Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zostac djem?

umotex12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, otóż bardzo lubie muzykę elektroniczną, ze wskazaniem na house oraz piosenki (nie cierpię np. pustego bitu bez słów jak w Animals- utwor musi mieć słowa!) i chciałbym się was spytać, od czego zacząć żeby się chociaż zacząć uczyc? Informacje w internecie to czysta sieka, potrzebuje kogoś kto mi wyjaśni lopatologicznie co trzeba itd. :D

Zaczęło się od tego jak poszedłem do gimnazjum łączonym z liceum, nie podobały mi się fatalne dyskoteki szkolne (kończyły się przed czasem bo ludzie spierdalali!!!) na których zasypywano nas rocknrollem itp. i chciałem bardzo zostać dj (czytaj: puszczajacym muzykę) na dysce, w końcu udało się na otrzesiny w drugiej klasie i SZOK, wszyscy zostali na koniec, darli sie, robili ciuchcie bili brawo i w ogóle- no kurde cud, no i czerpalem z tego ogromną satysfakcję i radoche :D a kolega mk dziękował bo pierwszy raz był na szkolnej dyskotece na której nie było kaczuch i innego gowna (dawalem mixy, trochę techno, dużo mało znanych rzczy) :p wtedy odkryłem to jakby powołanie (wiem, śmieszna historyjka)

Coś czytałem że trzeba mikser i odtwarzacz CD,a tę cale winyle to wyższa polka- więcej nie wiem bo informacje na ten temat w necię to sieczka....

Podsumowujac- jak zacząć to wszystko? Proszę o odpowiedzi, zależy mi na tym :)

Ps błędy i dziwne pisanie bo pykam z niezbyt szybkiego fona ;)

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

• Odpowiedzi 101
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

najlepiej to jakbyś znalazł jakiegoś dj'a bądź nawet muzyka, taki muzyk zapewne ma jakichś znajomych którzy pomogą ci dojść do źródła i wyjaśnić wiele wątpliwości.

Ponadto poszukaj najlepiej jakiegoś forum dla dj'ów bądź muzyków, tutaj mało kto ci pomoże ale pamiętam że ktoś z tego forum zajmował się tym sporo, lecz nie pamiętam jego nicku.

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

najlepiej to jakbyś znalazł jakiegoś dj'a bądź nawet muzyka, taki muzyk zapewne ma jakichś znajomych którzy pomogą ci dojść do źródła i wyjaśnić wiele wątpliwości.

Ponadto poszukaj najlepiej jakiegoś forum dla dj'ów bądź muzyków, tutaj mało kto ci pomoże ale pamiętam że ktoś z tego forum zajmował się tym sporo, lecz nie pamiętam jego nicku.

I tu jest problem… mam 14,5 roku :p

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

Pójdź do pani od muzyki i niech ci da

adres ucznia, który się tym zajmuje. :P

650311402782440296730.jpeg

Mój PC:

CPU: I5 2500k I GPU: Sapphire HD7950 Vapor-X I PSU: be quiet! L8 CM 630W I MOBO: MSI Z77A G43 I RAM: Patriot 2x4GB 1600MHz I CASE: Fractal za 400zł NW

Opublikowano

Podstawa mieć skończone 18 lat i mieć dobry sprzęt.

Sprzęt sporo kosztuje. Zakumpluj się z jakimś DJ co już gra po festynach itd i niech ci daje powiedzmy kilkanaście minut w czasie festynu pograć. Potem jak nabierzesz wprawy to szukaj po klubach pracy.

Opublikowano

Podstawa mieć skończone 18 lat i mieć dobry sprzęt. Sprzęt sporo kosztuje. Zakumpluj się z jakimś DJ co już gra po festynach itd i niech ci daje powiedzmy kilkanaście minut w czasie festynu pograć. Potem jak nabierzesz wprawy to szukaj po klubach pracy.[/quote

Dokladniej: wiem że nie znajdę pracy, ale jako czternastolatek mogę się zacząć uczyc w domu :p ktoś pisał na jakims forum że kupił mikser, zdezelowany ale niezly za stowe więc da się tanio :> będzie gowniasty, ale... Chyba do nauki nie trzeba wiele :D

Opublikowano

jak masz 14,5 roku to czytaj i czytaj na ten temat dowiaduj się i gromadź informacje, jak będziesz mieć 16 lat to zacznij coś kminić z konsolą itp :P

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

Ps. Mam w piwnicy gramofon, nie czysto DJski ale bez tuby, elektryczny, z wyjściem na głośniki :)

jak masz 14,5 roku to czytaj i czytaj na ten temat dowiaduj się i gromadź informacje, jak będziesz mieć 16 lat to zacznij coś kminić z konsolą itp :P

Wiek wkurza, gitarzysci mogą grać, flecisci pianiści keyboardzisci każdy może grać, tylko nie dj ;-; no moze jeszcze saxofon. Dzięki za odpowiedzi ;)

Opublikowano

Czemu 16 lat? Nie ma ograniczeń wiekowych. Na początku polecam pobawić się w virtual dju, jeśli po 2 miesiącach Ci się nie znudzi możesz zainwestować w konsolę, bo teraz wielka moda na bycie DJ-em, niestety niektórzy robią to na siłę... Próbuj, warto znaleźć sobie kogoś kto Ci podpowie co i jak :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Aaa, jeśli chodzi o wiek to bawić się można w klubie od 18 (czasami 16) lat, ale jeśli grasz to nie ma żadnego problemu - ja pierwszy raz w klubie grałem jak miałem 14 lat :)
Kontrolera nie polecam kupować, bo potem są problemy żeby w klubie na playerach + mixerze grać. Na start nawet klasyczne Pioneer CDJ 100-S i jakiś tani mixerek starczy.

Opublikowano

Czemu 16 lat? Nie ma ograniczeń wiekowych. Na początku polecam pobawić się w virtual dju, jeśli po 2 miesiącach Ci się nie znudzi możesz zainwestować w konsolę, bo teraz wielka moda na bycie DJ-em, niestety niektórzy robią to na siłę... Próbuj, warto znaleźć sobie kogoś kto Ci podpowie co i jak :)

Pozdrawiam

Też to zauważyłem, w radiu jest wielki napływ miksow tanecznych, a coraz mniej np. popu.

Co do VDJa- mam pirata pro i dla mnie… średnie, wkurza mnie stetowanie myszką i skrotami :p Mam tablet iPad z programem Launchpad do robienia bitów na żywo, myślałem aby go podpiac do kompa zęby muzyka z ipada szła na kompa i tam robić bit, a na kompie np. puszczać wokal ;)

Opublikowano

Odpuść sprzęt i zacznij najpierw coś tworzyć w programach typu FL Studio (najprostszy do ogarnięcia chyba). Jak ktoś napisał teraz moda na bycie DJ'em, który tylko zapodaje utwory i kręci przy konsolecie, nauczyć się robić remixy, kreować bity. Realizacja pewnie będzie leżeć, ale na błędach człowiek się uczy ?

Opublikowano

Kolega pytał o DJ'ing, nie o produkcje xD Ja jednak ogarnąłem na początku mixowanie, przez ten czas ogarnąłem w miarę strukturę remixów, i teraz coś w FLu próbuję grzebać.

Opublikowano

Kolega pytał o DJ'ing, nie o produkcje xD Ja jednak ogarnąłem na początku mixowanie, przez ten czas ogarnąłem w miarę strukturę remixów, i teraz coś w FLu próbuję grzebać.

DJ bez właśnych produkcji albo mixów najczęściej kończy w remizie. Są oczywiście wyjątki.

Opublikowano

DJ bez właśnych produkcji albo mixów najczęściej kończy w remizie. Są oczywiście wyjątki. 

Zdarza się i tak, ale producent bez ogarnietego mixu też nie pogra.
Opublikowano

Podstawa mieć skończone 18 lat i mieć dobry sprzęt. Sprzęt sporo kosztuje. Zakumpluj się z jakimś DJ co już gra po festynach itd i niech ci daje powiedzmy kilkanaście minut w czasie festynu pograć. Potem jak nabierzesz wprawy to szukaj po klubach pracy.

Bez przesady, na 18-stke to już można niezłą kasę cisnąć...

Generalnie DJ'em nie można zostać od tak. Musisz mieć predyspozycje i trochę mamony. Zacznij sobie pykać w takich programach jak mówił Sweet czyli FL Studio (od tworzenia muzyki) lub baw się w Serato, Traktor (jednak granie z komputera to nie granie...). Możesz zainwestować w używany tani sprzęt. Jakiś stary CDJ lub coś bardziej mobilnego czyli kontroler (ostatnio bardzo popularne). Podepnij się pod kogoś kto gra w klubach lub audycjach radiowych, ma sprzęt i wiedzę. Musisz sam się wkręcić.

Opublikowano

Podstawa mieć skończone 18 lat i mieć dobry sprzęt. Sprzęt sporo kosztuje. Zakumpluj się z jakimś DJ co już gra po festynach itd i niech ci daje powiedzmy kilkanaście minut w czasie festynu pograć. Potem jak nabierzesz wprawy to szukaj po klubach pracy.

Reszty nie czytałem.

Weź sie dddaad jebnij w łeb. Osobiście mam aktualnie 16 lat ,a zarobki za DJ'kę to rocznie około 5/6tyś zł . Grając na imprezach firmowych ,festynach ,klubach ,imprezach okolicznościowych ,weselach ,dyskotekach.

Nie ma ograniczeń co do wieku. Jeżeli chciałbyś zacząć ,napisz do mnie na GG: 35023463 ,doradzę Ci co nieco bo tu nie chce mi się pisać :]

Opublikowano

Musisz mieć przed nickiem "DJ" :) O tak to oczywiście trening, odnaleźć się w środowisku pro zajebistych DJ !!!! I swój zajebiście własny bądź pożyczany od kolegi sprzęt al'a DJ,

Dwa talerze i mp3 !

Pozdrawiam, Ave JA

Logo.JPG

Opublikowano

Joł, znalazlem super poradnik i w końcu wszystko połączyło się w kupę i wygląda ciekawie :)

I mam pytanko: czy jak kupię sobie mikser trójkanałowy (widziałem aukcję za 50zł!!! Znaczy licytacje, jakiś sklep się pozbywal używanego) z podstawowymi wejsciami (2 liniowe, dwa jakiegoś ziwnego formatu i mikrofon) i prosty odtwarzacz będzie dobrze NA START? Razem wyjdzie z 200-300zł :)

Mam też tablet z Launchpadem- programem do tworzenia bitów ma żywo, czyli z jednej strony podpinam ipada dwustronnym AUX, z drugiej odtwarzacz to wszystko do wieży i już?? Kurcze ale super :D bałem doe ze brdizie trudniej (3000 za sprzet itd. )

Opublikowano

TMX-2211 3k

:)

Ps tak, tmx to nazwa firmy a nie nr. seryjny czy model :@

Opublikowano

Nie polecam :D Jakaś chińska firma, tylko volume na mixerze, a gdzie equalizer?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...