Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co myślicie o tzw. "Piratach"? Dyskusja ogólna.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A kto ci każe grać w gry? Nie stać mnie na BMW to jadę rowerem a jak nie mam kasy na grę to trudno, nie gram.

a jak nie masz na jedzenie to zdychasz.

• Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jestem cebulakiem bo mówię prawdę? Pozdrowienia.

btw. nie rozumiem nic z twojej wypowiedzi.

Nie odchodzimy od żadnych założeń tematu. Temat jest o piratach, a ja wyraziłem o nich moje zdanie.

Napewno bo jestes kurwa drugim premierem kradziejem i na wszystko masz pieniadze? napewno panie nigdy nie piraciles wszystko co chciales masz kupie 100% legal.

Wez sie kurwa nie osmieszaj i wypierdalaj.

TONV8iZ.png

Opublikowano

Przepraszam, co kurwa?

A kto ci każe grać w gry? Nie stać mnie na BMW to jadę rowerem a jak nie mam kasy na grę to trudno, nie gram.

"Wszyscy piracą to ja też piracę". I tak powstaje głupota ludzka.

Ktoś wcześniej napisał, że po co płacić skoro można pobrać z torentów to samo. To ja powtarzam: Podaj adres. Ja cię okradnę bo mnie nie stać na kompa. Taka sama sytuacja. Postawcie się od strony twórcy.

Wszyscy piszą o grach dlatego zadam pytanie na temat muzyki. Po ch*j pobieracie muzykę skoro są darmowe serwisy które ją udostępniają za darmo? Można korzystać z komputera bez dodatkowych kosztów i jednocześnie za darmo ale wam nie chce się poszukać darmowych alternatyw.

Nie płace wytwórnią bo szkoda mi kasy ale to nie powód by ich okradać. Skoro producent jest cięty na kasę to nie grajcie w jego gry. Ja korzystam z darmówek i jakoś sobie radzę ale wy wolicie narzekać jakie wszystko jest drogie tak jakby nie było alternatyw.

Przypomnę tylko, że jestem jedną z tych osób co kupują oryginalne gry od kilku lat tylko tak jak wspomniałem. Problem jest kiedy chcesz dorwać starszy tytuł, a nie ma go w sprzedaży a na licencje freeware w najbliższym czasie nie ma szans.

A te darmówki jak wspomniałeś, to większość z nich jest Pay2Win czego idealnym przykładem są gry od Bigpointu.

W czym problem jest? To prawda że brak kasy powoduje że nie możemy kupić tego o czym marzymy, sam to miałem podkreślam po raz kolejny... 10 lat temu. A poza tym, przez politykę jaką wydawcy prowadzą no choćby Ubisoft i ich wspaniałe DRM'y to nic dziwnego, że ludzie wolą pobrać nielegalnie grę.

Inny problem to brak doprecyzowanych przepisów w tej kwestii, i takie dyskusje do niczego nie prowadzą poza wojenkami, co w tym temacie najlepiej widać.

Opublikowano

Rozumiem, że można słuchać muzyki w Spotify i pobierać na WŁASNY użytek, ale pobieranie i sprzedawanie za hajs to już podchodzi pod paragraf.

Opublikowano

POBIERAM gry bardzo często ale czemu ? Ponieważ zadufani w świetności swojej gry idioci wydawcy zapominają wydać demo gry co jest w cholerę nie wygodne a nawet jeśli dadzą to może się okazać że gra ma ta trochę inne wymagania (przykład Mass effect 3). Dopiero po sprawdzeniu kupuję grę chyba że brak dema było po to żeby ukryć świetność chujowość gry.

1330007971-U359964.png

Opublikowano

POBIERAM gry bardzo często ale czemu ? Ponieważ zadufani w świetności swojej gry idioci wydawcy zapominają wydać demo gry co jest w cholerę nie wygodne a nawet jeśli dadzą to może się okazać że gra ma ta trochę inne wymagania (przykład Mass effect 3). Dopiero po sprawdzeniu kupuję grę chyba że brak dema było po to żeby ukryć świetność chujowość gry.

Chyba jeden z lepszych przykładów jeśli chodzi o piractwo i o dziwo popieram dlaczego?

Kiedyś na płytach czasopism takich jak Komputer Świat Gry czy CD-Action dawali dema do gier a teraz? Dem możesz zliczyć na palcach jednej ręki. Ale w czym problem jest? Wydawcy stwierdzili że wydawanie dem jest bezsensu, bo i tak nie wpływa na sprzedaż pełnej wersji gry, a przyczynia się właśnie piractwu.

Inny przykład z dem? Star Wars Jedi Knight Jedi Outcast. Zagrałem w demo i zdecydowałem się kupić oryginał.

A sprawdzanie na stronach typu Canrunit itp jest bezcelowe dlaczego? Mi mówiono że ME2 nie odpali powyżej niskich detali a tu co? Gra działa na najwyższych detalach, tak samo ME3. Well mogę tu ponarzekać lekko na FPS'y z DLC Omega, ale to raczej błąd samego DLC tak jak z animacjami w cutscenkach lub coś.

Opublikowano

Kiedyś dużo piraciłem. Teraz raczej kupuję gry, bo wtedy mam satysfakcję z grania. Jak dla mnie jest obojętne, czy ktoś piraci czy nie.

pewdiepie fan :3

Opublikowano

Piracenie Windowsa jest w normie, bo bulić 400zł za system to trochę nie fajne, gier  trochę popieram , bo i tak teraz większość gier jest "przypisana" do konta własnego, więc aby teraz pograć multi trzeba kupić i nie ma innej opcji. A płacenie 200zł za single, który się przechodzi w +- 10h to też trochę głupie. Choć bywają wyjątki, trzeba cenić prace twórców. Jak ktoś jest fanem jakieś gry/serii to i tak ją kupi, aby mieć chociaż te pudełko, w którym często są fajne rzeczy.

A co do muzy, to bardziej myślę, że głupota jest jej kupowanie, niż piracenie. Jest youtube, są radia po co komu to kupować. A filmy różnie, nowych filmów z best jakością i tak się nie oglądnie, a jak ktoś chce się męczyć oglądając w słabej jakości, zamiast wydać np. 15zł na bilet do kina i elegancko oglądnąć to już jego wybór.

fs.png

Opublikowano

Może zacznijmy od tego, że trzeba być zjebanym, żeby porównywać kradzież samochodu do piractwa. Tak, kradzież czy oszustwo to nadal przestępstwo ale to tak, jakby porównywać okradnięcie banku z ukradnięciem batonika ze sklepu, trochę logiki.

Ściągam wiele rzeczy z internetu jak prawie każdy, ale kogo to obchodzi? Skoro nie wszystkich stać to każdy sobie radzi jak może, a wasze moralizatorskie pierdolenie, że w ten sposób kogoś okradamy jest żałosne, bo większość producentów i tak ma w chuj kasy z oryginalnej sprzedaży i niczego im nie brakuje.

Swoją drogą zanim zaczniecie hejtować "piratów" proponowałbym się trochę z prawem zapoznać, muzykę i filmy można legalnie ściągać z internetu i oglądać, słuchać, ale już nie rozpowszechniać. Zakazane jest to jedynie w przypadku gier. 

Zaraz pewnie wiele osób nie zgodzi się z moim zdaniem ale i tak mam to w dupie, pozdrawiam.

Opublikowano

Może zacznijmy od tego, że trzeba być zjebanym, żeby porównywać kradzież samochodu do piractwa. Tak, kradzież czy oszustwo to nadal przestępstwo ale to tak, jakby porównywać okradnięcie banku z ukradnięciem batonika ze sklepu, trochę logiki.

Ściągam wiele rzeczy z internetu jak prawie każdy, ale kogo to obchodzi? Skoro nie wszystkich stać to każdy sobie radzi jak może, a wasze moralizatorskie pierdolenie, że w ten sposób kogoś okradamy jest żałosne, bo większość producentów i tak ma w chuj kasy z oryginalnej sprzedaży i niczego im nie brakuje.

Swoją drogą zanim zaczniecie hejtować "piratów" proponowałbym się trochę z prawem zapoznać, muzykę i filmy można legalnie ściągać z internetu i oglądać, słuchać, ale już nie rozpowszechniać. Zakazane jest to jedynie w przypadku gier. 

Zaraz pewnie wiele osób nie zgodzi się z moim zdaniem ale i tak mam to w dupie, pozdrawiam.

Dziwne bo ja słyszałem że jak pobierasz też i gry i nikomu nie udostępniasz to jesteś czysty w tym przypadku.

Nie hejtuje piratów, bo sam kiedyś nim byłem. No i w sumie dalej jestem, jeśli bierzemy pod uwagę privy gier MMO lub tytuły które już ciężko nabyć legalnie.

Opublikowano

Dziwne bo ja słyszałem że jak pobierasz też i gry i nikomu nie udostępniasz to jesteś czysty w tym przypadku.

Nie hejtuje piratów, bo sam kiedyś nim byłem. No i w sumie dalej jestem, jeśli bierzemy pod uwagę privy gier MMO lub tytuły które już ciężko nabyć legalnie.

Ktoś cytował przepis o konieczności usunięcia w ciągu 24h, ale nie wiem na ile to prawda, nie chce mi się sprawdzać :P

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Ja osobiście toleruję piratów, zależy także co pobierają. Rozumiem pobranie gry np. EA albo jakiejś większej firmy której popierdoliło się w głowie od hajsu. Osobiście raz na jakiś czas pobiorę sobie grę, aktualnie pobieram Civ 4. 

Graty, pakiet Civ był ostatnio w bundlu za dolara.

76561198001815076.png
Opublikowano

Dziwne bo ja słyszałem że jak pobierasz też i gry i nikomu nie udostępniasz to jesteś czysty w tym przypadku

niestety to nie prawda . pobieranie GIER I PROGRAMÓW płatnych jest nielegalne w polskim prawie ale filmy i muzyka jeśli była premiera w poslce to można mieć legalnie. jeśli ciężko o legalne gry obserwuj strony z przecenami sporo ich nawet jest. o legalne programy łatwo np. w Komputer Świecie są dobre programy albo w Pc format

wojownik024_gameplay.png

Opublikowano

niestety to nie prawda . pobieranie GIER I PROGRAMÓW płatnych jest nielegalne w polskim prawie ale filmy i muzyka jeśli była premiera w poslce to można mieć legalnie. jeśli ciężko o legalne gry obserwuj strony z przecenami sporo ich nawet jest. o legalne programy łatwo np. w Komputer Świecie są dobre programy albo w Pc format

Wybacz ale nie jestem jedną z tych osób, co mają kasy nie wiadomo ile i banknotami wyciera sobie tyłek.

Inna sprawa, że wspomniałem już kilka razy że jak już mam pobierać pirata, to tylko tych gier co są już raczej trudne do dorwania legalnie, a trochę takich tytułów jest.

Opublikowano

Ktoś cytował przepis o konieczności usunięcia w ciągu 24h, ale nie wiem na ile to prawda, nie chce mi się sprawdzać :P

głupoty wymyślone, żeby bronić swoją dupę w pewien sposób. najbardziej z tym to się spotkałem na chomikuj

Opublikowano

Wybacz ale nie jestem jedną z tych osób, co mają kasy nie wiadomo ile i banknotami wyciera sobie tyłek.

Inna sprawa, że wspomniałem już kilka razy że jak już mam pobierać pirata, to tylko tych gier co są już raczej trudne do dorwania legalnie, a trochę takich tytułów jest.

no w sumie racja , w sklepach nawet nie widziałem star wars battlefront 1 ani sw jedi knight. a w necie tylko sw bf1 znalazłem. też nie mam kasy gdybym miał szacować ile filmów pobrałem w tym roku i ile by kosztowały to chyba ok 1500zl bym płacił

wojownik024_gameplay.png

Opublikowano

głupoty wymyślone, żeby bronić swoją dupę w pewien sposób. najbardziej z tym to się spotkałem na chomikuj

Tego już raczej pewny nie jestem czy to głupota czy nie, bo ja to słyszałem kilkanaście razy odkąd mam kompa i neta. :P

Opublikowano

Hmm czemu ludzie wyzywający od cebulaków idealnie pasują do tego stereotypu? A co do prawa. Przepis 24 h nie istnieje. Muzykę i film można pobierać ale (nie udostępniać) dla ważnego użytku. Gry i programy nie. A co do wypowiedzi które tu są. Nie masz kasy na gry? A 2-3k na maszynę która ją pociągnie to masz? A poza tym przykład ze mnie mam chyba ok 60 gier na steamie i nie licząc jakiś skyrimów MOŻE PARĘ GIER KOSZTOWAŁO WIĘCEJ NIŻ 20 ZŁ. A są tam gry jak: max payne 3 batman ac dead space 3 saints row 2-3 risen 1-2 i jeszcze kupa dobrych i znanych gier AAA. Jak się taka magia dzieję? Szukam okazji. Zamiast płakać że gra kosztuje 130 zł na premierze spokojnie czekam na okazji. Humble bundle wyprzedaże na steamie wiosnobranie na muve i można gry kupić 80% taniej. Np kiedyś kupiłem castlevania lords of shadow który stoi w sklepie za 100 zł a ja w brazylijskim sklepie internetowym zapłaciłem 17 zł. Albo thiefa który wyszedł 2 tygodnie temu i sleeping dogs za 30 ZŁ RAZEM. Da się? Da się tylko nie "cebulować," a szukać ofert.

Opublikowano

no w sumie racja , w sklepach nawet nie widziałem star wars battlefront 1 ani sw jedi knight. a w necie tylko sw bf1 znalazłem. też nie mam kasy gdybym miał szacować ile filmów pobrałem w tym roku i ile by kosztowały to chyba ok 1500zl bym płacił

A widzisz u mnie większość gier z Gwiezdnych Wojen była na półkach sklepowych i rok temu. :D No w zasadzie Jedi Outcast, Republic Commando czy Battlefront 2. Ale były. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...