla Ciebie są czymś wyjątkowym są tak naprawdę jobs'ami. Wiele serwerów RP korzysta z nich od bardzo bardzo dawna. Zalecam zagranie na kilku obcojęzycznych serwerach RP.

Nasze rangi też powstały w oparciu o jobs'y i listę średniowiecznych zawodów. Jest to jeden z kilku elementów które mają na celu "zmuszenie" często obcych sobie graczy do wzajemnej współpracy. Nie wiem czy to widać ale bardzo zależy nam na społeczności. Chcemy od podstaw dobrze ją zbudować tak aby gracze przychodzili na serwer bawić się a nie jak na większości wyzywać. Mam nadzieje że nawet jeśli ktoś z kimś się nie polubi, to i tak będzie miał do niego choć tą odrobinę szacunku.

------------------------------------------------------------------

Tworzymy ten serwer zarówno dla was jak i dla nas samych. W pewien sposób zabezpieczyliśmy się przed cheater'ami dlatego na serwerze będzie tylko 2 administratorów - tych którzy w głównej wierze odpowiadają za jego działanie. Ekipa pracująca nad serwerem będzie grać jak normalni gracze, część opiekując się team speak'em, część moderując serwerowy chat, a jeszcze inna część pomagając wiedzą nowym graczom. Ja sam też planuje grywać incognito. Wszelkie pomysły społeczności planujemy omawiać razem na forum, a więc wy również będziecie mieli wpływ na techniczny wygląd serwera.

Trzy Kropeczki

...

Opublikowano

Mapa nie jest naszego autorstwa. Wzięliśmy ją dlatego że idealnie wpasowała się w to co chcieliśmy osiągnąć.

Nie chciał bym abyście porównywali Erendil z MeumCraftem. Niektóre założenia są podobne ale cele inne.

Jedyną rzeczą która w jakikolwiek sposób zapożyczyliśmy z meuma jest ta mapa. Jak dobrze wiecie to też nie jest jego autorska mapa.

Nie wiem czy wspominałem ale serwer jest w planach od ponad roku. Wielu rzeczy w momencie tego planowania nie było na serwerach a część dopiero raczkowała. Mapa budowana rok temu była podzielona na 3 nacje. Czy coś takiego wtedy łatwo można było znaleźć ? Nawet teraz nie jest to najłatwiejsze.

Chciał bym abyś jeszcze raz przeczytał mój wcześniejszy post skierowany do Ciebie. Mumowe rangi które dla Ciebie są czymś wyjątkowym są tak naprawdę jobs'ami. Wiele serwerów RP korzysta z nich od bardzo bardzo dawna. Zalecam zagranie na kilku obcojęzycznych serwerach RP.

Nasze rangi też powstały w oparciu o jobs'y i listę średniowiecznych zawodów. Jest to jeden z kilku elementów które mają na celu "zmuszenie" często obcych sobie graczy do wzajemnej współpracy. Nie wiem czy to widać ale bardzo zależy nam na społeczności. Chcemy od podstaw dobrze ją zbudować tak aby gracze przychodzili na serwer bawić się a nie jak na większości wyzywać. Mam nadzieje że nawet jeśli ktoś z kimś się nie polubi, to i tak będzie miał do niego choć tą odrobinę szacunku.

------------------------------------------------------------------

Tworzymy ten serwer zarówno dla was jak i dla nas samych. W pewien sposób zabezpieczyliśmy się przed cheater'ami dlatego na serwerze będzie tylko 2 administratorów - tych którzy w głównej wierze odpowiadają za jego działanie. Ekipa pracująca nad serwerem będzie grać jak normalni gracze, część opiekując się team speak'em, część moderując serwerowy chat, a jeszcze inna część pomagając wiedzą nowym graczom. Ja sam też planuje grywać incognito. Wszelkie pomysły społeczności planujemy omawiać razem na forum, a więc wy również będziecie mieli wpływ na techniczny wygląd serwera.

Przeczytałem dokładnie i zrozumiałem. Wiem, że na obcojęzycznych serwerach mogą znaleźć się serwery z takim pluginem, lecz czy to grzech prosić o oryginalność? Przynajmniej cząstkową. Przecież nawet jeżeli będzie ten sam plugin to można coś wykombinować aby się wyróżniać. 

Jednak rozumiem, że jeżeli jesteście po takim czasie od rozpoczęcia prac to i zapewne nie macie zamiaru tego zmienić. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pierwszy raz spotykam osobę która jak ja używa kresek do oddzielenia tematów. Już chciałem od tego odejść na tym koncie, ale chyba powrócę ^^ 

Opublikowano

TomCraft nie zgadzam się z tobą, ze macie różne cele. Chcecie stworzyć społeczność dokładnie to samo chciał Historyk(szef serwera). Osadzenie w klimacie średniowiecznym itd. Mógłbym długo już wymieniać podobieństwa i identyczne rzeczy. Jednak na twe życzenie nie będę porównywał tych dwóch serwerów. 

I do ludzi, którzy lekko zarzucają kopiowanie pomysłu... Meum upadł = prawa autorskie upadły. Poza tym nawet kretyn by wymyślił te 3 nacje(serwery RPG i ogólnie wszystko powinno bazować na tym co gracz dobrze zna, jak ktoś będzie chciał wprowadzić Nordów to zawsze ich opisze jako półdziki lód z gór, którzy mają swe statki i topory, a jak nie to każdy gracz będzie walił głową o ścianę by zrozumieć, że Nordowie wymyśleni na nowo to bardzo bojaźliwy naród, który słynie z pachnących zielonych kwiatów!). 

Co do motoryzacji, to ktoś kiedyś wymyślił pasy bezpieczeństwa lub opływowy kształt, to się przyjmuje, zawsze jest inny kształt samochodu, ale zawsze konstruktorzy mają te same cele i problemy.

Jedynym skopiowanym, a raczej zapożyczonym pomysłem są te wioski i miasta w nacjach.

Pytanka moje:

1 Jak będzie funkcjonowała nacja, czy będzie wspólny rząd, czy coś bardziej rozbicie dzielnicowe lub starożytni Grecy?

2 Jak będzie funkcjonowały posiadłości ziemskie graczy, czyli miasta i wsie?

3 Jestem zainteresowany samymi rangami.

4 Jakie elementy RP będą (oprócz nacji, języka, oraz profesji?) 

5 Ekonomia. Skąd wezmą się pieniądze, czy tylko będzie handel gracz-gracz? Jak ma dojść do tego handlu( czy gracz Słowiański będzie miał większe plony, czy co)?

6 Oprócz terenu co będzie odróżniało te wszystkie ludy od siebie? 

7* Pytanko do mojej ekipy, co kolonizujemy? Słowian, czy Wikingów? (Jak coś to niech Szotu będzie szefem ;_; lub Zyg ) 

Nova    tnXkN4Y.png    Regna

Opublikowano

TomCraft nie zgadzam się z tobą, ze macie różne cele. Chcecie stworzyć społeczność dokładnie to samo chciał Historyk(szef serwera). Osadzenie w klimacie średniowiecznym itd. Mógłbym długo już wymieniać podobieństwa i identyczne rzeczy. Jednak na twe życzenie nie będę porównywał tych dwóch serwerów. 

I do ludzi, którzy lekko zarzucają kopiowanie pomysłu... Meum upadł = prawa autorskie upadły. Poza tym nawet kretyn by wymyślił te 3 nacje(serwery RPG i ogólnie wszystko powinno bazować na tym co gracz dobrze zna, jak ktoś będzie chciał wprowadzić Nordów to zawsze ich opisze jako półdziki lód z gór, którzy mają swe statki i topory, a jak nie to każdy gracz będzie walił głową o ścianę by zrozumieć, że Nordowie wymyśleni na nowo to bardzo bojaźliwy naród, który słynie z pachnących zielonych kwiatów!). 

Co do motoryzacji, to ktoś kiedyś wymyślił pasy bezpieczeństwa lub opływowy kształt, to się przyjmuje, zawsze jest inny kształt samochodu, ale zawsze konstruktorzy mają te same cele i problemy.

Jedynym skopiowanym, a raczej zapożyczonym pomysłem są te wioski i miasta w nacjach.

Pytanka moje:

1 Jak będzie funkcjonowała nacja, czy będzie wspólny rząd, czy coś bardziej rozbicie dzielnicowe lub starożytni Grecy?

2 Jak będzie funkcjonowały posiadłości ziemskie graczy, czyli miasta i wsie?

3 Jestem zainteresowany samymi rangami.

4 Jakie elementy RP będą (oprócz nacji, języka, oraz profesji?) 

5 Ekonomia. Skąd wezmą się pieniądze, czy tylko będzie handel gracz-gracz? Jak ma dojść do tego handlu( czy gracz Słowiański będzie miał większe plony, czy co)?

6 Oprócz terenu co będzie odróżniało te wszystkie ludy od siebie? 

7* Pytanko do mojej ekipy, co kolonizujemy? Słowian, czy Wikingów? (Jak coś to niech Szotu będzie szefem ;_; lub Zyg ) 

Jestem zdecydowanie za szefostwem Zygfryda. Dobrze mu szło. A kolonizujemy oczywiście wikingów. Słowianie kojarzą mi się z głupimi grubymi władcami, którzy tylko pragną władzy aby jak najwięcej się nażreć...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A teraz oczywiście pytanie. Chyba najważniejsze pytanie. Skoro poprzednia "wersja tego serwera" była premium to ta także ma być nastawiona jedynie dla ludzi, którzy zakupili grę?

Opublikowano

Serwer będzie non premium.

System miast i wiosek będzie troszkę bardziej skomplikowany. Najprawdopodobniej przy okazji startu o tym opowiem. W skrócie - kontrolowana ilość nowych osad/stopniowe osiedlanie terenu ; konkretne wymagania do założenia wioski, upgrade'wania jej do miasta czy stolicy królestwa ; swobodne dodawanie gracza do swoich włości ; państwa-miasta(możliwość odłączenia się od królestwa) ;  przekazywanie/sprzedania działki(części miasta/wsi) graczowi ; poszerzanie wpływów ; system podatków itd.

Rangi pojawią się w najbliższym czasie, w zasadzie są gotowe potrzebują jedynie małej edycji. Aktualnie myślimy o questach, reszta na razie okryta będzie tajemnicą :]

Handel gracz-gracz będzie możliwy na zasadzie wzajemnego zaufania, lecz nie wykluczam że pojawi się jakiś system który to ułatwi. Handlarz będzie dość istotną rangą na serwerze i troszkę inaczej będzie się rozwijał. System sprzedawania i kupowania (admin shop'u) będzie troszkę losowy. Nacje na tym etapie nie będą miały cech szczególnych.

Trzy Kropeczki

...

Opublikowano

Mnie to przypomina reanimację okrojonego Meumcrafta. System profesji też podobny bedzie? Obawiam się, że teraz jak grzyby po deszczu będą raczej pojawiać się efemeryczne serwery kopiujące rozwiązania Avernusa a odwołujące się do tradycji Meumcrafta.

AVERNUS MINECRAFT RPG - SZUKAJ NAS W GOOGLE 

bfqrkz.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...