Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co myślicie o tzw. "Piratach"? Dyskusja ogólna.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, ponieważ nie widziałem takiego tematu a wyszukiwarka nic nie mówi to postanowiłem go stworzyć.

Co myślicie o piratach? Oczywiście nie chodzi mi o piratów pływających po morzu i rabujących, czy też piratów drogowych. Chodzi mi o piratów internetowych, którzy pobierają rzeczy objęte prawami autorskimi bez pozwolenia.

Wiem, że forum piratów nie toleruje, ale może znalazłyby się jakieś osoby które ich tolerują?

BTW Tolerujecie "narkomanów" ale piratów już nie? Genialne :)

Proszę o normalną dyskusję, co pewnie jest niemożliwe na tym forum.

• Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ja osobiście toleruję piratów, zależy także co pobierają. Rozumiem pobranie gry np. EA albo jakiejś większej firmy której popierdoliło się w głowie od hajsu. Osobiście raz na jakiś czas pobiorę sobie grę, aktualnie pobieram Civ 4. 

Opublikowano

Jak czytam "złodziejstwo", "skurwysyny", "spalić ich" to radzę przejrzeć swój folder z filmami, muzyką czy nawet samego Windowsa. Nikt nie jest święty, elo

Opublikowano

brzydkiburak ma świetny film o tym, anyway, masz też inne fajne, jak, np. SZUKAJ

graphic.png

RANK - THE GLOBAL ELITE - 1028H

PROFIL STEAM → CLICK

Opublikowano

Zalezy dla jakiego użytku. Ja nic do piratów nie mam. Sam ściągam, ale jeżeli uważam że coś warte jest kupna to kupie. między innymi dobrą płytę, grę jak i film. 

Opublikowano

W czym jest problem? W przepisach obowiązujących w Polsce.

Bo z jednej strony, jeśli pobieramy na swój użytek to nie łamiemy prawa dopóki tego nie udostępniamy. Z drugiej strony jest niby wzmianka że plik trzeba usunąć po 24 godzinach od pobrania.

A ciekawym paradoksem jest, że część prywatnych serwerów gier MMORPG, jest traktowana jako piraty albo chociaż dema. W przypadku WOWa, privy są traktowane jako demo bo są świetną reklamą dla Blizza. Jak jest z innymi grami to nie wiem, bo pamiętam że Plemiona mają privy, bo Innogames dało pliki źródłowe kiedyś, jak internet nie był jeszcze powszechny przynajmniej u nas.

Opublikowano

Według mnie z pirackimi grami często jest więcej problemów niż tak na prawdę samej przyjemności z gry więc ja preferuje raczej kupno oryginałów... Często za grę na przecenie nie wydamy więcej jak za paczkę fajek więc z czym problem?

Opublikowano

Jak by mnie było stać to kupowała bym 100% tego co chce obejrzeć, pograć czy posłuchać ale mnie nie stać. Kupuje tylko te płyty które będę słuchać wiele razy czyli moich ulubionych zespołów. Jak czegoś nie znam lub nie wiem czy jest warte swojej ceny to najpierw to ściągam jak jest dobre to kupuje orginał bo warto mieć np. orginalną gre jak chce się grać w multi albo kupiç kiedyś jakiś dodatek do niej. Jeśli coś jest słabe to usuwam by nie zajmowało miejsca. Po prostu traktuje to jak demo.

Po dobno są kraje w których ludzie zarabiają tyle kady że stać ich na wszystko orginalne. Gdzieś słyszałam że w Japonii piractwo praktycznie nie istnieje. Bo tam człowiek zarabia dość by mógł mieć kolekcje filmów, gier i muzyki w 100% orginalnych.

Może kiedyś i u nas tak będzie ale puki co myśle że piractwo w Polsce ma się dobrze bo orginały są kosmicznie drogie.

Często wole nie kupić jakiehś gry bo za jej cenę mam trzy dobre książki albo wypady do kina.

"Bycie człowiekiem przeważnie jest do kitu. Życie da się jakość znieść jedynie dzięki grom komputerowym." - Ernest Cline z książki "Player One".
"Czytelnik żyje tysiącem żyć zanim umrze. Ten zaś, kto nie czyta – tylko jednym." -  George R.R. Martin.
"Po wielkim niegdyś kraju, w którym się urodziłem, pozostała tylko nazwa. Nie miało znaczenia, kto był u władzy. Ci ludzie zamieniali się tylko krzesłami na pokładzie „Titanica” i wszyscy o tym wiedzieli."  - Ernest Cline "Player One".

Opublikowano

Może kiedyś i u nas tak będzie ale puki co myśle że piractwo w Polsce ma się dobrze bo orginały są kosmicznie drogie.

Często wole nie kupić jakiehś gry bo za jej cenę mam trzy dobre książki albo wypady do kina.

Albo gra albo kino. A jak Cię nie stać to zapracuj. Na tym polega XXI wiek. Na co zapracujesz to masz.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Problem w tym że pracuje i utrzymuje dom nie mam 15 lat a 31 więc pracuje od dawna i to nie jest tak pięknie że możesz zapracować i mieć na wszystko. No chyba że jesteś architektem czy prawnikiem. Ale jak masz normalną pracę i dom na utrzymaniu to musisz wybierać i sobie odmawiać. Nie mówię że piractwo jest dobre ale jak mam np wybrać zakup płyty za 10 zł a za 50 to wole kupić mnie znanego artysty za 10 i mieć ją legalnie niż kogoś znanego za 50. Bo jak człowiek zarabia to liczy się z każdym groszem.

Pewnie że chciała bym mieć wszystko orginalne ale muszę patrzeć na ceny i ne na wszystko mogę sobie pozwolić. Więc gdy staje przed wyborem gra a a gra b i obu nie znam zbyd dobrze a nie ma wersji demo to pobieram obie gram troche jak jedna jest super to ide i ją kupuje. Po czym wywalam piraty. Kiedyś praktycznie każda gra miała demo dziś już tak nie jest na fodatek czasen gry kosztują tyle że wole zaczekać dwa lata aż potanieją niż kupić je po premierze. Z muzyką jest gorzej bo ona nie tanieje a każdy lubi się rozwijać ogladać, czytać i słuchać nowych rzeczy. Niestety często człowiek musi wybierać.

Na koniec powiem jeszcze tak. Tyle się w Polsce mówi o tym że ludzie nie czytają książek ale mało kto mówi ile kosztują książki w Polsce. I na ile książek gier czy płyt stać przeciętnego Polaka a na ile np Niemca czy Francuza. Po prostu ceny są podobne a zarobki wielokrotnie mniejsze.

"Bycie człowiekiem przeważnie jest do kitu. Życie da się jakość znieść jedynie dzięki grom komputerowym." - Ernest Cline z książki "Player One".
"Czytelnik żyje tysiącem żyć zanim umrze. Ten zaś, kto nie czyta – tylko jednym." -  George R.R. Martin.
"Po wielkim niegdyś kraju, w którym się urodziłem, pozostała tylko nazwa. Nie miało znaczenia, kto był u władzy. Ci ludzie zamieniali się tylko krzesłami na pokładzie „Titanica” i wszyscy o tym wiedzieli."  - Ernest Cline "Player One".

Opublikowano

ja do piratów nic nie mam sam pobieram mnóstwo filmów i gier ale gry nie piraty bo tanio z humbla można kupić. nikt nie jest czysty jakby spytać losowe osoby to 99% miałoby coś spiracone np. muzykę,film, gry(np. minecraft)

według polskiego prawa można legalnie pobierać filmy i muzykę JEŚLI miała premierę w Polsce sam Komputer Świat o tym pisał w zeszłym roku bodajże.

też nie rozumiem jak można książki piracić i pobierać z gryzonia(domyślicie sie o jaką stronę mi chodzi forum nie popiera piractwa więc nazwy nie dam)

wojownik024_gameplay.png

Opublikowano

Nie mam tak zielono jak niektórzy. Na wszystko muszę zapracować i nie mogę szastać pieniędzmi na prawo i lewo bo po prostu ich nie mam. Większość gier single player pobieram nie legalnie  z internetu (z wyjątkiem serii Wiedźmin <3 ) bo i tak i tak mogę sobie normalnie pograć. 

Opublikowano

Jak czytam "złodziejstwo", "skurwysyny", "spalić ich" to radzę przejrzeć swój folder z filmami, muzyką czy nawet samego Windowsa. Nikt nie jest święty, elo

Ta? To może ja się wypowiem:

- OS - Windows Vista zainstalowany wraz z laptopem. Jak będę kupował nowego kompa to chyba wybiorę linuksa

- gry - grywam tylko w darmówki

- muzyka - słucham twórców którzy udostępniają ją na wolnej licencji oraz poprzez serwisy typu spotify

- filmy - ipla tvnplayer itp

- pakiet office - darmowy od Google

Da się? Da! Jakieś jeszcze pytania?

Jeśli chodzi o podpierdalanie gier wielkim korporacjom bo mają za dużo kasy albo ich gry są słabe to po co gracie w te gry.

Nie stać mnie na BMW - kupuje rower

Nie stać mnie na Assasin Creed - gram w sapera

Nikt wam nie każe grać w najnowsze gry. A jak mnie na coś nie stać to tego nie mam. 

Ktoś powie, że po co kupować jak mogę mieć za darmo. Jeśli ktoś z tu obecnych ma takie myśli to proszę o podanie adresu na pw a ja wam podpieprzę kompa bo mnie nie stać a po co mam płacić jak mogę mieć za darmo.

Twórca nic nie traci? Gdyby wszyscy myśleli piracko i nikt by nie kupował oryginałów to firmy by padały jak muchy.

Piracisz? Nie mam nic do ciebie. To nie moja sprawa. Ale proszę nie usprawiedliwiaj swojego zachowania bo to jest śmieszne.

Zmienicie zdanie gdy (o ile) coś stworzycie co zostanie spiracone.

Opublikowano

Problem w tym że pracuje i utrzymuje dom nie mam 15 lat a 31 więc pracuje od dawna i to nie jest tak pięknie że możesz zapracować i mieć na wszystko. No chyba że jesteś architektem czy prawnikiem. Ale jak masz normalną pracę i dom na utrzymaniu to musisz wybierać i sobie odmawiać. Nie mówię że piractwo jest dobre ale jak mam np wybrać zakup płyty za 10 zł a za 50 to wole kupić mnie znanego artysty za 10 i mieć ją legalnie niż kogoś znanego za 50. Bo jak człowiek zarabia to liczy się z każdym groszem.

Pewnie że chciała bym mieć wszystko orginalne ale muszę patrzeć na ceny i ne na wszystko mogę sobie pozwolić. Więc gdy staje przed wyborem gra a a gra b i obu nie znam zbyd dobrze a nie ma wersji demo to pobieram obie gram troche jak jedna jest super to ide i ją kupuje. Po czym wywalam piraty. Kiedyś praktycznie każda gra miała demo dziś już tak nie jest na fodatek czasen gry kosztują tyle że wole zaczekać dwa lata aż potanieją niż kupić je po premierze. Z muzyką jest gorzej bo ona nie tanieje a każdy lubi się rozwijać ogladać, czytać i słuchać nowych rzeczy. Niestety często człowiek musi wybierać.

Na koniec powiem jeszcze tak. Tyle się w Polsce mówi o tym że ludzie nie czytają książek ale mało kto mówi ile kosztują książki w Polsce. I na ile książek gier czy płyt stać przeciętnego Polaka a na ile np Niemca czy Francuza. Po prostu ceny są podobne a zarobki wielokrotnie mniejsze.

Cena demokracji.

Jedni są zmuszeni by pracować ciężko i głowić się by mieć pieniądze na przyjemności, a drudzy sobie tyłki banknotami wycierają bo tyle kasy mają.

Inna sprawa, że kiedyś słyszałem tezę że piractwo zwiększa popyt, co według mnie ma sens ale tylko w pewnych aspektach jak z wspomnianym WoWem.

Opublikowano

Zwykłe złodziejstwo. Szczególnie jak ktoś kradnie dzieła małych, biednych i nowych twórców.

Tak, przejrzyj swój komputer i zobacz czy czasem nie masz niczego nielegalnego.

Trochę się śmieje jak czytam Wasze posty bo nie rozumiecie, że firmy zarabiają też na piratach (wszystko zależne na jakim stadium ta firma się aktualnie znajduje). Poza tym, jedyne co ściągam to filmy i muzykę, nic więcej.

Opublikowano

Tak, przejrzyj swój komputer i zobacz czy czasem nie masz niczego nielegalnego.

Trochę się śmieje jak czytam Wasze posty bo nie rozumiecie, że firmy zarabiają też na piratach (wszystko zależne na jakim stadium ta firma się aktualnie znajduje). Poza tym, jedyne co ściągam to filmy i muzykę, nic więcej.

Mówisz o tym o czym ja wcześniej wspomniałem. Piractwo wspomaga pobyt na dany produkt + zachęca do kupienia oryginału jeśli o grę chodzi.

Opublikowano

nie rozumiecie, że firmy zarabiają też na piratach

No tak na nich zarabiają. To po co dają zabezpieczenia przeciwko piratom? Dla zabawy? Bardziej się im opłaca jak ktoś pobierze za darmo tą grę zamiast im za nią zapłacić?

Piractwo wspomaga pobyt na dany produkt + zachęca do kupienia oryginału jeśli o grę chodzi.

No nie bardzo. Bo po cholerę złodziej ma kupować grę jak sobie gra w piracką wersję?

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

No tak na nich zarabiają. To po co dają zabezpieczenia przeciwko piratom? Dla zabawy? Bardziej się im opłaca jak ktoś pobierze za darmo tą grę zamiast im za nią zapłacić?

No nie bardzo. Bo po cholerę złodziej ma kupować grę jak sobie gra w piracką wersję?

Bierz pod uwagę, że coraz więcej gier wymaga stałego połączenia z internetem. Pewnie pograsz sobie w singla, ale z ludźmi już raczej nie ma szans.

Opublikowano

Bierz pod uwagę, że coraz więcej gier wymaga stałego połączenia z internetem. Pewnie pograsz sobie w singla, ale z ludźmi już raczej nie ma szans.

Często tak tylko co z takimi grami jak Wiedźmin 3 czy AC?

Poza tym często piraci znajdują sposoby jak grać na pirackich kopiach multiplayer.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Szczerze?

Nie przeszkadzają mi, sam czasem coś ściągnę (rzadko, ale jednak).

Poza tym kiedyś ściągnąłem pirata gry pewnej, zobaczyłem, że jest naprawdę dobra i poszedłem kupić oryginał.

VNp6c2U.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...